Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Workshop Sumi-e

Wat is Sumi-e?
Een Japanse inktschildering door Marjanne Geurtsen in 12e eeuwse stijl, een bamboetak met blaadjes In Japan wordt Zen-schilderen Sumi-e genoemd: 'Sumi' betekent zwarte inkt en 'e' betekent schilderij. Het witte vlak (het papier) stelt het universum voor en de inkt de materiële vormen die onophoudelijk verschijnen en weer verdwijnen. Sumi-e is een verdieping en aanvulling op meditatie en kan veel inzichten verschaffen in de geest waarin we onze acties uitvoeren. Via de streek van een penseel wordt helder waar we wel en waar we geen aandacht en concentratie hebben. In die zin is het een krachtig hulpmiddel om ons bewust te worden van hoe de aandachtige concentratie wordt afgeleid door onze emoties, onze innerlijke criticus, of de acties van anderen.

De docent:
Marjanne Geurtsen is kunstenares, haar sumi-e-meester is Beppe Mokuza wiens wijze van het zeer traditionele 12e eeuwse Japans inkt-schilderen zij weer doorgeeft. Je kunt haar sumi-e schilderijen zien in de zendo Eindhoven.

Inhoud workshop Sumi-e:
Je begint stapsgewijs met het schilderen van de bamboe, de stam, knoopjes, takken, blaadjes en alle varianten. Daarna de orchidee, pruimenbloesem, chrysant.
Je leert over het gebruik van de vier schatten: penselen, papier, inkt, de inktsteen. Welke penselen zijn geschikt en hoe hanteer je de penselen, waarbij je op je adem schildert en je penseel ook de ruimte geeft.
Sumi-e schilderen is een verbinding maken tussen je hoofd, hart en hand. Tijdens de workshop wordt de nodige achtergrondinformatie gegeven en zo een verbinding gelegd tussen het schilderen, de filosofie en geschiedenis.
De begeleiding vindt plaats in kleine groepen, aangepast aan ieders individuele niveau.

Kosten:
De bijdrage is €40,- per dagdeel en €75,- voor een hele dag incl materialen: papier, inkt, gebruik penselen.
Je aanmelding staat definitief vast na betaling.

Waar:
Tongelresestraat 301, Eindhoven

Wanneer en aanmelden:
Op maandagen kan je meedoen van:
11.15-13.30 en/of 14.15-16.30

Op de vrijdagen kan je meedoen van:
10.00-12.15 en/of 13.00-15.15

Ja, ik schrijf me in voor de sumi-e workshop op:

vrijdag 24 mei
vrijdag 19 juli
maandag 22 juli
maandag 5 augustus
Vrijdag 9 augustus
Maandag 9 september
vrijdag 13 september

Dagdeel
De hele dag
Alleen 's ochtends
Alleen 's middags


Mijn gegevens:

Naam*:
   


Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving