Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

de vele gezichten van het Boeddhisme de vele gezichten van het Boeddhisme

Zen-studiereis China

Een reis door de historie van zen, traditie en moderniteit o.l.v. Rients

Met vroegboekkorting t/m 14 september 2018.

De Zen.nl studiereis, van 6 t/m 20 mei 2019*, brengt ons deze keer naar de bakermat van de zen/chan, namelijk China.

Algemene beschrijving

Binnen Zen.nl zoeken we altijd naar wegen om de eeuwenoude Oosterse kennis van meditatie en zen-boeddhisme te vertalen naar ons hedendaagse Westerse leven. Deze studiereis naar de bakermat van onze zen-boeddhistische traditie past helemaal in deze filosofie. In het verleden heeft Zen.nl onder meer succesvolle studiereizen naar Japan, Korea en Vietnam georganiseerd. Tijdens deze reis zullen we vijf dagen mediteren in het Longquan klooster, musea en ateliers bezoeken en onderzoeken wat we van de Chinese zen kunnen leren. In het klooster luisteren we naar goed Engels sprekende zenleraren die samen met Rients ons een beeld zullen schetsen van het leven en werk van Hui-neng, de legendarische 6e patriarch in onze traditie.

Longquan Monastery Longquan Monastery


Voor we naar het klooster gaan zullen we de zen-invloeden in het moderne China proberen te ontdekken, vooral in de kunst zijn die goed te herkennen. Chinese moderne kunstenaars omarmen veelal de traditie en vermengen die met moderne thematiek en materiaalgebruik. De Chinese landschapschilderkunst shanshui - letterlijk: 'berg en water' - toen en nu, is nooit een realistische weergave van de natuur geweest, maar poogt sinds eeuwen de emotie die het landschap oproept zichtbaar te maken. Zie hieronder twee hedendaagse voorbeelden daarvan. Vaak zijn de kunstuitingen ook doordrongen van Taoïstische, Confucianistische en Boeddhistische ideeën.

Hedendaagse shanshui of landschapschilderkunst (detail) Hedendaagse shanshui of landschapschilderkunst (detail) hedendaagse shanshui of landschapschilderkunst (detail)

Het programma

We vliegen met een rechtstreekse vlucht naar Beijing, waar we 's morgens vroeg aankomen. Eenmaal geland reizen we meteen door naar hartje Beijing en checken meteen in, in het traditionele Double Happiness hotel. Een sfeervol courtyard hotel met tal van bezienswaardigheden 'om de hoek', zoals het Tianaminplein met de Verboden Stad en het Mao mausoleum, maar ook de beroemde Wangfujing winkelstraat. De binnentuin van het hotel is een oase van rust, waar het na een drukke dag in de stad heerlijk toeven is. Niet ver van het hotel is een groot park waar de vroege vogels onder ons 's morgens mee kunnen doen met de Tai Chi.

Double Happiness Courtyard Hotel, Beijing Double Happiness Courtyard Hotel, Beijing


's Middags zullen we meteen al de Yonghe of Lama tempel bezoeken, een van de mooist bewaard gebleven kloosters in China, uitgevoerd in een Han Chinese- en Tibetaanse stijl.

Yonghe of Lama temple Dongcheng Beijing Yonghe of Lama temple Dongcheng Beijing


Op de derde dag bezoeken we het Nationale Museum van China in Beijing, waar we een breed overzicht krijgen van de traditionele Chinese kunst en geschiedenis van China. 's Middags gaan we naar het Ullens Centre for Contemporary Art in het DAD-Dashanzi. Hier krijgen we een indrukwekkend overzicht van de hedendaagse Chinese kunst.

Op de vierde dag gaan we naar het Songzhuang district, aan de rand van Beijing. In dit district met zijn vele kleine dorpjes wonen en werken naar schatting zo'n twee duizend Chinese kunstenaars. We zullen een museum en een aantal ateliers bezoeken en kennismaken met hedendaagse kunstenaars en onderzoeken wat zen voor hen betekent.

Ullens Center for Contemporary Art Beijing Ullens Center for Contemporary Art Beijing


Op de vijfde dag van ons verblijf bezoeken we de Fayuan tempel. Deze tempel bevat een groot aantal sculpturen en Boeddhistische teksten uit de Ming en Qing dynastieën. 's Middags gaan we de Lingquang tempel bezoeken, beroemd doordat hier een relikwie van de Boeddha (een tand) bewaard wordt. Het is al eeuwen en tot op de dag van vandaag een belangrijk bedevaartsoord voor Boeddhistische pelgrims.

Het kloosterverblijf

Op de zesde dag verplaatsen we ons richting het historische Longquan zenklooster dat gelegen is in het Fenghuangling Nature Park, een van de groene longen van Beijing. Het Fenghuangling Nature Park staat bekend om zijn prachtige natuur maar ook om een aantal historische bezienswaardigheden uit het Taoïsme, Confucianisme en Boeddhisme. Tijdens onze intensieve zen studieperiode van vijf dagen in het zenklooster, verblijven we in het eenvoudige, zeer nabij gelegen Phoenix Valley no. 17 hotel. In het klooster zullen we veel mediteren met de monniken en een van de goed Engels sprekende zenleraren. Door middel van een dagelijkse inleiding van zowel de leraar van het klooster als van Rients, zullen we ingewijd worden in het leven en de filosofie van de Zesde Patriarch van Zen in China: Hui-neng (681 - 713). Hij wordt wel beschouwd als de geestelijke vader van de zentraditie.

We sluiten onze reis af met twee vrije dagen. Deze dagen kunnen naar keuze besteed worden aan de vele highlights die Beijing rijk is, zoals De Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Tempel van de Hemel. Ook kan een dagexcursie gemaakt worden naar de Chinese muur of een mooie fietstocht langs de traditionele Hutongs van Beijing. Bij voldoende belangstelling organiseren we met onze lokale gids deze excursies op maat. De avonden zijn in principe vrij en onze Chinese gids helpt ons graag bij het boeken van een ticket voor bijvoorbeeld de Peking Opera of een Kungfu show.

Met onze geheugenkaartjes vol mooie indrukken en foto's vliegen we met een rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam.

hedendaagse Chinese jeugd en schilderkunst (detail) hedendaagse Chinese jeugd en schilderkunst (detail)

Praktisch*:

Het betreft een 14-daagse reis, vertrek 6 mei, terug op 20 mei 2019.
Inbegrepen zijn:
Rechtstreekse retourvlucht Amsterdam - Beijing
Verblijf in hotels zoals genoemd, op basis van logies en ontbijt.
Een gezamenlijke lunch op de excursiedagen.
Alle excursies en kloosterdagen zoals genoemd.
Verblijf in het klooster met lunch en avondeten.
De reissom van deze studiereis bedraagt € 2145,00 en bij boeking na 14 september € 2195,00.
De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 700,00
(niet inbegrepen zijn € 170 visumkosten en eventuele facultatieve excursies op de twee vrije dagen en de diners)

Klik hier voor aanmelding en meer informatie
  • Desgewenst kan een plaats definitief dan wel vrijblijvend gereserveerd worden.
  • Deelnemers worden geacht voldoende ervaring met zenmeditatie te hebben opgedaan.
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris den Engelsman: chris@zen.nl

*wijzigingen voorbehouden

Boeddha in het Capital Museum Beijing Boeddha in het Capital Museum Beijing