zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, boom, workshop, shinrin-yoku, zelf, ademhaling, natuur, rust, energie, doel, eenheid, vertragen, verstillen, zintuigen, verbonden, stilte, voelen, ego, lijden, theeceremonie


Eén worden met je boomAnya doet verslag van de eerste workshop Shinrin-yoku, die ze onlangs samen met Evert Jan gaf. Vrij vertaald betekent Shinrin-yoku 'bosbaden'. Zoals het in zen en meditatie gaat om éénwording met jezelf en je ademhaling, zo gaat het in Shinrin-yoku om éénwording met de natuur. Beide hebben die eenwording als doel, want daardoor ontstaat er een diepe rust waar vanuit de energie rijkelijk stroomt en nieuwe inzichten zich ontwikkelen.

Bosbaden
Ik was extra vroeg opgestaan om verse kruiden te plukken voor de theeceremonie waarmee we de workshop ‘Shinrin-yoku’ eindigen. Shinrin yoku is Japans waarbij ‘shinrin’ vrij vertaald ‘natuur/woud’ betekent en ‘yoku’ ‘baden’. Vandaar de Nederlandse term: bosbaden. Het doel is de ervaring van de eenheid met je natuur. Vertragen en verstillen en je zintuigen openzetten, dat is de methode om helemaal in het hier en nu te komen.

Jij alleen
We wandelden als groep in stilte en in een traag tempo naar de Korte Duinen, een prachtige zandverstuiving nabij Amersfoort. De telefoons staan uit en de vertraging en stilte doen hun werk. Juist door alle zintuigen open te zetten en het bos te horen, zien en ruiken, voelen we ook de diepte in onszelf. Een natuurlijke paradox: wie zich openstelt voor de natuur, vindt zichzelf. Nog een paradox: door in een groep in stilte door het bos te lopen voel je helemaal jezelf in verbondenheid. Jij alleen, één met alles en iedereen.

Vertragen
Deze vertraging en verstilling voelen voor sommigen wat onwennig. We zijn zo gewend alles steeds met elkaar te delen. Tijd om nog verder te vertragen en stil te staan met de vraag: ‘Wat vertellen de vormen in de natuur jou?’ Het maakt de natuur niet uit wat je denkt of vindt. De natuur is een spiegel die je kan helpen je oordeelachtige ego te leren doorzien.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, boom, workshop, shinrin-yoku, zelf, ademhaling, natuur, rust, energie, doel, eenheid, vertragen, verstillen, zintuigen, verbonden, stilte, voelen, ego, lijden, theeceremonie

Jouw boom
Vervolgens nodigden we iedereen uit om contact te maken met de boom die jou daartoe uitnodigt en te onderzoeken waarom juist die boom jou uitnodigt? Wat voel je erbij, wat merk je op? Waar word je je bewust van? Nu iedereen zich de vertraging eigen heeft gemaakt, de stilte geproefd heeft en de verbinding tot stand is gekomen, wisselen we vanuit die verbondenheid enkele ervaringen uit. ‘Door naar de bomen te kijken, zie ik hoeveel takken afgebroken zijn. Ik zie nu hoeveel zo’n boom te verdragen heeft gehad en ondanks dit lijden gewoon bloeit en groeit. Dat vind ik wel heel bemoedigend’. Verhelderende en diep ontroerende eenheidservaringen werden vanuit de stilte gedeeld.

Levenswiel
Na de lunch ook in stilte te hebben genuttigd ging ieder aan de slag met het levenswiel. Iedereen zocht wat natuurlijke materialen om zijn of haar levenswiel vorm mee te geven. Door vervolgens in je eigen levenswiel te gaan staan voel je welke welk perspectief goed voelt en welke richting je uit moet.

Thee ruiken
Toen was het tijd voor de theeceremonie. Eerst alleen de thee ruiken en ervaren hoezeer deze dag al had bijgedragen aan het openen en bewust worden van onze zintuigen. Alle vers geplukt ingrediënten werd geroken, de paardenbloemen, de blaadjes van de meidoorn, en verse brandnetels en berkenblaadjes.

Eén te worden met je Boeddhanatuur, met je authentieke zelf, gaat door stilte en vertraging in de natuur bijna als vanzelf. Wij zíjn immers natuur.

Komende zaterdag 23 juli geven Anya en Evert Jan ook een Shinrin-yoku workshop nabij Doetinchem. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan (vrijdag 22 juli) tot 14.00 uur.
Zie voor meer info en aanmelding: www.zen.nl/workshops/boeddha-natuur-shinrin-yoku