pompoen

leeg stukje

Zen.nl leraren en coaches


Rients Ritskes (1957) mediteert vanaf zijn 17e en heeft getraind onder leiding van veel verschillende Amerikaanse en Japanse zenmeesters en is oprichter van Zen.nl. Hij is inmiddels meer dan 25 jaar zenleraar en auteur van een tiental boeken waarin de praktische toepassing van zen centraal staat. Voordat hij in 1992 fulltime zenleraar werd, was hij 10 jaar studieadviseur aan de medische faculteit in Utrecht.
e-mail: rients@zen.nl
zenmeester schrijver zenleraar Rients Ritskes oprichter Zen.nl
 


De overige zenleraren staan op alfabetische volgorde.


Giudo Adema mediteert sinds 2013 bij Zen.nl in Vught en Den Bosch, onder begeleiding van Walter Jacobs. Giudo is werkzaam bij de provincie Noord-Brabant als teamleider grondzaken. Door dagelijks te mediteren ervaart hij meer rust, openheid, verbinding en is zich meer bewust van wat hij echt voelt. Sinds hij dagelijks mediteert, ervaart hij ook een aangename groei het bewustzijn van zijn omgeving in algemene zin. Hij geeft met veel plezier les bij Zen.nl ’s-Hertogenbosch.
e-mail: giudo@zen.nl
Giudo Adema zenleraar Zen.nl Den Bosch 's Hertogenbosch/>
</div>
<div class= 

Lydia Alferink werkt behalve als zenleraar parttime als schrijftolk voor dove en slechthorende mensen. Ze heeft in 2015 Plum Village in Frankrijk bezocht en ervoer daar heel intens wat zen in de praktijk kan doen. Meditatie werd de dagelijkse praktijk en de praktische werkwijze van Zen.nl sluit hier goed bij aan. In 2015 is ze ook gestart met de zenlerarenopleiding onder leiding van Heleen Ballemans.
e-mail: lydia@zen.nl
Lydia Alferink zenleraar Zen.nl Doetinchem
 

Nazir van Basten Batenburg (1952)
In zijn studententijd aan de kunstacademie (1970-1975) begon Nazir al met mediteren. Hierna volgde hij jarenlang meditatiecursussen in Engeland. Sinds 1979 woont en werkt hij in Maastricht, waarvan de laatste 25 jaar als professioneel kunst- en antiekhandelaar. Vanaf 2013 is hij cursist bij Zen.nl Maastricht en volgt de opleiding tot zenleraar; zijn opleider is Bart Hurkxkens.
e-mail: nazir@zen.nl
Nazir van Basten Batenburg zenleraar Zen.nl Maastricht
 

Joke Batink (1962) is opgeleid door Floor Rikken (Zen.nl Utrecht) en startte met zen in 2013. Al snel werd ze gegrepen door de effecten ervan. Joke werkte geruime tijd in de zorg en als communicatieadviseur. De laatste jaren ervoer ze hoe zenbeoefening in sterke mate bijdroeg aan haar werkplezier en effectiviteit. Vanaf mei 2017 is Joke fulltime werkzaam als leraar en bedrijfsleider van Zen.nl Nijmegen.
e-mail: joke@zen.nl
Joke Batink zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Remko de Beer (1974) is vanaf het begin van zijn zenbeoefening geïnspireerd door de nadruk op de directe ervaring en de praktische toepasbaarheid van zen in het moderne dagelijkse leven. Remko leidt Zen.nl Tilburg en runt de Zen.nl winkel. Daarnaast is hij werkzaam binnen het hoger onderwijs op het gebied van informatiemanagement en ICT.
e-mail: remko@zen.nl
Remko de Beer zenleraar zencoach Zen.nl Tilburg en Goirle zenwinkel
 

Peter van Beukelen (1948) heeft 25 jaar meditatie-ervaring en deed als een van de eersten in Nederland het zenlerarenexamen in 2002. Hij werd in 2010 tot Osho gewijd. Hij is opleider binnen Zen.nl, lid van de onderwijscommissie en voorzitter van de examencommissie van Zen.nl. Peter is emeritus hoogleraar Kwaliteitsbevordering Diergeneeskundig Onderwijs.
e-mail: peter@zen.nl
Peter van Beukelen zenleraar opleider
 

Maria Boere-Plat (1964) mediteert sinds 2016 bij Zen.nl, behaalde in 2020 haar lerarencertificaat en is zencoach in opleiding. Ze woont sinds 1994 in Lochem maar is opgegroeid in de Randstad en studeerde logopedie in Utrecht.
Ze is moeder van 4 volwassen kinderen en werkte tot voor kort als logopedist, waar ze o.a. individuele en groepsbegeleiding gaf en stagiaires begeleidde. Ze mediteerde al langer via verschillende methoden, maar zocht naar meer diepgang en innerlijke rust.
De eenvoud van zen helpt haar daarbij. Zen geeft haar veel nieuwe inzichten en ervaringen die ze graag wil delen met anderen op zoek naar meer harmonie en geluk.
e-mail: maria@zen.nl
Maria Boere-Plat zenleraar Zen.nl Lochem
 

Coby Bolle (1955) heeft sinds 2014 haar thuisbasis bij Zen.nl gevonden en volgt er de opleiding tot zenleraar. Ze werkt al ruim 20 jaar als gz-psycholoog en CGT-therapeut in de psychiatrie. In haar werk maakt ze gebruik van zengerelateerde technieken als Mindfulness en ACT. Het zoeken naar en werken aan de verbinding tussen spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling is een rode draad in haar leven.
e-mail: coby@zen.nl
Coby Bolle zenleraar Zen.nl Amersfoort en Leusden
 

Inge van den Bosch (1966) doet sinds 2007 aan zenmeditatie en is sindsdien gegrepen door de kracht van de stilte. Ze volgt haar opleiding tot zenleraar bij Yvonne Visser. Haar wortels liggen in de christelijke spiritualiteit, waarbij zen haar heeft geholpen meer diepgang en inzicht in te krijgen in haar eigen roots. Zij werkt als verpleegkundig bij de huisarts waar ze mensen begeleidt op weg naar een gezondere leefstijl. De rust, energie en het geluk wat mediteren haar brengt geeft zij graag door aan anderen.
e-mail: inge@zen.nl
Inge van den Bosch zenleraar Zen.nl Amersfoort
 

Arjan Bosman (1967) is na een hernieuwde kennismaking in 2016 begonnen met zenmeditatie. Hij is in 2018 gestart met de opleiding tot zenleraar en wordt opgeleid door Floor Rikken. In zijn werk als accountant bij een grote accountantsorganisatie inspireert zen hem om met meer aandacht samen te werken en te werken aan persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de kwaliteit binnen de werkorganisatie. Door de zenbeoefening ervaart hij meer geluk in privé en op het werk.
Arjan is zenleraar bij Zen.nl Utrecht.
e-mail: arjanb@zen.nl
Arjan Bosman zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Jeanine Braat (1960) begon in 2011 met zenmeditatie. Na 12 jaar yoga beoefend te hebben en in 2009 een cursus Mindfulness te hebben gevolgd, wilde ze meer verdieping in zen en meditatie. In 2012 startte ze de opleiding tot zenleraar bij Bart Hurkxkens. Ze heeft 30 jaar ervaring als ergotherapeut en sensorisch integratie therapeut. Door zen, het stellen van doelen, keuzes maken en erin vertrouwen heeft ze enige tijd geleden de switch durven maken en haar baan opgezegd om fulltime aan de slag te gaan als zzp-er. Jeanine leidt Zen.nl Sittard-Geleen.
e-mail: jeanine@zen.nl
Jeanine Braat zenleraar Zen.nl Sittard Geleen
 

Anne-Marie Brekelmans (1980) beoefent sinds 2016 zenmeditatie en is in 2018 gestart met de opleiding tot zenleraar onder leiding van Marlies Weijzen. In haar werk als accountmanager bij reclamebureaus heeft ze diverse coaches gehad en trainingen gevolgd om beter met de werkdruk om te gaan en balans te vinden tussen werk en privé. Ze vond pas bij zenmeditatie een praktische training die ook echt hielp om dit te bereiken. De interactie met medecursisten door het wekelijks volgen van de lessen zorgt wat haar betreft niet alleen voor de nodige verdieping, maar ook voor een gezellig samenzijn.
e-mail: anne-marieb@zen.nl
Anne-Marie Brekelmans zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Gert Bremer (1951) is gepensioneerd musicus en zanger en was 11 jaar monnik in de abdij van Zundert. Daar kwam hij ook in aanraking met zen. Meister Eckhart, Willigis Jäger en Jef Boeckmans inspireerden hem om zijn grenzen verder te verleggen. Terug in maatschappij besloot hij in 2017 de opleiding tot zenleraar te gaan volgen. Zen is een mooie ontmoetingsplek tussen oost en west en geeft het leven zin.
e-mail: gertb@zen.nl
Gert Bremer zenleraar
 

Jan Brok (1950) is afgestudeerd als theoloog en was in diversie functies werkzaam in het HBO, WO en parochiepastoraat. Jan mediteert sinds 2015 en volgt sinds 2017 de opleiding tot zenleraar. Zijn interesses liggen op het raakvlak van seculiere spiritualiteit, zen en christendom.
e-mail: janb@zen.nl
Jan Brok leraar Zen.nl Tilburg
 

Marleen Cremers (1965) mediteert sinds 2012 bij Zen.nl en volgde bij Marees Hurkxkens in Maastricht de opleiding tot zenleraar. Ze heeft een achtergrond in ontwikkelingsgeografie en economie en is werkzaam in onderzoek, beleid en management op sociaal economisch gebied. Marleen heeft ervaren dat zenmeditatie ruimte creëert, waardoor inzicht, ontspanning, een grotere effectiviteit en meer geluk ontstaan. Ze oefent dit in de dagelijkse praktijk van leven en werk, en deelt dit in haar zenlessen graag met anderen.
e-mail: MarleenC@zen.nl
Marleen Cremers zenleraar
 

Maartje de Deugd (1974) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl ’s-Hertogenbosch, is zentrainer en volgt de zencoachopleiding onder leiding van Tom van der Heijden. In haar drukke leven met werk, sport en vrienden heeft ze met mediteren geleerd meer in het hier en nu te zíjn en keuzes te maken waardoor er meer ruimte ontstaat om te ontdekken wat écht belangrijk voor haar is. Een burn-out heeft dit bewustzijn verscherpt, daardoor is ze een andere weg ingeslagen, op zoek naar verdere ontwikkeling van haar potenties en los van alle verwachtingen van anderen en van zichzelf. Maartje gaat als zencoach graag met anderen op weg om te ontdekken wat mediteren en zenmeditatie hen kan brengen.
e-mail: maartje@zen.nl
Maartje de Deugd zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Raoul Destrée is psycholoog en onderwijskundige en is zenleraar, coach en opleider van Zen.nl Den Haag. Hij begeleidt groepstrainingen voor particulieren en organisaties en organiseert meerdaagse retraites in de abdij van Affligem en abdij de Slangenburg. Hij is binnen Zen.nl ervaren in het opleiden van toekomstige zenleraren. In 1978 maakt hij voor het eerst kennis met zen op de Leidse Universiteit in een keuzevak 'Zen en psychotherapie'. In 1992 verblijft hij een paar maanden in zencentra in Japan.
e-mail: raoul@zen.nl
Raoul Destrée zenleraar zencoach Zen.nl Den Haag
 

Hanneke Dijkman (1962) is behalve zenleraar ook zelfstandig loopbaancoach en werkgelukcoach. Ze heeft voorheen gewerkt in diverse functies in (non)profit, in Nederland en Afrika, als econoom en projectleider. Ze mediteert sinds 2002. Ze werd opgeleid tot zenleraar door Rients Ritskes. Sinds 2010 geeft ze zenles bij Zen.nl Rotterdam, Dordrecht en Breda. In 2017 startte zij Zen.nl Rotterdam-Zuid.
e-mail: hanneke@zen.nl
Hanneke Dijkman zenleraar Zen.nl Rotterdam-Zuid
 

Marianne van Dongen (1956) is naast zenleraar ook boekbinder. In januari 2014 is zij gestart met de introductiecursus van Zen.nl Breda en dat voelde meteen als thuiskomen. Dit gevoel wil ze graag delen, dus begon ze in 2015 met de opleiding tot zenleraar. Marianne heeft veel leservaring opgedaan in het beeldend onderwijs. Ze haalt veel voldoening uit het werken met aandacht en liefde en weet hiermee vele zencursisten te inspireren.
e-mail: marianne@zen.nl
Marianne van Dongen zenleraar
 

Steven Edelenbos (1987) is gedurende zijn sportcarrière geïnspireerd geraakt door de zenboeddhist Phil Jackson, de coach van Michael Jordan. Steven mediteert sinds 2008 bij Zen.nl, volgt de opleiding tot zenleraar en combineert dit met zijn werk als coach in de topsport. Sinds 2014 geeft hij les bij Zen.nl Groningen.
e-mail: steven@zen.nl
Steven Edelenbosch zenleraar Zen.nl Groningen
 

Dymphie Eeftens (1958) is naast locatie-manager van Zen.nl Breda zenleraar, -coach, -opleider en mindfulnesstrainer. Bij deze vormen van begeleiding naar een leven met meer rust, balans en geluk staan persoonlijke en relationele ontwikkeling centraal. Tot 2015 combineerde ze haar leraarschap met werkzaamheden in het bank- en verzekeringswezen. Nu brengt ze de zenfilosofie dagelijks zowel in haar werk als privé met veel vreugde voltijds in de praktijk.
e-mail: dymphie@zen.nl
Dymphie Eeftens zenleraar zencoach Zen.nl Breda
 

Esther van den Enk (1974) begon in 2019 met mediteren bij Zen.nl Arnhem en volgt de opleiding tot zenleraar bij Jeroen Verstappen en Arjen Hilhorst. Ze werkt 25 jaar in het Human Resources vak en doet vrijwilligerswerk als gezinsondersteuner. Ze krijgt energie van werken met mensen. Zen is voor haar de manier om het idee van een leven lang leren echt in de praktijk vorm te kunnen geven en als zenleraar hoopt ze haar plezier in het leven lang leren met anderen te delen. Esther geeft les bij Zen.nl Arnhem.
e-mail: esthere@zen.nl
Esther van den Enk zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Thea Ensing (1975) is in 2013 begonnen met zenmeditatie en werkzaam als adviseur bedrijfsvoering binnen de Rijksoverheid. In 2014 is zij gestart met de zenlerarenopleiding en wordt opgeleid door Jasper Zandvliet (Zen.nl Zevenaar en Arnhem). Wat haar aanspreekt in de zenbeoefening, is het blijvend aan de slag te zijn met je eigen ontwikkeling en de wereld te verbeteren door steeds weer bij jezelf te beginnen. Thea geeft les in Zen.nl Utrecht.
e-mail: thea@zen.nl
Thea Ensing zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Jetty Ferwerda (1965) is in 2013 begonnen met mediteren en geeft les bij Zen.nl Tilburg en Zen.nl Nijmegen. Ze is opgeleid door Lilian Daishin van der Vaart. Voor Jetty is mediteren een dagelijks terugkerend ritueel in een hectisch leven met opgroeiende kinderen en een dynamisch eigen bedrijf. "In die stilte kan ik letterlijk en figuurlijk op adem komen. Waardoor ik weer werkelijk contact kan maken met mezelf en de ander, hier en nu."
e-mail: jetty@zen.nl
Jetty Ferwerda zenleraar Zen.nl Tilburg
 

Dieter Fett (1968) is in 2009 begonnen met zen en meditatie. Met meer dan 15 jaar ervaring in het (internationale) bedrijfsleven, met managementfuncties in Nederland, Duitsland en Frankrijk, weet hij hoe makkelijk je in een sneltrein terecht kunt komen die maar voortraast. Hierdoor kom je vaak niet toe aan het ontdekken van je eigen innerlijke wereld en echte drijfveren. Zijn doel is om mensen bij zichzelf stil te laten staan. Dieter leidt Zen.nl Apeldoorn.
e-mail: dieter@zen.nl
Dieter Fett zenleraar Zen.nl Apeldoorn
 

Kyogen Fleer (1967) mediteert sinds 2008 en startte bij Daido Maas de opleiding tot zenleraar. Hij is opgeleid als politicoloog en maakte na enkele jaren onderzoekswerk de overstap naar de zorg. Hij is o.a. adviseur wonen en medische problematiek. Door de zenbeoefening ervaart hij veel meer geluk en inzicht in privé en werk. Graag laat hij anderen ook kennismaken met wat zenmeditatie kan betekenen. Vanaf september 2014 leidt hij de nieuwe locatie van Zen.nl in Enschede.
e-mail: kyogen@zen.nl
Kyogen Fleer zenleraar Zen.nl Enschede
 

Robert Kizen van Gemert (1967) is zenleraar- en coach en sinds acht jaar ondernemer. Hij heeft een brede spirituele achtergrond en veel ervaring met yoga, tai chi, shiatsu, reiki, aikido en is NLP master. Zo’n 10 jaar geleden is hij gestart met zenmeditatie en vanaf januari 2018 start hij met Zen.nl Bergen op Zoom. Zijn ervaring in diverse leidinggevende functies in het zakenleven hebben bijgedragen aan zijn voorkeur voor de praktische benadering van zen, toepasbaar en met resultaat.
e-mail: robert@zen.nl
Robert Kizen van Gemert zenleraar zencoach Zen.nl Bergen op Zoom
 

Sietze Graafsma (1949) is internist en bioloog. Hij werd opgeleid tot zenleraar door Rients Ritskes. Naast ruim 50 wetenschappelijke publicaties op diverse medische gebieden heeft hij enkele artikelen geschreven op het gebied van ziekte en de geest. In samenwerking met de afdeling medische psychologie van de Universiteit van Tilburg doet hij onderzoek naar effecten van meditatie bij diverse aandoeningen.
e-mail: sietze@zen.nl
Sietze Graafsma zenleraar
 

Arno Groote (1977) is vanaf zijn 20e actief met meditatie en spiritualiteit. Hij heeft zich verdiept in verschillende levensbeschouwelijke tradities en mediteert sinds 2015 bij Zen.nl Groningen. Hij is werkzaam als agoog binnen de psychiatrie en verslavingszorg en heeft daarnaast theologie gestudeerd. De eenvoud en praktische discipline van zen spreken hem bijzonder aan.
e-mail: arno@zen.nl
Arno Groote zenleraar
 

Tom van der Heijden (1976) beoefent zen sinds 2001. Na diverse functies te hebben gehad in het bedrijfsleven is hij in 2008 gestart met Zen.nl ’s-Hertogenbosch. Als zenleraar, zen- en teamcoach haalt hij veel inspiratie en inzichten uit de mooie gesprekken die hij voert. Hij wordt echt blij van het contact met zijn team en hoe zij zich ieder op hun eigen wijze ontwikkelen. Het verzorgen van de bloemen in de zendo is een bijzondere passie van hem (met het voorjaar en de herfst als de mooiste seizoenen). Naast zijn zen-activiteiten is Tom in 2018 gestart met opleiding tot verpleegkundige. Het zaadje hiervoor is gepland in het laatste levensjaar van zijn moeder, hij merkte dat het zorgen voor haar hem goed deed en zorgde voor vervulling, hoe moeilijk het vaak tegelijkertijd ook was. Na het afronden van zijn opleiding zal Tom zen en zorg met elkaar blijven combineren, beide vullen elkaar enorm goed aan naar zijn idee.
e-mail: tom@zen.nl
Tom van der Heijden zenleraar zencoach Zen.nl Den Bosch
 

Jacco Henzen (1970) is werkzaam in een commerciële functie binnen het bedrijfsleven. Op zoek naar balans in de dagelijkse hectiek is hij na aantal jaren zelfstandig mediteren, in 2016 begonnen met mediteren bij Zen.nl. Om zich verder te verdiepen in de zenmeditatie is hij in 2018 onder leiding van Dieter Fett begonnen met de zenlerarenopleiding (ziop). Hij wil als leraar zijn cursisten graag inspireren om de positieve effecten van zenmeditatie te ervaren.
e-mail: jacco@zen.nl
Jacco Henzen leraar Zen.nl Zutphen
 

Arjen Hilhorst (1975) is sinds 2018 zenleraar, -coach en opleider voor Zen.nl Arnhem. Ook verzorgt hij zentrainingen en workshops bij bedrijven en non-profit organisaties.
Arjen is afgestudeerd in commerciële economie en werkzaam geweest in o.a. accountmanagement en bedrijfsvoering.
Zijn opleiding binnen Zen.nl heeft hij genoten van diverse opleiders waaronder Rients Ritskes. Arjen: ‘Ik heb de mooiste baan van de wereld en geniet er van om op praktische en nuchtere wijze mensen te faciliteren in hun persoonlijke ontwikkeling door de effecten van meditatie.’
e-mail: arjen@zen.nl
Arjen Hilhorst zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Jeroen Hordijk (1970) maakt in 2003 kennis met zenmeditatie bij Suiren-Ji te Leiden en raakt meteen geïnspireerd door de kracht van meditatie. Meditatie vraagt een serieuze investering maar hij merkt dat deze zich dubbel en dwars uitbetaalt. De oefening geeft focus en richting en levert direct energie, positiviteit en inzicht op. Dezelfde energie geeft het lesgeven hem. Het zenleraarschap combineert hij met het ontwikkelen van nieuwe innovatieve technologie in de financiële dienstensector. Jeroen leidt Zen.nl Zaltbommel.
e-mail: jeroenhordijk@zen.nl
Jeroen Hordijk zenleraar Zen.nl Zaltbommel
 

Eelco Horvers (1978) is getrouwd en heeft twee kinderen en mediteert al meer dan 5 jaar bij Zen.nl. Hij combineert zen met zijn werk als projectleider en hij ervaart het als waardevolle toevoeging op het vaderschap. De toegankelijkheid van zen inspireert hem om zijn lessen en ontdekkingen toe te passen in zijn werk en privéleven. Dat is waar zen voor hem om draait; de toepasbaarheid in het alledaagse. Het zenleraarschap geeft hem dan ook veel voldoening en verdieping.
e-mail: eelcohorvers@zen.nl
Eelco Horvers zenleraar Zen.nl
 

Etiënne Jacobs (1972) is zenleraar en -coach. In 2012 heeft hij Zen.nl Breda opgericht. Daarnaast werkt hij als HBO docent voor Avans Hogeschool. Hij studeerde econometrie in Tilburg en was werkzaam als adviseur en manager bij o.a. KPMG en Rabobank. Sinds zijn deelname aan diverse yoga- en meditatieretraites in India en Nepal in 2006 mediteert hij dagelijks. Sinds 2009 deelt hij met veel plezier zijn meditatie- en levenservaringen als leraar en coach binnen Zen.nl.
e-mail: etienne@zen.nl
Etiënne Jacobs zenleraar Zen.nl Breda
 

Walter Jacobs (1969) is in 2009 begonnen met zen-beoefening bij Zen.nl en tot op de dag van vandaag niet meer gestopt met leren. Inmiddels werkt hij een aantal jaren als zenleraar, -coach en -opleider bij verschillende Zen.nl-vestigingen. Daarvoor heeft hij gewerkt bij diverse organisaties in zakelijke dienstverlening en als zelfstandig communicatieadviseur.
Geregeld ondergaat Walter zelf intensieve zentrainingen (sesshins). Hij is opgeleid door Tom van der Heijden, sinds 2014 is Rients zijn zencoach. De belangrijkste zenleraren van Walter zijn zijn vrouw en drie kinderen.
e-mail: walter@zen.nl
Walter Jacobs zenleraar
 

Evert Jan Kema (1965) is zenleraar en vestigingsmanager bij Zen.nl Amersfoort en Zen.nl Leusden. Hij startte zijn opleiding bij DaiDo Maas en is nu al weer jaren in opleiding bij Rients Ritskes. In 2009 richtte hij samen met Yvonne Visser Zen.nl Amersfoort en in 2016 Zen.nl Leusden op. Ooit was hij werkzaam in de ICT en heeft heel bewust gekozen voor de afwisseling van het zenleraarschap, vestigingsmanagement, werken als vrijwilliger in landgoed Den Treek nabij Amersfoort en zenvolle fotografie. De schoonheid en veranderingen in de natuur ziet hij als zijn grootste inspiratiebron en die passie geeft hij graag door aan zijn cursisten.
e-mail: evertjan@zen.nl
Evert Jan Kema zenleraar Zen.nl Amersfoort en Leusden
 

Bernadette Kester (1959) mediteert vanaf haar eenentwintigste. Zij leerde mediteren van Nico Tydeman en besloot een aantal jaren geleden zich verder in zen te verdiepen. Ze koos daarom zenleraar te worden bij Zen.nl. De heldere en voor velen toegankelijke benadering van Zen.nl spreekt haar aan, evenals de manier van reflecteren op boeddhistisch-filosofische concepten en hoe deze te vertalen naar de praktijk van het dagelijks leven. Bernadette is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als fulltime docent-onderzoeker op het gebied van media en journalistiek.
e-mail: bernadette@zen.nl
Bernadette Kester zenleraar
 

Anjo Keunen (1964) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl ’s-Hertogenbosch en oefent zen onder leiding van Nico van Spanje. Ze werkt als GZ-psycholoog in de verslavingszorg en heeft ervaring met de interdisciplinaire behandeling van mensen met chronische pijnklachten. De positieve psychologie (MBCT, ACT) en zen ervaart ze als een goede en verdiepende combinatie. Het dagelijks mediteren en met regelmaat op sesshin/retraite gaan, geven haar een stevige basis om de verbinding met de ander aan te gaan, zowel in haar werk als privé. In juli 2018 behaalde zij het diploma zenleraar. Haar enthousiasme voor persoonlijke groei wil ze graag delen. Het lesgeven bij zen.nl Den Bosch, de voortdurende ontmoeting met de ‘beginnersmind’ inspireren haar.
e-mail: anjo@zen.nl
Anjo Keunen zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Tara Kirchner (1964) is in 2012 begonnen met zenmeditatie en is opgeleid tot zenleraar door Floor Rikken en wordt nu gecoacht door Nicola Kneepkens. Ze is fulltime zencoach, zenleraar en zenyoga docent. Bij deze vormen van begeleiding staat persoonlijke en relationele ontwikkeling centraal. Haar doel is zoveel mogelijk mensen aan te moedigen zich thuis te voelen in - en bewust te laten zijn van - lijf en leven. Daarbij heeft ze veel aandacht voor signalen van het lichaam en zelfcompassie. Tara leidt Zen.nl Zutphen.
e-mail: tara@zen.nl
Tara Kirchner zenleraar zencoach Zen.nl Zutphen
 

Léon Kluijtmans (1990) is sinds 2017 betrokken bij Zen.nl Utrecht en wordt opgeleid tot zenleraar door Peter van Beukelen. Léon gebruikt zen als een methode om vrijer te leren leven. Via meditatie neemt hij meer afstand van zijn gedachten waardoor er meer inzicht en ruimte voor iets nieuws ontstaat. Zen helpt hem daardoor ook betere keuzes maken in werk en privé. Léon is werkzaam als teamleider in de IT en is daarnaast actief als basketball coach.
e-mail: leon@zen.nl
Leo Kluijtmans zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Nicola Kneepkens (1977) studeerde Commerciële economie en Communicatiewetenschap. Na diverse functies in de onderzoekswereld en bibliotheekbranche als marketeer, is hij in 2012 gestart met Zen.nl Ede en leidt hij nu ook Zen.nl Elst. De praktische en humoristische kant van zen spreekt hem aan. Sinds 2006 beoefent hij zenmeditatie en hij is opgeleid tot zenleraar door Daido Maas.
e-mail: nicola@zen.nl
Nicola Kneepkens zenleraar zencoach Zen.nl Ede en Elst
 

Janneke Koch (1974) is afgestudeerd als ingenieur en politicoloog, werkzaam als zelfstandig interimmanager/adviseur in het onderwijs, moeder van drie kinderen en zenleraar. Janneke zoekt in haar leven en werk graag naar sociale verbinding en gezamenlijke creativiteit. Meditatiebeoefening is daarbij enorm behulpzaam omdat vergroting van je persoonlijke inzicht, rust en balans je creativiteit laat stromen – en zo ook bijdraagt aan ons geluk. Janneke haalt haar inspiratie uit de filosofische achtergrond van het zenboeddhisme, maar met name de praktische aanpak van zen en de toepasbaarheid in het dagelijkse leven spreekt haar aan. Janneke heeft jarenlang ervaring als zenleraar in Haarlem en leidt nu Zen.nl Alkmaar.
e-mail: jannekek@zen.nl
Janneke Koch zenleraar
 

Saskia Koerntjes (1967) is in 2016 begonnen met zen en meditatie. Ze ervoer al snel de effecten van het dagelijks mediteren. Het helpt haar met bewustwording, structuur, overzicht en verbinding met haarzelf en anderen. Ze is getrouwd, heeft twee volwassen kinderen en is werkzaam in de zorg. Saskia is opgeleid tot zenleraar door Jasper Zandvliet (Zen.nl Arnhem). De opleiding brengt haar steeds verder op haar pad en inspireert haar dagelijks, wat ze graag met anderen wil delen. Hierbij is haar motto: stap voor stap en één ding tegelijk. Saskia is zenleraar bij en locatiemanager van Zen.nl Zevenaar.
e-mail: saskia@zen.nl
Saskia Koerntjes zenleraar Zen.nl Zevenaar
 

Nienke Kruithof is socioloog en ondernemer in het onderwijs. Vanuit een zoektocht naar meer balans en rust is zij gestart met het beoefenen van zen. Onder begeleiding van Raoul Destrée is zij hier in 2013 mee gestart, waarna ze in 2016 de opleiding tot zencoach heeft afgerond en in 2018 de opleiding tot zenleraar. Wat haar aanspreekt in de zenbehoefening, is het leren aandacht hebben voor wat er in het moment gebeurt, en hoe waardevol en leerzaam dat elke keer weer mag zijn.
e-mail: nienke@zen.nl
Nienke Kruithof zenleraar
 

Gerard Kusters (1956) is bestuurder, directeur van een specialistisch onderwijsinstituut. Geïnspireerd door spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling is hij na heel veel zoeken uiteindelijk terecht gekomen bij zen. Zen ervaart hij als een universele, zuivere en natuurlijke vorm van aandacht. Aandacht om zo in ieder moment de schoonheid van het mens zijn en het leven te ontdekken. Het lesgeven is voor hem een bron van inspiratie. Gerard verzorgt introductiecursussen bij Zen.nl Breda.
e-mail: gerardk@zen.nl
Gerard Kusters zenleraar Zen.nl Breda
 

Renate Kwakkel-Folkers (1976) mediteert sinds 2016 bij Zen.nl. Vanaf de proefles voelde zij zich er thuis. Ze doet de zenlerarenopleiding onder leiding van Tara Kirchner. Renate is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt als logopedist in de eerste lijn. Het mediteren en het zencoaching-traject hebben haar, zowel privé als in haar werk veel gebracht en inzicht gegeven.
Renate: 'Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer verbinding en geluk je ervaart. Dat wil ik met mijn begeleiding graag delen, om mensen zo ook meer rust, balans en geluk te laten vinden in zichzelf.'
e-mail: renate@zen.nl
Renate Kwakkel-Folkers zenleraar Zen.nl Zutphen
 

Esther van der Leij (1980) begon in 2015 met zenmeditatie en merkte al heel snel de positieve effecten van het mediteren, waardoor het een vaste plek in haar leven kreeg. Ze gunt iedereen het inzicht dat ze kreeg tijdens het leren mediteren en deze ervaring wil ze graag delen met zoveel mogelijk mensen. Daarom is ze in 2016 gestart met de opleiding tot zenleraar en deed ze in 2019 examen. Naast het parttime lesgeven bij Zen.nl is ze moeder van een zoon en werkt ze als Functioneel Beheerder bij een grote zorgverzekeraar.
e-mail: esther@zen.nl
Esther van der Leij zenleraar
 

Stephan Masselink kwam begin 2016 in aanraking met zen en al snel daarna is hij gestart met de zen lerarenopleiding onder leiding van Hans van der Vleuten. Stephan is commercieel directeur bij een IT bedrijf, daar ervaart hij dat regelmatige zenbeoefening zorgt voor rust, ruimte biedt, richting geeft en resultaat oplevert. Heel praktisch dus! Deze praktische toepasbaarheid van zenbeoefening is voor hem een grote drijfveer om het beste in hemzelf en de ander naar boven te laten komen. Stephan geeft les bij Zen.nl in Lochem.
e-mail: stephan@zen.nl
Stephan Masselink zenleraar Zen.nl Lochem
 

Rob Meijer (1967) mediteert sinds 2003 en startte in 2018 de opleiding tot zenleraar bij Raoul Destrée in Den haag. Rob is van huis uit wiskundige en nu werkzaam bij een grote telecom operator in de informatiebeveiliging. Wat hem fascineert in zenmeditatie is dat door het creëren van leegte de potentie van creativiteit en liefde tot volle bloei kan komen.
e-mail: rob@zen.nl
Rob Meijer zenleraar Voorschoten
 

