whatsapp
 


Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Zen.nl leraren en coaches


Rients Ritskes (1957) mediteert vanaf zijn 17e en heeft getraind onder leiding van verschillende Amerikaanse en Japanse zenmeesters en was leerling van Hirata Roshi van Tenryu-ji van 1986 tot 2008. Rients is oprichter en sinds 2010 zenmeester van Zen.nl en heeft meer dan 30 jaar ervaring als zenleraar. Daarnaast is hij auteur van 12 boeken waarin de praktische toepassing van zen centraal staat. Voordat hij in 1992 fulltime zenleraar werd, was hij 10 jaar studieadviseur aan de medische faculteit in Utrecht.
e-mail: rients@zen.nl
zenmeester schrijver zenleraar Rients Ritskes oprichter Zen.nl
 


De overige zenleraren staan op alfabetische volgorde.


Irmgard Admiraal (1966) kwam in 2019 voor het eerst in aanraking met zen en sindsdien heeft het haar niet meer losgelaten. Ze zocht een structuur, een ‘stok achter de deur’, om regelmatig te mediteren. De wekelijkse lessen bij Zen.nl Lochem hebben haar hierbij geholpen. Door de zenlessen en de lerarenopleiding doet ze inzichten op die haar helpen zichzelf beter te doorzien en de wereld om haar heen beter te begrijpen. Irmgard is moeder van vier kinderen en is jarenlang werkzaam geweest als HRM manager in het bedrijfsleven. Daarna heeft ze samen met haar man een eigen onderneming opgebouwd en is daarnaast ook actief geweest als zelfstandig mediator. Door haar eigen positieve ervaringen is Irmgard zeer gemotiveerd om meer mensen effectief kennis te laten maken met zenmeditatie en hen zo te inspireren in het vinden van hun eigen weg naar duurzaam geluk.
e-mail: irmgard@zen.nl
Irmgard Admiraal zenleraar Zen.nl Lochem
 

Lydia Alferink werkt behalve als zenleraar en zencoach parttime als schrijftolk voor dove en slechthorende mensen. Ze heeft in 2015 Plum Village in Frankrijk bezocht en ervoer daar heel intens wat zen in de praktijk kan doen. Meditatie werd de dagelijkse praktijk en de praktische werkwijze van Zen.nl sluit hier goed bij aan. In 2015 is ze ook gestart met de zenlerarenopleiding onder leiding van Heleen Ballemans.
e-mail: lydia@zen.nl
Lydia Alferink zenleraar Zen.nl Doetinchem
 

Marissa Bakker (1981) is werkzaam als apothekersassistente in een poliklinische apotheek.
Vanaf 2013 is ze op een persoonlijke ontdekkingsreis gegaan middels mindfulness en meditatie omdat ze op zoek was naar verdieping. In 2021 heeft ze een weeksesshin gevolgd en begon daarna met zenmeditatie bij Zen.nl.
In 2022 startte ze met de zenlerarenopleiding bij Eelco Smits en die vervolgt zij bij Harry Mengers in Nijverdal.
Marissa past de rust en aandacht die ze in zen heeft gevonden veel toe in haar dagelijkse werk.
e-mail: marissa@zen.nl
Marissa Bakker zenleraar Zen.nl Nijverdal
 

Leon van den Barg kwam in 2018 voor het eerst in aanraking met zen. Na een half jaar introductiecursus heeft Leon zich aangemeld als zenleraar in opleiding (ziop) onder leiding van Harry Mengers. Leon is werkzaam als projectmanager in de IT en merkt door het regelmatig beoefenen van zen zowel privé als zakelijk de positieve resultaten, zoals meer rust en energie. De praktische toepasbaarheid in het dagelijks leven en werk maar bovenal de behaalde resultaten zoals beter ademhalen en beter keuzes kunnen maken. Dit zijn voor Leon de drijfveer om dit te delen met zoveel mogelijk mensen. Iedereen kan dit leren en ervaren.
e-mail: leonvandenbarg@zen.nl
Leon van den Barg zenleraar Zen.nl Nijverdal
 

Joke Juki Batink (1962) is opgeleid door Floor Rikken (Zen.nl Utrecht) en startte met zen in 2013. Al snel werd ze gegrepen door de effecten ervan. Joke werkte geruime tijd in de zorg en als communicatieadviseur. De laatste jaren ervoer ze hoe zenbeoefening in sterke mate bijdroeg aan haar werkplezier en effectiviteit. Vanaf mei 2017 is Joke fulltime werkzaam als leraar en leidt zij Zen.nl Nijmegen.
e-mail: joke@zen.nl
Joke Batink zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Remko de Beer (1974) is vanaf het begin van zijn zenbeoefening geïnspireerd door de nadruk op de directe ervaring en de praktische toepasbaarheid van zen in het moderne dagelijkse leven. Remko leidt Zen.nl Tilburg en Zen.nl Breda en runt de Zen.nl webshop. Verder zet hij zich in voor verbinding en tegen polarisatie door Dialoogcentrum, een trainingscentrum en adviesbureau dat hij oprichtte met Rients Ritskes.
Remko werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: remko@zen.nl
Remko de Beer zenleraar zencoach Zen.nl Tilburg en Goirle zenwinkel
 

Peter van Beukelen (1948) heeft 25 jaar meditatie-ervaring en deed als een van de eersten in Nederland het zenlerarenexamen in 2002. Hij werd in 2010 tot Osho gewijd. Hij is opleider binnen Zen.nl, lid van de onderwijscommissie en voorzitter van de examencommissie van Zen.nl. Peter is emeritus hoogleraar Kwaliteitsbevordering Diergeneeskundig Onderwijs.
Peter werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: peter@zen.nl
Peter van Beukelen zenleraar opleider
 

Roel van Bergen (1991). Ik ben software engineer en mediteer sinds 2017 bij Zen.nl en wordt opgeleid tot zenleraar door Bert Gen-Ru van Voorst van Zen.nl Gouda. Wat mij steeds terugbrengt naar de zenpraktijk is de intensere ervaring van eenheid en flow. In die ervaring van eenheid is er totale rust en helder denken en die twee zorgen telkens weer voor mooie nieuwe inzichten. Dit leren om meer rust en eenheid te ervaren wil ik graag met zo veel mogelijk mensen delen. Daarom geef ik zenlessen in Gouda.
e-mail: roel@zen.nl
Roel van Bergen zenleraar Zen.nl Gouda
 

Djujan Bijstra (1964) beoefende verschillende meditatievormen, deed een opleiding tot yogaleraar en doet sinds 2020 zenmeditatie bij Zen.nl. De zenfilosofie spreekt hem heel erg aan, gezien de diepgang enerzijds en de nadruk op praktische toepasbaarheid anderzijds. In het dagelijks leven werkt Djujan als Service Designer en ontwerpt goed bruikbare digitale diensten. Tevens is hij coach en ‘people manager’ binnen het ontwerpbureau Informaat waar hij werkt. In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek; hij speelt gitaar en piano en zingt. Belangrijke waarden voor hem zijn: persoonlijke ontwikkeling, rust en creativiteit.
e-mail: djujan@zen.nl
Djujan Bijstra zenleraar Zen.nl Amersfoort
 

Raoul Blankestijn (1991) mediteert sinds 2020 en volgt de opleiding tot zenleraar bij Arjen Hilhorst. Volgens Raoul daagt zen ons steeds weer uit om dichter bij onze eigen waarheid te komen en om het goede in onszelf en in anderen te zien. Zelf ervaart hij door de beoefening van zen vooral ook meer geluk. Naast dat Raoul zenleraar is bij Zen.nl Arnhem werkt hij als software ontwikkelaar in de energiesector waar hij een bijdrage levert aan het realiseren van de energietransitie.
e-mail: raoulblankestijn@zen.nl
Raoul Blankestijn zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Maria Boere-Plat (geboren in 1964) heeft een rijke ervaring op het gebied van meditatie en lesgeven. Sinds 2016 beoefent ze meditatie bij Zen.nl en werd opgeleid als zenmeditatieleraar bij Zen.nl Lochem. In 2020 behaalde ze haar zenlerarencertificaat en deed daarna de opleidingen tot zencoach en dialoogtrainer. Maria heeft een achtergrond als logopedist waar ze haar veelzijdige ervaring opdeed in lesgeven, coachen en trainen. Als moeder van vier volwassen kinderen begrijpt ze het grote belang van aandacht in het dagelijks leven. Van jongs af aan heeft Maria interesse gehad in martial arts en heeft ze verschillende meditatietechnieken beoefend. Uiteindelijk vond ze de rust, regelmaat en diepgang die ze zocht in de nuchtere benadering van Zen.nl. Met haar passie voor de zenweg van een leven lang leren, wil Maria haar ervaring en inzichten graag delen met anderen die ook op zoek zijn naar meer balans, harmonie en welzijn in hun leven. Maria geeft leiding aan Zen.nl Zuthpen, waar ze samen met haar team zo veel mogelijk mensen wil faciliteren op hun pad van meditatie en persoonlijke groei. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Maria via
e-mail: maria@zen.nl
Maria Boere-Plat zenleraar Zen.nl Lochem
 

Coby Bolle (1955) heeft sinds 2014 haar thuisbasis bij Zen.nl gevonden en volgt er de opleiding tot zenleraar. Ze werkt al ruim 20 jaar als gz-psycholoog en CGT-therapeut in de psychiatrie. In haar werk maakt ze gebruik van zengerelateerde technieken als Mindfulness en ACT. Het zoeken naar en werken aan de verbinding tussen spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling is een rode draad in haar leven.
e-mail: coby@zen.nl
Coby Bolle zenleraar Zen.nl Amersfoort en Leusden
 

Reinier Boon (1969) mediteert sinds 2017 bij Zen.nl en begon zijn opleiding tot zenleraar in 2022. Hij werkt als freelance software engineer en heeft daarnaast een praktijk voor tantra massage. De filosofie en meditatiepraktijk van zen draagt voor hem bij aan de rust, ruimte en helderheid om soepeler om te gaan met gebeurtenissen en persoonlijke interacties. Hierdoor is het gemakkelijker om te gaan met de uitdagingen waarmee we gevraagd en ongevraagd geconfronteerd worden.
e-mail: reinier@zen.nl
Reinier Boon zenleraar Zen.nl Enschede
 

Inge van den Bosch (1966) doet sinds 2007 aan zenmeditatie en is sindsdien gegrepen door de kracht van de stilte. Sinds 2022 is zij zenleraar en nu volgt ze de opleiding tot zencoach. Haar wortels liggen in de christelijke spiritualiteit, waarbij zen haar heeft geholpen meer diepgang en inzicht in te krijgen in haar eigen roots. Zij werkt als verpleegkundig bij de huisarts waar ze mensen begeleidt op weg naar een gezondere leefstijl. De rust, energie en het geluk wat mediteren haar brengt geeft zij graag door aan anderen.
e-mail: inge@zen.nl
Inge van den Bosch zenleraar Zen.nl Amersfoort
 

Arjan Bosman (1967) is na een hernieuwde kennismaking in 2016 begonnen met zenmeditatie. Hij is in 2018 gestart met de opleiding tot zenleraar en wordt opgeleid door Floor Rikken. In zijn werk als accountant bij een grote accountantsorganisatie inspireert zen hem om met meer aandacht samen te werken en te werken aan persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de kwaliteit binnen de werkorganisatie. Door de zenbeoefening ervaart hij meer geluk in privé en op het werk.
Arjan is zenleraar bij Zen.nl Utrecht.
e-mail: arjanb@zen.nl
Arjan Bosman zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Jeanine Braat (1960) begon in 2011 met zenmeditatie. Na 12 jaar yoga beoefend te hebben en in 2009 een cursus Mindfulness te hebben gevolgd, wilde ze meer verdieping in zen en meditatie. In 2012 startte ze de opleiding tot zenleraar bij Bart Hurkxkens. Ze heeft 30 jaar ervaring als ergotherapeut en sensorisch integratie therapeut. Door zen, het stellen van doelen, keuzes maken en erin vertrouwen heeft ze enige tijd geleden de switch durven maken en haar baan opgezegd om fulltime aan de slag te gaan als zzp-er. Jeanine leidt Zen.nl Sittard-Geleen.
e-mail: jeanine@zen.nl
Jeanine Braat zenleraar Zen.nl Sittard Geleen
 

Anne-Marie Brekelmans (1980) beoefent sinds 2016 zenmeditatie en is in 2018 gestart met de opleiding tot zenleraar onder leiding van Marlies Weijzen. In haar werk als accountmanager bij reclamebureaus heeft ze diverse coaches gehad en trainingen gevolgd om beter met de werkdruk om te gaan en balans te vinden tussen werk en privé. Ze vond pas bij zenmeditatie een praktische training die ook echt hielp om dit te bereiken. De interactie met medecursisten door het wekelijks volgen van de lessen zorgt wat haar betreft niet alleen voor de nodige verdieping, maar ook voor een gezellig samenzijn.
e-mail: anne-marieb@zen.nl
Anne-Marie Brekelmans zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Jan Brok (1950) is afgestudeerd als theoloog en was in diversie functies werkzaam in het HBO, WO en parochiepastoraat. Jan mediteert sinds 2015 en is als zenleraar en zencoach actief in Breda en Tilburg. Zijn interesses liggen op het raakvlak van seculiere spiritualiteit, zen en christendom.
e-mail: janbrok@zen.nl
Jan Brok leraar Zen.nl Tilburg
 

Miriam Brouwer (1974) begon in 2019 met zenmeditatie omdat ze op zoek was naar rust en balans in haar leven. Miriam werkt in de ouderenzorg. De wekelijkse lessen en coachingsgesprekken met wijlen zenmeester Hans van der Vleuten inspireerden haar om door te zetten en nu zenleraar in opleiding te zijn. Ze ervaart zen als een dagelijkse hersenoefening in aandacht en merkt daarvan veel effect in het dagelijks leven. Ze voelt nu meer rust en ruimte en maakt daardoor betere keuzes. De ervaring en opgedane inzichten gunt ze een ander ook en wil dat als zenleraar graag doorgeven, zodat ook zij meer hun eigen pad naar geluk kunnen gaan volgen.
e-mail: miriam@zen.nl
Miriam Brouwer zenleraar Zen.nl Lochem
 

Lester Claassens is in het dagelijks leven algemeen directeur en is enthousiast over wat zen in de privé-situatie en op de werkplek blijkt te kunnen betekenen. "Bewust en met aandacht ons werk uitvoeren zorgt niet alleen voor minder fouten en dus minder noodzaak tot herstelwerk, maar nog belangrijker, met meer aandacht wordt het werk nog leuker!" Naast directeur en zenleraar is hij sinds kort ook vader en wil ook die rol zo zenvol mogelijk invullen. Lester geeft les in Haarlem en Alkmaar.
e-mail: lester@zen.nl
Lester Claassens zenleraar Zen.nl Alkmaar en Haarlem
 

Patricia van Delft (1968) mediteert sinds 2020 bij Zen.nl Den Bosch. Na jaren ervaring als voetreflexmassagetherapeut en yogadocent vond ze in zenmeditatie een nieuwe uitdaging. Zen voelde als een thuiskomen in het dagelijkse leven. Het mediteren helpt echt om uit het hoofd te komen en bewust in het leven te staan. Ze is ook in 2020 gestart met de zenlerarenopleiding o.l.v. Nico van Spanje. De zenweg is voor haar een manier om elke dag te leren en het steeds opnieuw de balans tussen spanning en ontspanning te vinden. Samen met anderen deze weg bewandelen in niet alleen fijn, maar geeft ook meer diepgang in het leren. Daarom begeleidt ze graag anderen, die ook willen uitvinden wat zenmeditatie voor hen kan betekenen.
e-mail: patricia@zen.nl
Patricia van Delft zenleraar Zen.nl Den Bosch 's Hertogenbosch
 

Maartje de Deugd (1974) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl Den Bosch onder leiding van Tom van der Heijden. In haar drukke leven met werk, sport en vrienden heeft ze met mediteren geleerd meer in het hier en nu te zíjn en keuzes te maken waardoor er meer ruimte ontstaat om te ontdekken wat écht belangrijk voor haar is. Een burn-out heeft dit bewustzijn verscherpt, waardoor ze een andere weg is ingeslagen. Ze is op zoek gegaan naar verdere ontwikkeling van haar potenties, los van alle verwachtingen van anderen en van zichzelf. Als TRE (tension & trauma releasing exercise) trainer leert ze nu mensen om spanning en stress los te laten en als zenleraar en zencoach gaat ze graag met anderen op weg om te ontdekken wat mediteren en zenmeditatie hen kan brengen.
e-mail: maartje@zen.nl
Maartje de Deugd zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Raoul Destrée (1955) is psycholoog, coach en opleider van Zen.nl Den Haag. Hij is binnen Zen.nl ervaren in het opleiden van toekomstige zenleraren.
In 1978 maakte hij voor het eerst kennis met zen op de Leidse Universiteit in een keuzevak 'Zen en psychotherapie'. In 1992 verbleef Raoul een paar maanden in zencentra in Japan en in 1993 in Thailand. Hij begeleidt sesshins in de Slangenburgabdij en zenretraite dagen in St. Adelbertabdij.
Op 26 september 2021 werd Raoul, na meer dan 30 jaar lesgeven en coachen, en het opleiden van 20 zenleraren, door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: raoul@zen.nl
Raoul Destrée zenleraar zencoach Zen.nl Den Haag
 

Hanneke Dijkman (1962) is behalve zenleraar ook zelfstandig loopbaancoach en werkgelukcoach. Ze heeft voorheen gewerkt in diverse functies in (non)profit, in Nederland en Afrika, als econoom en projectleider. Ze mediteert sinds 2002. Ze werd opgeleid tot zenleraar door Rients Ritskes. Sinds 2010 geeft ze zenles bij Zen.nl Rotterdam, Dordrecht en Breda. In 2017 startte zij Zen.nl Rotterdam-Zuid.
e-mail: hanneke@zen.nl
Hanneke Dijkman zenleraar Zen.nl Rotterdam-Zuid
 

Niels Dom (1967) mediteert sinds 2001. De nieuwsgierigheid waarmee hij begon werd door de positieve ervaringen al snel een fascinatie voor de effectiviteit ervan. Ook in zijn werk in de zorg manifesteert hij zijn bevlogenheid om voor anderen iets te betekenen. In zenmeditatie, zelfreflectie en bewustwording vindt hij de ruimte en vrijheid om vol te leven. Hij deed de opleiding tot zenleraar bij Dirk Polder en voelt zich aangesproken door de pragmatisch benadering van meditatie binnen Zen.nl.
Zen houdt niet op als je van je kussen opstaat, sterker nog, daar begint het pas. In een zelf met aandacht gebouwde zendo hoopt hij in Middelburg een oefenplek te vormen voor iedereen die zich wil oriënteren op wat zen kan betekenen en voor mensen die meditatie een serieuze plek in hun leven willen geven.
e-mail: niels@zen.nl
Niels Dom zenleraar Zen.nl Middelburg
 

Marianne van Dongen (1956) is naast zenleraar ook boekbinder. In januari 2014 is zij gestart met de introductiecursus van Zen.nl Breda en dat voelde meteen als thuiskomen. Dit gevoel wil ze graag delen, dus begon ze in 2015 met de opleiding tot zenleraar. Marianne heeft veel leservaring opgedaan in het beeldend onderwijs. Ze haalt veel voldoening uit het werken met aandacht en liefde en weet hiermee vele zencursisten te inspireren.
e-mail: marianne@zen.nl
Marianne van Dongen zenleraar
 

Hans van den Dool (1966) werkt als ontwikkelaar en onderzoeksondersteuner bij Tilburg University. Hij begon de afgelopen vijfentwintig jaar meerdere keren met mediteren. Op zoek naar meer verdieping startte hij in 2020 aan de opleiding tot zenleraar bij Zen.nl met als voornaamste doel zijn meditatiepraktijk en persoonlijke ontwikkeling meer structuur en regelmaat te geven. Dit heeft hij ervaren als zeer waardevol en verdiepend. Het bracht hem meer rust en levensgeluk. Een ervaring die hij graag wil doorgeven aan anderen.
e-mail: hansvandendool@zen.nl
Hans van den Dool zenleraar Zen.nl Tilburg
 

Annemarie van Duren (1968) is in het voorjaar van 2012 gestart met mediteren bij Zen.nl. Ze leerde beter slapen en vond de rust die ze zocht. Na 10 jaar mediteren en een aantal sesshins gedaan te hebben, is zij in 2022 begonnen aan de opleiding tot zenleraar. Hiermee wil zij weer een stap zetten in haar persoonlijke ontwikkeling en ook haar ervaringen delen. Ze werkt als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij een GGZ-instelling, waar zij onder andere de familie-coaching doet. Ook in haar werk maakt zij steeds vaker gebruik van haar kennis en ervaringen die ze binnen zen heeft opgedaan.
In haar vrije tijd maakt ze graag een wandeling, loopt hard, speelt in een orkest en is vrijwilliger in het bos.
e-mail: annemarievanduren@zen.nl
Annemarie van Duren zenleraar
 

Steven Edelenbos (1987) is gedurende zijn sportcarrière geïnspireerd geraakt door de zenboeddhist Phil Jackson, de coach van Michael Jordan. Steven mediteert sinds 2008 bij Zen.nl en geeft les sinds 2014 en heeft in het binnen en buitenland getraind in zenkloosters.
e-mail: steven@zen.nl
Steven Edelenbosch zenleraar Zen.nl Deventer
 

Dymphie Eeftens (1958) is zenleraar en mindfulnesstrainer. Bij deze vormen van begeleiding naar een leven met meer rust, balans en geluk staan persoonlijke en relationele ontwikkeling centraal. Tot 2015 combineerde ze haar leraarschap met werkzaamheden in het bank- en verzekeringswezen. Nu brengt ze de zenfilosofie dagelijks zowel in haar werk als privé met veel vreugde voltijds in de praktijk.
e-mail: dymphie@zen.nl
Dymphie Eeftens zenleraar zencoach Zen.nl Breda
 

Thea Ensing (1975) is in 2013 begonnen met zenmeditatie en werkzaam als adviseur bedrijfsvoering binnen de Rijksoverheid. In 2014 is zij gestart met de zenlerarenopleiding en wordt opgeleid door Jasper Zandvliet (Zen.nl Zevenaar en Arnhem). Wat haar aanspreekt in de zenbeoefening, is het blijvend aan de slag te zijn met je eigen ontwikkeling en de wereld te verbeteren door steeds weer bij jezelf te beginnen. Thea geeft les in Zen.nl Utrecht.
e-mail: thea@zen.nl
Thea Ensing zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Jetty Ferwerda (1965) is in 2013 begonnen met mediteren en geeft les bij Zen.nl Tilburg en Zen.nl Nijmegen. Ze is opgeleid door Lilian Daishin van der Vaart. Voor Jetty is mediteren een dagelijks terugkerend ritueel in een hectisch leven met opgroeiende kinderen en een dynamisch eigen bedrijf. "In die stilte kan ik letterlijk en figuurlijk op adem komen. Waardoor ik weer werkelijk contact kan maken met mezelf en de ander, hier en nu."
e-mail: jetty@zen.nl
Jetty Ferwerda zenleraar Zen.nl Tilburg
 

Dieter Fett (1968) is in 2009 begonnen met zen en meditatie. Met meer dan 15 jaar ervaring in het (internationale) bedrijfsleven, met managementfuncties in Nederland, Duitsland en Frankrijk, weet hij hoe makkelijk je in een sneltrein terecht kunt komen die maar voortraast. Hierdoor kom je vaak niet toe aan het ontdekken van je eigen innerlijke wereld en echte drijfveren. Zijn doel is om mensen bij zichzelf stil te laten staan. Dieter leidt Zen.nl Apeldoorn.
e-mail: dieter@zen.nl
Dieter Fett zenleraar Zen.nl Apeldoorn
 

Kyogen Fleer (1967) mediteert sinds 2008 en startte bij Daido Maas de opleiding tot zenleraar. Hij is opgeleid als politicoloog en maakte na enkele jaren onderzoekswerk de overstap naar de zorg. Hij is o.a. adviseur wonen en medische problematiek. Door de zenbeoefening ervaart hij veel meer geluk en inzicht in privé en werk. Graag laat hij anderen ook kennismaken met wat zenmeditatie kan betekenen.
e-mail: kyogen@zen.nl
Kyogen Fleer zenleraar Zen.nl Enschede
 

Aleid Fokkema (1959) beoefende al jaren meditatie in combinatie met yoga, voor ze zenleraar in opleiding bij Zen.nl werd. Ze ontdekte dat deze op de praktijk gericht manier van mediteren veel meer bracht dan rust alleen. Wat haar in zen aanspreekt is de alerte, aanwezige levenshouding en het idee van ‘zen mind, beginner’s mind’. Aleid is als docent verbonden aan de Erasmus Universiteitwerkt en schrijft regelmatig voor de nieuwsbrief ZenActueel.
e-mail: aleid@zen.nl
Aleid Fokkema zenleraar Zen.nl Rotterdam
 

Josephina Frederika-Frauenknecht (1976) is niet alleen een zenleraar, maar ook een conceptontwikkelaar en copywriter. Ze ontdekte meditatie toen Zen.nl in 2019 haar deuren opende in Gouda. Vooral de praktische benadering van zen in het algemeen en haar opleider Bert Genryu van Voorst in het bijzonder vindt ze geweldig. Josephina integreert dagelijks de inzichten die ze tijdens de zenlessen opdoet, vooral bij werkgerelateerde uitdagingen. Sinds ze dagelijks mediteert, heeft ze minder last van uitstelgedrag en ervaart ze minder stress bij het halen van deadlines. Je kunt ook bij Josephina terecht voor zencoaching; je kunt contact opnemen via josephina@zen.nl.
Josephina Frederika-Frauenknecht zenleraar
 

Robert Kizen van Gemert (1967) is zenleraar- en coach en runt sinds 2018 Zen.nl Bergen op Zoom. Hij heeft een brede spirituele achtergrond van zo’n 30 jaar binnen Zen, Yoga, Mindfulness, Tai Chi, Shiatsu, Reiki en Aikido en naast diverse leiderschapstrainingen de NLP master opleiding gevolgd. Zo’n 20 jaar geleden is hij gestart met zenmeditatie. Zijn ervaring in diverse leidinggevende functies in het zakenleven hebben mede bijgedragen aan zijn praktische benadering van zenmeditatie, toepasbaar en met resultaat.
e-mail: robert@zen.nl
Robert Kizen van Gemert zenleraar zencoach Zen.nl Bergen op Zoom
 

Annejet Goede (1985) begon in 2015 met zenmeditatie uit nieuwsgierigheid of het haar kon helpen zich beter te leren concentreren. Door het mediteren en de inzichten uit de lessen groeide haar vaardigheid om te focussen. Ook gaf het haar meer rust en flexibiliteit om gemakkelijker met lastige situaties om te gaan. Annejet startte de opleiding tot zenleraar in 2020. Inmiddels combineert ze haar baan als beleidsmedewerker bij een ministerie met lesgeven bij Zen.nl Breda.
e-mail: annejet@zen.nl
Annejet Goede zenleraar Zen.nl Breda
 

Sietze Graafsma (1949) is internist en bioloog. Hij werd opgeleid tot zenleraar door Rients Ritskes. Naast ruim 50 wetenschappelijke publicaties op diverse medische gebieden heeft hij enkele artikelen geschreven op het gebied van ziekte en de geest. In samenwerking met de afdeling medische psychologie van de Universiteit van Tilburg doet hij onderzoek naar effecten van meditatie bij diverse aandoeningen.
e-mail: sietze@zen.nl
Sietze Graafsma zenleraar
 

Rita Greben (1955) ontmoette in 2017 Zen.nl Lochem. Daarvoor verbleef ze, samen met haar man, vele jaren in verschillende landen. Terug in Nederland zocht ze naar haar eigen zelf en wilde ze haar leven ‘helen’. Ze ontdekte dat zenmeditatie en zencoaching haar hierbij veel te bieden hadden. Ze zag aan haar hond hoe gelukkig en een-voudig het leven kan zijn, dit wilde zij ook. Dat wat je doet met alle aandacht doen zonder honderden gedachten er omheen. Voor haar persoonlijke verdieping startte ze in 2021 met de zenleraren opleiding en werd ziop. Het zenpad heeft Rita inmiddels veel rust, richting en blijdschap gebracht en dit geeft ze, ook als zenleraar, graag door aan anderen.
e-mail: rita@zen.nl
Rita Greben zenleraar Zen.nl Lochem
 

Arno Dokan Groote (1977) is sinds zijn 20ste bezig met meditatie en spiritualiteit. Hij verdiepte zich in verschillende levensbeschouwelijke stromingen. En studeerde theologie. In zijn zoektocht hebben twee vragen hem altijd vergezeld: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat wil je?’
Vanaf 2015 heeft hij zich verbonden met Zen.nl en werd opgeleid door zenmeester Jan de Ruiter. Gedurende die periode gaf hij les in Zen.nl Groningen en werd hij opleider binnen Zen.nl. In 2023 deed hij Jukai en startte in 2024 zijn eigen Zen.nl vestiging in Assen. Hij werkt daarnaast als begeleider in de sociale psychiatrie.
De eenvoud en praktische discipline van zen spreken hem bijzonder aan.
e-mail: arno@zen.nl
Arno Groote zenleraar
 

Kaia Hannolainen (1979) mediteert sinds 2019 bij Zen.nl Arnhem en volgt de opleiding tot zenleraar en -coach bij Arjen Hilhorst. Ze geniet ervan om door zen het leven als continue leren te ervaren. Behalve zenleraar is ze ook yogadocent. Haar 3 kleine kinderen geven haar dagelijks uitdagende leermomenten waardoor zenbeoefening een hele praktische vorm krijgt. Ze is afgestudeerd in economie en heeft 20 jaar in internationale bedrijven in risk management en human resources gewerkt. Ze geeft les bij Zen.nl Arnhem.
e-mail: kaia@zen.nl
Kaia Hannolainen zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Teun Harteveld (1971) begon in 1994 met het beoefenen van karate en maakte daardoor ook kennis met zenmeditatie. Naarmate hij ouder werd raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de mentale kant van karate en begon hij in 2013 bij Zen.nl zich meer intensief met zenmeditatie bezig te houden. Voor Teun is de kern van zen om zo goed mogelijk in harmonie met jezelf en je omgeving te zijn. Teun is consulent en leraar Nederlandse taal en literatuur en sinds 2019 ook zenleraar.
e-mail: teun@zen.nl
Teun Harteveld zenleraar Zen.nl Haarlem
 

