whatsapp
 


twee brandende waxinelichtjes

Wijsheid in Zen & Christendom

Zen online colleges op donderdag van 19.30-21.00 uur, start 30 maart 2023
Docent: zenleraar en theoloog Jan BrokCentraal in deze zes nieuwe colleges staat de vraag wat de mens ten diepste zoekt en wat te vinden is in zen en wat in christendom.

1. Is zen religieus?
Wat is een religie en wat een godsdienst? Een complexe materie. Zen wordt ook door zenmeesters soms religieus genoemd. Wat bedoelen ze hiermee? Wat is er te ervaren in beide tradities en waar komt die ervaring uit voort?

2. Zelfbevrijding of verlossing
Zenboeddhisme zou gericht zijn op zelfbevrijding, christendom op verlossing. Zelfbevrijding klinkt modern, maar wat betekent verlossing? Zen spreekt over 'realiseren van wie je werkelijk bent' en christendom over 'herboren worden'. Wat zijn de verschillen en wat zoeken we?

3. Geloven en vertrouwen
Geloven doe je in de kerk, vertrouwen in jezelf, wordt gezegd. In het christendom heeft geloven verschillende betekenislagen: instemming, vertrouwen, toewijding, zienswijze. Ook in zen worden vertrouwen en overgave relevant geacht. Maar waarop kun je in deze tijd nog vertrouwen? En is twijfelen wel zo goed als vanuit de zentraditie wordt gezegd?

4. Meditatie, gebed en ritueel
Zenboeddhisten mediteren, christenen bidden. Hoe doe je beide en wat is de betekenis voor jezelf en anderen? Komt het op hetzelfde neer? De beoefening van zenmeditatie en zeker intensieve zenretraites zijn vormen van afzien. Hoe verhoudt dit ongemak zich ten opzichte van het lijden en het dragen van je kruis in de christelijke traditie? En wat kenmerkt en is het belang van de rituelen in dit verband?

5. Transcendentie of leegte
In het christendom wordt God een transcendente werkelijkheid genoemd. Zen en boeddhisme kennen geen God maar spreken over verlichting en leegte. In het christendom wordt de mystieke ervaring als persoonlijk geduid, in zen juist niet. De christelijke traditie spreekt in tegenstellingen, terwijl zen die wil overstijgen vanuit de directe ervaring. Wat betekent dit voor ons?

6. Zenboeddhisme en christendom
een man met een groen ruitjes overhemd en een bril glimlacht Er zijn verschillen en overeenkomsten tussen zen en christendom. Het bestuderen van deze verschillen en overeenkomsten is ook meteen studie van onszelf. In dit laatste college deelt Jan Brok zijn persoonlijke ervaringen met beide tradities. Hij is zenleraar, en christen. Hij vertelt hoe beide tradities in hem samenkomen en waar ze elkaar aanvullen en hij ze als strijdig beleeft.

Over de docent
een man met een groen ruitjes overhemd en een bril glimlacht Jan Brok (1950) beoefent sinds 2015 zen en is actief als zenleraar in Zen.nl Bergen op Zoom. Hij is afgestudeerd als theoloog en heeft gewerkt in de RK Kerk, aan de universiteit Nijmegen en Fontys Hogeschool Tilburg.

Praktisch

  • Cursusdata zijn donderdag 30 maart, 6, 13, 20, 27 april en 11 mei, aanvang 19.30 uur.
  • Exclusief voor deelnemers zijn de colleges steeds zeven dagen online terug te zien.
  • De cursus vereist geen speciale voorkennis.
  • Deelname aan de eerdere serie colleges door Jan Brok is geen voorwaarde voor deelname aan deze nieuwe reeks.
  • Er is tijdens de colleges ruimte voor vragen en interactie en na afloop ook via e-mail.
  • Deelnamekosten zijn €125,- en voor cursisten van Zen.nl €99,-