omdat aandacht werkt omdat aandacht werkt
 
de bosgrond bij de voet van de stam van een boom

Shinrin-Yoku wandeling / Bosbaden

Wat is Shinrin-yoku?

Shinrin-yoku is ook wel bekend als bosbaden, het meditatief wandelen in het bos. Je dompelt je onder in de sfeer van het bos door al je zintuigen te gebruiken terwijl je langzaam door het bos stapt. Door middel van oefeningen focus je volledig op het hier en nu in het bos om zo de schoonheid en de magie van de natuur te herontdekken.

De natuurlijke elementen, natuurlijke patronen en natuurlijke geluiden van het bos helpen je te ontstressen. Daarnaast zijn de phytonciden en microbacteriën van het bos een boost voor je immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door je op deze manier door het bos te bewegen gezond is voor lichaam en geest.

In de voetsporen van Thich Nhat Hanh

Gids Marieke heeft zich voor de Shinrin-Yoku's van 2023 laten inspireren door het laatste boek van de afgelopen jaar overleden Zenmeester Thich Nhat Hanh. Dit boek, Met Zen de Planeet redden, raakte haar diep. Niet alleen verwoordt Thich Nhat Hanh hierin zijn liefde voor moeder Aarde, hij geeft richting aan hoe wij beter voor de Aarde kunnen zorgen. Niet door belerend te zijn, maar inspirerend. Hij inspireerde haar direct, het begon te kriebelen en stromen. Met deze Shinrin-Yoku’s hoopt Marieke de liefde van Thich Nhat Hanh voor de Aarde en de natuur door te kunnen geven. Natuurlijk op haar eigen wijze en samen met wat de natuur op dat moment te bieden heeft. Elke Shinrin-Yoku is geïnspireerd op een ander deel van het boek. Je kunt de Shinrin-Yoku’s daarom ook als serie volgen.

Goed om te weten

Door de aard van een Shinrin-Yoku, kom je vanuit het contact met de natuur ook in contact met jezelf. Het is daarom aan te raden om die verdere dag weinig tot geen andere plannen te maken (tenzij het de weekendsesshin betreft). Enerzijds is het fijn om de rust te behouden die je tijdens je bosbad hebt opgedaan. Anderzijds kan een bosbad ook persoonlijke inzichten geven, die tijd nodig hebben om te verwerken.

Wanneer en waar?

De Shinrin-yoku vindt plaats van 9.00-12.00
De locatie (omgeving Eindhoven) wordt later bekend gemaakt.
Er zijn 10 plekken beschikbaar.

Door wie?

Marieke Tjebbes mediteert vanaf 2015 bij Zen.nl Eindhoven. In 2020 deed zij de opleiding tot Shinrin-Yoku gids en vanaf 2021 heeft zij als gecertificeerd gids haar eigen praktijk, Ons Mariek Bosbeleving. Zij hoopt hiermee zo veel mogelijk mensen de natuur te laten herontdekken vanuit een meer meditatieve invalshoek.

Bijdrage

De bijdrage voor de Shinrin-yoku wandeling is €35,- voor niet-cursisten van Zen.nl voor (oud) cursisten is een speciale regeling, neem hiervoor contact op met Anne Peters, anne@zen.nl.

Ja, ik meld me graag aan voor de wandeling:

op vrijdag 20 oktober


Mijn gegevens:

Naam*: