zen meditatie cursus centrum

leeg stukje

Zenvol leven op elke leef-tijd

Een online cursus van zes colleges van op donderdag van 19.30 tot 21.00 uur. De cursus start 30 september en wordt gegeven door Pia Velema (Zen.nl Haarlem) en Peter van Beukelen (Zen.nl Utrecht).Hoe ervaar ik mijn leeftijd?
Hoe ervaar ik het ouder worden?
En wat is een zenvol perspectief hierop?

De volgende thema's komen aan de orde:

College 1
Je levensverhaal - je bent nooit te oud om een goede jeugd te hebben gehad
Je levensverhaal is van belang voor alle leeftijden, omdat je ieder moment je eigen leven maakt en hoe eerder je daar bewust van bent, hoe gelukkiger je wordt. Voor welk verhaal ga jij? Dat van verlies en afhankelijkheid of dit van eeuwig jong en succes? Of vind je een middenweg, vol wijsheid? 'Ithaka', het mooie gedicht over de levensweg van de Griekse dichter Kavafis is een inspiratiebron.

College 2
Keuzes maken - de wijsheid in mij
Hoe stemmen we onze keuzes af op de levensfase waarin we ons bevinden? Hoe maken we welke keuzes 'in dit moment'?

College 3
Eenzaam en alleen, of eenzaam of alleen?
Niet alleen (willen) zijn is al het uitgangspunt van het scheppingsverhaal van Adam en Eva. Het thema is verankerd in ons collectief onderbewuste. Hoe kunnen we door onze meditatietraining en onze ervaringen voelen hoe het werkelijk is? Verbinding is hierbij een wezenlijk begrip.

College 4
Omgaan met verdriet en verlies, afhankelijkheid, vergankelijkheid
Alles verandert en alle emoties mogen er zijn. Met onze zenbeoefening willen we niet het negatieve door het positieve vervangen. Wat is de waarde van het accepteren van emoties? Wij zijn onderdeel van een stroom, van voortdurende verandering.

College 5
Loslaten, de dood
Hierbij onderzoeken we hoe het pad der wijsheid zich ontwikkelt, van zelfrelativering, via zelfverruiming naar zelfonthechting; "ik mis mijzelf steeds minder" (Elisabeth Eybers).

College 6
Levenskunst, nirvana en samsara
De cirkel is rond: ons leven is het materiaal waarmee we werken. We ervaren het leven, zoals wij ernaar kijken: de hemel of de hel, nirvana of samsara. Daarin hebben we de keuze. Voorbij de dualiteit kijken we naar ons levensverhaal.

Relevante literatuur:

Eindelijk volwassen; de wijsheid van de tweede levenshelft van Frits de Lange
Levenskunst van Margrit Irgang

Over de docenten:

Pia Velema, 69 jaar, is zenleraar en locatiemanager van zen.nl Haarlem. Zij beoefent ruim 20 jaar zen-meditatie en is recent door Rients tot osho benoemd. Vanuit haar achtergrond als sociaal gerontoloog is Pia al vele jaren geïnteresseerd in de kunst van het ouder worden.

Peter van Beukelen, 73 jaar, is zenleraar in Utrecht en in 2010 tot osho benoemd. Hij beoefent al ruim 30 jaar zen-meditatie. In 2018 heeft Peter in zijn eentje de Shikoku pelgrimstocht van 1200 km gelopen om 'eenzaam of alleen' te onderzoeken. Vanuit zijn werk als dierenarts-onderwijsontwikkelaar heeft hij de leerlijn 'persoonlijke ontwikkeling' voor diergeneeskunde studenten opgezet.

Praktisch

De collegereeks zal om de week online gegeven worden op 6 donderdagavonden van 19.30-21.00 uur. De vorm zal interactief zijn, zodat er ook voldoende mogelijkheid is voor deelnemers om hun eigen inbreng te hebben.
De colleges zijn exclusief voor deelnemers aan de cursus tot zeven dagen na het college online terug te zien.

Data: 30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november, 9 december.

De kosten voor de zes webinars 'Leef-tijd' bedragen €95,-, en voor fulltime studenten en cursisten van Zen.nl €65,-.