zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, financiële steun, donatie, vrienden van Zen.nl, ego, introductiecursus, gevorderdencursus, coach, zenleraar, vooroordeel
Foto Rients © Zen.nl


Helpt mediteren met financiële steunJeanette Vos, Zen.nl Rotterdam-Zuid

Sinds enige tijd ontvangt Guido financiële ondersteuning van Vrienden van Zen.nl. Dit maakte het voor hem mogelijk om deel te nemen aan de vervolgcursus meditatie bij zen.nl. Ik mocht hem interviewen vanuit de vraag wat dit voor hem betekent.

Guido, wat was voor jou de drijfveer om de stap te zetten tot zen meditatie?
Ik had regelmatig overleg met mijn coach over mijn zoektocht naar het vinden van een voor mij geschikte baan. Op een gegeven moment zei ze: “Ga eens mediteren, doe een proefles en ervaar wat het is.” Ik was niet gelijk enthousiast: wil ik dit wel? Is het niet te religieus met regels en dogma`s? Maar iets in mijn onderbewuste spoorde me aan om het echt uit te proberen. Toen heb ik de introductiecursus gevolgd en nu neem ik deel aan de zenlessen voor gevorderden.

Wat heb je ervaren tijdens de proefles en introductielessen wat je deed besluiten om mee te doen aan de vervolgcursus?
Dat is een goede vraag. Ik merkte dat ik rustiger werd in mijn hoofd. Zeker niet gelijk in het begin! Ik probeer 2 x 20 minuten per dag te mediteren, wat overigens niet elke dag lukt. Na verloop van tijd ontdekte ik dat ik anders reageer op situaties dan voorheen. Ik kan beter relativeren, reageer rustiger of ik neem even afstand, soms door 15 minuten te gaan te mediteren. Na de meditatie voel ik me prettiger. Ik leerde ook van mijn medecursisten, zij deelden hun gevoelens, gedachten en onzekerheden. Die waren regelmatig herkenbaar voor mij.

Hoe lang maak je nu deel uit van de gevorderde groep en biedt het jou wat je ervan had verwacht?
Eigenlijk had ik er geen verwachtingen van. Ik kan ook niet beredeneren wat maakte dat ik deze stap heb gezet. Iets in mij, op een dieper niveau, vertelde mij dat het goed was. Mediteren is voor mij goed en prettig om te doen. Ik verdiep in de gevorderde groep wat ik tijdens de introductielessen geleerd heb. Zo heb ik het nu eerder in de gaten wanneer ik tegenover iemand een vooroordeel inneem. Ik kan nu wat makkelijker iemand laten zijn zoals deze persoon is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld veel woorden nodig om tot de kern te komen, dat vond ik vroeger nogal eens irritant. Ik kan dit nu beter accepteren. Vorig jaar is mijn moeder overleden. De laatste jaren van haar leven leed ze aan dementie, het laatste half jaar zelfs in een zware vorm. Met mijn broer kon ik dan het gesprek aangaan en de vraag stellen: Wat leren we van deze situatie? Ik ging altijd vrolijk naar mijn moeder toe en kwam er ook blij vandaan. Ik vind het bijzonder om te bemerken dat we allemaal blijven leren of we nu cursist, zenleraar of zenmeester zijn.

Guido, je krijgt financiële steun van de Stichting Vrienden van Zen.nl. Wat betekent dit voor jou?
Zonder deze financiële steun had ik nu niet kunnen deelnemen aan de gevorderdengroep. Ik ben echt blij dat dit op deze manier voor mij mogelijk is. Samen met mijn zenleraar heb ik hiertoe een formulier ingevuld (situatie en reden hulpaanvraag) en er een motivatiebrief aan toegevoegd. Binnen een paar dagen kreeg ik bericht dat het akkoord was. Een groot bedrag van mijn maandelijks cursusgeld wordt betaald door de Vrienden van Zen en zelf betaal ik dan nog een klein gedeelte. Er worden geen voorwaarden gesteld, maar uiteraard is mijn intentie om zoveel mogelijk als kan aanwezig te zijn tijdens de zenlessen.

Wat zou je willen zeggen aan mensen die twijfelen of ze gebruik willen maken van Vrienden van Zen.nl?
Niet twijfelen, zet je ego aan de kant. Het is goed voor jezelf en niemand kijkt je erop aan.

Wat zou je willen zeggen aan mensen die twijfelen of ze hun steentje willen bijdragen aan Vrienden voor Zen?
Doen!! Het helpt mensen die het anders niet kunnen betalen om meer rust te vinden in hun hoofd en stimuleert hun zelfontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie over de Stichting vrienden van Zen.nl
Klik hier om meteen naar het aanvraagforumlier van Vrienden van Zen.nl te gaan

Voor een eenmalige donatie aan de Stichting vrienden van Zen.nl: gebruik deze QR-code. Of stort je donatie rechtstreeks op: NL79 TRIO 0781 4583 58 t.n.v. Stichting Vrienden van Zen.nl

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, financiële steun, donatie, vrienden van Zen.nl, ego, introductiecursus, gevorderdencursus, coach, zenleraar, vooroordeel
QR geldig tot 20 november 2021