Tilburg
bloesem

leeg stukje

Arts en meditatie

Inhoudsopgave

Netwerk Arts en meditatie (NAM)
Zenmeditatieworkshops voor en door artsen
Aanmelden

Inspireren en informeren

Artsen zijn betrokken, bevlogen en hebben een grote inzet. Meditatie biedt hen een methode waarmee ze ondanks grote druk weer gemakkelijk tot zichzelf kunnen komen en hun rol op ontspannen wijze kunnen vervullen. Door hun maatschappelijke positie kunnen zij bovendien als goed rolmodel fungeren.

Er zijn in Nederland zeker meer dan 100 zen beoefenende artsen en daarnaast nog vele artsen die een andere vorm van meditatie beoefenen. Het netwerk arts en meditatie, kortweg NAM, is bedoeld om inspiratie, kennis en ervaringen uit te wisselen. Als netwerk willen we op deze wijze graag bijdragen aan de kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg.

Met dit initiatief vanuit Zen.nl willen we mediterende artsen een inspirerend kader en netwerk bieden voor verdere scholing en verdieping ten aanzien van de mogelijkheden van meditatie in de praktijk.

Tegelijk willen we met dit netwerk meditatie als instrument meer bekendheid geven in de artsenwereld en een einde maken aan het zweverige imago dat er ten onrechte nog vaak aan kleeft. De bewezen positieve effecten van meditatie kunnen voor vaak zwaarbelaste artsen zeer functioneel zijn. Een aantal interessante publicaties zijn te vinden op Zen Publicaties.

Er zijn vier bijeenkomsten per jaar; op zondagochtend, per ochtend is er een spreker (meestal arts) die een thema belicht vanuit de eigen (meditatie-)ervaring en op basis van deskundigheid. Tijdens de aansluitende lunch is er volop mogelijkheid voor uitwisseling van ervaringen.

Het netwerk is laagdrempelig: iedere arts die mediteert is welkom, welke vorm van meditatie hij of zij ook beoefent. De kosten voor een bijeenkomst inclusief lunch bedraagt €79,-, incl 21% btw en facturatie.

Data 2019:
10 februari - NAM bijeenkomst
29 t/m 31 maart - Zen retraite voor artsen in de Abdij van Berne te Heeswijk Dinter
20 april - NAM bijeenkomst
16 juni - NAM bijeenkomst
15 september - NAM bijeenkomst
17 november - NAM bijeenkomst

Tijden en locatie: De bijeenkomsten zijn van 09.30 tot 14.00 uur, bij Zen.nl Tilburg.

Meld je aan voor het NAM door een mail te sturen naar tilburg@zen.nl met je NAW gegevens.

2. Zenmeditatieworkshops voor en door artsen

Het is mogelijk om een op maat gemaakte workshop voor en door artsen te organiseren op aanvraag. Deelnemers leren de techniek van het mediteren en maken kennis met de basisbeginselen van zen.

Steeds wordt er een relatie gelegd tot het medisch handelen. De cursus wordt van harte aanbevolen door collega-artsen die eerdere workshops gevolgd hebben.

Heeft u als praktijk, maatschap, of als individuele arts belangstelling, mail dan voor meer informatie naar tilburg@zen.nl en wij nemen snel contact met u op.Ervaringen van deelnemers

  • Erg geslaagde cursus. Op een zeer prettige en persoonlijke manier gegeven.
  • Meditatie onthaast mij.
  • Gun jezelf deze cursus.
  • Goede handleiding om met meditatie in aanraking te komen.
  • Heb ervan genoten.
  • Even je hoofd leegmaken.
  • Ik was positief sceptisch, maar werd verrast door de zeer praktische aanpak.
  • Het helpt om de stress van alledag in ons vak los te laten.

 

Links:


Zen.nl, Rients Ritskes, Netwerk arts en meditatie, Martine Schrage