Harry Mengers (1956) is ruim twintig jaar leidinggevende en adviseur voor overheids- en not-for-profit organisaties. Daarbij benadrukt hij dat door meer rust en afstand te nemen, mensen en organisaties duurzamere keuzes maken. Hij is in 2002 met zenbeoefening begonnen en ervaart hierdoor meer inzicht en geluk. Harry heeft de opleiding tot zenleraar bij Hans van der Vleuten in Lochem gedaan waar hij ook cursussen verzorgde. Sinds augustus 2016 leidt hij de nieuwe Zen.nl locatie in Nijverdal, waar hij woont.
e-mail: harry@zen.nl
Harry Mengers zenleraar zencoach Zen.nl Nijverdal
 

Ramon Michielse (1966) was al jong geïnteresseerd in zen en startte op 24-jarige leeftijd een intensieve aikido training, vanwege de diepgang ervan en de grote overeenkomsten met zen. Na ruim 15 jaar training beheerste hij deze krijgskunst in hoge mate, gaf er les in en realiseerde zich meer en meer dat de dynamiek van aikido zijn meditatie was. Steeds verder kwam het accent te liggen op de verdieping door middel van zen en sinds 2011 volgt hij de opleiding tot zenleraar binnen Zen.nl en leidt nu Zen.nl Rotterdam.
e-mail: ramon@zen.nl
Ramon Michielse zenleraar zencoach Zen.nl Rotterdam
 

René Miezenbeek (1974) startte in 2013 met zenmeditatie, nadat hij twee keer bijna een burn-out had gehad. Al bij de eerste kennismaking voelde hij zich thuiskomen. Hoewel de beoefening van zen niet gemakkelijk bleek te zijn, bracht het hem snel balans en rust. In 2015 besloot René, op zoek naar meer verdieping, te starten met de opleiding tot zenleraar bij Etienne Jacobs en geeft, naast zijn werk als business controller, inmiddels les bij Zen.nl Breda.
e-mail: rene@zen.nl
Rene Miezenbeek zenleraar Zen.nl Breda
 

Arjan Mulder (1969) is in 2012 gestart met mediteren bij Zen.nl. Het mooie van zen vindt hij de praktische toepasbaarheid, iedere dag weer. Toen hij startte zag hij meditatie als conditietraining voor de geest, intussen is het voor hem een way of life geworden. Dat werkt door in zijn werk als zelfstandig organisatie- en beleidsadviseur en in zijn privéleven. Als zenleraar wil hij zijn cursisten vooral ruimte bieden om verder te leren omtrent zichzelf in relatie met de omgeving.
e-mail: arjan@zen.nl
Arjan Mulder zenleraar Zen.nl
 

Renée Mulder ( 1959) mediteert sinds 2009 bij Zen.nl en startte in 2011 de opleiding tot zenleraar bij Yvonne Visser.
Eerder werkte ze in de jeugdhulpverlening en gaf 10 jaar lang cursussen in zelfverdediging voor vrouwen en meisjes. Sinds 1997 werkt Renée in het basisonderwijs. In Amersfoort en Delft gaf zij speciale zen kindercursussen.
De kracht van zen zit volgens haar in de eenvoud van het doen. In augustus 2018 is zij Zen.nl Voorschoten gestart en geeft les in Het Knooppunt aldaar.
e-mail: renee@zen.nl
Renée Mulder zenleraar Zen.nl Voorschoten
 

Arthur Nieuwendijk (1964) studeerde filosofie, sanskrit en logica in Amsterdam. In 1997 is hij gepromoveerd op de vraag naar de geldigheid van logische principes. Door de praktische beoefening van zen heeft hij geleerd hoe je de kennis en ervaringen die je in je leven opdoet kunt omzetten in een doorleefd, persoonlijk inzicht. Door zen is hij, volgens zijn vrouw en drie kinderen, ook veel vrolijker geworden. Hij heeft een grote drive om ook anderen te introduceren en te begeleiden op het pad van zen op weg naar een leven met meer rust, balans en geluk. In 2016 is hij tot Osho benoemd. Arthur leidt Zen.nl Amsterdam.
e-mail: arthur@zen.nl
Arthur Nieuwendijk zenleraar zencoach Zen.nl Amsterdam
 

Dorine Ooms (1964) wordt opgeleid door Joke Batink en mediteert bij Zen.nl sinds 2018. Zij is opgeleid tot psychiatrisch verpleegkundige en werkt momenteel als beleidsfunctionaris bij een gezondheidszorg-instelling.
Zij ervaart dat zen en het mediteren haar meer evenwichtig brengen, waardoor zij meer ruimte heeft om er voor anderen en haar omgeving te kunnen zijn. Deze ervaring en de tijdens haar opleiding tot zenleraar opgedane kennis en inzichten wil zij graag delen met zoveel mogelijk mensen. Daarom geeft zij les bij Zen.nl Nijmegen.
e-mail: dorine@zen.nl
Dorine Oom zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Janneke Passenier (1956) is ruim 15 jaar geleden met zenmeditatie begonnen en in oktober 2013 gestart met de opleiding tot zenleraar onder leiding van Floor Rikken. De nuchterheid van zen 'gewoon gaan zitten met jezelf' en de nadruk binnen de zenfilosofie op je eigen verantwoordelijkheid spreken haar erg aan.
Twee keer per dag mediteren is een investering die voor haar en haar omgeving in alle opzichten zeer lonend is. Janneke geeft les bij Zen.nl Utrecht.
e-mail: janneke@zen.nl
Janneke Passenier zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Anne Peters (1972) is opgeleid tot zenleraar door Lilian Daishin van der Vaart (Zen.nl Eindhoven). Anne was meteen gegrepen door de praktische benadering en toepasbaarheid van zenmeditatie. Anne: "Zen heeft me leren meebewegen op de golven van het leven. Bij tegenspoed blijf ik overeind en bij voorspoed ervaar ik nog meer geluk. Dit is een geschenk dat ik als zenleraar graag door wil geven aan anderen." Ze doet dit per 1-1-2020 niet alleen als zenleraar maar ook als vestigingshouder van Zen.nl Eindhoven.
e-mail: anne@zen.nl
Anne Peters zenleraar Zen.nl Eindhoven en Veldhoven
 

Marion Philippo (1969) is opgeleid door Lilian Daishin van der Vaart en ook docente in ashtanga yoga. Sinds 2016 is zen een wezenlijk onderdeel van haar leven. Marion: "Ondanks jarenlange yoga beoefening zat ik toch nog veel in mijn hoofd. De eenvoud van zen heeft me veel inzicht, rust en richting gegeven. Ik voel nu veel meer en beter aan wat mij NU te doen staat en wat de situatie op dit moment van me vraagt." Haar drijfveer is om de grote schat die zenmeditatie voor haar heeft ontsloten, met zoveel mogelijk mensen te delen.
e-mail: marion@zen.nl
Marion Philippo zenleraar Zen.nl Deurne
 

Cecille Plomp (1977) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl en volgde bij Kyogen Fleer in Enschede de opleiding tot zenleraar. Ze heeft een achtergrond in de ICT en Theologie en is werkzaam in het hoger beroepsonderwijs als media adviseur en producent in onderwijsvideo’s. Cecille heeft ervaren dat zenmeditatie rust en ruimte creëert en is gegrepen door de effecten ervan op haar dagelijks leven. Ze deelt deze ervaring en inzichten in haar zenlessen graag met anderen.
e-mail: cecille@zen.nl
Cecille Plomp zenleraar Zen.nl Enschede
 

Nienke (1978) maakte in 2016 kennis met zen tijdens een 7-daagse stilte retraite en wil haar cursisten graag laten ervaren dat ze kunnen kíjken naar hun gedachten en gevoelens. Hierdoor kun je meer rust, balans en inspiratie ervaren in je leven. Nienke werkt behalve als zenleraar ook als zelfstandig senior coach en trainer. Ze ontwikkelde trainingsprogramma’s met thema’s als persoonlijk leiderschap en verandermanagement.
e-mail: nienkep@zen.nl
Nienke Plompen zenleraar Zen.nl Rotterdam
 

