Zen en ikigai leiderschapstrainingInhoudsopgave

Uitdagingen
Inhoudelijk programma
Wat leert u?
Docenten
Voor wie?
Informatie over de training
Meer weten?

Doel: met meer aandacht ervaren, betere keuzes maken en effectiever handelen.


U ontwikkelt uw vermogen om effectiever te handelen en uw vermogen om dingen met meer aandacht te doen. De nieuwe inzichten die u opdoet weet u in te zetten zodat u meer resultaat bereikt, in uw werk en in uw privéleven.

Landgoed Engelenburg, de trainingslocatie

Uitdagingen voor leidinggevenden van nu

Als leidinggevende bent u ervoor verantwoordelijk dat uw organisatie optimaal functioneert. U houdt veel ballen tegelijk in de lucht. Terwijl de winkel open is, werkt u aan veranderopgaven om te zorgen dat u en uw mensen goed afgestemd blijven op een complexe, dynamische omgeving. De grote uitdaging is om de veeleisende baan te combineren met een aangenaam privéleven. In deze dynamische wereld zorgt u goed voor uw omgeving door goed voor u zelf te zorgen.
In deze training leert u hoe de filosofie van zen en ikigai een waardevolle inspiratiebron is, die u in uw dagelijkse praktijk kunt toepassen, zodat u als stevig en wendbaar leider, met uw team, kunt reageren op de uitdagingen die uw pad kruisen.


Inhoudelijk programma Zen en ikigai

De training prikkelt u om anders te kijken en nieuwe ervaringen op te doen, die gebaseerd zijn op een eeuwenoude filosofie en die heel praktisch toepasbaar zijn in onze moderne westerse wereld. Zen en ikigai zijn de twee rode draden in het programma:Wat leert u?

Hier doe ik het voor
Zenmeester Rients Ritskes geeft een introductie op zen en ikigai. Hij heeft de afgelopen decennia zo’n 14 keer Japan bezocht voor intensieve Zenbeoefening en Ikigai-studie. U leert om uw eigen ‘waartoe-vraag’ op een nieuwe manier tegen het licht te houden en beantwoorden. Rients doet dit als oprichter van Zen.nl en vanuit een decennia lange ervaring met het coachen van teams en leidinggevenden.

Hoe houd ik alle ballen in de lucht?
Leiderschap is de kunst van delegeren, maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij u. Hoe gaat u optimaal om met de vele zaken die tegelijkertijd spelen. Adviseur Arjan Mulder zal dit thema vanuit zijn ervaring met leiderschap en zen met ons uitwerken

Aandacht maakt alle dingen mooier
Het leren je aandacht te richten is de eeuwenoude sleutel van de zentraditie. Deze kernkwaliteit van zen wordt tegenwoordig in de vorm van mindfulness heel toegankelijk gemaakt. Lilian van der Vaart kent als interimmanager en jurist de kracht van aandacht in de veelheid van afleiders. Ze leert u de valkuilen omzeilen en de mogelijkheden ervan toe te passen.

Rituelen maken moeilijke dingen makkelijker Aan de ene kant schaffen we allerlei traditionele rituelen gemakkelijk af en tegelijk ontstaan er vele nieuwe. We kunnen niet zonder en vooral topprofessionals lijken er niet veel over te praten, maar maken er ondertussen veel en effectief gebruik van. Ook in organisaties zien we oude rituelen gaan en nieuwe komen. Harry Mengers geeft als organisatieadviseur een inkijk in dit fenomeen en deelt zijn geheimen met u.

De waarde van stress en geluk
Leiderschap gaat altijd gepaard met een zekere mate van stress en dat is prima. Stress houdt ons scherp en zet ons aan tot actie. Alleen teveel ervan, zonder voldoende herstelperioden, is schadelijk voor onze gezondheid. Hoe voel je de grenzen goed aan en hoe verleg je ze waar nodig. Yvonne Visser weet als psychiater wat de gevolgen van teveel stress kunnen zijn en hoe je stressfactoren kunt ombuigen naar inspiratie.Effectieve bewuste non-verbale communicatie
Onze communicatie verloopt grotendeels onbewust en de impact ervan is groot. Wat betekent dit voor onze manier van werken en voor onze manier van leidinggeven? Rients Ritskes is door zijn bekendheid met het oorspronkelijke werk van Freud en Jung en de symbooltaal van de moderne marketing, symboolkenner bij uitstek. Hij maakt inzichtelijk hoe bewust gebruik van symbooltaal onze dagelijkse praktijk verrijkt.

Leiderschap betekent goede keuzes maken
Ons hele leven is een reis waarop we voortdurend keuzes maken. Dit is privé en zakelijk het geval en vaak moeten we een keuze maken tussen privé en professie. Wat heeft wanneer de grootste prioriteit, welke belangen wegen daarbij het zwaarst en wat zijn uw belangrijkste drijfveren? Systematisch en bewust omgaan met de vraag wat de beste keuze is leidt tot betere keuzes. Projectmanager Gerard Plaisier geeft u handvatten hoe u zich die kunst eigen maakt.
fotografie: Theo Rooden ©


Docenten

Alle docenten in het programma zijn actief in het bedrijfsleven en het publieke domein in verschillende rollen: interimmanager, projectleider, organisatieadviseur en trainer. Daarnaast zijn zij allemaal actieve en ervaren zenleraren.


Voor wie?

De training is bedoeld voor managers, leidinggevenden, zelfstandig professionals en adviseurs in organisaties in het bedrijfsleven en in het publieke domein. U wilt meer resultaat bereiken door u open te stellen voor andere manieren van kijken en uw intuïtie en mentale conditie ziet u als een van uw belangrijkste gereedschappen.
Informatie over de training

Omvang7 dagdelen
Data24 en 25 augustus (met overnachting) en terugkomdag op 22 september 2017
StudieinzetVooraf het cursusboek Leer denken wat je wil denken lezen
7 dagdelen training
Dagelijks mediteren
Het geleerde integreren in de dagelijkse praktijk
Investering Inclusief cursusmateriaal en verblijfkosten met overnachting op Landgoed Engelenburg te Brummen € 2250,00 excl. btw
Aanmeldingvia www.zen.nl/ leiderschapstraining
IncompanyDeze training kan ook Incompany worden gegeven. Stel uw vragen hierover aan
Jeroen Verstappen, jeroen@zen.nl, 024-6636420Meer weten?

Heeft u vragen over de Zen en ikigai leiderschapstraining? Neem vooral contact met ons op. Coördinator van het programma is Harry Mengers, Zen.nl Nijverdal. Hij is te bereiken via harry@zen.nl en mobiel op 06 27007146.


Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de Zen en ikigai leiderschapstraining door een mail te sturen aan: jeroen@zen.nl of het onderstaande formulier in te vullen.


Mijn gegevens:

Naam*:

Adres*:

Postcode*:

Plaats*:

Tel*:

E-mail*:

Bedrijf:

Opmerkingen: