Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Mediteren in zon, weer en wind op onze "roof-top-zendo"

Het is weer zover!
Zazen op het dakterras
De maan is vroeg op

Sinds de zomermaanden van 2020 wordt in de Bossche zendo les gegeven en gemediteerd op het dak. Onze vestiging bevindt zich aan de rand van het stadscentrum, dicht bij het station. We zitten er in de vroege ochtend, de morgen, de middag en de avond. Er zijn uitdagingen. De leraar doet zijn best om voor iedereen verstaanbaar te zijn. Soms is een herhaling nodig. Een overvliegende jumbojet zorgt voor een natuurlijke pauze in het betoog.

Mediteren en het gevecht met de niet-stilte: zoemende elektrische stadsbussen, piepende en knarsende treinen, sirenes van langs gierende ambulances, kletsende studenten en joelende jongeren. Gewaarwording van de extra stilte op zaterdag om 6.30 uur als er geen openbaar vervoer rijdt en iedereen nog in bed lijkt te liggen. Zendo-week is yaza-week geworden. Kicken! Ook al klinkt dat niet bepaald onthecht.

Temperaturen variërend van 34 tot 4 graden. Mediteren en het openen van zintuigen: de zon op je huid, pal in je gezicht, een briesje, regendruppels, kou, het comfort van een fleecedekentje over je benen, de warmte van de dokusan-ruimte, het maanlicht weerspiegelt in het dauw op de vlonders, het ochtendgloren, de strak blauwe lucht, spierwitte wolken, de sterrenhemel, een krijsende kraai, een bromvlieg, slippers, klompen, blote voeten tijdens kinhin, de geur van een sigaret aangestoken op het terras van de buren.

Mediteren en het verlangen naar warme thee, extra volle koppen, naar nooit meer binnen hoeven zitten, naar altijd te mogen blijven zitten, naar sneeuw, naar verlichting! De komende maanden blijven we zitten, ondanks de kou en het lawaai. De weerstand vooraf smelt tot gelukzaligheid en met een brede glimlach dalen we weer af. Kom gerust eens met ons meezitten. Je bent van harte welkom.

rooftop zen bij Zen.nl Den Bosch 's Hertogebosch Ik blijf nog even zitten.