pompoen

leeg stukje

Weekendsesshin 18-20 november 2022, ‘Oostraven’, Epe

het boek van vreugde het boek van vreugde Thema: ‘Op weg naar een vreugdevol leven’.

Twee oude vrienden, de Dalai Lama en Desmond Tutu, kijken terug op hun lange en veelbewogen levens. Ondanks hun ontberingen – of zoals ze zelf zeggen dankzij hun ontberingen – behoren ze tot de vrolijkste mensen ter wereld. Ze delen hun inzichten met humor, speelsheid en levensvreugde en geven antwoord op de belangrijkste vraag: 'hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen?' We verdiepen met hun wijsheid onze kennis van verrijken onze levenskunst.

Wij gaan in op de vragen ‘Hoe maak je de weg vrij voor een vreugdevol leven, hoe ruim je je hindernissen op?’. Hindernissen in onze geest zijn bijvoorbeeld: woede, angst, negatieve gedachtepatronen, gevoel van onrecht en angst. De Dalai Lama zegt het zo: "Veel dingen die ons geluk verstoren worden helaas door onszelf gecreëerd. Vaak komt dat door negatieve gedachtenpatronen, door emotionele reacties of doordat we ons niet bewust zijn van onze innerlijke hulpbronnen en deze niet aanspreken." Als we in staat zijn deze hindernissen op te ruimen en onze mentale weerbaarheid te vergroten dan zijn we op weg naar een vreugdevol leven.

Mentale weerbaarheid gaat ook over het vullen van ons hart en onze geest met positieve gedachten en gevoelens.
Er worden acht pijlers van vreugde in beeld gebracht. Met vier daarvan is onze geest gemoeid: perspectief, nederigheid, humor en acceptatie. De andere vier zijn eigenschappen van het hart: vergeving, dankbaarheid, compassie en edelmoedigheid.

Neem de pijler ‘perspectief’. Een gezonde kijk op de dingen is echt de basis van geluk en levensvreugde, want hoe we de wereld zien bepaalt hoe we de wereld ervaren. Als we anders tegen de wereld aan gaan kijken zullen we ons anders gaan voelen en gedragen, waardoor de wereld zelf verandert. Of zoals de Boeddha in de Dhammapada zegt: ‘Met onze gedachten creëren we onze eigen wereld’.

In deze weekendsesshin gaan we in op de hindernissen en de pijlers van vreugde. Door verdieping van onze kennis en door zelfreflectie gaan we op zoek naar een vreugdevoller leven. ‘Het boek van vreugde’ met de Dalai Lama en Desmond Tutu in de hoofdrol dient ons ter inspiratie (Douglas Abrams, HarperCollins, 2016).


'Sesshin' is het Japanse woord voor retraite. De sesshin geeft je de gelegenheid om met een groep je meditatie te verdiepen. Het weekend brengen we zoveel mogelijk in stilte door. Het programma bestaat voornamelijk uit periodes zazen van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten kinhin. Daarnaast is er tijd ingeruimd voor werken in stilte, in huis en buiten. Tijdens de avondmeditatie is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud; op zaterdag en zondagmorgen is er een teisho (lezing).

Weekendsesshin 18 t/m 20 november in Epe
Het weekend wordt geleid door Harry Mengers (Zen.nl Nijverdal) en Nicola Kneepkens (Zen.nl Ede).

Het programma begint vrijdags om 17.00 uur met een startbijeenkomst en lichte avondmaaltijd en eindigt zondags om 14.00 uur, na de lunch.

Planning

Vrijdag 18 t/m zondag 20 november Harry Mengers en Nicola Kneepkens
locatie: Centrum OostRaven, Epe

Tarieven

Prijs (inclusief alle maaltijden en alle overnachtingen):


  Eenpersoons kamer
Particulier tarief € 325,-
Zakelijk tarief (inclusief facturatie en btw) € 355,-


Ja! Ik schrijf me graag in voor:

18 t/m 20 november, in Epe

Ik kies daarbij voor:
Particulier tarief, 1 persoonskamer
Bedrijfstarief, 1 persoonskamer


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:

Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving