whatsapp
 


Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

in houten scrabble blokjes zijn de woorden mijn leven gelegd

Jouw spirituele biografie
zes online werkcolleges

In deze colleges krijg je nieuwe perspectieven op je eigen leven aangereikt, waardoor de rode draad in je leven helder zichtbaar wordt. Zicht krijgen op jouw plek in het grote geheel en ontdekken hoe jij daaraan kan en wil bijdragen geeft je een gevoel van bestemming en vervulling.

Tijdens de colleges geven we inspirerende informatie en voorbeelden. We werken verder met meditatieve en creatieve opdrachten die er samen toe leiden dat je een duidelijk beeld krijgt waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je heen wilt.College 1: Grond
Ons leven begint al ver voor onze geboorte. Fysiek ben je al tastbaar aanwezig als de buik van je moeder groeit, maar al veel eerder waren er sporen die in jou samen komen. Zoals in de gedachten, ideeën, het DNA, de verwachtingen en hoop van je ouders. Daaraan gingen de verwachtingen, hoop en de lichamen van meerdere generaties vooraf. Wellicht is jouw begin niet echt vast te stellen. Bovendien vindt dit eerste deel van je wordingsgeschiedenis plaats in een tijdsgeest, een cultuur en onder bepaalde omstandigheden. Een samenspel van vele factoren bepaalt de grond van je bestaan. De grond is als het weefsel waar jij deel van bent, psychisch, biologisch, fysiek en spiritueel.

College 2: Wat zet je in beweging?
Leven is bewegen, veranderen, acteren. Onze levensenergie, levenslust zet ons aan, prikkelt en inspireert ons. Je bent in beweging gekomen en hebt je leven vormgegeven, met de teugels in toenemende mate in eigen hand. Je levensloop en de manier waarop je leidinggeeft aan je leven tonen ook wat je diep raakt en in beweging zet. Misschien waren er al jong vragen die je jezelf en anderen stelde, of misschien ben je nog aan het ontdekken wat jouw levensvragen zijn.

College 3: Jouw leergeschiedenis
Terwijl we door ons leven bewegen, leren we. We leren kruipen, lopen, praten, lezen en schrijven. We leren hoe we ons tot anderen kunnen verhouden, en in dat leerproces leren we ook hoe de wereld om ons heen werkt en hoe we onszelf zien. Kijkend naar die leergeschiedenis krijgen we meer inzicht in onze vaardigheden en talenten.
Ben je je bewust van wie je leert? Ben je je bewust wat je leert?

College 4: Zichtbaar worden
In alles wat we doen laten we onszelf zien, zijn we zichtbaar. We zijn ons niet altijd bewust van hoe we onszelf tonen. Een blik in de spiegel maakt dat duidelijk. Is dit de manier waarop we werkelijk onszelf laten zien? Hoe zien we eruit, ontdaan van alle maskers? We komen op een spannend terrein, waarbij het kwetsbare van zichtbaar zijn ook onze kracht blijkt te zijn.
Zenmeester Linji zei: een verlichte is naakt. Wat betekent dat? En wat is het wat er zichtbaar wordt?

College 5: Naar de markt
Midden in het leven staand, kwetsbaar, zichtbaar en krachtig is er van alles te doen. Gegrond in het vertrouwen in jezelf onthult zich zomaar een innerlijk weten wat jij te doen hebt. Als je weet wat je te doen hebt is het veeleer een uitdaging om op afgestemde en gepaste wijze gebruik te maken van de mogelijkheden, van je talenten en vaardigheden. Je vindt je geluk als je open en beschikbaar kunt zijn voor wat zich aandient, als je gaat werken met wat er is. Hoe ziet het pad eruit dat jij aan het lopen bent, dat jij aan het maken bent?

College 6: Dood en levenseinde
Alles is vergankelijk, ook jij. Je wordt oud, je lichaam en mogelijk ook je geest raken in verval en je gaat dood. Als je je daar werkelijk bewust van bent en je weet wat jij te doen hebt in jouw leven, vergroot dat je vermogen om de juiste keuzes te maken in het heden. Alles wat je nu doet, werpt ook zijn licht vooruit en schijnt op het einde van je fysieke leven en op dat wat er dan nog van je rest. Zo kneed je, handeling voor handeling, je eigen proces van ontstaan en van vergaan.

De colleges hebben het karakter van werkcolleges. Tijdens het college doe je onderzoek en maak je je eigen levensverhaal aan de hand van diverse oefeningen en opdrachten. Na het volgen van de colleges heb je inzicht gekregen in waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je heen wilt.
Ervaring met zen of meditatie is geen vereiste.

DocentenFloor Gessho Rikken en Yvonne Joshin Visser
Datadonderdag 9 en 16 en 30 mei en 6, 13 en 20 juni
Tijd19.30 - 21.00 uur
Inhouddeels interactief met oefeningen en voldoende gelegenheid voor vragen
Deelname€125,- en voor fulltime-studenten en cursisten van Zen.nl €99,-
Aanmelden  klik op de rode button hieronder
InhalenDe colleges zijn exclusief voor deelnemers aan de cursus tot 14 dagen na het college online terug te zien.