Dirk Polder is zenleraar, -coach en opleider en oprichter van Zen.nl Delft. Hij studeerde tuin- en landschapsinrichting en werkte vele jaren in managementfuncties in het natuur- en landschapsbeleid. Hij mediteert vanaf 2000 en deed zijn opleiding tot zenleraar bij Raoul Destrée. Zijn motto is: 'Hoe mensen zich tot de natuur en de wereld verhouden heeft alles te maken met hoe zij zich tot zichzelf verhouden; zen is een geweldige trainingsmiddel om dit helder te maken'.
e-mail: dirk@zen.nl
Dirk Polder zenleraar zencoach Zen.nl Delft
 

Robin van Raaij (1958) maakte op zijn 16e kennis met zenmeditatie en heeft sindsdien bij diverse leraren in verschillende tradities meditatie beoefend alvorens weer bij zen terug te komen. Hij is opgeleid tot zenleraar door Lilian van der Vaart/Zen.nl Eindhoven.
De praktische Zen.nl benadering van het dagelijkse mediteren heeft hem veel nieuwe inzichten, innerlijke rust en vrijheid gebracht. Als zenleraar, trainer en coach wil hij waar mogelijk graag mensen ondersteuning bieden bij het vinden van nieuwe mogelijkheden en perspectieven.
e-mail: robin@zen.nl
Robin van Raaij zenleraar
 

Ingeborg Gisho Ragas-Molenkamp (1974) kwam in 2010 in aanraking met zen en startte daarna al snel met de opleiding tot zenleraar. Ze werd opgeleid door Daido en volgde lessen bij Merel. Ingeborg studeerde biologische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkte geruime tijd als business consultant voor een softwarebedrijf uit Nijmegen. Ze is webmaster voor Zen.nl Nederland en geeft les voor Zen.nl Ede en Zen.nl Arnhem.
e-mail: ingeborg@zen.nl
Ingeborg Gisho Ragas Molenkamp zenleraar Zen.nl Ede
 

Floor Rikken (1966) beoefent sinds 2006 intensief zen en is door Rients Ritskes opgeleid als zenleraar. Als deel van haar opleiding heeft ze tien maanden in het Amerikaanse Zen Mountain Monastery getraind. In 2011 is ze met Zen.nl Utrecht begonnen. Vanaf januari 2012 is ze fulltime zenleraar. Sinds twee jaar is ze ook intensief bezig met het opleiden van mensen tot zenleraar en zencoach. Ze is in 1998 gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen en ze heeft gewerkt als manager/beleidsadviseur op het gebied van zorgverzekeringen.
e-mail: floor@zen.nl
Floor Rikken zenleraar coach opleider Zen.nl Utrecht
 

Janneke Robben (1984) is als zenleraar verbonden aan Zen.nl Nijmegen en combineert dit met haar gezin en werk met jongeren. In 2013 startte ze met zen om de aandacht te trainen. Ze voelde al gauw dat mediteren haar hoofd opruimde en dat bracht haar meer contact, met zichzelf, de omgeving en de mensen om zich heen. Ze volgde de opleiding tot zenleraar in Nijmegen onder coaching van Daido Maas.
e-mail: janneker@zen.nl
Janneke Robben zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Henriët van Rossum (1965) is zenleraar, -coach, -opleider, shiatsutherapeut, beleidsadviseur en locatiemanager van Zen.nl Delft. Zij mediteert sinds 1997 en werd opgeleid tot zenleraar door Raoul Destrée. Wat haar fascineert, is de eenheid tussen lichaam en geest. Haar uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en heel-wording kan ervaren door in stilte, met aandacht en zachtheid contact te maken met zichzelf en de omgeving. Zenmeditatie en zencoaching helpen enorm hierbij, is haar eigen ervaring.
e-mail: henriet@zen.nl
Heriët van Rossum zenleraar Zen.nl Delft
 

Paul Rouw (1968) is in 2014 begonnen met mediteren bij Zen.nl Amersfoort en dit heeft zijn persoonlijke ontwikkeling een belangrijke impuls gegeven. 'Inzicht' en 'ontwikkeling' zijn sleutelwoorden voor hem, ook binnen zijn werk. Als verandermanager weet hij structuur en inzicht te brengen en hiermee helpt hij organisaties zichzelf te verbeteren. Als zenleraar en zencoach ondersteunt hij anderen bij hun persoonlijke leer- en ontwikkeltraject. Op een rustige en vertrouwenwekkende manier brengt hij helderheid, waardoor groei kan ontstaan.
e-mail: paul@zen.nl
Paul Rouw zenleraar en coach Zen.nl Amersfoort
 

Jan de Ruiter (1954) is tot 2012 als gedragsgeneticus en ecoloog werkzaam geweest bij de Universiteit van Durham (UK) en is teruggekeerd naar Nederland om zich volledig op zen en daarmee samenhangend onderzoek te richten. In 1971 maakte hij in Canada kennis met zen en hij begon in 1978 met zenboogschieten (Kyudo). In 1992 ging hij mediteren bij Rients Ritskes. In 2004 verbleef hij vijf maanden in Japan voor onderzoek en beoefende zazen in Tenryu-ji en Shokoku-ji in Kyoto. Jan werd in 2010 tot Osho gewijd en is opleider binnen Zen.nl.
e-mail: jan@zen.nl
Jan de Ruiter zenleraar opleider osho Zen.nl
 

Susanne Schellekens (1971) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl 's-Hertogenbosch en volgt de zenlerarenopleiding onder leiding van Tom van der Heijden. Ze runt haar eigen massagepraktijk. Tijdens haar werk en in haar drukke gezinsleven met drie zonen ervaart ze steeds meer vrijheid, puur door het toepassen van zelfreflectie, mildheid en zelfvertrouwen. De nadruk ligt nu minder bij het alles goed willen doen en meer bij het doorvoelen en afstemmen op dat wat het leven vraagt. Het pad van zen is niet altijd het gemakkelijkste pad, maar de moeite zeker waard. Een pad dat Susanne graag met velen wil delen.
e-mail: susanneschellekens@zen.nl
Susanne Schellekens zenleraar Zen.nl Den Bosch
 

Patrick Sebel (1973) besloot in 2013 met zijn hoofd uit de boeken te komen en meditatie in de praktijk te gaan brengen bij Zen.nl Zeist. In 2016 is hij met de zen lerarenopleiding begonnen. Zenmeditatie, met nadruk op loslaten en de wereld te aanvaarden zoals deze zich in het nu voordoet, vormt voor hem een mooi contrast met zijn dagelijks werk in de hightechindustrie. Met zijn enthousiasme wil hij graag bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen.
e-mail: patricks@zen.nl
Patrick Sebel zenleraar Zen.nl Zeist
 

Fred Seegers (1958) is ondernemer en probeert daarbij altijd verbindend te zijn, zowel nationaal als internationaal. De uitdagingen rond een scheiding vormden de motivatie in 2011 om bij Zen.nl te beginnen met mediteren. In de loop van de jaren kreeg hij veel inzichten en antwoorden op vragen waarmee hij zat. Gezien deze positieve ervaringen is hij de opleiding tot zenleraar gaan doen met Rients als opleider. Een geweldig leerproces dat hij graag wil delen met cursisten. Fred geeft les in Zen.nl Apeldoorn.
e-mail: fred@zen.nl
Fred Seegers zenleraar Zen.nl Apeldoorn
 

Maud Segers (1965) leerde mediteren bij Marees Hurkxkens en wordt nu gecoacht door Lilian DaiShin van der Vaart. De eenvoud van de oefening, de rust en ruimte die dan ontstaat en de praktische toepassing van zenmeditatie inspireren haar. Dit wil ze graag delen met anderen. Ze is werkzaam als planner in het MUMC+ en geeft les in en leiding aan Zen.nl Maastricht.
e-mail: maud@zen.nl
Maud Segers leraar Zen.nl Maastricht
 

Pepijn Sluiter (1978) begon in 2011 met mediteren onder leiding van Floor Rikken bij Zen.nl Utrecht. Meditatie creëerde direct meer rust en het vermogen om gedachten te ordenen. Vanaf 2014 nam hij les bij Rients Ritskes en deed de zenlerarenopleiding bij Zen.nl. Pepijn is afgestudeerd als architect, heeft een eigen onderneming en richt zich naast ontwerp en projectbegeleiding op sociale en culturele aspecten van de bouwsector en is directeur van het Architectuurcentrum Nijmegen. Pepijn geeft les in Zen.nl Nijmegen.
e-mail: pepijn@zen.nl
Pepijn Sluiter zenleraar Nijmegen
 

Eelco Smits (1959) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen en is werkzaam als docent beeldende vorming in het voortgezet onderwijs. Zijn interesse in meditatie en spiritualiteit is vijfentwintig jaar geleden gewekt tijdens een vier maanden durend verblijf in het noorden van India. Eelco ziet zenmeditatie als een zeer geschikte spirituele praktijk voor de moderne westerse geest. Hij is opgeleid door Rients Ritskes en leidt Zen.nl Leeuwarden en Westdorp.
e-mail: eelco@zen.nl
Eelco Smits zenleraar Zen.nl Leeuwarden en Westdorp
 

Nico van Spanje (1958) is een enthousiast beoefenaar van zenmeditatie. Sinds 2008 traint hij intensief onder begeleiding van Tom van der Heijden. Nico werkte twintig jaar als theaterdocent bij o.a Toneelgroep Amsterdam, was regisseur en artistiek leider bij o.a. theatergroep De Zon en Tryater. In de afgelopen jaren volgde hij de tweejarige cursus Wijsbegeerte en Spiritualiteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en een cursus 'filosoferen met kinderen'. In juni 2012 behaalde hij het diploma zenleraar.
e-mail: nico@zen.nl
Nico van Spanje zenleraar
 

Marleen Tol (1952) is psycholoog, oefentherapeute en zenleraar bij Zen.nl. Zij werkt als individuele coach en zenleraar vanuit haar praktijk in Oegstgeest. Al jong maakte zij kennis met diverse vormen van meditatie waaronder zen. Ze heeft de opleiding tot zenleraar gevolgd bij Raoul Destrée. In de lente van 2014 maakte zij met Zen.nl een pelgrimstocht in Japan en bezocht daarbij vele tempels en kloosters.
e-mail: marleen@zen.nl
Marleen Tol zenleraar coach Zen.nl Oegstgeest en Leiden
 

Niek van Uden-Luteijn (1984) mediteert bij Zen.nl om te blijven leren, hier en nu te genieten en stil te staan bij het wonder van alledag. Voorheen leek het leven voor hem vooral presteren en produceren. Als zelfstandig musicus, partner, zoon en vriend ervaart hij door zen dat het leven steeds een prachtige oefening is. Het vertrouwen in en de compassie met mensen wat hij zelf ervaart door het mediteren binnen Zen.nl geeft hij graag in zijn zenlessen door aan anderen.
e-mail: niek@zen.nl
Niek van Uden-Luteijn zenleraar Zen.nl Tilburg
 

Dionne in’t Veld (1963) is begin 2016 gestart met mediteren met als doel rust te kunnen ervaren en de hectiek van het leven beter aan te kunnen. Na een coachingstraject bij Kyogen Fleer, is ze in januari 2020 begonnen met de opleiding tot zenleraar. Zowel privé als in haar werk als GZ-psycholoog en praktijkopleider past ze met plezier de beginselen van zen steeds meer en makkelijker toe.
Ze wil anderen de kracht van het mediteren laten ervaren, zodat ook zij de overtollige ballast los kunnen laten en ruimte kunnen gaan voelen.
e-mail: dionne@zen.nl
Dionne in 't Veld zenleraar Zen.nl Enschede
 

Pia Velema (1952) studeerde diëtetiek, heeft jarenlang als diëtist en voedingsdeskundige gewerkt en later als beleidsmedewerker. Pia is in 2005 afgestudeerd als gerontoloog aan de VU. Zij werkt in de gezondheidszorg, de laatste jaren als kwaliteitsmanager. Zowel in haar werk, in haar zenlessen als privé zijn voor Pia aandacht, actief luisteren, aanvoelen en verbinden de kernbegrippen, van waaruit zij graag leeft. Pia mediteert sinds 2001 en volgde o.a. lessen in Utrecht bij Daido Maas.
e-mail: pia@zen.nl
Pia Velema zenleraar coach Zen.nl Haarlem
 

Frits Verheijden beoefent zen sinds 1995 o.l.v. Rients Ritskes en is sinds 2001 zenleraar. Hij is de oprichter van Zen.nl Deventer. Hij studeerde economie en is thans uitgever bij een grote uitgeverij. Vanaf zijn studietijd heeft hij al grote belangstelling voor filosofische vraagstukken en voor de levenskunst. Naast zen vindt hij veel inspiratie in de werken van Plato en Ouspensky.
e-mail: frits@zen.nl
Frits van der Heijden zenleraar Zen.nl Deventer
 

Juke Verheul (1969) wordt opgeleid door Kyogen Fleer (Zen.nl Enschede) en startte met zen in 2017. Juke werkt ruim 25 jaar in de zorg aan mensen met bijzonder gedrag. Zen helpt haar om heel goed te blijven kijken naar het unieke van ieder moment. De wijsheid ‘een woord bestuderen is jezelf bestuderen’ van Rients is wat haar daarbij veel brengt en wat ze graag met anderen wil delen.
e-mail: juke@zen.nl
Juke Verheul zenleraar Zen.nl Enschede
 

Richard Verhoeff (1965) volgt sinds 2016 de opleiding tot zenleraar binnen Zen.nl. Naast zitmeditatie, beoefent hij ook dagelijks yoga. Vooral de wisselwerking tussen zen en yoga bevalt hem goed. Naast zenleraar is hij bedrijfseigenaar, waar hij zich naast de dagelijkse leiding bezighoudt met o.a. productontwikkeling. Voordat hij zijn eigen bedrijf startte was hij werkzaam bij grote Nederlandse en buitenlandse bedrijven in verschillende rollen en functies.
e-mail: richard@zen.nl
Richard Verhoeff zenleraar Zen.nl
 

Jeroen Verstappen (1980) mediteert sinds 2010 bij Zen.nl Nijmegen. Hij werd opgeleid tot zenleraar door Daido Maas, vanaf 2014 was hij in opleiding bij Rients Ritskes en sinds 2017 is zijn opleider Floor Rikken. Jeroen is afgestudeerd vrijetijdsmanager met een voorliefde voor het experiment. Zo heeft hij een eigen onderneming gehad in het opzetten van sociaal culturele projecten en is geruime tijd werkzaam als decorbouwer. Momenteel werkt hij voor Zen.nl Nederland en is hij coach/opleider en zenleraar bij Zen.nl Nijmegen en Zen.nl Arnhem.
e-mail: jeroen@zen.nl
Jeroen Verstappen zenleraar coach opleider Zen.nl Nijmegen Arnhem
 

Yvonne Joshin Visser (1965) is fulltime zenleraar, zencoach en opleider bij Zen.nl. Zij maakte in 2001 kennis met zenmeditatie bij Daido Maas en vanaf 2007 wordt zij opgeleid door Rients Ritskes. Sinds 2009 leidt zij Zen.nl Amersfoort. Zij was bijna 25 jaar werkzaam als psychiater en volgde een opleiding tot non-duaal coach. Binnen Zen.nl Nederland maakt ze deel uit van de onderwijscommissie, verzorgt ze de coachingsvaardigheidstraining binnen de opleiding tot zencoach en geeft o.a. de workshop over ego: Wie ben ik? De oprechtheid en nuchterheid van zen vormen haar grootste inspiratie.
e-mail: yvonne@zen.nl
Yvonne Visser zenleraar opleider zencoach Zen.nl Amersfoort
 

Hans van der Vleuten (1954) startte als zenleraar en -coach Zen.nl Lochem, om in zijn nieuwe zendo zoveel mogelijk mensen op weg te helpen met zenbeoefening en ze te laten ervaren hoeveel rust en vitaliteit hierin te vinden is. Ook wil hij als enthousiast zencoach voor veel mensen een extra stimulans zijn om zelfbewust vorm te geven aan kwaliteit van leven en werk.
Hans werkte, na zijn studie aan de Wageningen Universiteit, ruim 35 jaar als manager- directeur-bestuurder in de agrifoodwereld, waaronder een aantal jaren in Japan. Hij startte in 2005 bij zenmeester Rients Ritskes met zenbeoefening en werd door hem verder gecoacht en opgeleid.
e-mail: hans@zen.nl
Hans van der Vleuten zenleraar zencoach Zen.nl Lochem
 

