whatsapp
 


Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Zen.nl Boeken

Door op de titel of cover van het boek te klikken, kunt u het direct bestellen!


non-dualiteit in de praktijk Rients Ritskes Arthur Nieuwendijk

Non-dualiteit in de praktijk, Rients Ritskes & Arthur Nieuwendijk.
Elk woord is dualistisch. Non-dualiteit is niet in woorden te vangen. Toch brengen de diepgravende dialogen van zenmeester Rients Ritskes en filosoof Arthur Nieuwendijk de persoonlijke ervaring van non-dualiteit heel dichtbij. Aan de hand van telkens nieuwe beschrijvingen wordt het principe van non-dualiteit vanuit verschillende invalshoeken belicht, waardoor de lezer er vooral gevoelsmatig in kan doordringen.

De weg naar het ervaren van non-dualiteit wordt aangeduid met tegenstrijdigheden, paradoxen, koans en andere diepzinnige wegwijzers. Het zijn even zovele uitnodigingen om de essentiële beweging van het leven in het nu te ervaren. Op deze uitnodiging ingaan, vraagt moed. Immers, zodra de grens van non-dualiteit in zicht komt, deinst het denken angstig terug. Wie tijdens het denken het denken weet te doorzien en zijn evenwicht op dit smalle koord kan bewaren, zal over de grens heen het non-duale ervaren. Dit boek is geen filosofisch traktaat. Het is een uitnodiging deel te nemen aan de inspirerende dialoog tussen de duale denker en de non-duale zenmeester: gesprekken op de grens van het denken…

basis boek zen training Rients Ritskes

Leer denken wat je wil denken, Rients Ritskes.
Leer denken wat je wil denken. Basisboek zentraining. Rients Ritskes. 1e druk, gebonden uitgave, 280 pagina's en 26 illustraties van Harmen Maas. Uitgeverij: Asoka. Rients Ritskes beschrijft in dit boek op systematische wijze de achtergronden die elke serieuze geïnteresseerde in zen moet kennen. De helderheid van dit boek doet recht aan zowel de complexiteit van de filosofie als de eenvoud van zen. Traditionele begrippen zoals verlichting en koans worden ontsloten op de praktische wijze die Ritskes eigen is. De fysieke kant van zen komt aan bod in de vorm van herkenbare informatie over stress- en gelukshormonen en het belang van de houding tijdens meditatietraining. De mentale kant van zen wordt zichtbaar in hoofdstukken over de taal van symbolen en over het verwerken van ervaringen. Nieuw voor ons taalgebied is de diepgaande uitleg over het begrip Nen. Dit is het kleinste moment van zuivere aandacht dat bewust stuurbaar is. Ook komt de relatie tussen zen en mindfulness aan de orde en wordt het dilemma van een 'te groot of te klein' ego opgelost. Ritskes schept met zowel beeldende anekdotes als verhelderende theorie een integraal overzicht van de zentraining. Dit boek is met name bedoeld als achtergrond voor zenleraren in opleiding, maar ook zeer bruikbaar voor serieuze zenstudenten en als cursusboek.

leer voelen wat je wilt voelen
Leer voelen wat je wilt voelen, Rients Ritskes

Leer voelen wat je wil voelen, Basisboek zentraining deel 2. Dit boek telt 329 pagina's. Rients Ritskes beschrijft in dit boek hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties.
Door dit inzicht kunnen we er mee spelen in plaats van er het slachtoffer van te worden. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen de duidelijkheid waaraan in onze emo-cultuur dringend behoefte is. Waar de westerse psychologen over elkaar heen duikelen met steeds ingewikkelder theorieën, kan iedere lezer zich in deze uiteenzetting herkennen en in de praktijk toetsen en toepassen.
Het is een bijzonder boek omdat traditioneel emoties en gevoelens niet of nauwelijks ter sprake komen in zenboeddhistisch perspectief. Velen hebben ook de indruk dat het in zen en meditatie in het algemeen juist zou gaan om het onderdrukken ervan. Dit boek maakt duidelijk dat het tegendeel eerder het geval is en hoe zenbeoefening bij kan dragen tot het veel beter om gaan met gevoelens, (over-)gevoeligheid en emoties. Niet door ze te onderdrukken, maar juist door ze te onderzoeken.
Het boek leest als een soort reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen. Ritskes’ bekende nuchtere en duidelijk manier van schrijven, onderbouwd met veel praktisch voorbeelden en adviezen, zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuisvoelt in de wereld van emotie en gevoel.

boek wat is verlichting


Wat is verlichting, red. Rients Ritskes.
Dit boek bundelt vier unieke bijdragen die het fascinerende begrip verlichting onderzoeken vanuit oosters en westers perspectief.

 
boek zen en keuzes maken Rients Ritskes
Zen en Keuzes maken, Rients Ritskes
Jan de Ruiter:"Super simpele zen psychologische principes worden, vaak laconiek en humoristisch uitgelegd, overduidelijk aan de hand van uit het dagelijks leven gegrepen verhalen."

Frances van der Moolen: "Zen en keuzes maken heeft mij geholpen bij de belangrijkste keuze in mijn leven; de keuze voor balans in mijn leven. Ik ben gestopt met rennen en doe alles wat ik nu doe met overgave. Een wereld van verschil."

Doke Sweere: "In de hem bekende praktische en toegankelijke stijl legt Rients Ritskes uit dat als je  bewust keuzes maakt, je meer uit het leven haalt. Daarbij behandelt hij een aantal manieren om tot bewuste keuzes te komen, waaronder het stellen van doelen, het ontwikkelen van zelfkennis, zenmeditatie en andere. Mijn keuze voor dit boek was beslist een goede keuze."
 

boek zen en de kunst van het studeren Rients Ritskes
Zen en de kunst van het studeren, Rients Ritskes
Ton Oostveen: "Zen en de kunst van studeren is een aanrader voor iedereen die greep wil krijgen op zijn of haar drukke bestaan. Een praktisch en helder geschreven boek. Het is een uitstekende hulp gebleken om je weg te vinden in Zen meditatie. Daarnaast bevat het tweede gedeelte van het boek een beproefd model om tot optimale studieresultaten te komen. Het heeft mijzelf en de vele jonge mensen die ik mocht begeleiden goede dienst bewezen."
Bianca Rontoltap: "Na het lezen van dit boek, lijkt het mij fantastisch als dit boek op middelbare en hogere  scholen 'standaard' gaat worden. Zelf heb ik een dochter in 3-VWO en ik ben vaak verbaasd over de 'onbewustheid', waar mee gewerkt wordt."
Claudia van Orden: "Genoten van dit boek!. Vol met eye-openers over mijn eigen studententijd, die me nu weer verdieping geven in mijn huidige zentraining. Te zijner tijd geef ik het boek aan mijn kinderen mee als ze gaan studeren. Het helpt ze hopelijk te genieten van een evenwichtige en succesvolle studietijd, net als ik."
Stijn Hoppenbrouwers: "Het begin van mijn interesse in zenmeditatie was het lezen van dit boek. Het was de praktische insteek die me toen al zeer aansprak, en ik heb het sindsdien vele van mijn studenten aangeraden. Het boek biedt een toegankelijke eerste inleiding in de praktijk van zen-zitten, en een typisch Ritskiaanse inbedding daarvan in een meer algemeen cognitief-performatief kader. Een steun in de rug voor tobbende studenten, maar ook voor iedereen die zen wil integreren in mentaal intensief werk."

zenmanagement in de praktijk
Zenmanagement in de praktijk 3e druk, Rients Ritskes
Oud-ministerpresident van Agt: "Het zou een zegen zijn voor de Nederlandse democratie en de werking van het parlement in het bijzonder, wanneer alle kamerleden zich de inhoud van ZenManagement eigen zouden maken."
Frans Hupjé "Zenmanagement In De Praktijk is een bron van inspiratie voor mij. Voorbeelden van  verschillende zenbeoefenaars verdiepen de lessen van Rients Ritskes op een mooie manier en tonen dat de weg van zen midden in het dagelijks leven staat en niet daarbuiten."
Lilian van der Vaart: "Wie voor dit boek kiest, doet een zen-volle investering!"
Jan Korver: "Makkelijk leesbaar, praktisch en diepgaand. Zoals een deelnemer uit mijn training het treffend omschreef: praktische zen met je voeten in de nuchtere Hollandse klei."
 
zen en geluk Rients en Merel Ritskes Hoitinga
Zen en Geluk, Rients en Merel Ritskes Hoitinga
Tanja Suiker: "Mocht je nog twijfelelen of zen iets voor je is, dan zal het boek Zen en geluk je het laatste duwtje in je rug geven om het in ieder geval een kans te geven. In dit boek wordt helder en rationeel  uiteengezet wat mediteren concreet met je lichaam en geest doet. De zin uit het boek die mij destijds over de streep trok is 'Het geeft namelijk niet of we een beetje onzeker zijn of kriebels in de buik hebben voor een nieuwe uitdaging, als we er mentaal maar klaar voor zijn'."
Jan van de Beek: "Als coach ervaar ik dat lezen van Zen en Geluk daadwerkelijk geluk brengt. Bij het afsluiten van een traject vertelt men mij vaak dat het boek van Rients nog steeds op het nachtkastje ligt en de glimlach hierbij spreekt boekdelen!"
Halina Hendrickx: "Eindelijk slaagt iemand erin op eenvoudige wijze uit te leggen wat zen nu eigenlijk is en waarom het zo goed is om te doen. Het gaat ook over existentiele onderwerpen zoals geluk en keuzes maken in het leven en hoe zen daarbij kan helpen. Ritskes vertelt het met wijsheid en wetenschappelijke onderbouwing, maar ook met sprekende anekdotes en veel humor. Een rijk boek om vaker te lezen."
Helmie Geven: "Als je het boek Zen en geluk gelezen hebt, dan kan de rest van je bibliotheek in de prullenbak, omdat in dat ene boekje alles staat wat je te weten kunt komen over gelukkig leven. Rients schrijft zoals hij praat: onderhoudend, humoristisch en helder. Niet te missen! Veel leesplezier!"
Stijn Hoppenbrouwers: "Dit een absoluute aanrader voor iedereen die in zen en zenmeditatie geïnteresseerd is, maar een aversie heeft tegen zweverigheid. Recht voor zijn raap over zenmeditatie, met een functionele inslag maar ook met respect en grote kennis van zaken. Een helder geschreven boek, boeiend, en met de nodige humor."

Klik door naar de sectie Media om meer publicaties te zien.
Klik door naar ZenActueel voor veel interessante artikelen.