zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar, stilte, rust, energie, aandacht, luisteren, ziekenhuis, gedachten, verlangens, Covid-19, concentratie, dodelijke virus, vechten, positief getest, adem, bewust, angst, veerkracht, onrust, moe, verdrietig, onmacht, zendo, online mediteren, verbondenheid


Collega’s positief getestMaud Segers, Zen.nl Maastricht

Maud werkt als personeelsplanner bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum en daarnaast is ze zenleraar en locatie-manager van Zen.nl Maastricht.

Het is nog koud als ik ’s morgens op mijn fiets naar het werk ga. Nagenoeg geen andere mensen op weg naar school of werk. De stilte en rust van de frisse ochtend voelt fijn en geeft me energie. Ik richt al mijn aandacht op de geluiden om me heen. Hoor de vogels vrolijk fluiten. Wil er niets van missen en probeer met het hele lichaam te luisteren. Een nieuwe dag is begonnen en wat ik vandaag mag doen, is wat er het meest toe doet.

Ochtendmeditatie
Als ik bij MUMC+ arriveer, lijkt het of het ziekenhuis nog in ochtendmeditatie is. Het gebouw oogt leeg en verlaten. Weinig bezoekers, weinig poli-patiënten, weinig collega’s in de gangen en de centrale hal. Uiterlijk onbewogen en stil ziet het gebouw eruit. Maar ik weet dat er achter de muren een drukke en hevige strijd gaande is. Net zoals gedachten en verlangens in ons hoofd continu om aandacht roepen, zijn achter deze gesloten deuren mensen aan het vechten tegen Covid-19. Zieke mensen die vechten voor hun leven en zorgende mensen die er alles aan doen om het dodelijke virus te bestrijden. De stille, uiterlijke zithouding van het lichaam tijdens zazen (zitmeditatie) is een vaak onbesproken kracht die de onrustige geest veel trager laat volgen.

MUMC collega’s positief getest
Als personeelsplanner met een ondersteunende taak probeer ik zo goed mogelijk overzicht te houden over mijn afdeling. Wie kan er waar, wanneer en voor welke taak worden ingezet? Maar ik weet ook dat planningen in deze bizarre tijd geen lange houdbaarheid hebben. Vluchtig als de bloesems die een nieuwe lente aanduiden. Meebewegen wat zich ieder moment voordoet. Ik blijf bewust op mijn adem letten en anticipeer zo goed en zo kwaad als het kan op de continue stroom van informatie.

In een korte dagelijkse briefing hoor ik dat er enkele collega’s positief getest zijn op Covid-19. Ik voel de angst en onrust om me heen van de achtergebleven collega’s. Opnieuw bewust even goed in- en uitademen. Het is mijn ankerpunt. Het virus is heel dichtbij. In mijn hoofd gelukkig geen tijd voor nieuwe gedachten, angst of verdriet. De handen nemen het over en dat is goed. Concentratie op mijn taken en de mensen om me heen.

Gratis tulpen
Als ik terug naar mijn kantoor wandel zie ik dat de bloemist van het ziekenhuis boeketten tulpen aan het uitdelen is. Waarschijnlijk teveel voorraad die niet meer verkocht kan worden. Een mooi gebaar van hem, dat hij de weinige passanten een fris boeketje geeft. Aarzelend neem ik een bosje tulpen in ontvangst en bedank hem vriendelijk voor deze sympathieke geste.

Later op de fiets naar huis hoor ik geen vogels meer. Onbewust neemt de afgelopen werkdag me helemaal in beslag. De puzzel met de personeelsbezetting voor de komende dagen is weliswaar op orde, maar de zorgen en onrust zijn nog lang niet voorbij. Kijkend naar de bloemen, die wel heel erg triest over mijn fietsstuur hangen, voel ik me moe en verdrietig. Deze hangende tulpen weerspiegelen de onmacht van deze bizarre periode waarin de hele wereld samen strijdt tegen Covid-19.

Online mediteren
Maar opnieuw is er geen tijd om mezelf te verliezen in eindeloze, onzinnige gedachten. Ik ga zitten op mijn meditatiekussen en richt mijn aandacht op het tellen van de uitademing. Bij iedere nieuwe tel kan ik loslaten. Het brengt me helemaal terug naar het hier en nu. Voel dat de energie weer gaat stromen. Na de meditatie kan ik mijn aandacht weer volledig richten op een volgende bezigheid: online meditatie les.

Fijn hoe snel het online mediteren bij Zen.nl is opgepakt. Meteen meebewegen op de ontstane situatie dat er fysiek geen bijeenkomsten mogen plaats vinden. Hoewel ik het samenzijn in de zendo (meditatieruimte) een beetje mis, is het toch goed om online met elkaar verbonden te zijn. Zeker in een periode waarin we zoveel mogelijk thuis moeten blijven en er minder contacten zijn. Het geeft houvast en een verbondenheid met de wereld om je heen. Samen zijn in stilte.

De volgende ochtend kan ik een glimlach niet tegenhouden als ik zie hoe de tulpen fier en parmantig rechtop staan in de vaas. De natuur heeft zichzelf hersteld. Dat noem ik nog eens veerkracht tonen. Ik fiets weer naar mijn werk en wat ik vandaag mag doen, is wat er het meest toe doet.