Johan van der Heijden is gaan mediteren uit nieuwsgierigheid, niet omdat hij dacht dat hij het nodig had. Inmiddels voelt hij hoe goed het voor hem is en zegt nu: “Er blijkt nog zoveel te leren, dat ik heb besloten om zenleraar te worden. Anderen faciliteren in duurzaam geluk. Ik wil graag mijn ervaring en inzicht delen. Door het delen hiervan wordt dit alleen maar meer. Het hebben van een open geest en het goed luisteren naar wat jij te zeggen hebt is voor mij de basis om samen en van elkaar te leren.”
e-mail: johan@zen.nl
Johan van der Heijden zenleraar Zen.nl Eindhoven
 

Tom van der Heijden (1976) beoefent zen sinds 2001. Na diverse functies te hebben gehad in het bedrijfsleven heeft hij in 2008 Zen.nl ’s-Hertogenbosch opgericht. In februari 2023 heeft hij het eigenaarschap van de vestiging overgedragen aan zijn opvolger Anjo Keunen. Als zenleraar, zencoach en zenlerarenopleider haalt hij veel inspiratie en inzichten uit de mooie gesprekken die hij voert. Daarnaast werkt Tom met veel plezier als verpleegkundige in een mooi verpleeghuis in Mill en is hij, na het afronden van de premaster in 2022, in september 2023 gestart met de master Zorgethiek en Beleid aan de universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
e-mail: tom@zen.nl
Tom van der Heijden zenleraar zencoach Zen.nl Den Bosch
 

Saskia van Hennik mediteert sinds 2020 en werd meteen gegrepen door de positieve effecten van de dagelijkse meditatie. Zenmeditatie is voor haar een oefening in aandacht en geduld. In deze hectische wereld houdt mediteren haar met beide benen op de grond. Zorgen voor anderen, de goede keuzes maken en creativiteit zijn belangrijke thema’s voor haar. Saskia startte kort na haar kennismaking met zenmeditatie de opleiding tot zenleraar bij Hanneke Dijkman. Daarnaast is Saskia grafisch vormgever voor diverse opdrachtgevers.
e-mail: saskiavanhennik@zen.nl
Saskia van Hennik zenleraar Zen.nl Rotterdam-Zuid
 

Daan Hettinga (1992) studeerde media- en entertainment management en werkt momenteel als zelfstandig filmmaker en cameraman. Hij begon in 2016 bij Zen.nl Haarlem met mediteren. In het mediteren ervoer hij veel rust en ruimte, wat smaakte naar meer. Na een meditatie-retraite in Nepal besloot hij de opleiding tot zenleraar bij Pia te gaan doen. Zenlesgeven ervaart hij als inspirerend en heel inzichtgevend.
e-mail: daan@zen.nl
Daan Hettinga zenleraar Zen.nl Haarlem
 

Arjen Hilhorst (1975) is eigenaar van Zen.nl Arnhem. Hier is Arjen fulltime zenleraar, coach en opleider. Ook verzorgt hij zentrainingen en workshops bij bedrijven en non-profit organisaties.
Arjen is afgestudeerd in commerciële economie en werkzaam geweest in o.a. accountmanagement en bedrijfsvoering.
Zijn opleiding binnen Zen.nl heeft hij genoten van diverse opleiders waaronder Rients Ritskes. Arjen: ‘Ik heb de mooiste baan van de wereld en geniet er van om op praktische en nuchtere wijze mensen te faciliteren in hun persoonlijke ontwikkeling door de effecten van meditatie.’
e-mail: arjen@zen.nl
Arjen Hilhorst zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Michelle Houtman (1986) begon in 2022 met mediteren bij Zen.nl. Ze leerde het mediteren te integreren in haar dagelijks leven. Het bracht haar rust en veel nieuwe inzichten. Ze ervoer het als een verrijking van haar leven en besloot al snel ook te starten met de opleiding tot zenleraar. Ze wil cursisten graag laten ervaren dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze denken, en welke stappen er te zetten zijn naar meer welzijn en geluk. Met een achtergrond als psycholoog geeft Michelle coaching en meditatiecursussen bij Zen.nl Dordrecht.
e-mail: michelle@zen.nl
Michelle Houtman zenleraar Zen.nl Dordrecht
 

Marjan Hoving (1969) is in januari 2016 begonnen met zenmeditatie en is gestart met de opleiding in 2020. Haar opleider en coach was Tara Kirchner. Marjan is opgeleid als arbeidssocioloog en maakte op haar 39e de overstap naar het onderwijs. Ze begeleidt nu kleuters als juf op een basisschool en werkt daarnaast op de sportschool, waar ze RPM (spinning) geeft. Haar doel is om eraan bij te dragen mensen zo goed mogelijk in hun vel te laten zitten. Graag deelt ze haar eigen ervaring met wat zenmeditatie kan betekenen voor duurzaam geluk, met zoveel mogelijk anderen.
e-mail: marjan@zen.nl
Marjan Hoving zenleraar Zen.nl Zutphen
 

Patricia Huls – van Zijl (1965) stapte medio 2020 op het zenpad, met persoonlijke ontwikkeling als doel. Al snel daarna startte ze met de opleiding tot zenleraar, want het mediteren geeft haar veel innerlijke rust en in het vinden daarvan wil ze graag anderen faciliteren. Patricia werkt sinds 1984 als militair bij Defensie om bij te dragen aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. Ze begon als geneeskundig officier en werkt sinds 2000 als militair arbeids- en organisatiepsycholoog in binnen- en buitenland. Patricia is getrouwd met Miranda en samen hebben ze twee kinderen.
e-mail: patriciah@zen.nl
Patricia Huls zenleraar Zen.nl Lochem
 

Walter Jacobs (1969) is in 2009 begonnen met zen-beoefening bij Zen.nl en tot op de dag van vandaag niet meer gestopt met leren. Inmiddels werkt hij een aantal jaren als zenleraar, -coach en -opleider bij verschillende Zen.nl locaties. Daarvoor heeft hij gewerkt bij diverse organisaties in zakelijke dienstverlening en als zelfstandig communicatieadviseur.
Geregeld ondergaat Walter zelf intensieve zentrainingen (sesshins). Hij is opgeleid door Tom van der Heijden, sinds 2014 is Rients zijn zencoach. De belangrijkste zenleraren van Walter zijn zijn vrouw en drie kinderen.
e-mail: walter@zen.nl
Walter Jacobs zenleraar
 

Mirjam Jansen (1969) mediteert sinds 2018 bij Zen.nl Amsterdam. Haar opleider is Arthur Nieuwendijk. Zij wordt opgeleid tot zenleraar en zencoach.
Mirjam is moeder van 2 puberzonen en werkt als schoolleider in het basisonderwijs. Zen heeft haar geholpen om meer rust en ontspanning te vinden in haar dagelijkse bezigheden. De eenvoud en praktische toepassing ervan spreken haar bijzonder aan.
e-mail: mirjam@zen.nl
Mirjam Jansen zenleraar Zen.nl Amsterdam
 

Chiljon Janssen (1976) mediteert sinds 2016 bij Zen.nl Groningen. Hij is werkzaam als zelfstandige in de ICT en studeerde theoretische informatica. Tijdens de introductiecursus leerde hij zoveel over zichzelf en de wereld, dat hij meteen geïnspireerd werd voor verdere persoonlijke verdieping de opleiding tot zenleraar gaan volgen. Hij is opgeleid door zenmeester Jan de Ruiter en geeft sinds 2018 les bij Zen.nl Groningen.
e-mail: chiljon@zen.nl
Chiljon Janssen zenleraar Zen.nl Groningen
 

Manon de Jonge (1980) is begin 2020 begonnen met mediteren bij Zen.nl onder leiding van Dieter Fett. Als advocaat en eigenaar van een advocatenkantoor, is zij bekend met de stress die een hoge werkdruk met zich mee kan brengen. Op zoek naar balans en minder stress, heeft Manon ervaren dat zen heel nuchter en praktisch is en zoveel meer te bieden heeft. Het mediteren heeft haar geleerd om anders naar haar gedachten en emoties te kijken en deze meer los te laten. Ook heeft zij geleerd hoe belangrijk goed voelen is en wat goed voelen eigenlijk is. Het mediteren brengt haar rust, energie, verbinding en geluk. Manon is in opleiding bij Yvonne Vissers, geeft les in Apeldoorn en ervaart het lesgeven als zeer inspirerend. Haar doel is om zoveel mogelijk anderen te helpen hun weg te vinden naar duurzaam geluk.
e-mail: manon@zen.nl
Manon de Jonge zenleraar Zen.nl Apeldoorn
 

Bernadette Kester (1959) mediteert vanaf haar eenentwintigste. Zij leerde mediteren van Nico Tydeman en besloot een aantal jaren geleden zich verder in zen te verdiepen. Ze koos daarom zenleraar te worden bij Zen.nl. De heldere en voor velen toegankelijke benadering van Zen.nl spreekt haar aan, evenals de manier van reflecteren op boeddhistisch-filosofische concepten en hoe deze te vertalen naar de praktijk van het dagelijks leven. Bernadette is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als fulltime docent-onderzoeker op het gebied van media en journalistiek.
e-mail: bernadette@zen.nl
Bernadette Kester zenleraar
 

Anjo Keunen (1964) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl ’s-Hertogenbosch. Ze is opgeleid door Tom van der Heijden, Nico van Spanje en wordt nu gecoacht door Yvonne Visser. Anjo heeft in februari 2023 de vestiging van Zen.nl ’s-Hertogenbosch van Tom overgenomen. Haar zenweg is een voortdurende oefening in het bewandelen van de middenweg, om zowel haar ambities als haar angsten ruimte te geven. De inzichten die ze opdoet en de vrijheid die ze steeds meer ervaart, wil ze graag delen met haar cursisten, coachees en collega’s. Anjo werkt als GZ-psycholoog in de verslavingszorg.
e-mail: anjo@zen.nl
Anjo Keunen zenleraar Zen.nl Den Bosch 's-Hertogenbosch
 

Léon Kluijtmans (1990) is sinds 2017 betrokken bij Zen.nl Utrecht en wordt opgeleid tot zenleraar door Peter van Beukelen. Léon gebruikt zen als een methode om vrijer te leren leven. Via meditatie neemt hij meer afstand van zijn gedachten waardoor er meer inzicht en ruimte voor iets nieuws ontstaat. Zen helpt hem daardoor ook betere keuzes maken in werk en privé. Léon is werkzaam als teamleider in de IT en is daarnaast actief als basketball coach.
e-mail: leon@zen.nl
Leo Kluijtmans zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Nicola Kneepkens (1977) studeerde Commerciële economie en Communicatiewetenschap. Na diverse functies in de onderzoekswereld en bibliotheekbranche als marketeer, is hij in 2012 gestart met Zen.nl Ede en leidt hij nu ook Zen.nl Elst. De praktische en humoristische kant van zen spreekt hem aan. Sinds 2006 beoefent hij zenmeditatie en hij is opgeleid tot zenleraar door Daido Maas.
e-mail: nicola@zen.nl
Nicola Kneepkens zenleraar zencoach Zen.nl Ede en Elst
 

Janneke Koch (1974) is afgestudeerd als ingenieur en politicoloog, werkzaam als zelfstandig interimmanager/adviseur in het onderwijs, moeder van drie kinderen en zenleraar. Janneke zoekt in haar leven en werk graag naar sociale verbinding en gezamenlijke creativiteit. Meditatiebeoefening is daarbij enorm behulpzaam omdat vergroting van je persoonlijke inzicht, rust en balans je creativiteit laat stromen – en zo ook bijdraagt aan ons geluk. Janneke haalt haar inspiratie uit de filosofische achtergrond van het zenboeddhisme, maar met name de praktische aanpak van zen en de toepasbaarheid in het dagelijkse leven spreekt haar aan. Janneke heeft jarenlang ervaring als zenleraar in Haarlem en leidt nu Zen.nl Alkmaar.
e-mail: jannekek@zen.nl
Janneke Koch zenleraar en locatiemanager Zen.nl Alkmaar
 

Saskia Koerntjes’ (1967) ervoer zelf al snel de effecten van het mediteren. Deze praktische kant van zen spreekt haar enorm aan. Het helpt haar met bewustwording en structuur en geeft daardoor overzicht. Het geeft rust en meer verbinding met zichzelf en anderen. Ze is getrouwd, heeft twee zelfstandig wonende volwassen kinderen en was voorheen werkzaam als verpleegkundige en woonbegeleider. Saskia is opgeleid tot zenleraar door Jasper Zandvliet en tot zencoach door Floor Rikken.
Saskia is zenleraar en zencoach bij - en locatiemanager van Zen.nl Zevenaar.
e-mail: saskia@zen.nl
Saskia Koerntjes zenleraar Zen.nl Zevenaar
 

Thomas Kok (1990) wordt opgeleid door Joke Batink en begon met mediteren in 2017. Al snel voelde hij zich helemaal thuis bij de beoefening. Zen helpt hem om meer in contact te zijn met wat er gaande is, in het dagelijks leven en in de uitdagingen van zijn werk. Thomas werkte geruime tijd als begeleider van alleenstaande minderjarige vluchtelingen en als jongerenwerker; momenteel is hij sociotherapeut in de GGZ. Omdat hij zelf de positieve effecten van zen dagelijks ervaart, heeft hij er voor gekozen dit met anderen te willen delen en geeft hij les bij Zen.nl Nijmegen.
e-mail: thomas@zen.nl
Thomas Kok zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Renate Kwakkel-Folkers (1976) mediteert sinds 2016 bij Zen.nl. Vanaf de proefles voelde zij zich er thuis. Ze deed de zenlerarenopleiding onder leiding van Tara Kirchner. Renate is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt als logopedist in de eerste lijn. Het mediteren en het zencoaching-traject hebben haar, zowel privé als in haar werk veel gebracht en inzicht gegeven.
Renate: 'Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer verbinding en geluk je ervaart. Dat wil ik met mijn begeleiding graag delen, om mensen zo ook meer rust, balans en geluk te laten vinden in zichzelf.'

e-mail: renate@zen.nl
Renate Kwakkel-Folkers zenleraar Zen.nl Zutphen
 

Esther van der Leij (1980) begon in 2015 met zenmeditatie en merkte al heel snel de positieve effecten van het mediteren, waardoor het een vaste plek in haar leven kreeg. Ze gunt iedereen het inzicht dat ze kreeg tijdens het leren mediteren en deze ervaring wil ze graag delen met zoveel mogelijk mensen. Daarom is ze in 2016 gestart met de opleiding tot zenleraar en deed ze in 2019 examen. Naast het parttime lesgeven bij Zen.nl is ze moeder van een zoon en werkt ze als Functioneel Beheerder bij een grote zorgverzekeraar.
e-mail: esther@zen.nl
Esther van der Leij zenleraar
 

Miek Manders kwam in 2018 in aanraking met zen en Zen.nl. Daarvoor mediteerde ze al 10 jaar en verdiepte zich door studie bij de School voor Zijnsoriëntatie.
Het gedachtegoed van zen, de mooie rituelen en meditatievorm bevielen meteen erg goed en vanaf die tijd komt ze wekelijks naar de zendo in Eindhoven. Anne Peters is haar zenleraar. Na 40 jaar maatschappelijk werkster te zijn geweest wil ze haar rijke ervaring graag inzetten als zenleraar. Daarom is ze sinds 2019 zenleraar in opleiding en geeft les in Zen.nl Eindhoven en Zen.nl Deurne.
e-mail: miek@zen.nl
Miek Manders zenleraar Zen.nl Eindhoven Deurne
 

Rob Meijer (1967) mediteert sinds 2003 en startte in 2018 de opleiding tot zenleraar bij Raoul Destrée in Den haag. Rob is van huis uit wiskundige en nu werkzaam bij een grote telecom operator in de informatiebeveiliging. Wat hem fascineert in zenmeditatie is dat door het creëren van leegte de potentie van creativiteit en liefde tot volle bloei kan komen.
e-mail: rob@zen.nl
Rob Meijer zenleraar Voorschoten
 

Harry Mengers (1956) is ruim twintig jaar leidinggevende en adviseur voor overheids- en not-for-profit organisaties. Daarbij benadrukt hij dat door meer rust en afstand te nemen, mensen en organisaties duurzamere keuzes maken. Hij is in 2002 met zenbeoefening begonnen en ervaart hierdoor meer inzicht en geluk. Harry heeft de opleiding tot zenleraar bij Hans van der Vleuten in Lochem gedaan waar hij ook cursussen verzorgde. Sinds augustus 2016 leidt hij de nieuwe Zen.nl locatie in Nijverdal, waar hij woont.
e-mail: harry@zen.nl
Harry Mengers zenleraar zencoach Zen.nl Nijverdal
 

Ramon Michielse (1966) was al jong geïnteresseerd in zen en startte op 24-jarige leeftijd een intensieve aikido training, vanwege de diepgang ervan en de grote overeenkomsten met zen. Na ruim 15 jaar training beheerste hij deze krijgskunst in hoge mate, gaf er les in en realiseerde zich meer en meer dat de dynamiek van aikido zijn meditatie was. Steeds verder kwam het accent te liggen op de verdieping door middel van zen en sinds 2011 volgt hij de opleiding tot zenleraar binnen Zen.nl en leidt nu Zen.nl Rotterdam.
e-mail: ramon@zen.nl
Ramon Michielse zenleraar zencoach Zen.nl Rotterdam
 

Magda de Muijnck (1966) is in 2016 begonnen met zenmeditatie en opgeleid tot zenleraar door Daido Maas. Na een carrière in de retail heeft zij besloten in 2018 om het roer om te gooien en zich verder te ontwikkelen tot zenleraar en coach. De vier jaar studie Jungiaanse psychologie is een prachtige aanvulling geweest op de zenfilosofie. Tegenwoordig runt Magda samen met haar man Gerard Zen.nl Hilversum. De dagelijkse meditatie is voor haar dé manier om te dealen met de moeilijke dingen in het leven en de hectiek van alledag. Het iedere keer weer terug kunnen gaan naar de adem geeft rust en stabiliteit, iets wat ze iedereen gunt.
e-mail: magda@zen.nl
Magda de Muijnck zenleraar en locatiemanager Zen.nl Hilversum
 

Arjan Mulder (1969) is in 2012 gestart met mediteren bij Zen.nl. Het mooie van zen vindt hij de praktische toepasbaarheid, iedere dag weer. Toen hij startte zag hij meditatie als conditietraining voor de geest, intussen is het voor hem een way of life geworden. Dat werkt door in zijn werk als zelfstandig organisatie- en beleidsadviseur en in zijn privéleven. Als zenleraar wil hij zijn cursisten vooral ruimte bieden om verder te leren omtrent zichzelf in relatie met de omgeving.
e-mail: arjan@zen.nl
Arjan Mulder zenleraar Zen.nl
 

Arthur Nieuwendijk (1964) studeerde filosofie, sanskrit en logica in Amsterdam. In 1997 is hij gepromoveerd op de vraag naar de geldigheid van logische principes. Door de praktische beoefening van zen heeft hij geleerd hoe je de kennis en ervaringen die je in je leven opdoet kunt omzetten in een doorleefd, persoonlijk inzicht. Door zen is hij, volgens zijn vrouw en drie kinderen, ook veel vrolijker geworden. Hij heeft een grote drive om ook anderen te introduceren en te begeleiden op het pad van zen op weg naar een leven met meer rust, balans en geluk. In 2016 is hij tot Osho benoemd. Arthur leidt Zen.nl Amsterdam.
Arthur werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: arthur@zen.nl
Arthur Nieuwendijk zenleraar zencoach Zen.nl Amsterdam
 

Karin Nijenhuis is jurist en gepromoveerd sociaal geograaf en in het dagelijks leven docent en trainer/coach bij het Afrika-Studiecentrum Leiden van de Universiteit Leiden. In haar vrije tijd zingt ze bij een zangtheater, een vocaal kwintet en ook solo, en komt ze graag op adem in de natuur. Sinds 2014 mediteert ze bij Zen.nl en ze is opgeleid tot zenleraar en zencoach door Yvonne Joshin Visser. Zen heeft haar geleerd om met andere ogen naar dingen te kijken, inclusief eigen gedachten, emoties en overtuigingen. Die steeds een beetje meer loslaten, geeft veel ruimte en vrijheid – en daar word je gelukkiger van.
e-mail: karin@zen.nl
Karin Nijenhuis zenleraar Zen.nl Amersfoort
 

Cora de Nijs (1965) is in 2017 gestart met mediteren onder leiding van Raoul Destrée in Den Haag. Na verschillende wegen te hebben bewandeld als docente Nederlands en yogadocente, is zij door het mediteren bij Zen.nl thuisgekomen. Wat haar fascineert in zen is dat we door vragen te blijven stellen ons inzicht verdiepen in onszelf en in de wereld. Als zenleraar neemt zij graag de cursisten hierin mee.
e-mail: cora@zen.nl
Cora de Nijs zenleraar Zen.nl Den Haag
 

