een hand houdt een compas omhoog, de achtergrond is een berglandschap

Op koers met ikigai

Ikigai geeft richting aan je leven en werk. Of je nu aan het begin van je (werkzame) leven staat, of al een eind op weg bent en je wilt heroriënteren, je bewust worden van je ikigai geeft je een diepgeworteld richtingsgevoel waarmee je altijd op koers kunt blijven, bij mooi èn onstuimig weer.

Wat is ikigai?

Ikigai is een Japans begrip dat zo veel betekent als: je diepste drijfveer, dat waarvoor je elke dag je bed uit komt en dat je blijft inspireren. Ikigai is bijzonder omdat het wat jij wilt voor jezelf in samenhang plaatst met de wereld om je heen. Daardoor ontstaat er meer diepgang en betekenis in wat je doet en hoe je leeft. Dat geeft niet alleen veel voldoening, maar ook - zoals in het Japanse Okinawa is gebleken - zicht op een langer, gezonder en gelukkiger leven.

Op koers met Ikigai, een workshop in twee delen:

Deel 1:

Je begint de ontdekkingstocht naar jouw ikigai en krijgt handvatten om daar in je dagelijks leven bewust mee aan de slag te gaan.
  • Zondag 12 februari, 10.15-13.00 uur (nieuwe datum volgt binnenkort)

Deel 2:

We kijken terug op de eerste ervaringen met het leven en werken vanuit onze ikigai. Is het gelukt er bewust mee aan de slag te gaan? Wat heeft het tot dusver gebracht? En waar ben je tegenaan gelopen? Je krijgt meer inzicht in hoe het leven en werken vanuit ikigai jou en je omgeving beïnvloedt, en extra handvatten om je op koers te houden.
  • Zondag 4 juni, 10.15-13.00 uur

Waarom een workshop en hoe ziet deze eruit?

De workshop stelt je in staat
  • De weg te vinden naar jouw ikigai
  • Vanuit je ikigai op geïnspireerde en inspirerende wijze samen te werken en samen te leven met anderen.
De workshop heeft een praktische, actieve benadering om je ikigai op het spoor te komen, en er vanuit te blijven leven. We gebruiken veel oefeningen, zowel individueel, in tweetallen en plenair. De aard en de afwisseling van de oefeningen worden door de deelnemers altijd als bijzonder helpend en inspirerend ervaren.
Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 10 personen.

Waar?

De workshops worden gegeven op de locatie van Zen.nl Dordrecht, Singel 28, Dordrecht.

Door wie?

De workshops worden gegeven door Lilian van der Vaart. Lilian begeleidt zen-meditatiegroepen sinds 2008 en is tevens coach. Daarnaast is ze parttime werkzaam bij het Rode Kruis. Sinds 2021 woont zij weer onder de rook van Alkmaar (NH), haar geboorteplaats.

Lilian voelt zich in haar leven en werk al jaren gesteund en gevoed door de kracht van ikigai. Om die reden deelt zij haar ervaring ermee graag in de vorm van deze workshop. Voor mede-zenbeoefenaars doet ze dit op basis van 'dana'. Dana betekent 'geven' in de breedste zin van het woord: het kan bijvoorbeeld gaan om tijd, aandacht, waardering, geld. Het is in het (zen-)boeddhisme een belangrijke oefening. Niet alleen in geven, maar ook in ontvangen, zonder verwachtingen jegens elkaar.

Investering?

  • ca. 3 uur van je tijd
  • 'goeie zin'
  • €50,- per deel, inclusief werkmaterialen, koffie, thee en fruit. Per keer betalen is mogelijk.
    Voor deelnemers van Zen.nl is de bijdrage in de vorm van 'dana', een vrijwillige gift.

Ja, ik meld me graag aan voor de workshop:

Samen leven en werken vanuit je ikigai op zondag 4 juni, 10.15-13.00 uur


Mijn gegevens:

Naam*:
   


Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving