delftzen meditatie cursus centrum mediteren met effect zen meditatie cursus centrum mediteren met effect

Weekendsesshin Cothen

Zen.nl Delft organiseert op 10, 11 en 12 januari 2020 een weekendsesshin in De Bronhoeve in Cothen.

Bronhoeve in Cothen Bronhoeve in Cothen
Bron: bronhoeve.com

Een weekendsseshin is een prachtige gelegenheid je meditatie te verdiepen. We starten op vrijdagmiddag en en eindigen op zondagmiddag. We verblijven in de Bronhoeve in Cothen, een heel rustige en fraai gelegen accomodatie in het Kromme Rijngebied ten oosten van Utrecht. Er is een prachtige tuin beschikbaar voor ons en we gaan ook in de omgeving wandelen. Er zijn maximaal 15 slaapplaatsen beschikbaar.

Inter-being is opnieuw contact maken.

Als je je ogen niet wil sluiten voor de crises van deze tijd, begin dan met het paradigma, het wereldbeeld dat leidt tot deze crises op te sporen. Dat wereldbeeld is er één van afgescheidenheid, van de overtuiging dat wij alleen staan in dit leven en dat we dus eerst voor onszelf moeten zorgen en daarna pas voor wat ons omringt. Het is tegelijkertijd het gebrek aan besef dat we allemaal deel zijn van één onderling afhankelijk levend organisme, deze aarde, dit universum. Verbondenheid met dit grote geheel, dit levensweb is wat bedoeld wordt met inter-being. En daarom gaat inter-being in wezen over contact maken, over opnieuw contact maken, over herverbinden, reconnect.

In deze weekendsesshin laten we ons inspireren door twee auteurs over inter-being. De eerste is Thich Nhat Hanh, de Vietnamese monnik die in zijn Commentaar op het Prajnaparamita Hartsoetra het begrip inter-being, inter-zijn introduceert. Zijn visie leest als een permanente uitnodiging aan ons om naast je gebruikelijke wijze van kijken naar jezelf en de wereld ook de bril op te zetten van het besef dat alles met alles is verbonden. Niets staat op zichzelf, alles is leeg. Uit de leegte ontstaat de vorm. In de vorm is de leegte aanwezig. Alles is relatie. Dat perspectief levert een heel ander beeld op van de wereld, van het natuurzijn, van leven.

Een tweede auteur is Charles Eisenstein, een hedendaagse Amerikaanse denker die het principe van inter-being radicaal vertaalt naar onze wereld van nu. Vanuit het wereldbeeld van verbondenheid ontstaat wat Charles noemt ‘een betere wereld waarvan wij in ons hart weten dat die mogelijk is’. In die wereld leven we niet op basis van schaarste, van schulden, van concurrentie en tekort, van ongekende welvaartsverschillen, van geld als doel, maar van overvloed, giften, van hulp en wederzijdse ondersteuning, van gemeenschapszin en van relaties als het meest kenmerkende van ons leven. Maar dit verschil in paradigma is zo fundamenteel anders, dat maakt dat het binnen onze economie, ons stelsel van wettelijk geregeld eigendom, van een eeuwenlange traditie van exploitatie van de hulpbronnen van de aarde, van machtsdenken en conflicten, van het mensen buiten de natuur plaatsen, zo goed als onmogelijk om binnen dit stelsel te komen tot verandering. Het opgeven van de eerste zorg voor jezelf, voor de bestaande belangen en machtsposities is daar veel te bedreigend voor. Maar hoe dan wel? Ook Charles Eisenstein heeft daar geen blueprint voor. Dat is iets dat wijzelf moeten uitvinden, vanuit verbondenheid, vanuit het besef dat wij er niet alleen voor staan, dat wij vanuit het besef van verbondenheid verder kunnen komen.

Datum en locatie

Datum: 10 t/m 12 januari
Locatie: De Bronhoeve, Ossenwaard 14, 3945 PG Cothen

Tarieven

 
  Weekendsesshin
Particulier tarief € 265,-
Studenten tarief € 205,-
Zakelijk tarief (inclusief facturatie en btw) € 295,-

Je kunt je inschrijven voor deze weekendsesshin. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.


Ja! Ik schrijf me graag in voor deze weekendsesshin:

10 t/m 12 januari - De Bronhoeve in Cothen
 

Ik kies daarbij voor:

Particulier tarief  Studenten tarief  Zakelijk tarief


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:
 
Postcode*:

Plaats*:Bedrijf:

Beroep/studie:

Opmerkingen:

Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving