Tweeweekse zenstudiereis naar Vietnam

Van 14 t/m 28 oktober 2017, o.l.v. Rients Ritskes.

Klik hier om het vrijblijvende aanmeldingsformulier te openen.

Zaterdag 14 oktober vertrekken we 's middags uit Amsterdam om vroeg op de zondagochtend aan te komen in Hanoi. We verblijven in een zeer centraal gelegen hotel met mooie kamers en een heerlijk ontbijt. Na ons rustig in ons hotel te hebben kunnen opfrissen wandelen we 's middags de drukke binnenstad in. De auto's en scooters lijken zich aan geen enkele verkeersregel te houden, maar door de vriendelijkheid lijkt er toch voldoende ruimte voor iedereen in deze wereldstad. Het zal ons moeite kosten om langs alle verleidelijke winkeltjes te lopen, maar het is nog maar de eerste dag. We bezoeken onze eerste Boeddhistische tempel, Den Gnoc Som, gelegen in een meer en met de wal verbonden met een mooie rode loopbrug. Tegen het einde van de middag zijn we weer terug bij ons hotel en na ons even opgefrist te hebben gaan we heerlijk Vietnamees eten in een traditioneel restaurant vlak bij ons hotel.


Maandagochtend nemen we de tijd om te genieten van het heerlijke ontbijt, om vervolgens een stevig wandelprogramma aan te vangen. Op onze weg naar de Temple of Literature en de Nationale Universiteit lopen we langs allemaal kleine, soms verscholen, Boeddhistische tempeltjes. Het Boeddhisme leeft volop, ondanks de decennia lange pogingen van het communisme om het te doen verdwijnen.
Ook brengen we een kort bezoek aan de grote St. Joseph kathedraal, om vervolgens uit te komen op het grote, indrukwekkende en mooi onderhouden terrein van de Temple of Literature. Onverwacht zien we er prachtige bonsais van honderden jaren oud. Ook een immense tempelbel en dito tempeldrum met een diameter van meters, doen ons denken aan de grote zentempels van Japan.
's Middags lopen we terug en bezoeken de Hoa Lo gevangenis waar we in vogelvlucht de beroemde recente oorlogsgeschiedenis van Vietnam aan ons voorbij zien trekken. Overal op straat kun je van alles kopen, maar supermarkten zijn in Hanoi zeldzaam. Op onze terugweg bezoeken we een van de weinige supermarkten en wandelen langs de andere zijde van het Ho Hoan Kiem meer terug naar ons hotel. De avond besteden we naar eigen inzicht.

Dinsdag maken we opnieuw een flinke wandeling en beginnen met een bezoek aan het mausoleum van Ho Chi Ming. We zullen het opgebaarde lichaam van Uncle Ho niet zien, want dat is in de maanden oktober en november altijd in Rusland voor het jaarlijkse onderhoud. Wel zullen we het mausoleum en het paleis van Ho Chi Ming bekijken, evenals het zeer eenvoudige houten huisje achter het paleis. Hier woonde hij feitelijk. De gids zal ons veel meer vertellen over de niet te onderschatten invloed van deze grote communistische leider, in wiens leven het confucianisme hem tot een bijzonder leider maakte. Tot op de dag van vandaag hangen overal in het land vlaggen en spandoeken met zijn afbeelding. Van daar lopen we langs de One Pilar Pagoda naar de mooie botanische tuin. 's Middags steken we de dam in het Westelijk Meer over om het enige boeddhistisch klooster van Hanoi te bezoeken. Het klooster met zijn mooie en beroemde pagode en vele Boeddha's is een verademing in deze drukke stad. Even zijn we weg van het stadslawaai en voelen we ons ondergedompeld in Oosters Boeddhistische sferen, als we met thee ontvangen worden op een uitzonderlijk audiëntie van de abdis van dit klooster. Hier zullen we ook horen hoe anders de sutra's in het Vietnamees klinken dan dat wij gewend zijn. Langs de rode rivier wandelen we terug naar ons hotel en met wie zin heeft bezoeken we 's avonds het enige Water Poppentheater ter wereld.

