zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, roof-top, kendo, zaken, stilte, zintuigen, buiten mediteren, maanlicht, kinhin, afzien, genieten, verlangen, verlichting, kou, lawaai, glimlachMediteren in “roof-top-zendo”Tom van der Heijden (haiku), Nico van Spanje, Anjo Keunen, Zen.nl 's-Hertogenbosch

Sinds de zomermaanden wordt in de Bossche zendo lesgegeven en gemediteerd op het dak. Er is een geweldige ‘roof-top-zendo’ gemaakt zodat leraren en cursisten met gepaste afstand en optimale ventilatie bij elkaar kunnen komen.

Twaalf koude neuzen
Zazen op het dakterras
Verlicht door de maan!

Stilte in geluid
We zitten er in de vroege ochtend, de morgen, de middag en de avond. Het gebouw bevindt zich aan de rand van het stadscentrum, dicht bij het station waardoor er uitdagingen zijn. De leraar moet zijn best doen om voor iedereen verstaanbaar te zijn, soms is een herhaling nodig. Een overvliegende jumbojet zorgt voor een natuurlijke pauze in het betoog. Zo mediteren we in de niet-stilte: zoemende elektrische stadsbussen, piepende en knarsende treinen, sirenes van langs gierende ambulances, een rochelende buurman, kletsende studenten en joelende jongeren. Bijzonder is de gewaarwording van de extra stilte op zaterdag om 6.30 uur als er geen openbaar vervoer rijdt en iedereen nog in bed lijkt te liggen.

Zintuigen
Buiten mediteren helpt je met het openen van je zintuigen: variërende temperaturen van 34 tot 4 graden, de zon op je huid, de zon pal in je gezicht, een briesje, regendruppels, kou, het comfort van een fleecedekentje over je benen, de warmte van de dokusan-ruimte, het maanlicht weerspiegelt in dauw op de vlonders, het ochtendgloren, de strak blauwe lucht, spierwitte wolken, de sterrenhemel, een krijsende kraai, een bromvlieg, slippers, klompen, blote voeten tijdens kinhin, de geur van een sigaret aangestoken op het terras van de buren. Onze zendo-week is yaza-week geworden, en dat is kicken!

Afzien en genieten
Mediteren en het verlangen naar warme thee, extra volle koppen, naar nooit meer binnen hoeven zitten, naar altijd te mogen blijven zitten, naar sneeuw, naar verlichting! De komende maanden blijven we zitten, ondanks de kou en het lawaai. De weerstand vooraf smelt tot gelukzaligheid en met een brede glimlach dalen we weer af. Kom gerust eens met ons meezitten. Je bent van harte welkom.