Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Waarom zen?

We krijgen heel vaak de vraag waarom je zen zou moeten gaan beoefenen. Het beste antwoord is dat je dat alleen zelf uit kunt vinden.
Zen is een ervaringsleer zoals dat heet; dat betekent dat je enkel antwoorden kunt vinden op basis van je eigen ervaring ermee. Door het zelf te doen.
Het overgrote deel van de deelnemers aan de groepen ervaart meer rust, meer inspiratie en meer diepgang in zijn of haar leven en gemiddeld genomen neemt de waardering voor het leven toe.

It's all about doing!

De oefening is vrij simpel. Je gaat zitten op een matje, je laat je aandacht rusten op je ademhaling en die tel je. Je begint bij één en je eindigt bij tien en je begint weer overnieuw. Iedereen kan 't. Je zult merken dat, doordat je steeds meer in staat bent om regelmatig te mediteren, je inzicht in jezelf en in je leven toeneemt. Zen en de beoefening ervan is net zoals het leven zelf, af en toe gaat het je gemakkelijk af, soms is het echter ook saai of lastig en ervaar je een hoop gedoe. Dan toch op het matje gaan zitten is wat zen dan van je vraagt en dat valt niet altijd mee. 'It's all about doing'!

Aandacht, het hart van zen

Het eerste wat zen je helpt doen is meer ruimte vinden tussen jou en je reacties op het leven door het trainen van je aandacht en concentratie. Dit is het hart van zen. Door het ontwikkelen van een observerende en aandachtige geest wordt het steeds meer mogelijk voor je om in plaats van mee te gaan in een bepaalde gedachte of emotie die met rust te laten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte, verwerken we de gedachte en/of emotie en neemt je gevoel van innerlijke rust toe. Aandacht in het huidige moment wordt daarmee jouw gereedschap om onder steeds meer omstandigheden toegang te vinden tot innerlijke rust.

Zoals eerder gezegd: 'It's all about doing'. Dus dan moet je het wel doen. Onderhoud van lichaam en geest vraagt inzet en soms zelfs ook moed om ervoor te gaan. Er is geen 'quick fix'. Ook niet in zen. We beschouwen de zenweg als een 'way of life'. Een wijze van leven die als 'echter' en 'oprechter' wordt ervaren. En daar doen we het voor.