Westdorp
bloesem

leeg stukje

Workshops enso schilderen

Alice Brouwer, Eelco Smits, Zen.nl Westdorp (Dr.)

De workshop van 2 en 3 oktober is i.v.m. corona afgelast.

Enso door Torei Enji
Enso door Torei Enji (1721-1792)

Enso betekent cirkel in het Japans. Een enso of zencirkel wordt in één keer geschilderd met zwarte inkt op papier. Je zou enso-schilderen kunnen zien als toegepaste meditatie. Het voornaamste element in het schilderproces is namelijk de spontane zuivere aandacht.

De geschilderde enso of zencirkel heeft een lange traditie. De oudste nog bestaande enso's dateren uit de 9e eeuw. Ze werden gemaakt door zenmeesters om hun leerlingen te helpen bij het contempleren op de 'leegte'. Een concreet visueel beeld moest bijdragen aan een dieper inzicht in de betekenis van 'vorm is leegte en leegte is vorm'. Het schilderen van enso's werd door de tijden heen steeds meer een vast onderdeel in de zen boeddhistische traditie. Veel zenmeester legden zich toe op de kunst van het enso schilderen. Zij ontwikkelden daarmee vaak ieder een eigen stijl van schilderen. Maar enso's zijn behalve een uiting van de individuele expressie, vooral en met name een weerspiegeling van de geestestoestand van de schilder op het moment van schilderen. Sommige zencirkels zijn perfect symmetrisch, andere zijn juist scheef en uit het lood neergezet. Ze kunnen dik en massief ogen, maar ook dun en fragiel. In een enso wordt alle energie van het moment samengebald en in de handeling van het schilderen gelegd. Daarmee wordt de enso een expressie van het moment, ze is volledig, niets teveel en niets te weinig, maar genoeg aan zichzelf geeft de ware enso uitdrukking aan de 'zen state of mind'. In dat ene moment maken de bubbels plaats voor bewustzijn.

De directheid van dit proces maakt het enso-schilderen bij uitstek tot een nen-oefening. Zenleraar Eelco Smits en Alice Brouwer , zenleraar in opleiding en tevens docent tekenen, organiseren in juni in Drenthe een intensieve meditatieve workshop van anderhalve dag, waarin deze eeuwenoude enso-oefening centraal staat. De oefening bestaat eruit dat de energie die wordt opgeslagen tijdens de meditaties sessies, zo bewust en gedoseerd mogelijk wordt vrijgegeven tijdens het schilder proces. Iedereen die gewend is te mediteren en een keer praktisch meditatief bezig wil zijn, is van harte welkom bij deze workshop.

Workshopprogramma:

Vrijdag aankomst 16.30 uur, start om 17.00 uur
18.15 uur avondeten
19.30 uur 22.30 uur zazen en yaza

Zaterdag 7.00 -8.00 uur zazen
8.00 uur ontbijt
9.00 uur - 10.00 uur zazen
10.00 uur- 10.30 uur theiso
10.30 uur koffie/thee pauze
11.00 uur enso schilderen
12.30 uur lunch
13.30 uur enso schilderen
16.30 uur einde

Kosten workshop:  €180,- inclusief eten, slapen en materiaal (maximaal 10 deelnemers)
Locatie:  Zen.nl Westdorp, Borgerderstraat 11, Westdorp

De workshop van 2 en 3 oktober is i.v.m. corona afgelast.

Ja! Ik schrijf me in de voor de enso workshop op:

2 en 3 oktober
Ik ben geïnteresseerd in deze workshop, houd me op de hoogte


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:

Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving