Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Altijd bezig, nu ook met stilzitten

Bron: DordtCentraal, 17 januari 2024

Te druk om stil te zitten? "Ga mediteren!" Michelle Houtman lacht. Zij noemt zichzelf een schoolvoorbeeld. "Ik vind duizend dingen leuk en probeerde die allemaal te doen. Werd het me te moeilijk, dan begon ik aan wat anders. Totdat ik leerde mediteren. Vrienden lachen er soms om. ‘Jij bent toch altijd bezig?’ Klopt. Nu ook met stilzitten. De duizend dingen bracht ik terug naar vijf die ik echt leuk of belangrijk vind en die doe ik ook echt. Dat voelt goed."

Michelle mediteert zowel thuis als bij meditatiecentrum Zen.nl Dordrecht. In februari gaan daar nieuwe introductiecursussen van start. In vijf maanden leer je daar mediteren en hoe je dat deel maakt van je dagelijks leven. Wil je eerst kennismaken, dan kun je vooraf een proefles volgen.

Beter in je vel

"Iedereen heeft een andere aanleiding om te gaan mediteren", vertelt zenleraar Anke Welten. Samen met haar man Erwin Wesseling richtte zij in 2016 het meditatiecentrum op. Het telt zo’n vijftig vaste deelnemers en ongeveer net zoveel mensen die zo nu en dan een stille ochtend bezoeken of workshop volgen. "Van nieuwsgierigheid naar wat het brengt om stil te zitten of zingevingsvragen tot heel praktische zaken als behoefte aan meer rust, beter kunnen slapen en beter omgaan met emoties en stress. De effecten zijn dus ook voor iedereen anders. Al zit vrijwel iedereen op de duur beter in zijn vel. Dat is fijn voor hen zelf en voor de mensen om hen heen."

Aandacht

Hoe dat werkt? Michelle, die als zenleraar in opleiding binnenkort zelf een cursus verzorgt: "Tijdens het mediteren zit je zo stil mogelijk en probeer je je aandacht te richten. Het is niet ‘fout’ als dat niet lukt, want daardoor merk je wat je allemaal denkt en afleidt. Zo leer je dingen over jezelf en leer je je aandacht terug te brengen, ook in het dagelijks leven."