zen meditatie cursus centrum

leeg stukje

Waarom zen?

We krijgen heel vaak de vraag waarom je zen zou moeten gaan beoefenen. Het beste antwoord is dat je dat alleen zelf uit kunt vinden.
Zen is een ervaringsleer zoals dat heet, dat betekent dat je enkel antwoorden kunt vinden op basis van je eigen ervaring ermee. Door het zelf te doen.

It’s all about the doing!

De oefening is vrij simpel. Je gaat zitten op een matje, je laat je aandacht rusten op je ademhaling en die tel je. Je begint bij één en je eindigt bij tien en je begint weer overnieuw. Iedereen kan ‘t. Je zult merken dat doordat je steeds meer in staat bent om elke dag te mediteren je inzicht in jezelf en in je leven toeneemt. Zen en de beoefening ervan is net zoals het leven zelf, af en toe gaat het je gemakkelijk af, soms is het echter ook saai of lastig en ervaar je een hoop gedoe. Dan toch op het matje gaan zitten is wat zen dan van je vraagt en dat valt niet altijd mee. ‘It’s all about the doing’!

Aandacht, het hart van zen

Zenbeoefening zorgt voor het vinden van de ruimte tussen jou en je reacties op het leven. Dit doe je door het trainen van je aandacht en concentratie. Dit is het hart van zen. Door het ontwikkelen van een observerende en aandachtige geest wordt het mogelijk voor je om in plaats van mee te gaan in een bepaalde gedachte of emotie die met rust te laten. Hierdoor ontstaat er ruimte, verwerken we de gedachte en emotie makkelijker en wordt je evenwichtiger in het omgaan ermee. Je raakt daardoor minder snel uit balans.

Zoals eerder gezegd: ‘It’s all about the doing’. Maar dan moet je het wel doen. Onderhoud van lichaam en geest vraagt inzet en soms zelfs ook moed om ervoor te gaan. Er is geen ‘quick fix’. Ook niet in zen. We beschouwen de zenweg als een ‘way of life’. Een wijze van leven die als ‘echter’ en ‘oprechter’ wordt ervaren. En daar doen we het voor.