Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Vaak gestelde vragen over zen en meditatie

Hieronder staan de 10 meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1. Is mediteren moeilijk?

Nee. Iedereen kan leren mediteren. Binnen zenmeditatie richten we ons in eerste instantie op het volgen van de ademhaling. Iedere keer als onze gedachten afdwalen, richten we onze aandacht opnieuw op onze ademhaling. Er is alleen de bereidheid nodig om je aandacht naar dit moment te brengen. Je krijgt tijdens het volgen van een introductiecursus uitgebreide instructie. Na afloop van deze cursus geeft ruim 94% van de deelnemers aan dat de instructie goed tot zeer goed was.

2. Moet ik in een bepaalde houding zitten?

Ja, het belangrijkste van de meditatiehouding is een natuurlijke rechte rug. We zitten alert rechtop. De houding van je benen stem je af op wat bij jouw lichaam past: de volledige lotus, de halve lotus, de zgn. Birmaanse lotus (niet te verwarren met de kleermakerszit) op een kussentje of bankje. Of op een stoel met rechte rug zitting. In de meditatieruimte (zendo) zijn alle materialen aanwezig en bij de eerste les van de introductiecursus kijken we wat bij jou past.

3. Is mediteren zweverig?

Nee, en zeker niet op de manier waarop die bij Zen.nl Apeldoorn wordt gegeven. De leraren zijn praktisch en brengen zenmeditatie met humor en relativeringsvermogen. Veel hedendaags westers onderzoek geeft concreet aan hoe meditatie werkt en wat de voordelen ervan zijn.

4. Wat is het verschil tussen zen en mindfulness?

Het verschil zit in de duur van cursus en de vorm. Beide vinden hun oorsprong in het boeddhisme. Zen en Mindfulness sluiten erg goed op elkaar aan. Als je zen en mindful vertaalt betekent het hetzelfde, namelijk: aandacht. In de mindfulnesscursus leer je in ongeveer 8 weken met diverse begeleide oefeningen om je concentratie te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat je de aandacht beter kan richten, wat vaak positieve invloed op iemands leven heeft. Na 8 weken staan de cursisten voor de uitdaging om op eigen kracht de lesstof in de praktijk te brengen. Onze ervaring is dat zenmeditatie een ideaal vervolg is op een mindfulnesscursus. Een introductiecursus van 4 of 5 maanden helpt je het geleerde dagelijks in de praktijk te brengen. Vervolgens kun je instromen in een van de gevorderdencursussen.

5. Kan ik nader kennis maken vóór ik me inschrijf?

Ja. Zen.nl Apeldoorn organiseert regelmatig proeflessen zodat je kennis kunt maken met de leraren, de ruimte, het lesmateriaal en je allerlei vragen kunt stellen. Maar wat meditatie met je doet, ervaar je door dit een paar weken te doen. Daarvoor vragen we van je de bereidheid om een introductiecursus te volgen.

6. Wat zijn de effecten van meditatie?

Een overweldigend aantal van 71 % van alle deelnemers aan de introductiecursussen merkt veel tot zeer veel effect van het (veelal) dagelijks mediteren. De meest genoemde effecten zijn: veel meer rust ervaren in dagelijkse situaties, betere energieverdeling, minder last van stress, meer aandacht voor de omgeving, geduldiger, makkelijker loslaten van werk en andere zaken, creatiever en betere discipline.

7. Wanneer merk ik iets van deze effecten?

Veel mensen melden dat ze na een paar dagen al merken wat meditatie met hen doet. Het NRC publiceerde onlangs weer onderzoeken waaruit is gebleken dat mensen al na vijf dagen mediteren het effect van meditatie in hun leven konden merken. Oefening baart kunst en je zult vooral na een aantal maanden merken dat je meer ontspannen in het leven komt te staan.

8. Wat voor mensen volgen de cursussen bij Zen.nl Apeldoorn?

Dat is heel divers. De man-vrouw verhouding is ongeveer 40-60%, relatief veel mensen tussen de 25 en 55 jaar. De grootste overeenkomst is dat men volop in het drukke, westerse leven staat met volle agenda's.

9. Als ik een les er niet kan zijn, kan ik die dan inhalen?

Ja, voor de introductiecursus geldt dat je de les in dezelfde week op een ander tijdstip kunt inhalen of dat je de week daaropvolgend eerder kunt komen om de les in te halen. Dit na overleg met de leraar.

10. Is er nog meer te doen bij Zen.nl Apeldoorn?

Ja, behalve zencoaching en stille zondagen is er zowel dynamische yoga (docent: Dieter) als yin yoga (docent: Tara). Dynamische hatha yoga is een vorm van yoga die zich richt op de lichaamshoudingen, bewegingen (asana's) en ademhaling (pranayama) met als doel het in balans brengen van lichaam en geest, gevoel en verstand. Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. De houdingen worden op een zachte maar toch intense manier beoefend omdat ze lang worden aangehouden (2 tot 5 minuten). Het effect van Yin Yoga is een soepeler lichaam zonder krachtsinspanning, mentaal en fysiek stabieler, beweeglijker en meer in balans. We sluiten elke les af met een korte meditatie.