zen meditatie cursus centrum

leeg stukje

Gevorderdencursus

Regelmatige zenmeditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Zen.nl helpt je de regelmaat van zenbeoefening in je leven in te bouwen. Om dit te ondersteunen biedt Zen.nl ook het hele jaar door lessen en trainingen.

Elke cursusbijeenkomst omvat twee periodes zazen, kinhin, een zen-inleiding en thee. Er is wekelijks gelegenheid voor persoonlijk onderhoud en koanstudie.
Wat de wekelijkse deelname aan de meditatiegroep volgens de deelnemers interessant maakt is dat je behalve het samen mediteren ook in alle rust over allerlei onderwerpen een verdiepend en inzicht gevend gesprek met elkaar kunt voeren. We hebben het bijvoorbeeld over hoe om te gaan met een lastige collega, over hoe om te gaan met jaloezie, met angst of een overmaat aan enthousiasme. Of we hebben het over de inzichten van een zenmeester die we uit een boek halen wat we op dat moment gebruiken als leidraad. Ook maatschappelijke thema’s komen soms voorbij. Samen leren en groeien staat voorop, iedereen haalt weer iets anders uit de inleidingen en het gesprek wat dan vaak ontstaat en dat maakt het boeiend en leerzaam.

Als je kiest voor deelname aan de gevorderdencursus heb je niet alleen de mogelijkheid om deel te nemen aan de wekelijkse lessen maar ook aan alle meditatie-inloopochtenden en -avonden die we wekelijks en maandelijks bij Zen.nl Den Bosch organiseren (zie ook stille zondagen). Hiermee bieden we je nog meer mogelijkheden je zentraining te verdiepen.

Heb je al ruime ervaring met meditatie en nog geen introductiecursus gedaan bij Zen.nl, en denk je er erover om meteen deel te nemen aan de gevorderdenlessen? Dat kan ook. We bieden dan de mogelijkheid om een maand op proef mee te komen doen in de gevorderdencursus. Zo kun je in alle rust onderzoeken of dat het bij je past. Graag wel even aanmelden hiervoor.

Als je kiest voor een gevorderdencursus bestaat je lidmaatschap uit de volgende onderdelen:
  • De wekelijkse les van een uur en drie kwartier
  • De wekelijkse meditatie-inloopavond op vrijdag (duur: één uur)
  • De maandelijkse meditatie-inloopochtend op zondag (duur: twee uur)
  • De zendoweek (vier keer per jaar, duur: een hele week op de ochtend)

Thema in de lessen per november 2021 - Zen mind – Beginners Mind, Met zen beginnen

Shunryu Suzuki (18 mei 1904 - 4 december 1971) was een Japanse zenmeester van de Soto-school, die in de Verenigde Staten een van de eerste leraren was. In Europa is hij voornamelijk als auteur bekend. Hij werd in 1959 naar San Francisco gestuurd om te helpen in een kleine Japans-Amerikaanse tempel, Sokoji, in de wijk Japantown in San Francisco. Rond die tijd waren met name de beatniks nieuwsgierig geworden naar zen. De tegencultuur in San Francisco ging Suzuki opzoeken en vroeg hem zen uit te leggen. Suzuki was heel kort: "Ik zit hier elke dag om 5:40 in zazen en als jij ook hier bent kan jij er bij komen zitten." De groep die bij Suzuki kwam zitten vormde uiteindelijke het San Francisco Zen Centrum. Later werd ook een kuuroord in de bergen aangeschaft, dat werd omgebouwd in het klooster Tassajara Zen Mountain Center. Suzuki werd vervolgens de eerste abt van het eerste boeddhistische klooster buiten Azië. Veel van zijn teishos (zengesprekken) en lezingen werden in boekvorm gedrukt. Zijn bekendste boek is Zen mind – Beginners Mind, Met zen beginnen is de Nederlandse titel. Dit prachtige en inspirerende boek gaat per november dienen als leidraad voor de gevorderdenlessen.

Bij Shunryu ging het vooral om het leven met zen. Zijn leven was een volkomen uitdrukking van de zen-weg; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het altijd om openstaan, opnieuw beginnen, waarbij plaats moet zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Dat wordt in dit boekje benadrukt. Zen beoefenen is eindeloos beginnen.
Shunryu Suzuki

Regelmatig starten we met een nieuwe reeks ‘Leer voelen wat je wilt voelen’ van Rients Ritskes
De nieuwe startdatum wordt binnenkort bekend gemaakt

In Leer voelen wat je wilt voelen beschrijft Rients Ritskes hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. De definities die worden gegeven zijn even eenvoudig als vernieuwend en scheppen een duidelijkheid waaraan dringend behoefte is. Ritskes' heeft een nuchtere manier van schrijven, onderbouwd met veel praktische voorbeelden en adviezen. Dit boek leest als een reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen.
leer voelen wat je wilt voelen Rients Ritskes

Lesrooster

  Gevorderdencursus Docent
Maandagavond 20.00-21.45 Giudo Adema
Dinsdagavond 20.00-21.45 Marlies Weijzen
Dinsdagavond 20.00-21.45 Anjo Keunen
Woensdagochtend 9.30-11.15 Nico van Spanje
Woensdagavond 20.00-21.45 Tom van der Heijden
Donderdagavond 20.00-21.45 Walter Jacobs
Vrijdagochtend 09.30-11.15 Susanne Schellekens
Zaterdagochtend 09.30-11.15 Nico van Spanje

Ja, ik schrijf me graag in voor:

Doorgaande groep. Instroom mogelijk op:

Gevorderdencursus, maandag 20.00-21.45 uur. (Docent: Giudo Adema).
Gevorderdencursus, dinsdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Anjo Keunen).
Gevorderdencursus, dinsdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Marlies Weijzen).
Gevorderdencursus, woensdag 9.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).
Gevorderdencursus, woensdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Tom van der Heijden).
Gevorderdencursus, donderdag 20.00-21.45 uur. (Docent: Walter Jacobs).
Gevorderdencursus, vrijdag 09.30-11.15 uur. (Docent: Susanne Schellekens).
Gevorderdencursus, zaterdag 09.30-11.15 uur. (Docent: Nico van Spanje).
Ik doe graag een maand op proef mee aan de gevorderdencursus (graag in het opmerkingenveld erbij zetten welke cursus je voorkeur heeft).

Tarief:

Particulier € 65,- per maand
Voltijdstudent € 40,- per maand
Bedrijf € 90,- per maand (inclusief BTW en met factuur)

Als je niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om te betalen voor de cursus zijn er kortingsmogelijkheden. Hiervoor graag contact opnemen met Nico. Zie ook: Prijzen en kortingen.


Mijn gegevens:

Naam*:
   


Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

De lessen gaan tijdens de zomervakantie door.

Voor onze inschrijvings- en andere voorwaarden zie algemene voorwaarden cursussen.