zen meditatie cursus centrum

leeg stukje
kleurig gerecht met groene asperges verse kaas en eetbare bloemen kleurig gerecht met groene asperges verse kaas en eetbare bloemen

Zen en de kunst van het koken

Eéndaagse workshop
Koken is je geestelijk te verrijken. Kok zijn, in het zenklooster tenzo genaamd, wordt in zen gezien als de belangrijkste functie. De tenzo zorgt ten eerste voor het welzijn van alle zenstudenten en de zenmeesters. Ten tweede faciliteert de tenzo met veel aandacht en de goede ingrediënten voor het wereldse hoogtepunt in het zware dagprogramma van de kloosterlingen.

"Geef je volledige aandacht aan het werk en zie wat er in die situatie nodig is.
Wees niet afwezig of nalatig noch zo geabsorbeerd in één aspect ervan
dat je de andere aspecten niet meer opmerkt."

(Dogen - Instructies voor de zen kok)

Een heldere geest en kennis van zaken zijn belangrijke voorwaarden voor een goede maaltijd. Verplaats jezelf in de groente en andere ingrediënten leer intuïtief aan te voelen hoe je producten bereid willen worden. Dat is de spontaniteit van het koken en dat leer je in deze workshop. Gebruik eenvoud en durf jezelf en anderen te verbazen. Ervaar hoe het is te koken vanuit je hart.

De docenten
De workshop wordt gegeven door Theo Sigmond, zenleraar en chefkok van De Steenen tafel en Rob Beernink permacultuur tuinier en chefkok Koken aan de Waal. Theo heeft jaren ervaring om, als chefkok van een toprestaurant, zijn zenkwaliteiten vorm te geven. Rob heeft veel ervaring met de permacultuur moestuin, kookt en geeft al vele jaren kookworkshops met de fijnste ingrediënten uit eigen tuin.

De workshop
In deze workshop ga je intuïtief op onderzoek uit in de moestuin van Rob om de juiste ingrediënten te selecteren voor de maaltijd. Vervolgens krijg je een masterclass van Rob en Theo over de kunst van het koken en proeven.
Na een meditatieve oefening ga je zelf onder begeleiding een viergangen diner maken. Na de workshop weet je hoe je meer dienend kunt zijn aan je maaltijd en in vertrouwen een heerlijke en mooi gerecht op tafel kunt krijgen. Eten dat goed is voor lichaam en geest.

Datum:Woensdag 22 juni 2022
Plaats:Koken aan de Waal Nijmegen
(vlakbij NS station)
Tijd:van 10.00 tot 16.30 uur
Deelname:€155,- voor leden en
€185,- voor niet-leden van Zen.nl
Lunch/ diner, koffie, thee is inbegrepen
Deelnemers:  Maximaal 12 plekken

Ja, ik meld me aan voor deze mooie workshop: