zen meditatie cursus centrum

Vaak gestelde vragen over zen & meditatie

Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.


Wat is zen?
veel gestelde vragen over zen
“Zen onttrekt zich eigenlijk aan elke definitie. Spreken of schrijven over zen is nog lang geen zen. Zen is iets dat je doet. Zen gaat over het aardse en praktische zoals zich dat aan ons voordoet. Deze praktische kant van zen is geen bedenksel van moderne westerse leraren, maar zo oud als de weg naar Kyoto.”
Uit: Leer denken wat je wilt denken, Rients Ritskes

“Zen is leven met losse handen.”
Citaat van Nico Tydeman

Het gaat bij zen om helder kunnen denken en voelen en doen wat je te doen hebt en dat zo goed mogelijk kunnen doen. Met zenmeditatie oefen je jezelf daarin.


Waarom zen?
Het beste antwoord op deze vaak gestelde vraag is dat je dat alleen zelf uit kunt vinden. Zen is een kwestie van doen en ervaren. Je kunt enkel antwoorden vinden op basis van je eigen ervaring ermee. Door het zelf te doen. Er is geen ander mens en geen leraar die je dat antwoord kan geven. Het overgrote deel van de deelnemers aan de meditatie-groepen ervaart meer rust, meer inspiratie en meer diepgang in zijn of haar leven en gemiddeld genomen neemt de waardering voor het leven toe.

Is mediteren moeilijk?
Nee. Iedereen kan leren mediteren. Binnen zenmeditatie richten we ons in eerste instantie op het volgen van de ademhaling. Iedere keer als onze gedachten afdwalen, richten we onze aandacht opnieuw op onze ademhaling. Er is alleen de bereidheid nodig om je aandacht naar dit moment te brengen. Hoe dit te doen, ondanks en temidden van allerlei afleiding, leer je in de introductiegroepen.

Moet ik in een bepaalde houding zitten?
Ja, het belangrijkste van de meditatiehouding is een natuurlijke rechte rug. We zitten alert rechtop. De houding van je benen stem je af op wat bij jouw lichaam past: de volledige lotus, de halve lotus, de zogennaamde Birmaanse lotus (niet te verwarren met de kleermakerszit) op een kussentje of bankje. Of op een stoel met rechte zitting. In de meditatieruimte (zendo) zijn alle materialen aanwezig en bij de eerste bijeenkomst van de introductiegroep kijken we wat bij jou past.

Is mediteren zweverig?
Nee, en zeker niet op de manier waarop die bij Zen.nl Veldhoven wordt gegeven. De leraren zijn nuchter en benaderen zenmeditatie met humor en relativeringsvermogen. Veel hedendaags westers onderzoek geeft concreet aan hoe meditatie werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Waar komt zenmeditatie vandaan?
Zenmeditatie vindt zijn oorsprong in het zenboeddhisme, een stroming die in China en Japan zijn vorm heeft gekregen. In de introductiegroepen wordt onder andere iets over zenboeddhistische onderwerpen verteld. In de gevorderdengroepen loopt de zen-levensfilosofie meer als een rode draad door de bijeenkomsten.

Is zenmeditatie te vergelijken met mindfulness?
Zen en Mindfulness sluiten erg goed op elkaar aan. Als je 'zen' en 'mindful' vertaalt betekent het hetzelfde, namelijk: aandacht. In een mindfulnesscursus leer je in ongeveer acht weken om je concentratie te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat je de aandacht beter kan richten, wat vaak positieve invloed op iemands leven heeft. Na acht weken staan de cursisten voor de uitdaging om op eigen kracht de lesstof in de praktijk te brengen. Onze ervaring is dat zenmeditatie een ideaal vervolg is op een mindfulnesscursus. Een introductiegroep helpt je het geleerde dagelijks in de praktijk te brengen.

Kan ik nader kennis maken vóór ik me inschrijf?
Ja. Zen.nl Veldhoven organiseert regelmatig proeflessen zodat je kennis kunt maken met de zenmeditatie methode, de leraren, de ruimte en je allerlei vragen kunt stellen. Maar wat meditatie met je doet, ervaar je door het te doen gedurende een langere periode. Daarvoor zijn onze introductiegroepen bedoeld.

Wat zijn de effecten van meditatie?
71 % van alle deelnemers aan de introductiegroepen merkt veel tot zeer veel effect van het (veelal) dagelijks mediteren. De meest genoemde effecten zijn: beter slapen, veel meer rust ervaren in dagelijkse situaties, minder last van stress, meer aandacht voor de omgeving, makkelijker loslaten van werk en andere zaken en meer genieten van de kleine dingen in het leven.

Wanneer merk ik iets van deze effecten?
Veel mensen melden dat ze na een paar dagen al merken wat meditatie met hen doet, zeker als het gaat om beter slapen. Er verschijnen regelmatig onderzoeken waaruit onder andere blijkt dat mensen al na vijf dagen mediteren het effect van meditatie in hun leven konden merken. Oefening baart kunst en je zult na een aantal maanden zeker merken dat je meer ontspannen in het leven komt te staan.

Wat voor soort mensen volgen de cursussen bij Zen.nl Veldhoven?
Dat is heel divers. De man-vrouw verhouding is gemiddeld genomen 50-50, relatief veel mensen tussen de 30 en 60 jaar. De grootste overeenkomst is dat men actief en volop in het leven staat en wil staan, en daarbij meer aandacht, rust en inspiratie waardeert.