Charlotte Oomen (1980) startte met mediteren in 2018 in Arnhem en volgt de opleiding tot zenleraar bij Arjen Hilhorst. Ze studeerde biologie en promoveerde in 2010 aan de UvA op de effecten van stress. Charlotte werkte 13 jaar als neurowetenschapper en deed naast stress- onderzoek, studie naar de werking van geheugen. Zen bracht haar een nieuwe manier om de geest te begrijpen en beter te leren voelen. Charlotte werkt nu in Groningen als wetenschappelijk subsidieadviseur en in haar vrijetijd tekent en schrijft ze graag en ze geeft les bij Zen.nl Groningen
e-mail: charlotte@zen.nl
Charlotte Oomen zenleraar Zen.nl Groningen
 

Dorine Ooms (1964) is opgeleid door Joke Batink en mediteert bij Zen.nl sinds 2018. Zij is opgeleid tot psychiatrisch verpleegkundige en werkt momenteel als beleidsfunctionaris bij een gezondheidszorg-instelling.
Zij ervaart dat zen en het mediteren haar meer evenwichtig brengen, waardoor zij meer ruimte heeft om er voor anderen en haar omgeving te kunnen zijn. Deze ervaring en de tijdens haar opleiding tot zenleraar opgedane kennis en inzichten wil zij graag delen met zoveel mogelijk mensen. Daarom geeft zij les bij Zen.nl Nijmegen.
e-mail: dorine@zen.nl
Dorine Oom zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Janneke Passenier (1956) is ruim 15 jaar geleden met zenmeditatie begonnen en in oktober 2013 gestart met de opleiding tot zenleraar onder leiding van Floor Rikken. De nuchterheid van zen 'gewoon gaan zitten met jezelf' en de nadruk binnen de zenfilosofie op je eigen verantwoordelijkheid spreken haar erg aan.
Twee keer per dag mediteren is een investering die voor haar en haar omgeving in alle opzichten zeer lonend is. Janneke geeft les bij Zen.nl Utrecht.
e-mail: janneke@zen.nl
Janneke Passenier zenleraar Zen.nl Utrecht
 

Jan Pennings (1950) mediteert sinds 2018 en volgt de opleiding tot zenleraar bij Bert Gen-Ryū van Voorst in Gouda. Hij heeft als voormalig financieel directeur van een beursgenoteerde onderneming gezien en ervaren hoe lastig het kan zijn om in de dagelijkse hectiek een balans te vinden tussen je binnen- en buitenwereld. Hij vindt op het zenpad de inspiratie en rust die leidt naar verdieping van persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt hem (ook volgens zijn omgeving) een blijer mens. En dat wil hij graag delen met anderen zodat we elkaar inspireren om de kunst van het leven verder te ontwikkelen
e-mail: janp@zen.nl
Jan Pennings zenleraar Zen.nl Gouda Voorschoten
 

Anne Peters (1972) is opgeleid tot zenleraar door Lilian Daishin van der Vaart (Zen.nl Eindhoven). Anne was meteen gegrepen door de praktische benadering en toepasbaarheid van zenmeditatie. Anne: "Zen heeft me leren meebewegen op de golven van het leven. Bij tegenspoed blijf ik overeind en bij voorspoed ervaar ik nog meer geluk. Dit is een geschenk dat ik als zenleraar graag door wil geven aan anderen." Ze doet dit per 1-1-2020 niet alleen als zenleraar maar ook als locatiemanager van Zen.nl Eindhoven.
e-mail: anne@zen.nl
Anne Peters zenleraar Zen.nl Eindhoven en Veldhoven
 

Marion Philippo (1969) is opgeleid door Lilian Daishin van der Vaart en ook docente in ashtanga yoga. Sinds 2016 is zen een wezenlijk onderdeel van haar leven. Marion: "Ondanks jarenlange yoga beoefening zat ik toch nog veel in mijn hoofd. De eenvoud van zen heeft me veel inzicht, rust en richting gegeven. Ik voel nu veel meer en beter aan wat mij NU te doen staat en wat de situatie op dit moment van me vraagt." Haar drijfveer is om de grote schat die zenmeditatie voor haar heeft ontsloten, met zoveel mogelijk mensen te delen.
e-mail: marion@zen.nl
Marion Philippo zenleraar Zen.nl Deurne
 

Gerard Plaisier mediteert sinds 2013 bij Zen.nl en is onder begeleiding van Daido Maas opgeleid tot zenleraar. Na het halen van zijn zenleraar diploma in 2017 geeft Gerard introductie- en gevorderden cursussen en zentrainingen binnen het bedrijfsleven. Verder Gerard is werkzaam als ZZP’er als Business Controller/Project Manager. Na een verblijf bij Zen Mountian Monastery heeft Gerard besloten zich nog meer te richten op het geven van zenmeditatielessen en coachen. Gerard runt samen met zijn vrouw Magda Zen.nl Hilversum. Zelf ervaart Gerard door het mediteren veel meer rust, minder angst en meer zelfvertrouwen. Hij wil zoveel mogelijk mensen faciliteren in het ontwikkelen van duurzaam geluk.
e-mail: gerard@zen.nl
Gerard Plaisier zenleraar en locatiemanager Zen.nl Hilversum
 

Cecille Plomp (1977) mediteert sinds 2015 bij Zen.nl en volgde bij Kyogen Fleer in Enschede de opleiding tot zenleraar. Ze heeft een achtergrond in de ICT en Theologie en is werkzaam in het hoger beroepsonderwijs als media adviseur onderwijsvideo’s en podcasts. Cecille heeft ervaren dat zenmeditatie rust en ruimte creëert en is gegrepen door de effecten ervan op haar dagelijks leven. Ze deelt deze ervaring en inzichten in haar zenlessen graag met anderen. Vanaf januari 2022 leidt zij de locatie van Zen.nl in Enschede.
e-mail: cecille@zen.nl
Cecille Plomp zenleraar Zen.nl Enschede
 

Nienke (1978) maakte in 2016 kennis met zen tijdens een 7-daagse stilte retraite en wil haar cursisten graag laten ervaren dat ze kunnen kíjken naar hun gedachten en gevoelens. Hierdoor kun je meer rust, balans en inspiratie ervaren in je leven. Nienke werkt behalve als zenleraar ook als zelfstandig senior coach en trainer. Ze ontwikkelde trainingsprogramma’s met thema’s als persoonlijk leiderschap en verandermanagement.
e-mail: nienkep@zen.nl
Nienke Plompen zenleraar Zen.nl Rotterdam
 

Helma Pohl is beleidscoördinator Justitie- en Veiligheid. Ze mediteert vanaf 2016 bij Zen.nl Delft, waar ze onder leiding van Dirk en Henriët de opleiding tot zenleraar volgde. Het richting kunnen geven aan je eigen leven en het ervaren van de eenheid en samenhang met en van alles - mensen – dieren – natuur – en al het andere - zijn enkele van de vele boeiende inzichten die zenmeditatie haar biedt. Zen is daarmee voor haar een waardevolle manier om het leven vorm te geven.
e-mail: helma@zen.nl
Helma Pohl zenleraar Zen.nl Delft
 

Dirk Polder is zenleraar, -coach en opleider en oprichter van Zen.nl Delft. Hij studeerde tuin- en landschapsinrichting en werkte vele jaren in managementfuncties in het natuur- en landschapsbeleid. Hij mediteert vanaf 2000 en deed zijn opleiding tot zenleraar bij Raoul Destrée. Zijn motto is: 'Hoe mensen zich tot de natuur en de wereld verhouden heeft alles te maken met hoe zij zich tot zichzelf verhouden; zen is een geweldige trainingsmiddel om dit helder te maken'.
e-mail: dirk@zen.nl
Dirk Polder zenleraar zencoach Zen.nl Delft
 

Robin van Raaij (1958) maakte op zijn 16e kennis met zenmeditatie en heeft sindsdien bij diverse leraren in verschillende tradities meditatie beoefend alvorens weer bij zen terug te komen. Hij is opgeleid tot zenleraar door Lilian van der Vaart/Zen.nl Eindhoven.
De praktische Zen.nl benadering van het dagelijkse mediteren heeft hem veel nieuwe inzichten, innerlijke rust en vrijheid gebracht. Als zenleraar, trainer en coach wil hij waar mogelijk graag mensen ondersteuning bieden bij het vinden van nieuwe mogelijkheden en perspectieven.
e-mail: robin@zen.nl
Robin van Raaij zenleraar
 

Ingeborg Gisho Ragas-Molenkamp (1974) kwam in 2010 in aanraking met zen en startte daarna al snel met de opleiding tot zenleraar. Ze werd opgeleid door Daido en volgde lessen bij Merel. Ingeborg studeerde biologische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkte geruime tijd als business consultant voor een softwarebedrijf uit Nijmegen. Ze is webmaster voor Zen.nl Nederland.
e-mail: ingeborg@zen.nl
Ingeborg Gisho Ragas Molenkamp zenleraar Zen.nl Ede
 

Floor Rikken (1966) beoefent sinds 2006 intensief zen en is door Rients Ritskes opgeleid als zenleraar. Als deel van haar opleiding heeft ze tien maanden in het Amerikaanse Zen Mountain Monastery getraind. In 2011 is ze met Zen.nl Utrecht begonnen. Vanaf januari 2012 is ze fulltime zenleraar. Sinds twee jaar is ze ook intensief bezig met het opleiden van mensen tot zenleraar en zencoach. Ze is in 1998 gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen en ze heeft gewerkt als manager/beleidsadviseur op het gebied van zorgverzekeringen.
Floor werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: floor@zen.nl
Floor Rikken zenleraar coach opleider Zen.nl Utrecht
 

Simone Postma (1974) zet zich al 25 jaar beroepsmatig in voor het welzijn van anderen. Zij studeerde Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam en volgde daar ook de voortgezette opleiding Social Work. Zij werkte in een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en hun kinderen en bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Nu werkt zij als communicatieadviseur bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Ook geeft zij al jarenlang yogales en mindfulnesstrainingen. In 2019 volgde zij de introductiecursus bij Zen.nl in Amsterdam. Het was alsof ze thuiskwam. Zen geeft haar de rust en ruimte te zijn met wat is. Dat geeft haar het vertrouwen dat, wat er ook op haar pad komt, zij het aankan.
e-mail: simone@zen.nl
Simone Postma zenleraar Zen.nl Amsterdam
 

Henriët van Rossum (1965) is zenleraar, -coach, -opleider, shiatsutherapeut, beleidsadviseur en locatiemanager van Zen.nl Delft. Zij mediteert sinds 1997 en werd opgeleid tot zenleraar door Raoul Destrée. Wat haar fascineert, is de eenheid tussen lichaam en geest. Haar uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en heel-wording kan ervaren door in stilte, met aandacht en zachtheid contact te maken met zichzelf en de omgeving. Zenmeditatie en zencoaching helpen enorm hierbij, is haar eigen ervaring.
e-mail: henriet@zen.nl
Heriët van Rossum zenleraar Zen.nl Delft
 

Paul Rouw (1968) is in 2014 begonnen met mediteren bij Zen.nl Amersfoort en dit heeft zijn persoonlijke ontwikkeling een belangrijke impuls gegeven. 'Inzicht' en 'ontwikkeling' zijn sleutelwoorden voor hem, ook binnen zijn werk. Als verandermanager weet hij structuur en inzicht te brengen en hiermee helpt hij organisaties zichzelf te verbeteren. Als zenleraar en zencoach ondersteunt hij anderen bij hun persoonlijke leer- en ontwikkeltraject. Op een rustige en vertrouwenwekkende manier brengt hij helderheid, waardoor groei kan ontstaan.
e-mail: paul@zen.nl
Paul Rouw zenleraar en coach Zen.nl Amersfoort
 

Jan de Ruiter (1954) is tot 2012 als gedragsgeneticus en ecoloog werkzaam geweest bij de Universiteit van Durham (UK) en is teruggekeerd naar Nederland om zich volledig op zen en daarmee samenhangend onderzoek te richten. In 1971 maakte hij in Canada kennis met zen en hij begon in 1978 met zenboogschieten (Kyudo). In 1992 ging hij mediteren bij Rients Ritskes. In 2004 verbleef hij vijf maanden in Japan voor onderzoek en beoefende zazen in Tenryu-ji en Shokoku-ji in Kyoto. Jan werd in 2010 tot Osho gewijd en is opleider binnen Zen.nl.
Jan werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: jan@zen.nl
Jan de Ruiter zenleraar opleider osho Zen.nl
 

Mark Schilder (1988) houdt zich sinds 2017 bezig met oosterse wijsbegeerte en kwam al snel uit bij Zen.nl. Dankzij mediteren is hij gestopt met roken en dertig kilo afgevallen. Hij wil de ontketenende werking van zenmeditatie graag met veel andere mensen delen. Mark was voorheen werkzaam in het basisonderwijs als muziekleraar en leraar boeddhisme en werkt nu als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang. De onbevangen blik van kinderen is voor hem een dagelijkse inspiratiebron.
Mark Schilder zenleraar Zen.nl Rotterdam
 

Pinel Schrijver (1977) mediteert sinds 2019 en is in opleiding tot zenleraar bij Arjen Hilhorst. Ze is afgestudeerd in neuro- & revalidatiepsychologie en werkzaam in de gezondheidszorg als vasculair diagnostisch laborant. De relatie tussen hersenen en gedrag, lichaam en geest hebben haar blijvende interesse, zen biedt haar de mogelijkheid dit verder uit te diepen. De innerlijke rust en tevredenheid die ze door zenmeditatie ervaart gunt ze iedereen. Het geeft haar voldoening er te zijn voor anderen en ze te kunnen inspireren hun eigen pad te bewandelen. Een andere missie van Pinel is om de zorg meer zenvol te maken.
e-mail: pinel@zen.nl
Pinel Schrijver zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Patrick Sebel (1973) besloot in 2013 met zijn hoofd uit de boeken te komen en meditatie in de praktijk te gaan brengen bij Zen.nl Zeist. In 2016 is hij met de zen lerarenopleiding begonnen. Zenmeditatie, met nadruk op loslaten en de wereld te aanvaarden zoals deze zich in het nu voordoet, vormt voor hem een mooi contrast met zijn dagelijks werk in de hightechindustrie. Met zijn enthousiasme wil hij graag bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen.
e-mail: patricks@zen.nl
Patrick Sebel zenleraar Zen.nl Zeist
 

Fred Seegers (1958) is ondernemer en probeert daarbij altijd verbindend te zijn, zowel nationaal als internationaal. De uitdagingen rond een scheiding vormden de motivatie in 2011 om bij Zen.nl te beginnen met mediteren. In de loop van de jaren kreeg hij veel inzichten en antwoorden op vragen waarmee hij zat. Gezien deze positieve ervaringen is hij de opleiding tot zenleraar gaan doen met Rients als opleider. Een geweldig leerproces dat hij graag wil delen met cursisten. Fred geeft les in Zen.nl Nijmegen.
e-mail: fred@zen.nl
Fred Seegers zenleraar Zen.nl Nijmegen
 

Pepijn Sluiter (1978) begon in 2011 met mediteren onder leiding van Floor Rikken bij Zen.nl Utrecht. Meditatie creëerde direct meer rust en het vermogen om gedachten te ordenen. Vanaf 2014 nam hij les bij Rients Ritskes en deed de zenlerarenopleiding bij Zen.nl. Pepijn is afgestudeerd als architect, heeft een eigen onderneming en richt zich naast ontwerp en projectbegeleiding op sociale en culturele aspecten van de bouwsector en is directeur van het Architectuurcentrum Nijmegen. Pepijn geeft les in Zen.nl Nijmegen.
e-mail: pepijn@zen.nl
Pepijn Sluiter zenleraar Nijmegen
 

Nico van Spanje (1958) is sinds 2012 zenleraar bij Zen.nl Den Bosch. Hij verzorgt wekelijkse zenbijeenkomsten en is ook opleider van zenleraren. Als zencoach ondersteunt hij mensen bij persoonlijke vraagstukken. Met een achtergrond als theatermaker zoekt hij naar verbindingen tussen kunst, creativiteit, zingeving en zen. Voor Nico is zen heel letterlijk ‘levenskunst’. Nico laat zich inspireren door schrijvers en andere kunstenaars die direct of indirect raakvlakken hebben met de levensfilosofie van zen. Hij deelt deze inspiratie in zijn lessen en verzorgt ook geregeld gastlessen over o.a. Matsuo Basho, Etty Hillesum, Rainer Maria Rilke.
e-mail: nico@zen.nl
Nico van Spanje zenleraar
 

Carine van de Tuijn (1968) vindt haar passie in de zorg en haalt haar voldoening uit het er echt zijn voor haar omgeving. Dat komt tot uiting door haar werk in de gehandicapten- en ouderenzorg en in haar vrije tijd zorgt zij samen met haar man voor hun schapen en fruitgaard. Sinds enkele jaren mediteert zij bij Zen.nl in Arnhem en volgt de opleiding tot zenleraar bij Arjen Hilhorst. Haar missie als zenleraar is de positieve invloed van het mediteren, die zij zelf in het dagelijks leven ervaart, te delen met anderen.
e-mail: carine@zen.nl
Carine van de Tuijn zenleraar Zen.nl Arnhem
 

Niek van Uden-Luteijn (1984) mediteert bij Zen.nl om te blijven leren, hier en nu te genieten en stil te staan bij het wonder van alledag. Voorheen leek het leven voor hem vooral presteren en produceren. Als zelfstandig musicus, partner, zoon en vriend ervaart hij door zen dat het leven steeds een prachtige oefening is. Het vertrouwen in en de compassie met mensen wat hij zelf ervaart door het mediteren binnen Zen.nl geeft hij graag in zijn zenlessen door aan anderen.
e-mail: niek@zen.nl
Niek van Uden-Luteijn zenleraar Zen.nl Tilburg
 

Pia Velema (1952) studeerde diëtetiek, heeft jarenlang als diëtist en voedingsdeskundige gewerkt en later als beleidsmedewerker. Pia is in 2005 afgestudeerd als gerontoloog aan de VU. Zij werkt in de gezondheidszorg, de laatste jaren als kwaliteitsmanager. Zowel in haar werk, in haar zenlessen als privé zijn voor Pia aandacht, actief luisteren, aanvoelen en verbinden de kernbegrippen, van waaruit zij graag leeft. Pia mediteert sinds 2001 en volgde o.a. lessen in Utrecht bij Daido Maas.
Pia werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: pia@zen.nl
Pia Velema zenleraar coach Zen.nl Haarlem
 

Richard Verhoeff (1965) volgt sinds 2016 de opleiding tot zenleraar binnen Zen.nl. Naast zitmeditatie, beoefent hij ook dagelijks yoga. Vooral de wisselwerking tussen zen en yoga bevalt hem goed. Naast zenleraar is hij bedrijfseigenaar, waar hij zich naast de dagelijkse leiding bezighoudt met o.a. productontwikkeling. Voordat hij zijn eigen bedrijf startte was hij werkzaam bij grote Nederlandse en buitenlandse bedrijven in verschillende rollen en functies.
e-mail: richard@zen.nl
Richard Verhoeff zenleraar Zen.nl
 

Jeroen Verstappen (1980) mediteert sinds 2010 bij Zen.nl Nijmegen. Hij werd opgeleid tot zenleraar door Daido Maas, vanaf 2014 was hij in opleiding bij Rients Ritskes en sinds 2017 is zijn opleider Floor Rikken. Jeroen is afgestudeerd vrijetijdsmanager met een voorliefde voor het experiment. Zo heeft hij een eigen onderneming gehad in het opzetten van sociaal culturele projecten en is geruime tijd werkzaam als decorbouwer. Momenteel werkt hij voor Zen.nl Nederland en is hij coach/opleider en zenleraar bij Zen.nl Nijmegen en Zen.nl Arnhem.
e-mail: jeroen@zen.nl
Jeroen Verstappen zenleraar coach opleider Zen.nl Nijmegen Arnhem
 

Yvonne Joshin Visser (1965) is fulltime zenleraar, zencoach en opleider bij Zen.nl. Zij maakte in 2001 kennis met zenmeditatie bij Daido Maas en vanaf 2007 wordt zij opgeleid door Rients Ritskes. Sinds 2009 leidt zij Zen.nl Amersfoort. Zij was bijna 25 jaar werkzaam als psychiater en volgde een opleiding tot non-duaal coach. Binnen Zen.nl Nederland maakt ze deel uit van de onderwijscommissie, verzorgt ze de coachingsvaardigheidstraining binnen de opleiding tot zencoach en geeft o.a. de workshop over ego: Wie ben ik? De oprechtheid en nuchterheid van zen vormen haar grootste inspiratie.
Yvonne werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: yvonne@zen.nl
Yvonne Visser zenleraar opleider zencoach Zen.nl Amersfoort
 