Woensdagochtend wandelen we naar het Fine Art museum van Hanoi met zijn indrukwekkende collectie bijzonder grote en mooie keramische boeddhistische beelden. Na de lunch lopen we weer een mooie afstand door de stad en blijven we in Boeddhistische sferen. Samen met de priester van de Chùa Hòe Nhai tempel kunnen we al mediterend genieten van de meditatieve stilte in een wereldstad.

Donderdag en vrijdag kunnen naar eigen inzicht worden besteed. Voor weinig geld kunnen op deze dagen mooie excursies worden gemaakt. Aanbevolen wordt een één- of tweedaagse cruise te boeken op de beroemde Halong Bay met zijn prachtige bergen in en rond het water. Maar voor wie zich liever verder wil verdiepen in de Boeddhistische geschiedenis van het land, is de eendaagse excursie naar het prachtige tempelcomplex Trang An Grottoes, met de legendarisch grote Boeddhabeelden van harte aan te bevelen. En voor wie helemaal uitgerust en topfit in het klooster aan wil komen, is er de mogelijkheid lekker in het hotel te blijven en op eigen gelegenheid de stad verder te verkennen. Ook is het mogelijk om met z'n allen of een kleine groep het dorp van de houtsnijders te bezoeken. Op een uur rijden van Hanoi ligt dit dorp waar een groot aantal houtsnijders te vinden is. Ze zijn allemaal gespecialiseerd, maar Boeddhabeelden zijn hun gemeenschappelijke noemer.

Zaterdagochtend vertrekken we met eigen vervoer naar het grote zenklooster dat 70 km in de bergen ten noordwesten van Hanoi ligt. De komende dagen zullen we deel uitmaken van een leefgemeenschap van zo'n 40 monniken, nonnen en priesters. Hier, hemelsbreed slechts een paar honderd kilometer van de bakermat van de zentraditie, zullen we ons onderdompelen in de immense rust van het zenklooster. We staan de volgende dag om 3 uur in de ochtend op. Het programma is verder heel relaxt, met slechts twee meditaties per dag, die wel meteen 1,5 uur duren.
Voor wie niet zo lang stil kan zitten, is er de mogelijkheid om even tussendoor te gaan staan en op eigen gelegenheid een loopmeditatie te doen. Verder zijn er tweemaal per dag uitgebreide sutra-ceremoniën, waarbij bijzonder mooi solo wordt gezongen door de nonnen en priesters. En we genieten van twee heerlijke vegetarisch maaltijden per dag. Speciaal voor ons houdt de zenmeester een enkele lezing en tussendoor is er heel veel tijd om op eigen gelegenheid bij te komen van alle indrukken, een boek te lezen, blad te vegen of gewoon een dutje te doen. Alles is goed. Onze slaapverblijven zijn uiterst eenvoudig en we delen een kleine kamer met z'n vieren. Om 22.00 uur gaan de lichten uit.
De vijf dagen die we hier zullen doorbrengen beginnen al snel te lijken op één eindeloze dag. Alles is steeds hetzelfde en dat al eeuwen lang. Na vijf dagen zijn we aan de ene kant blij dat ons verblijf erop zit en aan de andere kant voelen we bij het afscheid al de heimwee naar de rust die we hier hebben leren kennen. Verlicht verlaten we het klooster om in Hanoi nog lekker een dag en nacht in ons eigen heerlijke hotel bij te kunnen komen van een onvergetelijk kloosterverblijf en op die manier kunnen we helemaal ontspannen, uitgerust en voldaan aan de terugreis beginnen.

  • Vertrek 14 oktober en terug op Schiphol zaterdag 28 oktober 2017.
  • Reissom € 1795,- en € 195,- toeslag voor eenpersoonskamer. Reissom is incl. KLM retour, uitstekend hotel, ontbijt, kloosterverblijf, reisbegeleiding en lokale gids, vervoer van en naar klooster en vliegveld.
  • Programma-, koers- en vliegtariefwijzigingen voorbehouden.
  • Enige ervaring met zen aan te bevelen, maar niet vereist.
  • Voor aanmelding, klik hier om het vrijblijvende aanmeldingsformulier te openen.
  • Bij aanmelding na 31 maart kan geen garantie worden gegeven ten aanzien van plaats en prijs. Wij nemen nadat u het aanmeldingsformulier heeft ingevuld zo snel mogelijk contact met u op.