Zen.nl logo


zen meditatie cursus centrum zen meditatie cursus centrum

Zen.nl Leiden leraren


Marleen Tol (1952) is psycholoog, oefentherapeute en zenleraar bij Zen.nl. Zij werkt als individuele coach en zenleraar vanuit haar praktijk in Oegstgeest. Al jong maakte zij kennis met diverse vormen van meditatie waaronder zen. Ze heeft de opleiding tot zenleraar gevolgd bij Raoul Destrée. In de lente van 2014 maakte zij met Zen.nl een pelgrimstocht in Japan en bezocht daarbij vele tempels en kloosters.
e-mail: marleen@zen.nl
Marleen Tol
 

Raoul Destrée is psycholoog en onderwijskundige en is zenleraar, coach en opleider van Zen.nl Den Haag. Hij begeleidt groepstrainingen voor particulieren en organisaties en organiseert meerdaagse retraites in de abdij van Affligem en abdij de Slangenburg. Hij is binnen Zen.nl ervaren in het opleiden van toekomstige zenleraren. In 1978 maakt hij voor het eerst kennis met zen op de Leidse Universiteit in een keuzevak 'Zen en psychotherapie'. In 1992 verblijft hij een paar maanden in zencentra in Japan.
e-mail: raoul@zen.nl
Raoul Destrée
 

Reinier Reijngoud (1974) is violist met een carrière in binnen en buitenland en beoefent daarnaast sinds enkele jaren zenmeditatie. Mediteren helpt hem niet alleen zich beter te focussen en concentreren, maar ook om een betere balans te vinden tussen presteren en rust. Daarnaast levert mediteren hem waardevolle inzichten op in de eigen persoon. De eenvoud en praktische toepasbaarheid van zen maken dat Reinier sinds 2016 enthousiast de opleiding tot zenleraar volgt en hij wordt daarbij opgeleid door Raoul Destrée.
e-mail: reinier@zen.nl
Reinier Reijngoud
 

Rients Ritskes (1957) mediteert vanaf zijn 17e en heeft getraind onder leiding van veel verschillende Amerikaanse en Japanse zenmeesters en is oprichter van Zen.nl. Hij is inmiddels meer dan 25 jaar zenleraar en auteur van een tiental boeken waarin de praktische toepassing van zen centraal staat. Voordat hij in 1992 fulltime zenleraar werd, was hij 10 jaar studieadviseur aan de medische faculteit in Utrecht.
e-mail: rients@zen.nl
Rients Ritskes