Als het maar stroomt...Bubbels en blokkades belemmeren een vrije doorgang. Als energie niet kan stromen, ontstaan lichamelijke problemen. Die verdwijnen meestal niet vanzelf.

Hanneke Meerdink, Zen.nl Zeist

De theorie is prachtig. Het leven is als een meanderende rivier; net als het water zoekt het de meest ideale weg. Niet de kortste, niet de mooiste, maar de beste. Het is de kunst om deze te herkennen en daarop te anticiperen. Niet door duwen of trekken, maar soepel meebewegen. De kansen zien en die verzilveren.

Verwachtingen
Verwachtingen gooien nogal eens roet in het eten. Als je te veel verwacht, of met andere woorden: alles in het denken vastzet, dan wordt het heel lastig. Met weten alleen kom je er echter niet. Sterker nog, je beperkt je mogelijkheden. Je staat hoekig en star in het leven en ziet alleen wat volgens jou van belang is. Al het overige maai je weg, zonder de onschatbare waarde ervan te willen verkennen. Het is een beetje zoals we in het Westen hebben geleerd te denken. Neem het jezelf daarom vooral niet kwalijk als het je weer eens overkomt of als je tegen beter weten in dat blijft doen. Je bent mens in al je kwetsbaarheid.

Loslaten
Maar we leven niet voor niets in een tijd van globalisering en uitwisseling. Je kunt niet meer zeggen dat je het niet wist, er nooit van hebt gehoord. We hebben toegang tot praktisch alle leerscholen, meditatievormen en kennis: Oosters, Westers, die van de Indianen, Maya´s, en ga zo maar door. We verzamelen, grazen en verdiepen ons. We vinden onze eigen meditatievorm. En met een beetje geluk laten we los. Hoe dat voelt, weet je pas als het gebeurt. En als het gebeurt, dan treedt herkenning op: we komen immers uit bij onszelf. En dat is maar goed ook. We moeten niet vergeten dat we zelf onze grootste voedingsbron zijn. En dan doel ik niet alleen op ons hoofd. Welnee. Het lijf vertelt zoveel meer dan al die boekenwijsheid bij elkaar. Sensaties als kippenvel, bloed dat sneller gaat stromen en verstijfde zenuwen zijn van grote waarde. Door die sensaties te voelen en niet weg te drukken, kunnen ze vertellen hoe je ervoor staat en in welke richting je de volgende stap zet. Omdat die stap de beste is op dit moment – omdat die jouw weg gaat.

Zenmeditatie helpt mij om (mijn verwachtingen) los te laten. Om te voelen en te ervaren: dit ben ik op dit moment. Ik maak tijdens het mediteren als het ware een inventarisatie van mezelf: dit heb ik nodig, dat zeul ik onnodig met me mee en dit is mijn focus, daar wil ik heen. Meditatie als richtingaanwijzer. Een periodieke adempauze, een baken op mijn weg, een mentaal infuus, het is het allemaal. Alle reden om te gaan zitten, dus!