Waarom zen?

We krijgen heel vaak de vraag waarom je zenmeditatie zou moeten gaan beoefenen. Het beste antwoord is dat je dat alleen zelf uit kunt vinden.
Zen is een ervaringsleer zoals dat heet, dat betekent dat je enkel antwoorden kunt vinden op basis van je eigen ervaring ermee. Dus door het zelf te doen.
Het overgrote deel van de deelnemers aan de cursussen ervaart meer rust, meer inspiratie en meer diepgang in zijn of haar leven.

It's all about the doing!

De oefening is vrij simpel. Je gaat zitten op een matje, je laat je aandacht rusten op je ademhaling en die tel je. Je begint bij &eactue;én en je eindigt bij tien en dan begin je weer overnieuw. Iedereen kan 't. Je zult merken dat door elke dag te mediteren het inzicht in jezelf en in je leven toeneemt. Zen en de beoefening ervan is net zoals het leven zelf, af en toe gaat het je gemakkelijk af, soms is het echter ook saai of lastig en ervaar je een hoop gedoe. Dan toch op het matje gaan zitten is wat zen dan van je vraagt en dat valt niet altijd mee. 'It's all about the doing'!

Aandacht, het hart van zen

Het eerste wat zen met je doet door de training van je aandacht, is meer ruimte vinden tussen jou en je reacties. Dit is het hart van zen. Door het ontwikkelen van een observerende en aandachtige geest ga je minder in gedachtes of emoties mee. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en verwerken we de gedachtes en emoties. Aandacht voor het huidige moment wordt daarmee jouw gereedschap om steeds meer toegang te vinden tot innerlijke rust.

Zoals eerder gezegd: 'It's all about the doing'. Maar dan moet je het wel doen. Onderhoud van lichaam en geest vraagt inzet en soms zelfs ook moed om ervoor te gaan. Er is geen 'quick fix'. Ook niet in zen. We beschouwen de zenweg als een 'way of life'. Een wijze van leven die als 'echter' en 'oprechter' wordt ervaren. En daar doen we het voor.