Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Waarom zen?

We krijgen heel vaak de vraag waarom je zen zou moeten gaan beoefenen. Het beste antwoord is dat je dat alleen zelf uit kunt vinden.
Zen is een ervaringsleer zoals dat heet, dat betekent dat je antwoorden vindt op basis van je eigen ervaring ermee. Door het zelf te doen.

Uiteraard zijn er een aantal dingen te noemen die veel cursisten ervaren als ze op weg zijn gegaan met zen: ik ervaar rust, ik kan me beter concentreren, ik pieker minder, ik ga efficiënt met mijn tijd om, ik maak minder fouten en als ik fouten maak, kan ik er sneller om lachen of maak ik me er minder druk om.

Speciaal voor middelbare scholieren en studenten

Meditatie is een beproefde methode om je beter te leren concentreren en minder te laten afleiden, iets waar je beslist profijt van hebt in je studie. Rients Ritskes, de oprichter van Zen.nl, heeft dit aan het einde van zijn middelbare schooltijd zelf ervaren: ter voorbereiding op het eindexamen wilde hij leren zich beter te concentreren en meditatie hielp hem daar aanzienlijk bij. Het positieve effect dat meditatie op hem heeft, maakte diepe indruk en hij besloot zich daarom verder te verdiepen in de achtergronden en praktische toepassing van meditatie.

It’s all about the doing!

De oefening is vrij simpel. Je gaat zitten op een matje, je laat je aandacht rusten op je ademhaling en die tel je. Je begint bij één en je probeert tot tien te tellen. Als je afgedwaald bent begin je weer overnieuw. Iedereen kan ‘t. Je zult merken dat doordat je steeds meer in staat bent om elke dag te mediteren je inzicht in jezelf en in je leven toeneemt. Zen en de beoefening ervan is net zoals het leven zelf, af en toe gaat het je gemakkelijk af, soms is het echter ook saai of lastig en ervaar je een hoop gedoe. Dan toch op het matje gaan zitten is wat zen dan van je vraagt en dat valt niet altijd mee. ‘It’s all about the doing’!

Aandacht, het hart van zen

Zenbeoefening zorgt voor het vinden van de ruimte tussen jou en je reacties op het leven. Dit doe je door het trainen van je aandacht en concentratie. Dit is het hart van zen. Door het ontwikkelen van een observerende en aandachtige geest wordt het mogelijk voor je om in plaats van mee te gaan in een bepaalde gedachte of emotie die met rust te laten. Hierdoor ontstaat er ruimte, verwerken we de gedachte en emotie makkelijker en word je evenwichtiger in het omgaan ermee. Je raakt daardoor minder snel uit balans. En daardoor ervaar je rust!

Zoals eerder gezegd: ‘It’s all about the doing’. Onderhoud van lichaam en geest vraagt inzet en soms zelfs ook moed om ervoor te gaan. Er is geen ‘quick fix’. Ook niet in zen. We beschouwen de zenweg als een ‘way of life’, een levenspad. Een wijze van leven die als ‘echter’ en ‘oprechter’ wordt ervaren. En daar doen we het voor.

Samen zen

De wekelijkse lessen zijn een fijne ondersteuning van je zen praktijk. De lessen starten met een gesprek tussen leraar en cursisten en tussen cursisten onderling. Daarna ga je samen de stilte in door met elkaar te mediteren. Zo ondervind je elke week hoe het is om samen zen te beoefenen en ga je geïnspireerd weer naar huis.