Bertus Vooijs (1963). Het leven lijkt één grote tegenstelling, maar zen helpt Bertus daarmee om te gaan. Tegenwoordig is het juist die tegenstelling die inspireert. Hij studeerde (bio-)chemische technologie, en heeft gewerkt als onderzoeker en werkt nu als milieuadviseur voor gemeenten en provincie. Sinds 2016 beoefent hij zen meditatie en is in opleiding tot zenleraar bij Nicola Kneepkens.
e-mail: bertus@zen.nl
Bertus Vooijs zenleraar Zen.nl ede
 

Bert Gen-Ryū van Voorst (1966) is ondernemer in de IT-sector en mediteert sinds 2014. In 2017 is hij gestart met de opleiding tot zenleraar en wordt opgeleid Floor Rikken. Vooral de praktische kant van zen spreekt hem enorm aan. Zo helpt het mediteren hem onder andere bij het verkrijgen van een betere balans tussen werk en privé en het analyseren van problemen. De opgedane kennis en inzichten wil hij graag delen. Daarom geeft Bert geeft les in Zen.nl Gouda en Utrecht.
e-mail: genryu@zen.nl
Bert van Voorst zenleraar Zen.nl Gouda en Utrecht
 

Angelika Voss (1961) begon in 2017 met mediteren en volgt sinds 2020 de opleiding tot zencoach en zenleraar bij Dirk Polder en Henriët van Rossum. Angelika heeft een achtergrond in houtwetenschappen, biomassa en energietransitie. Na een burn-out heeft door zenmeditatie weer de rust en ruimte gevonden om zichzelf te zijn en kan ze weer vertrouwen op haar innerlijke kompas. De ruimte voor persoonlijke ontwikkeling die Angelika in zen ervaart wil ze graag ook haar cursisten bieden. Ze geeft les en coacht bij Zen.nl in Delft.
e-mail: angelika@zen.nl
Angelika Voss zenleraar Zen.nl Delft
 

Martine van der Wal was 15 jaar werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en is nu pedagogisch coach op een kleinschalig kinderdagverblijf. Ze mediteert vanaf 2005 onder leiding van Raoul Destrée en begon in 2015 aan de zenleraren opleiding.
Wat haar fascineert is de mogelijkheid om elk moment opnieuw te kunnen beginnen. Zen meditatie ervaart zij als een prachtige methode om dit in de praktijk toe te passen.
e-mail: martine@zen.nl
Martine van der Wal zenleraar Zen.nl
 

Marlies Weijzen (1957) mediteert sinds 2011 bij Zen.nl Den Bosch. Een drukke en intensieve baan als directeur en bestuurder van een maatschappelijke organisatie waren de aanleiding hiertoe. Er ontvouwde zich een wonderlijke en verrassende weg die een voortdurende uitnodiging bleek te bieden om te leren en te ontwikkelen met het dagelijks leven als speelveld. Geïnspireerd door de waarde en de praktische toepasbaarheid van de zenbeoefening in het hier en nu, ontstond de behoefte om hier ook anderen toe te inspireren. Het bracht Marlies naar zenleraar, coach en opleider bij Zen.nl. Liefdevolle aandacht, respect en humor zijn hierbij leidende waarden. Waarden die ook tot uitdrukking komen in haar werk als psychosociaal therapeut.
e-mail: marlies@zen.nl
Marlies Weijzen zenleraar Zen.nl Den Bosch en Eindhoven
 

Otto Weiler (1964) is in 2020 begonnen met mediteren en startte ook al in dat jaar met de opleiding tot zenleraar o.l.v. Dirk Polder en Henrïet van Rossum. "Wat ik leerde was helemaal wat ik nodig had: wegwijs worden in mijn eigen gedachten en gevoelens, op zoek naar wat mij drijft, naar evenwicht, eigenheid en naar wat mijn bijdrage kan zijn aan de wereld om me heen. De opleiding tot zenleraar bracht me eerst vooral persoonlijke verdieping en biedt me nu ook de kans om het als zenleraar weer over te dragen aan anderen: iets wat ik heel graag doe. Ik draag graag bij aan de missie van Zen.nl: zoveel mogelijk mensen te helpen op weg naar duurzaam geluk."
e-mail: ottoweiler@zen.nl
Otto Weiler zenleraar Zen.nl Delft
 

Anke Welten (1970) mediteert sinds zij eind 2011 werd geraakt door een proefles bij Zen.nl. Zenmeditatie heeft haar geleerd om de frustraties die zij zoals ieder mens kent, om te buigen naar inspiratie. Samen met haar man Erwin Wesseling en met Hanneke Dijkman startte ze in 2016 Zen.nl Dordrecht. Als gedreven zenleraar, coach en locatiemanager beoogt zij zoveel mogelijk mensen te motiveren om in kleine stapjes hun eigen levensgeluk te vergroten en, daarmee, het levensgeluk van de mensen om hen heen. Ze is dagelijks onder de indruk van de impact van de kleine stapjes waartoe dagelijks mediteren de aanzet geeft. Voordat Anke zenleraar werd, werkte zij lange tijd als freelance journalist.
e-mail: anke@zen.nl
Anke Welten zenleraar Zen.nl Dordrecht
 

Annemarie Wenzel (1980) mediteert sinds 2014 bij Zen.nl. In de zomer van 2021 heeft ze de opleiding tot zenleraar afgerond. Ook is ze gecertificeerd dialoogtrainer, opgeleid bij het Dialoogcentrum voor strategische communicatie. Annemarie is opgegroeid in het Twentse Rossum en woont in Enschede met haar lief en twee kinderen. Ze werkt in de culturele sector als dramaturg en leidinggevende. Het mediteren, de lessen en de coaching bij Zen.nl helpen haar om vaker achterover te leunen in de hectiek van alledag.
e-mail: annemarie@zen.nl
Annemarie Wenzel zenleraar Zen.nl Enschede
 

Erwin Wesseling (1968) verdiept zich sinds 2000 in o.a. tai-chi en heeft het gevoel van verbondenheid met mens en natuur herontdekt. In 2012 begon hij met mediteren bij Zen.nl. Zenmeditatie is voor hem een vorm van zelfreflectie, die veel nieuwe perspectieven geeft. Dat geeft vervolgens meer gevoel van vrijheid en draagt bij aan levensgeluk. Als zenleraar kijkt hij met verwondering naar stappen die cursisten daardoor zetten. Samen met zijn vrouw Anke Welten en met Hanneke Dijkman startte hij in 2016 Zen.nl Dordrecht. Hij volgt de zenlerarenopleiding bij Dirk Polder.
e-mail: erwin@zen.nl
Erwin Wesseling zenleraar Zen.nl Dordrecht
 

Dirk Jan Wijma (1953) mediteert sinds sinds 2016 bij Zen.nl Enschede. Hij is 47 jaar werkzaam geweest in de ouderenzorg bij mensen met dementie. Vanaf zijn 18e is hij geïnteresseerd in cultuur en religie, waardoor hij in aanraking kwam met zenboeddhisme. Mediteren in een groep stimuleert hem om dagelijks ook alleen te mediteren. Door het mediteren ervaart hij meer innerlijke rust, fysieke ontspanning en mentale stabiliteit. Graag wil hij mensen laten ontdekken wat mediteren voor hen kan betekenen. Sinds 2018 volgt Dirk Jan de opleiding tot zenleraar bij Kyogen Fleer.
e-mail: dirkjan@zen.nl
Dirk Jan Wijma zenleraar Zen.nl Enschede
 

Paul de Winden (1969) is bioloog, werkzaam als redacteur bij het CBS en als reisleider van vogelreizen voor SNP. Hij volgt de opleiding tot zenleraar bij Kyogen Fleer. Door het mediteren krijgt hij meer inzicht in zijn denkpatronen en leert beter aan te voelen wat hij zelf èn anderen nodig hebben. Paul begeleidt een gevorderden groep voor Zen.nl Roermond en geeft vanaf heden ook introductiecursussen voor wie kennis wil maken met zenmeditatie, als praktische oefening in duurzaam geluk.
e-mail: roermond@zen.nl
Paul de Winden zenleraar Zen.nl Roermond
 

Judith Wissink-Lambach (1979) begon in 2017 met zenmeditatie bij Zen.nl Lochem. Het inbouwen van de dagelijkse meditaties bleek een grote uitdaging, maar individueel zencoaching hielp haar daarbij. Zenbeoefening is nu een belangrijke pijler voor haar gezondheid en geluk in het leven. Wat haar aanspreekt in zen is enerzijds de serieuze doelgerichtheid en anderzijds de eenvoud en de humor om er met de nodige nuchterheid naar te kunnen kijken. Gegrepen door de effectiviteit van zen is ze nu zenleraar in opleiding (ziopper) en wil ze graag meer mensen laten ervaren wat regelmatige zenbeoefening met je kan doen.
e-mail: judithw@zen.nl
Judith Wissink-Lambach zenleraar Zen.nl Lochem
 

Bas Zandee (1973) mediteert sinds 2005 en is sinds 2017 leraar en coach bij Zen.nl Rotterdam-Zuid. Begin 2012, tijdens de sesshin op Ameland deed hij zijn lerarenexamen. Bas is getrouwd, heeft twee kinderen en is mede-eigenaar van een adviesbureau. Hij werkt als interim manager, consultant en coach op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu bij diverse bedrijven, waaronder Vopak en Eneco.
e-mail: bas@zen.nl
Bas Zandee zenleraar Zen.nl Rotterdam Zuid
 

Bettina Ichika Zevenbergen (1964) begon in 2004 met mediteren bij Zentrum in Utrecht. Sindsdien neemt zij elk jaar deel aan een sesshin en heeft met een groep een deel van de pelgrimsroute op Shikoku in Japan afgelegd. In 2008 is zij begonnen aan de opleiding tot zenleraar. De afgelopen jaren is Bettina werkzaam geweest als jurist en als fotograaf. Bettina leidt Zen.nl Zeist.
Bettina werd 26 september 2021 door Rients benoemd tot zenmeester.
e-mail: bettina@zen.nl
Bettina Zevenbergen zenleraar coach Zen.nl Zeist