zen meditatie cursus centrum zen meditatie cursus centrum

Wekelijkse gevorderdengroepen

Regelmatige zenmeditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Zen.nl helpt je de regelmaat van zenbeoefening in je leven in te bouwen. Om dit te ondersteunen biedt Zen.nl dan ook het hele jaar door lessen en trainingen voor iedereen die heeft leren mediteren, de zgn. 'gevorderdengroepen'. Omdat we in de geest van de zen-traditie allemaal altijd 'beginners' blijven, kun je ook aan deze groepen meedoen als je je nog beginner voelt in je meditatie-beoefening.

Elke bijeenkomst begint met een inleiding, gevolgd door twee periodes meditatie (zazen) afgewisseld met loopmeditatie (kinhin), en thee. Ook is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud en koanstudie.

Wat de wekelijkse deelname aan de meditatiegroep volgens de deelnemers inspirerend maakt is dat je naast het samen mediteren ook in alle rust over allerlei onderwerpen een verdiepend en inzicht gevend gesprek met elkaar kunt voeren. We hebben het bijvoorbeeld over hoe het hoofd te bieden aan lastige werksituaties, over hoe om te gaan met jaloezie, met angst of een overmaat aan enthousiasme. Of we hebben het over de inzichten van een zenmeester uit een boek dat we op dat moment gebruiken als leidraad. Ook maatschappelijke thema's komen voorbij. Samen leren en groeien staat voorop, iedereen haalt weer iets anders uit de inleidingen en het gesprek daarover; dat maakt het verrijkend en houdt je meditatie-praktijk levend.

Als je kiest voor een gevorderdengroep omvat je lidmaatschap:

  • De wekelijkse les van een uur en drie kwartier
  • De maandelijkse meditatie-inloopochtend op zondag (duur twee uur)
  • Een periodiek persoonlijk gesprek met je leraar over je meditatie-beoefening en je vragen daarover

Thema

Zensafari: van oerbubbels tot je ware natuur.

Deze lessenreeks is een ontdekkingstocht. Er is geen ‘kaart’, in de vorm van een vast programma of een lesboek. Wel hebben we een startpunt: de verkenning van het fenomeen oerbubbel in zijn algemeenheid; een richting, die verwijst naar de ontdekking van ‘je ware natuur’; en een kompas in de vorm van nieuwsgierigheid naar hetgeen in de weg kan zitten aan het zicht krijgen op die ware natuur. Inspiratie voor de lessen komt uit vragen en ervaringen van de deelnemers, uit moderne en klassieke teksten, uit het Oosten, Westen, Zuiden en Noorden. Naast verkenning van verschillende oerbubbels die we tegenkomen besteden we ook ruim aandacht aan manieren om er mee om te gaan, dan wel ze transparant te krijgen, en zo onze ware natuur een beetje beter te leren realiseren.

Tijd

‘Ik wil meer tijd voor mezelf’, dat is een verlangen dat veel mensen, tussen het werk, sport, uitjes en afwassen door regelmatig overvalt. Om zo meer rust te kunnen ervaren. Maar eigenlijk is alle tijd mijn tijd… Die gedachte werkt vaak als een eye-opener. De vraag is dan: hoe kun je dat zo gaan ervaren?

In deze lescyclus staan we stil bij vragen als:
  • Wat belemmert ons om alle tijd als ‘mijn tijd’ te ervaren?
  • Wat maakt dat er vooral tijdsdruk lijkt te zijn, en veel ‘moeten’, zelfs in alle leuke en ontspannende activiteiten die we ondernemen?
  • Hoe kun je daar uit loskomen en weer ruimte en plezier gaan ervaren?
  • Hoe wordt zelfs dat wat moet ‘jouw tijd’?

We laten ons hierbij mede inspireren door het boekje “Ik heb de tijd” van Paul Loomans, echtgenoot, vader van drie kinderen, coach en zenmonnik. We gaan voorbij aan gangbare ideeën over tijd en bieden hele praktische handvaten voor je dagelijks leven en werk. Een aangenamere tijdsbeleving, meer energie en meer rust zijn daarmee mogelijk.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Rust vinden in een drukke wereld. De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten.

Ja! Ik schrijf me graag in voor de gevorderdencursus op:

Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Voor de populaire tijdstippen zijn er vaak wachtlijsten.

Locatie Veldhoven
Wednesday 20.00-21.45, theme: Beyond Happiness (English) (welcome to join anytime)
Donderdag 20.00-21.45 uur, thema: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Locatie Eindhoven
Dinsdag 09.45–11.30 uur, thema: Tijd
Dinsdag 20.00-21.45 uur, thema: Zensafari
Donderdag 20.00-21.45 uur, thema: Zensafari

Alleen informatie:
Ik word graag op de hoogte gehouden van activiteiten voor ervaren meditatiebeoefenaars.


Tarief:

Particulier € 59,- per maand
Student € 39,- per maand (voltijd student op vertoon van collegekaart)
Bedrijf € 79,- per maand (inclusief BTW en met factuur)


Tarief:

Particulier  € 59,- per maand
Student € 39,- per maand (voltijd student op vertoon van collegekaart)
Bedrijf € 79,- per maand (inclusief BTW en met factuur)


Overige informatie

Ik wil graag informatie ontvangen over de activiteiten van Zen.nl Veldhoven
Ik wil graag nadere informatie over ZenCoaching
Ik wil graag nadere informatie over ZenManagement trainingen

Ik ontvang graag gratis het wekelijkse online magazine ZenActueel met zenvolle artikelen, cursusinformatie en meldingen rond relevante YouTube lezingen en interviews.


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:
 
Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

Voor onze inschrijvings- en andere voorwaarden zie algemene voorwaarden cursussen.