Hans van der Vleuten
"Iedereen is meester over zijn eigen leven. Ga eens na hoe jij zo lang en gezond en gelukkig mogelijk kunt leven."
Foto: Gerard Mühlradt

Zenmeester Hans van der Vleuten zoekt 'leidinggevenden'

di 25 jan 2022, Achterhoek Nieuws, Berkelbode 16:49

LOCHEM - "Meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Het leert je om te gaan met stress, je leert dieper te ontspannen en de drukte te verminderen in je hoofd. Daarmee breng je rust, ruimte en richting in jouw leven en dat van anderen", zegt Hans van der Vleuten, oprichter van Zen.nl Lochem. Onlangs werd hij benoemd tot Zenmeester. Zijn missie: zoveel mogelijk mensen in de Achterhoek dienen in hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit van leven en werken. Of zoals de Daila Lama het al omschreef: 'Investeren in een kalme geest, is investeren in gezondheid en geluk, voor jou en je omgeving'.

Door Joyce de Schepper
Zenmeester word je niet, daar word je voor gevraagd en benoemd. Zenmeesterschap, de hoogste graad in het zenleraarschap, kan alleen toegekend worden door een zenmeester die ooit zelf benoemd is tot zenmeester. Hans, die al ruim zestien jaar intensief zen beoefent, werd benoemd door zijn coach en zenmeester Rients Ritskes van Zen.nl&nsbp;Nederland. In zijn aanvaardingsspeech gebruikte Hans de metafoor van de kikker die stil zit om enerzijds zijn prooi te vangen en om anderzijds géén prooi te zijn en niét gevangen te worden. "Dat geeft grote spanning tussen veilig en onveilig, in alle rust. Ik nodig de mensen uit om te ervaren wat er gebeurt als je gaat zitten als een kikker op een matje. Juist omdat er ogenschijnlijk niks gebeurt, gebeurt er wat! Met in het midden het stille, wakkere centrum van levensenergie, van levenskunst", vertelt Hans. "Dat is spiritualiteit voor mij; van lijfsbehoud naar levenskunst. Kwetsbaarheid omzetten in kwaliteit. Van frustratie inspiratie maken."

Hans van der Vleuten zenmeester 'Ik heb interesse mensen die rustig leiding willen geven, aan hun eigen leven en dat willen delen met anderen'


Voel wat je voelt

Geboren als Brabantse boerenzoon woont Hans al bijna dertig jaar in de Achterhoek. "Mijn leven was succesvol in de agribusiness, maar ook stressvol. Als bestuurder van een coöperatie, een kuikenbroederij met de hoofdvestiging in Groenlo, had ik de kans om medewerkers te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit van leven en werken. De missie van het bedrijf: 'Groei en bloei mens, dier en onderneming'. Deze missie werd geboren uit zijn eigen stress. Het bedrijf liep prima maar ik werd steeds onrustiger. Ik zocht handvatten om hier effectief mee om te gaan."
Hans gaf zich op voor een driedaagse zentraining 'Zin in Werk'. Daar ontmoette hij zenmeester-coach Rients Ritskes. "De man begon gewoon te spreken zonder enig hulpmiddel. Mijn aanvankelijke scepsis veranderde snel. Zeker toen Ritskes zei: 'voel wat je voelt in plaats van te denken wat je denkt'. Je hoefde niks te vinden… Dat was nieuw voor me en betekende een ommekeer." Vanaf dat moment mediteert Hans iedere dag twee keer. "Het mooie van zen is dat je er zelf grip op hebt en dat het heel praktisch is. Het is een traditie die 2500 jaar bestaat, maar die elke dag modern gehouden wordt. Het enige dat telt bij zen is: weet wat je wél wilt en doe dat wàt je doet, met toegewijde aandacht."

Gezond en gelukkig

Hans werkt nu voor het zevende jaar vanuit zijn meditatieruimte in Lochem. "De meeste mensen zoeken rust in hun hoofd, er zijn mensen die beter willen slapen, een studie af willen maken of zich beter willen kunnen concentreren. Tijdens de cursus leren we mediteren en stellen we doelen die mensen kunnen integreren in hun dagelijkse leven. Daar moet je wel plek voor maken in je agenda èn letterlijk ruimte voor nemen in je huis. Tegen mensen die willen weten hoe het werkt, zeg ik: kom het ervaren. Ga het doen! Het is het mooiste cadeau voor jezelf, het kost je geen tijd, het levert je juist tijd op. Het is een investering in jezelf èn je omgeving." Iedereen kan meedoen, de leeftijd van de deelnemers loopt uiteen van 17 tot 83 jaar. Inmiddels hebben honderden cursisten van allerlei pluimage ervaren wat de invloed van meditatie op hun leven is. "Zo coach ik bestuurders van grote bedrijven met aandacht voor gezondheid en duurzaam geluk als geïntegreerd onderdeel van de bedrijfsmissie, maar ook huisvrouwen en onderwijzers. Ik heb interesse in mensen die leiding willen geven aan hun eigen leven en dat willen delen met anderen. Als zenmeester kan ik nu misschien net wat meer deuren openen."