rotterdam-zuid
pompoen

leeg stukje

Waarom zen? Vragen over zen & meditatie

1. Waarom mediteren?

Een vol hoofd? Stress? Slaapproblemen?
Mediteren helpt om meer ontspannen door het leven te gaan, meer rust te ervaren en inzicht te ontwikkelen. Mediteren doen we door stil te zitten en aandacht te geven aan de ademhaling. Iedere keer als onze gedachten afdwalen, gaan we terug naar de ademhaling. Je krijgt tijdens het volgen van een introductiecursus uitgebreide uitleg over hoe je stil kan zitten. Zitten kan op een meditatiekussentje, op een meditatiebankje of op een stoel. Ook leggen we uit wat je doet met je gedachten tijdens het zitten. Ruim 94% van de deelnemers geven na afloop van de cursussen aan dat onze uitleg goed tot zeer goed was.

2. Is het mediteren in een bepaalde houding?

Als je bij ons komt, kijken we welke houding het beste bij jou past. Je hoeft van te voren niet te oefenen. Het belangrijkste van de meditatiehouding is een natuurlijke rechte rug. We leren daarom rechtop te zitten. De houding van je benen stem je af op wat bij jouw lichaam past, op een kussentje of bankje of op een stoel met rechte zitting. In de meditatieruimte (zendo) zijn alle materialen aanwezig en bij de eerste les van de introductiecursus kijken we wat bij jou past.

3. Wat zijn de effecten van meditatie?

Een overweldigend aantal van 71 % van alle deelnemers aan de introductiecursussen van Zen.nl merkt veel tot zeer veel effect van het (veelal) dagelijks mediteren. De meest genoemde effecten zijn: beter slapen, veel meer rust ervaren in dagelijkse situaties, minder last van stress, meer aandacht voor de omgeving, makkelijker loslaten van werk en andere zaken en betere discipline.
Zie ook het filmpje Topsokken bij Zen.nl Rotterdam-Zuid, voor de effecten van zen volgens cursisten Esther en Bjorn.

effecten mediteren Zen.nl

4. Wanneer merk ik iets van deze effecten?

Veel mensen melden dat ze na een paar dagen al merken wat meditatie met hen doet. Het NRC publiceerde onlangs weer onderzoeken waaruit is gebleken dat mensen al na vijf dagen mediteren het effect van meditatie in hun leven konden merken. Oefening baart kunst en je zult vooral na een aantal maanden merken dat je meer ontspannen in het leven komt te staan. De meeste mensen ervaren al in de proefles iets van de rust die meditatie brengt.

5. Hoe zien de lessen eruit? Alleen maar mediteren?

De lessen hebben een vaste opbouw. Eerst een inleiding over een thema, dit neemt vanaf de vierde les ongeveer drie kwartier in beslag, dan volgt de zitmeditatie, afgewisseld met loopmeditatie, weer zitmeditatie en dan drink je gezamenlijk thee. In het eerste deel van de les is er veel ruimte om samen een gesprek te hebben over het onderwerp en daar vragen over te stellen, in het tweede deel van de les ligt de nadruk op het mediteren zelf. Het mediteren bouwen we langzaam op, zodat het voor iedereen goed te doen is.

6. Wat zijn de onderwerpen in de cursus?

De eerste lessen gaan vooral over hoe te mediteren en hoe je dat ook thuis kunt doen. Wat doe je met een vol hoofd tijdens het mediteren? Ook leren we loopmeditatie. Daarnaast kijken we waarom je aan meditatie wilt doen, zodat je ook na afloop van de cursus kunt merken of je vooruit bent gekomen. Verder komen onderwerpen aan bod als concentratie, omgaan met oude en nieuwe spanningen (stress), beter slapen, lichaam en geest. Ook zijn er lessen over geluk en genieten en over betere keuzes maken.

7. Is mediteren zweverig?

Nee, en zeker niet op de manier waarop die bij Zen.nl Rotterdam-Zuid wordt gegeven. De leraren zijn nuchter en brengen zenmeditatie met veel humor en relativeringsvermogen. Een van de meest gehoorde reacties in de proeflessen is dan ook ‘Oh, het is dus gewoon heel praktisch!’

8. Wat is zen en wat heeft het met meditatie te maken?

Zen zou je kunnen omschrijven als een filosofie, een manier van in het leven staan. Je kunt zen ook omschrijven als: aandacht hebben voor wat er nu is. Bijvoorbeeld de aandacht waarmee je dit nu leest. Onze lessen zijn geïnspireerd door het zenboeddhisme, een stroming die in China en Japan is ontstaan in de 5e eeuw na Christus. Zen heeft ideeën en oefeningen die je zelf kunt uitproberen. Daarom is zen ook prima te combineren met bijvoorbeeld het Christendom, de Islam of een niet-gelovige levensvisie. In de introductiecursus wordt een inleiding in het zenboeddhisme gegeven. In de gevorderdencursussen wordt er dieper ingegaan op de boeddhistische levensfilosofie. Mediteren is één van de manieren om zen te beoefenen.

9. Is zenmeditatie te vergelijken met mindfulness?

Zen en Mindfulness sluiten erg goed op elkaar aan. Als je Zen en Mindful vertaalt betekent het hetzelfde, namelijk: aandacht. In de mindfulnesscursus leer je in ongeveer 8 weken om je concentratie te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat je de aandacht beter kan richten, wat vaak positieve invloed op iemands leven heeft. Na 8 weken staan de cursisten voor de uitdaging om op eigen kracht de lesstof in de praktijk te brengen. Onze ervaring is dat zenmeditatie een ideaal vervolg is op een mindfulnesscursus. Een introductiecursus helpt je het geleerde dagelijks in de praktijk te brengen.

10. Kan ik kennis maken vóór ik me inschrijf?

Ja. Zen.nl Rotterdam-Zuid organiseert regelmatig proeflessen zodat je kennis kunt maken met de leraren, de ruimte, het lesmateriaal en je allerlei vragen kunt stellen. Maar wat meditatie met je doet, ervaar je door dit een paar weken te doen. Daarvoor vragen we van je de bereidheid om een introductiecursus te volgen.

11. Wat voor soort mensen volgen de cursussen bij Zen.nl Rotterdam-Zuid?

Dat is heel divers. De man-vrouw verhouding is ongeveer 40-60%, relatief veel mensen tussen de 30 en 50 jaar, maar ook jonge mensen van rond de 20 en 70+ers. Veel mensen staan volop in het drukke leven met volle agenda's. Anderen hebben na een werkzaam leven behoefte aan persoonlijke verdieping en meer rust in hun hoofd. Ook mensen met een andere religieuze achtergrond vinden meer rust en verdieping in meditatie. Zeker hier op Zuid komt een mix van mensen, laag of hoog opgeleid, uit Vreewijk, de Vaan, Bloemhof, Hillesluis of van verder weg.

12. Als ik een les er niet kan zijn, kan ik die dan inhalen?

Ja, voor de introductiecursus geldt altijd dat je de les in dezelfde week op een ander tijdstip kunt inhalen of dat je de week daaropvolgend eerder kunt komen om de les in te halen. Dit na overleg met de leraar.

Nog vragen? Neem dan contact op met Hanneke: 06-22770681, of hanneke@zen.nl.