Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Hans van der Vleuten - grondlegger van Zen.nl Lochem - 1954-2023

zenmeesterportret van Hans van der Vleuten Zen.nl Lochem is in 2015 opgericht door Hans van der Vleuten. Bijna negen jaar was Hans de drijvende kracht en voor veel studenten de inspirerende leraar en coach.

Tot ons grote verdriet is Hans onverwacht overleden op zaterdag 5 augustus 2023, twee dagen na een op zich geslaagde hartoperatie.

Hij stichtte Zen.nl Lochem
Samen met zijn vrouw Ellie liet Hans in 2014 een fijne zendo bouwen in de achtertuin van hun mooie huis in Lochem. Het is vanuit deze plek dat hij velen begeleidde in hun zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling, welzijn en geluk. Hiermee gaf hij vorm aan zijn ongekende passie voor de missie van Zen.nl: "Zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk".

Zijn aanpak was gebaseerd op het geven van vertrouwen, samenwerking en het delen van inzichten. Hans liet zich altijd leiden door zijn verlangen om anderen te helpen. Hij was een toegewijde zenleraar, zencoach en zenmeester, een voorbeeld van authenticiteit. Hij heeft hiermee velen geïnspireerd en ondersteund.

Het leven van Hans
Hans had eerder een mooie carrière als agri-food bestuurder, waar hij zich goed kon ontplooien. Hij kende zowel successen als uitdagingen. Toch voelde hij vaak een innerlijke onrust, een gevoel van 'niet voldoen'. Dit gevoel leidde vroeger tot te hard werken en stress, tot het moment waarop een blessure hem tot reflectie dwong. Door deze blessure moest hij een korte periode rust houden; het werd een veel langere periode van zelfonderzoek.

Het was tijdens deze periode dat Hans in aanraking kwam met zenbeoefening. Geïnspireerd door de boeken en coaching van Rients Ritskes begon hij zijn pad van innerlijke transformatie. Het dagelijks mediteren hielp hem om te vertragen, te vertrouwen en zichzelf meer en meer te accepteren. Het was een keerpunt in zijn leven, waar hij met liefdevolle aandacht zijn innerlijke proces omarmde en begon te helen.

Hans leerde ons om ons eigen pad van bewustwording en zelfontdekking te bewandelen en te vertrouwen op onze eigen ervaring en inzicht. Veel cursisten en zenleraren hebben genoten van zijn wijze lessen en gebruiken zijn inzichten en ervaringen op hun eigen levenspad. In zijn lessen liet Hans zien hoe je met levenskracht (ki) en vertrouwen je eigen pad kunt bewandelen en zo je innerlijke licht vinden, waardoor je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de wereld om je heen.

Zo heeft Hans in het leven van velen een grote rol gespeeld. Zenleraren die Hans heeft opgeleid, zetten zijn werk voort.

Hierbij een link naar een interview van Rients Ritskes met Hans, van juni 2018 in Lochem:
https://www.youtube.com/watch?v=pH6XKpTjjnc

De Zenleraren van Zen.nl Lochem