zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, stoppen met roken, introductiecursus, filosofie, discipline, gedachten, observeren, loslaten, zelfvertrouwen, vrijheid, stress, emoties, boos, controle, nachtmerries, verslavingen, slapen, sesshin, milieu, afvallen


Door zen stopte ik met roken en …Mark Schilder / Zen.nl Rotterdam Blijdorp

In september 2020 begon ik met de introductiecursus zenmeditatie bij Zen.nl Rotterdam Blijdorp. Destijds had ik nog geen idee dat die stap mijn leven zo zou veranderen. Ik was bij zen uitgekomen door mijn interesse voor oosterse filosofie. Ik had er wat boeken over gelezen en er een theoretische cursus over gevolgd. Het werd tijd, vond ik, om die kennis eens echt in de praktijk te brengen. Het idee van één-zijn wilde ik wel eens ervaren.

Het ontdekken van discipline
Na een aantal weken dagelijks mediteren merkte ik dat ik meer afstand kreeg tot mijn gedachten, mijn gedachten domineerden mij niet meer zo erg als voorheen. Ik kon ze observeren en loslaten en zag ze als het ware als wolkjes, die opkwamen en langzaam voorbij dreven. Toen ik dit besefte gaf dat enorm veel zelfvertrouwen. Ik merkte dat ik door het mediteren vrijer was geworden in mijn doen en laten en dat ik door het waarnemen van mijn gedachten veel zelfinzicht opdeed. Dat motiveerde me om me meer en meer te verdiepen in zen.

Voordat ik zen beoefende heb ik mezelf nooit gedisciplineerd gevonden. Sterker nog, het woord discipline had voor mij een hele negatieve lading; krampachtig, geforceerd. Ik vond discipline iets voor ‘saaie hokjesdenkers’ waarvan ik me juist wilde distantiëren door me te verdiepen in zen. Maar juist door me hiermee bezig te houden ondervond ik hoe waardevol het is om discipline in jezelf te ontdekken. Discipline is een vorm van vrijheid.

Mijn besluit
Met deze nieuw verworven kracht had ik ineens oneindig veel meer mogelijkheden om te doen wat ik wilde. Wat zou ik doen met deze vrijheid? Omdat ik tijdens het mediteren steeds mijn aandacht terugbracht naar mijn ademhaling lag de keuze voor mij voor de hand; stoppen met roken. Een paar weken voor de jaarwisseling besloot ik om op 1 januari 2021 definitief te stoppen. Vol zelfvertrouwen begon ik aan dit avontuur. Voor ik het wist was het 2021. ’s Nachts, alleen, starend naar de reflectie van het vuurwerk in het water van de sloot, pafte ik nog heel bewust twee ruim gedraaide sjekkies weg en dat was dat. Mijn avontuur zou beginnen.

Emotionele tornado
Toen ik weer aan het werk ging zonder te roken ontstonden voor mij de moeilijkheden. Ik had erg veel moeite met het omgaan met de stress. Roken was voor mij een manier om uit moeilijke emoties en situaties te stappen, even uit te zoomen en de boel vanaf een afstandje te bekijken. Een tijdje heb ik mijn peukie verruild voor een kopje thee, dat ik buiten op een bankje heel mindful nuttigde. Dat haalde wat spanning van het moment, maar op de midden-lange termijn bouwde mijn spanning meer en meer op.

De bom ontplofte toen een collega mij een onrealistische hoeveelheid werk voorschotelde. Ik ben een week lang boos geweest. Op mezelf, op de wereld, maar vooral op mijn collega’s. De moed zakte me in de schoenen. Wie dacht ik wel niet dat ik was? Ik was toch zo fanatiek met zen bezig? En nu was ik niet meer dan een boze, nare, overprikkelde sacherijn die zijn emoties niet meer onder controle had.

’s Nachts kon ik vaak hooguit een paar uur slapen en mijn meest nare herinneringen waren als plaaggeesten die onverwachts urenlang mijn geest in- en uitvlogen. Dat was wel even wat anders dan wolkjes die rustig voorbij kwamen. Als ik al sliep had ik vaak nachtmerries of ik droomde van gigantische smeulende peuken. Na deze nachten moest ik de volgende dag weer aan het werk en ’s avonds studeren. Zo ging dat een paar weken lang door.

Wat hielp
Toch bleef ik stug doorgaan met mediteren. Mijn zenleraar van destijds had geen ervaring met verslavingen, maar ze had wel gezegd; ‘Als je het druk hebt, mediteer dan twintig minuten, als je het heel druk hebt, mediteer dan veertig minuten.’

En toen?
Nadat ik een maand gestopt was ging het alweer stukken en stukken beter met me. Ik sliep weer normaal en werd emotioneel stabieler. Bovendien leerde ik door de cursus ‘Leer voelen wat je wilt voelen’ mezelf steeds beter aanvoelen, wat mijn herstelproces versnelde. Ik begon beter te snappen waar mijn emoties vandaan kwamen.

Vlak voor de sesshin werd ik uitgenodigd door Ramon (locatiehouder Zen.nl Rotterdam Blijdorp) om samen met Rients de zendo in Lochem op te bouwen. Wat een eer. Op de dag dat ik precies zes maanden gestopt was heb ik Rients tijdens dokusan (individueel) kort mijn verhaal verteld en persoonlijk bedankt voor het feit dat hij zen op deze praktische manier in Nederland heeft geïntroduceerd. Zijn reactie: ‘Heel goed, ga zo door, voor dit soort ervaringen, daar doe ik het voor. En ook een beetje voor het milieu.’

Ik heb vervolgens mijn studie afgerond, heb nu een andere baan en werk in een ander team. Ook ben ik de volgende uitdaging aangegaan: afvallen. Nu ik dit schrijf ben ik inmiddels bijna anderhalf jaar gestopt met roken en achtentwintig kilo afgevallen in elf maanden.