Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Kom gratis naar de teisho's

Redactie ZenActueel. In Japan is het al eeuwen een traditie dat omwonenden van een klooster tijdens een sesshin (intensieve meditatieweek) aansluiten om een teisho (lezing) van de zenmeester bij te wonen. Zo ook tijdens de afgelopen wintersesshin in Lochem: vier Zen.nl cursisten uit de buurt lieten zich op de donderdag inspireren door een teisho van Rients. ‘Je bent de goeroe maar ook een gewoon mens’.

Marjolein, Margot, Inge en Marieke mediteren alle vier bij Hans van der Vleuten in Lochem. Geen van hen heeft ooit zelf aan een sesshin meegedaan. Om er toch even onderdeel van te zijn is echter al een indrukwekkende ervaring. Margot: ‘de meditatieperiode voordat de teisho van start ging, was erg fijn. Met meer dan 60 mensen samen mediteren geeft een heel andere sfeer dan wanneer je thuis mediteert, of in de zendo in Lochem. En de hartsoetra (een Japanse tekst die op lage toon wordt gezongen) klinkt heel mooi.’


Van linksboven naar rechtsonder: Harry, Marieke, Inge, Marjolein, Rients, Margot.


Zoals alle onderdelen van een sesshin is ook de teisho omkleed met rituelen. Om half 9 ’s ochtends wordt er één periode van 25 minuten gemediteerd. Daarna wordt de komst van de zenmeester naar de zendo aangekondigd door tromgeroffel dat je steeds dichterbij hoort komen. Is de zenmeester gearriveerd, dan zet de groep de hartsoetra in. Ondertussen steekt de zenmeester een wierookje aan bij het portret van Kwan Yin (de godin van de compassie) en nestelt zich daarna op zijn meditatiekussen dat voor de gelegenheid op een houten kist is gelegd, zodat iedereen hem goed kan zien. Na afloop van de hartsoetra wuift hij in stilte. De groep verzamelt zich om hem heen.

Margot volgt de introductiecursus in Lochem. Ze heeft er veel aan want doordat ze recent gescheiden is zijn het voor haar turbulente tijden: ‘de inzichten die ik door zen opdoe zijn zowel fascinerend als confronterend. Maar bovenal helpt zen me te ontdekken wat ik écht wil.’

Inge vertelt dat ze nu anderhalf jaar mediteert. Ze heeft bij Hans een proefles gedaan, maar vond het zo raar dat het nog een half jaar duurde voordat ze er toch aan is begonnen. Nu is zen voor haar een bron van rust en diepgang. Inge: ‘mijn kinderen komen regelmatig bij me zitten als ik mediteer. Ook zij vinden het heel fijn’.

Marieke werd enthousiast gemaakt voor zen door een vriendin. De lessen bij Zen.nl Lochem en het mediteren thuis maken haar bewust van de stress die ze in de loop van de jaren heeft opgebouwd. Ze vertelt dat ze naar de teisho is gekomen uit nieuwsgierigheid. ‘Het ging vandaag over koan (zenraadsels waar je op kunt mediteren), en ik vond het zo leuk dat ik spijt had dat ik hier gisteren niet ben geweest’.


‘Met meer dan 60 mensen samen mediteren geeft een heel andere sfeer dan wanneer je thuis mediteert, of in de zendo in Lochem.’

Marjolein zit in de gevorderdengroep van Hans. Ze is met zen begonnen omdat ze zoekende was en verlangde naar inzicht en waarheid. Ze vindt het prettig dat de teisho van Rients zo interactief is. ‘Je bent aan de ene kant de goeroe, maar je laat merken dat je ook gewoon mens bent, en niet alwetend. Dat is mooi, omdat we daardoor samen kunnen zoeken.’ Dit aspect van een gezamenlijke zoektocht waardeert Marjolein ook aan de lessen van Hans.

Het thema van de sesshin is intimiteit. Rients vertelt: ‘intimiteit is een heel mooi, maar ook een nieuw thema in zen.’ Dat kan Harry beamen. Hij heeft de teisho van twee dagen ervoor bijgewoond en er ’s avonds in zijn les bij Zen.nl Nijverdal over verteld. ‘Dat sloeg aan bij mijn cursisten’. Een van zijn belangrijkste lessen over intimiteit tot nu toe is: je kunt slechts zo intiem zijn met iemand anders als dat je met jezelf kunt zijn. Ben je niet in het reine met jezelf, dan kun je dat ook niet met iemand anders zijn.

En juist met dat ‘in het reine komen’ zijn de zestig sesshingangers dan alweer begonnen. De koffiepauze is voorbij en de deelnemers zijn in de zendo in diepe meditatie verzonken, met nog een lange dag voor de boeg. Misschien dat de vier cursisten die nu een interessant inkijkje hebben gehad, zich op een dag bij hen zullen aansluiten.

Klik hier voor meer info en aanmelding voor de komende sesshin.