den bosch
zen meditatie cursus centrum

leeg stukje

Gevorderdencursus

Regelmatige zenmeditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Zen.nl helpt je de regelmaat van zenbeoefening in je leven in te bouwen. Om dit te ondersteunen biedt Zen.nl ook het hele jaar door lessen en trainingen.

Elke cursusbijeenkomst omvat twee periodes zazen, kinhin, een zen-inleiding en thee. Er is wekelijks gelegenheid voor persoonlijk onderhoud en koanstudie.
Wat de wekelijkse deelname aan de meditatiegroep volgens de deelnemers interessant maakt is dat je behalve het samen mediteren ook in alle rust over allerlei onderwerpen een verdiepend en inzicht gevend gesprek met elkaar kunt voeren. We hebben het bijvoorbeeld over hoe om te gaan met een lastige collega, over hoe om te gaan met jaloezie, met angst of een overmaat aan enthousiasme. Of we hebben het over de inzichten van een zenmeester die we uit een boek halen wat we op dat moment gebruiken als leidraad. Ook maatschappelijke thema’s komen soms voorbij. Samen leren en groeien staat voorop, iedereen haalt weer iets anders uit de inleidingen en het gesprek wat dan vaak ontstaat en dat maakt het boeiend en leerzaam.

Als je kiest voor deelname aan de gevorderdencursus heb je niet alleen de mogelijkheid om deel te nemen aan de wekelijkse lessen maar ook aan alle meditatie-inloopochtenden en -avonden die we wekelijks en maandelijks bij Zen.nl Den Bosch organiseren (zie ook stille zondagen). Hiermee bieden we je nog meer mogelijkheden je zentraining te verdiepen.

Heb je al ruime ervaring met meditatie en nog geen introductiecursus gedaan bij Zen.nl, en denk je er erover om meteen deel te nemen aan de gevorderdenlessen? Dat kan ook. We bieden dan de mogelijkheid om een maand op proef mee te komen doen in de gevorderdencursus. Zo kun je in alle rust onderzoeken of dat het bij je past. Graag wel even aanmelden hiervoor.

Als je kiest voor een gevorderdencursus bestaat je lidmaatschap uit de volgende onderdelen:
  • De wekelijkse les van een uur en drie kwartier
  • De wekelijkse meditatie-inloopavond op vrijdag (duur: één uur)
  • De maandelijkse meditatie-inloopochtend op zondag (duur: twee uur)
  • De zendoweek (vier keer per jaar, duur: een hele week op de ochtend)

Thema’s in de lessen

‘Het geschenk’ van Edith Eger

In de zomermaanden hebben we de traditie bij Zen.nl ’s-Hertogenbosch dat we een ‘niet-zenboek’ gebruiken als leidraad voor de lessen. Dit om te benadrukken dat je van alles en van iedereen kunt leren en dat echte wijsheid uiteindelijk universeel is en dat ‘zen’ overal in te vinden is. Ditmaal hebben we gekozen voor het prachtige boek ‘Het geschenk’ van Edith Eger.

Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.

Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

In mei 1945 wordt Edith meer dood dan levend tussen een stapel lijken gevonden door een van de bevrijders. Ze weegt slechts 32 kilo, haar rug is gebroken, ze heeft buiktyfus, longontsteking, pleuritis en een levensgroot trauma. Ze kwam er bovenop, maar was nooit echt vrij. Jarenlang hield ze haar duistere verleden opgesloten. “Maar”, zegt ze, “vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen.” In en door Auschwitz leerde Edith Eger vele wijze levenslessen. De voor haar twaalf belangrijkste lessen zijn opgenomen in dit boek.
boek het geschenk Edith Eger

Per augustus 2021 start er een nieuwe ‘Leer voelen’ gevorderdengroep op maandagavond met Giudo als docent.

In Leer voelen wat je wilt voelen beschrijft Rients Ritskes hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen een duidelijkheid waaraan dringend behoefte is. Ritskes' heeft een nuchtere manier van schrijven, onderbouwd met veel praktische voorbeelden en adviezen. Dit boek leest als een reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen.
leer voelen wat je wilt voelen Rients Ritskes

Lesrooster

  Gevorderdencursus Docent
Maandagavond 20.00-21.45 Nanna Rodrigues de Miranda
Maandagavond 20.00-21.45 Giudo Adema
Dinsdagavond 20.00-21.45 Marlies Weijzen
Dinsdagavond 20.00-21.45 Anjo Keunen
Woensdagochtend 9.30-11.15 Nico van Spanje
Woensdagavond 20.00-21.45 Tom van der Heijden
Donderdagavond 20.00-21.45 Walter Jacobs
Vrijdagochtend 09.30-11.15 Susanne Schellekens
Zaterdagochtend 09.30-11.15 Nico van Spanje

Ja, ik schrijf me graag in voor:

Doorgaande groep. Instroom mogelijk op:

Gevorderdencursus, maandag 20.00-21.45 uur. (Docent: Nanna Rodrigues de Miranda).
Gevorderdencursus ‘Leer voelen’, maandag 20.00-21.45 uur. (Docent: Giudo Adema). NIEUW, start 9 augustus 2021 (duur: 5 maanden)
Gevorderdencursus, dinsdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Anjo Keunen).
Gevorderdencursus, dinsdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Marlies Weijzen).
Gevorderdencursus, woensdag 9.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).
Gevorderdencursus, woensdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Tom van der Heijden). Wachtlijst*
Gevorderdencursus, donderdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Walter Jacobs).
Gevorderdencursus, vrijdag 09.30-11.15 uur. (Docent: Susanne Schellekens).
Gevorderdencursus, zaterdag 09.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).
Ik doe graag een maand op proef mee aan de gevorderdencursus (graag in het opmerkingenveld erbij zetten welke cursus je voorkeur heeft).

* I.v.m. de beperkende maatregelen rondom corona kunnen we tijdelijk minder deelnemers toelaten, je komt op een wachtlijst te staan tot dat er een plekje vrij komt.


Tarief:

Particulier € 59,- per maand
Student€ 39,- per maand (voltijd student op vertoon van collegekaart)
Bedrijf€ 79,- per maand (inclusief BTW en met factuur)


Als je niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om te betalen voor de cursus zijn er kortingsmogelijkheden. Hiervoor graag contact opnemen met Nico. Zie ook: Prijzen en kortingen.


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:

Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

De lessen gaan tijdens de zomervakantie door.

Voor onze inschrijvings- en andere voorwaarden zie algemene voorwaarden cursussen.