zen meditatie cursus centrum

leeg stukje

Een paard als zenmeester tijdens zenweekend

paard als zenmeester

Van 10 tot en met 12 juni wordt in Westdorp (Drenthe) een zenweekend georganiseerd waar deelnemers door middel van paardencoaching hun meditaties kunnen verdiepen.

Programma zenweekend

Het weekend wordt begeleid door Eelco Smits, zenleraar bij Zen.nl Leeuwaren en Westdorp en zijn partner Tineke Brouwer die zelf ook mediteert, sesshins heeft gedaan en paardencoach is. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben, maar wel met zen om deel te kunnen nemen. Voor elke deelnemer wordt een coachingsmoment ingepland om samen met Tineke een heldere intentie of vraag te formuleren, waarna de deelnemer de nauwkeurig afgezette ring betreedt en contact maakt met het paard. Op dit contactmoment - en op de emoties en inzichten die daarbij naar bovenkomen - gaan we reflecteren in de meditatiesessies.

Coaching met paarden

Paarden kunnen je helpen om je bubbels inzichtelijk te maken. Dat heeft te maken met de grote gevoeligheid van deze dieren en hun directe manier van communiceren. Paarden leven enkel in het moment. Ze hebben geen verwachtingen van de toekomst of teleurstellingen uit het verleden die hun relatie met ons beïnvloeden. In contact met anderen zijn er geen bijbedoelingen in het spel zoals we dat zo vaak tegenkomen in de mensenwereld. Paarden kunnen niet liegen, bedriegen of misleiden. Van dit gegeven wordt in de paardencoaching gebruik gemaakt. Ondubbelzinnig en onmiskenbaar worden emoties en bubbels blootgelegd en getoond. Dit levert vaak veel heldere inzichten op. In combinatie met intensieve meditatie wordt het inzicht verder verdiept en meer verankerd in het bewustzijn.

Waarom paarden

Dat de sensitieve en communicatieve kant bij paarden zo sterk is ontwikkeld, komt doordat paarden kudde- en prooidieren zijn. Elk paard is voor zijn overleving afhankelijk van de kudde. In de vrije natuur, maar ook in de wei, scannen paarden continu hun omgeving en houden ze elkaar op de hoogte van mogelijke gevaren. Een paard heeft geen ik-gevoel, geen identiteit zoals een mens die wel ontwikkelt in de loop van zijn of haar leven. In plaats daarvan heeft een paard een kuddegevoel. De identiteit van een paard is diffuser, vloeiender, niet beperkt tot een individu. Paarden ontlenen hun hele bestaan aan opname in een kudde. En in tegenstelling tot andere kuddedieren is het paard snel bereid een relatie met de mens aan te gaan en met hem als het ware een kudde te vormen.

Het programma van het zenweekend is te vergelijken met die van een weekendsesshin, met dit verschil dat de coaching een prominente plaats inneemt, waardoor er minder meditatiesessies zijn. Het zenweekend is in stilte en de meditaties duren 25 minuten en worden afgewisseld met kinhin. Verder heeft het programma naast de coaching, ruimte voor een teisho en persoonlijk onderhoud. De prijs is €325,-. Het aantal deelnemers is beperkt tot acht.

Aanvang vrijdag 16.00 uur en einde op zondag om 14.00 uur.

Ja! Ik schrijf me graag in voor het zenweekend:

van 10 tot en met 12 juni 2022


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:

Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

zendo Zen.nl Westdorp
Zendo in Westdorp