Bertus Vooijs (1963). Het leven lijkt één grote tegenstelling, maar zen helpt Bertus daarmee om te gaan. Tegenwoordig is het juist die tegenstelling die inspireert. Hij studeerde (bio-)chemische technologie, en heeft gewerkt als onderzoeker en werkt nu als milieuadviseur voor gemeenten en provincie. Sinds 2016 beoefent hij zen meditatie en is in opleiding tot zenleraar bij Nicola Kneepkens.
e-mail: bertus@zen.nl
Bertus Vooijs zenleraar Zen.nl ede
 

Bert Gen-Ryū van Voorst (1966) is ondernemer in de IT-sector en mediteert sinds 2014. In 2017 is hij gestart met de opleiding tot zenleraar en wordt opgeleid Floor Rikken. Vooral de praktische kant van zen spreekt hem enorm aan. Zo helpt het mediteren hem onder andere bij het verkrijgen van een betere balans tussen werk en privé en het analyseren van problemen. De opgedane kennis en inzichten wil hij graag delen. Daarom geeft Bert geeft les in Zen.nl Gouda en Utrecht.
e-mail: genryu@zen.nl
Bert van Voorst zenleraar Zen.nl Gouda en Utrecht
 

Martine van der Wal was 15 jaar werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en is nu pedagogisch coach op een kleinschalig kinderdagverblijf. Ze mediteert vanaf 2005 onder leiding van Raoul Destrée en begon in 2015 aan de zenleraren opleiding.
Wat haar fascineert is de mogelijkheid om elk moment opnieuw te kunnen beginnen. Zen meditatie ervaart zij als een prachtige methode om dit in de praktijk toe te passen.
e-mail: martinevdw@zen.nl
Martine van der Wal zenleraar Zen.nl
 

Marlies Weijzen (1957) is jurist en heeft meer dan 20 jaar ervaring als directeur en manager in diverse maatschappelijke organisaties. Marlies is sinds 2011 een intensieve beoefenaar o.l.v. Tom van der Heijden en kan zich verwonderen hoe verbluffend snel met zen blijvende resultaten geboekt kunnen worden. Geïnspireerd door hetgeen zenmeditatie haarzelf en haar naaste omgeving brengt, is er ook de behoefte ontstaan dit verder uit te dragen ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van organisaties. Marlies geeft les in Zen.nl Den Bosch.
e-mail: marlies@zen.nl
Marlies Weijzen zenleraar Zen.nl Den Bosch en Eindhoven
 

Anke Welten (1970) werd eind 2011 'geraakt door een proefles' bij Zen.nl. Sindsdien mediteert zij dagelijks en volgde zij meerdere retraites. Meditatie maakt haar bewust van haar innerlijke onrust, maar ook van wat haar helpt om die onrust te benutten en te verminderen. Ze deelt haar expertise hiermee graag met iedereen die ook rust wil ontdekken. Behalve als zenleraar werkt Anke onder andere als freelance journalist. Samen met haar man Erwin Wesseling en met Hanneke Dijkman startte ze in 2016 Zen.nl Dordrecht.
e-mail: anke@zen.nl
Anke Welten zenleraar Zen.nl Dordrecht
 

Annemarie Wenzel (1980) mediteert sinds 2014 bij Zen.nl en volgt de opleiding tot zenleraar bij Kyogen Fleer. Ze is opgegroeid in het Twentse Rossum en woont sinds enkele jaren in Enschede. Ze werkt als dramaturg en programmeur in de theatersector en is nog niet zo lang moeder van een zoon. Het mediteren, de lessen en de coaching bij Zen.nl brengen haar meer rust en mildheid in de dagelijkse hectiek van moederschap, werk en leven.
Annemarie Wenzel zenleraar Zen.nl Enschede
 

Erwin Wesseling (1968) verdiept zich sinds 2000 in o.a. tai-chi en heeft het gevoel van verbondenheid met mens en natuur herontdekt. In 2012 begon hij met mediteren bij Zen.nl. Zenmeditatie is voor hem een vorm van zelfreflectie, die veel nieuwe perspectieven geeft. Dat geeft vervolgens meer gevoel van vrijheid en draagt bij aan levensgeluk. Als zenleraar kijkt hij met verwondering naar stappen die cursisten daardoor zetten. Samen met zijn vrouw Anke Welten en met Hanneke Dijkman startte hij in 2016 Zen.nl Dordrecht. Hij volgt de zenlerarenopleiding bij Dirk Polder.
e-mail: erwin@zen.nl
Erwin Wesseling zenleraar Zen.nl Dordrecht
 

Anya Wiersma (1972) volgt de zenlerarenopleiding sinds 2012 en is werkzaam als budgetconsulent (inkomensbeheer en schuldhulpverlening). Al tijdens haar studie maakte ze kennis met meditatie en de effecten zijn haar bijgebleven. Mediteren geeft basisrust, die ook doorwerkt op andere gebieden. Binnen zen is Anya vooral geïnteresseerd in de thema's "communicatie" en "verbinding" en heeft ze recent twee jaargangen in de Boeddhistische psychologie gevolgd. Daarnaast is ze sinds kort wandelcoach.
e-mail: anya@zen.nl
Anya Wiersma zenleraar coach
 

Judith Wissink-Lambach (1979) begon in 2017 met zenmeditatie bij Zen.nl Lochem. Het inbouwen van de dagelijkse meditaties bleek een grote uitdaging, maar individueel zencoaching hielp haar daarbij. Zenbeoefening is nu een belangrijke pijler voor haar gezondheid en geluk in het leven. Wat haar aanspreekt in zen is enerzijds de serieuze doelgerichtheid en anderzijds de eenvoud en de humor om er met de nodige nuchterheid naar te kunnen kijken. Gegrepen door de effectiviteit van zen is ze nu zenleraar in opleiding (ziopper) en wil ze graag meer mensen laten ervaren wat regelmatige zenbeoefening met je kan doen.
e-mail: judithw@zen.nl
Judith Wissink-Lambach zenleraar Zen.nl Lochem
 

Dorien Zandbergen (1977) doet als gepromoveerd antropoloog onderzoek naar vrijheid en autonomie in de digitale samenleving. De beoefening en filosofie van zen zijn hierbij een grote inspiratiebron. Ze is aangetrokken tot de open en onderzoekende houding die zen faciliteert. Het feit dat zenmeditatie ook anderen zichtbaar helpt om gelukkiger, opener, energieker en standvastiger in het leven te staan, is een grote motivatie voor haar zenleraarschap.
e-mail: dorien@zen.nl
Dorien Zandbergen zenleraar Zen.nl
 

Bas Zandee (1973) mediteert sinds 2005 en is sinds 2017 leraar en coach bij Zen.nl Rotterdam-Zuid. Begin 2012, tijdens de sesshin op Ameland deed hij zijn lerarenexamen. Bas is getrouwd, heeft twee kinderen en is mede-eigenaar van een adviesbureau. Hij werkt als interim manager, consultant en coach op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu bij diverse bedrijven, waaronder Vopak en Eneco.
e-mail: bas@zen.nl
Bas Zandee zenleraar Zen.nl Rotterdam Zuid
 

Jasper Zandvliet (1980) is oprichter en locatiemanager van Zen.nl Arnhem en Zen.nl Zevenaar. Hier is hij fulltime zenleraar, -coach en -opleider. Daarvoor heeft hij, na het cum laude voltooien van zijn studie technische bedrijfskunde, gewerkt als organisatieadviseur bij verschillende organisaties. In dit werk leidde hij verandertrajecten, waarbij hij zich richtte op het raakvlak tussen mens en organisatie. De praktische kant van veranderen en de menselijk kant hiervan staan ook binnen zijn zen-praktijk centraal. Jasper beoefent zen sinds 2006 en hij is opgeleid tot zenleraar door Daido Maas en Rients Ritskes.
e-mail: jasper@zen.nl
Jasper Zandvliet zenleraar coach Zen.nl Arnhem en Zevenaar
 

Bettina Ichika Zevenbergen (1964) begon in 2004 met mediteren bij Zentrum in Utrecht. Sindsdien neemt zij elk jaar deel aan een sesshin en heeft met een groep een deel van de pelgrimsroute op Shikoku in Japan afgelegd. In 2008 is zij begonnen aan de opleiding tot zenleraar. De afgelopen jaren is Bettina werkzaam geweest als jurist en als fotograaf. Bettina leidt Zen.nl Zeist.
e-mail: bettina@zen.nl
Bettina Zevenbergen zenleraar coach Zen.nl Zeist