pompoen

leeg stukje

Zen

Wat is zen ?

Zen is een Japanse vorm van het boeddhisme. Letterlijk betekent Zen aandacht en wel: Volledige aandacht. Dat wil zeggen: Bewust aanwezig zijn bij datgene wat je doet. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met je hoofd ergens anders bent dan bij hetgeen je aan het doen bent, of je nu eet, drinkt, of in de tuin bezig bent.
Zen legt de nadruk op za-zen: Zitten in meditatie. Beoefening hiervan heeft als effect dat je meer de regie krijgt over je gedachtestroom. Al na enkele weken ervaar je het effect hiervan. Je wordt effectiever en de dingen die je doet geven je meer plezier en bevrediging.
Door de beoefening van meditatie creƫer je innerlijke ruimte waardoor je beter ziet wat voor jou op dat moment van belang is. Je weet hierdoor veel beter hoofdzaken van bijzaken te scheiden, je hebt meer inzicht in de keuzes die je kunt maken, en je wordt vaardiger in het maken van de juiste keuze.

Zen is wat je doet, goed doen. Dat gaat niet over perfectionisme, maar over alle aandacht en energie geven in wat je doet. Deze houding vraagt (be)oefening en inzet. Door te doen en te oefenen kan deze houding inslijpen in je leven en een natuurlijke, vanzelfsprekende basis worden van waaruit je leeft. Zen is een praktische en nuchtere weg die je helpt om ook onder moeilijke omstandigheden geestelijk en lichamelijk optimaal in balans te blijven.