Leusden
zen meditatie cursus centrum

Zen.nl Amersfoort gaat bomen planten.

Wilt u meehelpen bomen planten op 14 februari?

Vanwege de corona maatregelen is de boomplantdag van 29 november verplaatst naar 14 februari volgend jaar.
Als je als sponsor nog niet een uitnodiging hebt ontvangen, mail ons dan op amersfoort@zen.nl We zullen je z.s.m. een link sturen waarmee je jezelf aanmeldt voor één of meerdere blokken van 1,5 uur.

bomen planten valentijsndag Den Treek

De voorgeschiedenis

cursisten Arjan en Frank cursisten Arjan en Frank Het begon met een wild idee van twee zencursisten. Arjan en Frank van meditatiecentrum Zen.nl Amersfoort maakten zich zorgen over de klimaatcrisis. "Wat kunnen wij zelf doen voor het klimaat?" vroegen zij zich af. "En hoe kunnen we dat zo 'zenvol' mogelijk doen?" Het antwoord was zowel simpel als groots: "We gaan bomen planten."

CO2-reductie

Steeds vaker komt naar voren dat bomen planten een van de top 10-oplossingen is voor CO2-reductie. Door het planten van een triljoen bomen zouden we de klimaatcrisis zelfs goeddeels kunnen bezweren. Tegelijkertijd kan bomen planten ook een mooie 'zen-oefening' zijn. Door samen met aandacht te spitten, graven, voelen, ruiken, horen en zien, ervaren we de verbinding met de natuur, onszelf en elkaar.

Den Treek

Actie dus. Arjan en Frank lieten er geen gras over groeien en begonnen hun zoektocht naar een open terrein. En met succes: na een knap staaltje lobbyen vonden zij Landgoed Den Treek in Leusden bereid een prachtige locatie van 2,5 hectare grond ter beschikking te stellen.

20 juni

Nu de herfst definitief haar intrede heeft gedaan en de bladeren weer verkleuren, denken we terug aan die prachtige met zonlicht overgoten meditatiemarathon op 20 juni in Den Treek. Van 6.00 uur in de ochtend tot zonsondergang mediteerden we maximaal 26 periodes van 25 minuten.

meditatiemarathon Den Treek juni
Mede dankzij de steun van vele zencursisten en sponsoren hebben we een fantastisch bedrag bij elkaar gemediteerd voor ons zenbos tegen de klimaatverandering. Zelfs veel meer dan we verwacht hadden.

We hebben onlangs gesproken met Den Treek over de besteding van het geld en het blijkt dat we een mooier bos kunnen planten dan we aanvankelijk voor ogen hadden. We gaan op de 2,5 hectare grond grotere bomen planten dan eerst het plan was. Deze hebben namelijk een grotere overlevingskans omdat ze minder snel zullen worden aangevreten door de hertjes die leven in Den Treek. Daarnaast groeien de bomen harder en nemen zo meer CO2 op. Er komen bij elkaar 1250 Esdoorns, Tamme Kastanjes, Boomhazelaars, Notenbomen, Populieren, Inlandse Eiken en Lindes. Zo wordt het een fantastisch gemengd bos!

Op 14 februari gaan de bomen de aarde in, maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. We hebben die dag jullie hulp nodig om samen met ons in aandacht bomen te planten. Actief bezig zijn buiten in de natuur, eigenhandig jouw boom een mooie start geven én een bijdrage leveren aan de klimaatverbetering. Hoe mooi is dat!

Wist je trouwens dat we met ons bos niet alleen het klimaat ondersteunen, maar ook een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Den Treek gaat dit bos na de aanplant voor een deel omheinen. Zo kunnen ze zien hoeveel het niet omheinde deel wordt aangetast door het wild, in vergelijking met het omheinde deel. Het doel is dat het resultaat van dit onderzoek voor andere aanplant in Nederland zal worden gebruikt. Zen is: doen wat er gedaan moet worden. Een bos is het levende bewijs dat een kleine daad grote gevolgen kan hebben. Uw bijdrage was ontzettend welkom!