Zen en ikigai leiderschapstrainingInhoudsopgave

Uw uitdaging
Uw inspiratie
Uw programma en uw docenten
Uw locatie
Docenten
Voor wie?
Informatie over de training
Interesse?
leiderschaptraining stapstenen


Zen is wat je doet zo goed mogelijk doen. Het is een levensfilosofie en meditatie methode om je geest helder te houden. Via China en Korea heeft deze methode Japan bereikt en is daar verder ontwikkeld en tot bloei gekomen. Sinds de jaren vijftig wordt zen actief in het Westen beoefend. Onderzoek laat zien dat actieve zenbeoefenaren gemiddeld genomen gelukkiger en gezonder zijn en meer focus hebben.

Ikigai behandelt de vraag ‘waarvoor je het doet’. Het is een Japans begrip dat vaak vertaald wordt met ‘waarvoor je je bed uitkomt’. Op het Japanse eiland Okinawa zijn mensen gelukkiger en worden op gezonde wijze veel ouder dan in de rest van Japan en in de rest van de wereld. Voeding is een belangrijk element, tegelijk wordt hun gezondheid en geluk toegeschreven aan hun inzicht in ikigai.

Uw uitdaging

Leiden doen we niet alleen. Integendeel. Uw leiderschap bestaat bij de gratie van de mensen die hun vak verstaan en daarmee in uw organisatie aan de slag willen. Vaak gaat het vanzelf. De koers is gezet, de rolverdeling helder. Iedereen is lekker bezig.
Net zo vaak vlot het niet. Iedereen is druk, maar de schwung is er uit en de resultaten blijven achter. En hoewel iedereen weet wat hem/haar te doen staat, kijken ze naar u, als leider. Wat te doen?
De verleiding is dan groot om in de actie te schieten, te stimuleren en enthousiasmeren. Dat kan de wind weer in de zeilen brengen, maar het kost u veel energie.

De vraag is dus: hoe houdt u de zaak in beweging op een manier die energie geeft – zoals u wellicht ooit bent begonnen. Dat is de vraag naar uw ikigai: datgene wat u inspireert, in beweging zet en houdt, de bron die energie genereert. Kortom, dat waarvoor u uw bed uitkomt en waardoor u lekker bezig blijft.


Uw inspiratie

Hoe vindt u uw ikigai? Er rechtstreeks naar op zoek gaan is als een schijnwerper op een kaarsvlam zetten – dan zie je hem niet. Het antwoord op deze vraag vinden vraagt aandacht, enige volharding en rondlopen met vragen. Dat zijn de kwaliteiten die zen-meditatie in ons trainen. Het zijn ook kwaliteiten die leiderschap vormgeven.

In de training Zen, Ikigai en Leiderschap gaat u op zoek naar uw ikigai, en de waarde en toepassing daarvan in uw leiderschap. Een team docenten staat u daarin bij, ieder vanuit hun eigen ikigai en specifieke expertise, met behulp van de zen-filosofie en –meditatiemethode.

Op zoek naar uw ikigai inspireert u u zelf. Vanuit uw ikigai inspireert u moeiteloos mensen in uw omgeving – al is het maar om naar hun eigen ikigai op zoek te gaan. En daarmee hun steentje er aan bij te dragen dat de wind in de zeilen blijft, terwijl u even op uw kussentje zit om de vlam brandend te houden.


leiderschaptraining water

Uw programma en uw docenten

Hier doe ik het voor
Zenmeester Rients Ritskes geeft een introductie op zen en ikigai. Hij heeft de afgelopen decennia zo’n 14 keer Japan bezocht voor intensieve zenbeoefening en Ikigai-studie. U leert om uw eigen ‘waartoe-vraag’ op een nieuwe manier tegen het licht te houden en beantwoorden.

Hoe blijft de wind in de zeilen?
Leiderschap is de kunst van delegeren, maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij u. Hoe helpen ikigai en zen u om optimaal met de vele zaken die tegelijkertijd spelen om te gaan. Arjan Mulder zal dit thema vanuit zijn ervaring met leiderschap en zen met ons uitwerken.

Houden van wat je doet
Het leren je aandacht te richten is de eeuwenoude sleutel van de zentraditie. Aandacht brengt meer kwaliteit en voldoening in wat u te doen heeft. Samen met Lilian van der Vaart verkent u de kracht van aandacht als mogelijkheid om op koers te blijven in een veelheid van afleiders, en daarin meer voldoening te ervaren.

Rituelen maken moeilijke dingen gemakkelijker
Rituelen verbinden mensen, zeker in moeilijk vaarwater, en dikwijls onbewust. Ze dragen veel bij aan geïnspireerd teamwork. Welke rituelen we ook gebruiken, we kunnen niet zonder en vooral topprofessionals lijken er niet veel over te praten, maar maken er effectief gebruik van. Harry Mengers geeft een inkijk in dit fenomeen en deelt zijn geheimen met u.

De waarde van stress en geluk
Leiderschap gaat altijd gepaard met een zekere mate van stress en dat is prima. Stress houdt ons scherp en zet ons aan tot actie. Alleen teveel ervan, zonder voldoende herstelperioden, is schadelijk voor onze vitaliteit. Hoe voel je de grenzen goed aan en hoe verleg je ze waar nodig. Yvonne Visser exploreert met u hoe u stressfactoren kunt ombuigen naar inspiratie.


schema ikigai

Effectieve bewuste non-verbale communicatie
Onze communicatie verloopt grotendeels onbewust en de impact ervan is groot. Wat betekent dit voor het vorm en leiding geven aan onze missie? Rients Ritskes maakt inzichtelijk hoe bewust gebruik van symbooltaal uw dagelijks handelen verrijkt.

Ikigai en leiderschap betekent goede keuzes maken
Ons hele leven is een reis waarop we voortdurend keuzes maken, zowel privé als zakelijk. Vaak moeten we een keuze maken tussen privé en professie. Wat zijn uw belangrijkste drijfveren, wat weegt het zwaarste, en hoe draagt ikigai aan deze afwegingen bij? Systematisch en bewust omgaan met de vraag wat de beste keuze is leidt tot betere keuzes. Gerard Plaisier geeft u handvatten hoe u zich die kunst eigen maakt.

landgoed hotel Engelenburg Landgoed Engelenburg, de trainingslocatie

parasol
fotografie: Theo Rooden ©


De inhoudelijke programma-onderdelen worden afgewisseld met periodes voor meditatie en werken met uw ikigai. Het docententeam biedt hierin begeleiding, desgewenst individueel. Ervaring met meditatie is niet noodzakelijk.

Uw locatie

Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel op de rand van de Veluwe en de IJsselvallei. Kasteel Engelenburg is centraal gelegen tussen Apeldoorn en Arnhem, vlakbij Zutphen en Deventer. Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt om de hoek. Kasteel Engelenburg is lid van Relais & Chateaux, de collectie van de meer dan 500 mooiste buitenhotels in de wereld.Docenten

Alle docenten in het programma zijn actief in het bedrijfsleven en het publieke domein in verschillende rollen: interimmanager, projectleider, organisatieadviseur en trainer. Daarnaast zijn zij allemaal actieve en ervaren zenleraren.


Voor wie?

De training is bedoeld voor managers, leidinggevenden, zelfstandig professionals en adviseurs in organisaties in het bedrijfsleven en in het publieke domein. U wilt meer resultaat bereiken door u open te stellen voor andere manieren van kijken en uw intuïtie en mentale conditie ziet u als een van uw belangrijkste gereedschappen.
Praktische informatie

Data24 en 25 augustus (met overnachting) en terugkomdag op 22 september 2017
Omvang7 dagdelen
Investering vooraf lezen van het boek Leer denken wat je wil denken Inclusief boek, overig cursusmateriaal en verblijf op Landgoed Engelenburg te Brummen € 2250,00 excl. btwInteresse?

Heeft u interesse in de training en heeft u vragen? U kunt via het aanmeldformulier ons vragen u te bellen. U kunt ook zelf contact opnemen met onze programmacoördinator Harry Mengers, Zen.nl Nijverdal. Hij is te bereiken via harry@zen.nl en mobiel op 06 27007146.


Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de Zen en ikigai leiderschapstraining door een mail te sturen aan: jeroen@zen.nl of het onderstaande formulier in te vullen. Annuleren is gratis mogelijk tot 1 juni.
Na ontvangst van uw aanmelding nemen wij persoonlijk contact met u op, ter voorbereiding op de training.


Mijn gegevens:

Naam*:

Adres*:

Postcode*:

Plaats*:

Tel*:

E-mail*:

Bedrijf:

Opmerkingen:


‘Ik wil scherper krijgen wat mijn toe te voegen waarde is, wanneer ik het meest krachtig kan zijn. Ik realiseer me dat er iets gebeuren moet met al die ballen in de lucht.’.

‘De kunst van loslaten en daardoor effectiever zijn als leidinggevende. Dat is wat ik zou willen ontwikkelen. Wat is dan mijn rol bij het delegeren en coachen, is een vraag die ik heb.’

‘Omschakelen van operationeel leidinggeven naar strategisch leidinggeven dat meer gaat om richten, richting wijzen, meegeven en vertrouwen geven aan andere leidinggevenden is mijn uitdaging. Weten wanneer je wat moet doen en vooral hoe, is mijn leervraag.'