Zen.nl logo

zen meditatie cursus centrum zen meditatie cursus centrum

Gevorderdencursus

Regelmatige zenmeditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Zen.nl helpt je de regelmaat van zenbeoefening in je leven in te bouwen. Om dit te ondersteunen biedt Zen.nl ook het hele jaar door lessen en trainingen.

Elke cursusbijeenkomst omvat twee periodes zazen, kinhin, een zen-inleiding en thee. Er is wekelijks gelegenheid voor persoonlijk onderhoud en koanstudie.
Wat de wekelijkse deelname aan de meditatiegroep volgens de deelnemers interessant maakt is dat je behalve het samen mediteren ook in alle rust over allerlei onderwerpen een verdiepend en inzicht gevend gesprek met elkaar kunt voeren. We hebben het bijvoorbeeld over hoe om te gaan met een lastige collega, over hoe om te gaan met jaloezie, met angst of een overmaat aan enthousiasme. Of we hebben het over de inzichten van een zenmeester die we uit een boek halen wat we op dat moment gebruiken als leidraad. Ook maatschappelijke thema’s komen soms voorbij. Samen leren en groeien staat voorop, iedereen haalt weer iets anders uit de inleidingen en het gesprek wat dan vaak ontstaat en dat maakt het boeiend en leerzaam.

Als je kiest voor deelname aan de gevorderdencursus heb je niet alleen de mogelijkheid om deel te nemen aan de wekelijkse lessen maar ook aan alle meditatie-inloopochtenden en -avonden die we wekelijks en maandelijks bij Zen.nl Den Bosch organiseren (zie ook stille zondagen). Hiermee bieden we je nog meer mogelijkheden je zentraining te verdiepen.

Als je kiest voor een gevorderdencursus bestaat je lidmaatschap uit de volgende onderdelen:
  • De wekelijkse les van een uur en drie kwartier
  • De wekelijkse meditatie-inloopavond op vrijdag (duur: één uur)
  • De maandelijkse meditatie-inloopochtend op zondag (duur: twee uur)
  • De zendoweek (vier keer per jaar, duur: een hele week op de ochtend)
  • Nieuw: als je aan de gevorderdenlessen deelneemt mag je daarnaast ook deelnemen aan één of meerdere lessen van de introductiecursus of deze zelfs nog een keer helemaal volgen.

Leidraad voor de inleidingen tijdens de zomerperiode juli, augustus en september is het boek ‘Het mag ook makkelijk’ van Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk

boek het mag ook makkelijk Zwoegen en ploeteren lijken de norm in onze maatschappij. Logisch dus, dat burn-out en stress aan de orde van de dag zijn, veel mensen niet lekker in hun vel zitten, psychische ziekten gemeengoed worden en piekeren een ‘fact of life’. Er zijn talloze therapieën, trainingen en technieken die je leren omgaan met dat psychische of emotionele ongemak. Veelal in de vorm van een lang proces van hard werken aan jezelf om te verbeteren. Vrij ironisch, dat we met zijn allen denken dat de klachten die we hebben gekregen van ploeteren en zwoegen, kunnen worden opgelost door hard werken en doorzetten. Na hun levensbeschrijving als angsthaas en stresskip beschrijven beide Slagersdochters (radioshow-podcast-theatervoorstelling) vijftien herkenbare klanten uit de slagerij die model staan voor manieren waarop mensen in het leven staan. Van de hamster die denkt dat "meer aantrekkelijk is', de analist die "de hele dag denkt', de moraalridder die "over alles en iedereen een mening heeft' tot het miskende talent vermomd in "subtiel slachtofferschap'. Waar herken je je in? Dit humoristische en lichtvoetige boek laat je een diepere spirituele waarheid zien waarmee ploeteren verandert in moeiteloos leven. Een voor Nederland nieuw paradigma dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt in gezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen.

Thema en boek met ingang van oktober 2019: ‘Laat je raken – wat emoties je vertellen’ van Karin Steffens

Met ingang van oktober 2019 zullen we het boek van Karin Steffens ‘Laat je raken – wat emoties je vertellen’ gebruiken als leidraad voor de lessen. 'Volg je hart en wat zegt je gevoel' dat zeggen mensen vaak als je om advies vraagt. Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat dan? Dit boek wil de lezer daarbij helpen. Het bevat duidelijke oefeningen en meditaties, die je in contact brengen met verschillende gevoelens en emoties. Want voor je een gevoel kunt volgen zul je het eerst moeten voelen. Dat vereist een groter bewustzijn van het lichaam, want waar voel jij je boosheid? Waar zit je vreugde? En hoe kom je erachter of het wel verstandig is een gevoel te volgen? Want soms zit je juist vol tegenstrijdige gevoelens. Coach, yogadocente en mindfulnesstrainer Karin Steffens worstelde er ook mee en in haar mooie boek ‘Laat je raken’ bracht ze deze gevoelens in kaart. Dit boek en deze lessen zijn een aanrader voor iedereen die zich hierin herkent. ‘Laat je raken’ helpt je om je gevoel en lichaam te leren gebruiken als gids in het leven. Naast zazen gaan we tijdens de les ook aan de slag met diverse meditatieve oefeningen zoals die beschreven staan in het boek.

laat je raken Karin Steffens


Lesrooster

  Gevorderdencursus Docent
Maandagavond 20.00-21.45 Nanna Rodrigues de Miranda
Dinsdagavond 20.00-21.45 Marlies Weijzen
Woensdagochtend 9.30-11.15 Nico van Spanje
Woensdagavond 20.00-21.45 Tom van der Heijden
Donderdagavond 20.00-21.45 Walter Jacobs
Zaterdagochtend 09.30-11.15 Nico van Spanje


Ja, ik schrijf me graag in voor:

Doorgaande groep. Instroom mogelijk op:

Gevorderdencursus, maandag 20.00-21.45 uur. (Docent: Nanna Rodrigues de Miranda).
Gevorderdencursus, dinsdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Marlies Weijzen).
Gevorderdencursus, woensdag 9.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).
Gevorderdencursus, woensdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Tom van der Heijden). Wachtlijst
Gevorderdencursus, donderdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Walter Jacobs).
Gevorderdencursus, zaterdag 09.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).


Tarief:

Particulier € 59,- per maand
Student€ 39,- per maand (voltijd student op vertoon van collegekaart)
Bedrijf€ 79,- per maand (inclusief BTW en met factuur)


Als je niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om te betalen voor de cursus zijn er kortingsmogelijkheden. Hiervoor graag contact opnemen met Tom. Zie ook: Prijzen en kortingen.


Mijn gegevens:

Naam*:
   
Adres*:
 
Postcode*:

Plaats*:Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

De lessen gaan tijdens de zomervakantie door.

Voor de populaire tijdstippen ontstaan regelmatig wachtlijsten.
Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.


Voor onze inschrijvings- en andere voorwaarden zie algemene voorwaarden cursussen.