zen meditatie cursus centrum

leeg stukje
enso Eelco Smits

Enso weekend 17 t/m 19 september

Alice Brouwer, Eelco Smits, Zen.nl Westdorp (Dr.)

Enso betekent cirkel in het Japans. Een enso of zencirkel wordt in één keer geschilderd met zwarte inkt op papier. Je zou enso-schilderen kunnen zien als toegepaste meditatie. Het voornaamste element in het schilderproces is namelijk de spontane zuivere aandacht.

De geschilderde enso of zencirkel heeft een lange traditie. De oudste nog bestaande enso's dateren uit de 9e eeuw. Ze werden gemaakt door zenmeesters om hun leerlingen te helpen bij het contempleren op de 'leegte'. Een concreet visueel beeld moest bijdragen aan een dieper inzicht in de betekenis van 'vorm is leegte en leegte is vorm'. Het schilderen van enso's werd door de tijden heen steeds meer een vast onderdeel in de zen boeddhistische traditie. Veel zenmeester legden zich toe op de kunst van het enso schilderen. Zij ontwikkelden daarmee vaak ieder een eigen stijl van schilderen. Maar enso's zijn behalve een uiting van de individuele expressie, vooral en met name een weerspiegeling van de geestestoestand van de schilder op het moment van schilderen. Sommige zencirkels zijn perfect symmetrisch, andere zijn juist scheef en uit het lood neergezet. Ze kunnen dik en massief ogen, maar ook dun en fragiel. In een enso wordt alle energie van het moment samengebald en in de handeling van het schilderen gelegd. Daarmee wordt de enso een expressie van het moment, ze is volledig, niets teveel en niets te weinig, maar genoeg aan zichzelf geeft de ware enso uitdrukking aan de 'zen state of mind'. In dat ene moment maken de bubbels plaats voor bewustzijn. De directheid van dit proces maakt het enso-schilderen bij uitstek tot een nen-oefening.
Zenleraar en beeldend kunstenaar Eelco Smits en Alice Brouwer, zenleraar in opleiding en docent tekenen, organiseren in september in Drenthe een schilderweekend waarin deze eeuwenoude enso-oefening centraal staat. Om zoveel mogelijk uit de oefening te halen, ligt het enso schilderen ingebed in intensieve meditatiebeoefening. Daarbij laten we ons inspireren door de hedendaagse Japanse enso-meester Kazuaki Tanahashi.

boek cirkel Sherry Chayat

Iedereen die gewend is te mediteren en een keer praktisch meditatief bezig wil zijn, is van harte welkom. Vrijdag starten we om 17.00 uur en eindigen op zondag rond 14.00 uur. Het programma van het enso-weekend is te vergelijken met die van een weekendsesshin, met dit verschil dat het enso schilderen een prominente plaats inneemt, waardoor er minder meditatiesessies zijn. Het enso-weekend is in stilte en de meditaties duren 25 minuten en worden afgewisseld met kinhin. Verder is er ruimte voor een teisho en persoonlijk onderhoud. De prijs is €350,- inclusief eten, slapen en materiaal. Het aantal deelnemers is beperkt tot acht.

Ja! Ik schrijf me in de voor het enso weekend van 17 t/m 19 september:


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:

Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving