whatsapp
 


Online cursus van zes colleges over:

Zenvol omgaan met onverwerkte ervaringen

boek 'traumasporen in lichaam, brein en geest' door Bessel van der Kolk In het boek Traumasporen van Prof.Dr.Bessel van der Kolk worden wetenschappelijke inzichten in het samenspel van geest en lichaam helder uiteengezet. Duidelijk wordt hoe groot de invloed van bubbels (trauma's en andere ingrijpende ervaringen) op ons gedrag en relaties is. Het boek geeft een praktische en wetenschappelijke verklaring van de positieve effecten van yoga, meditatie, recitatie en andere praktijken. De complexe materie uit het boek wordt tijdens deze cursus op heldere en begrijpelijke wijze uitgelegd.Eerste college: Lichaam en geest
We verdiepen ons in dit eerste college in de werking van de zintuigen, de geest en het samenspel tussen lichaam en geest. Hoe werkt ons brein? En welke verbindingen zijn er tussen de hersenen en het lichaam? Ook komt het overlevingsmechanisme ter sprake en de invloed hiervan op dit samenspel.

Tweede college: Afstemmen
De basis voor onze ontwikkeling tot een volwassene wordt gelegd door de relaties die we in onze vroegste jeugd hebben met hechtingsfiguren. Binnen de hechtingsrelatie leren we onszelf kennen, maar leren we ook om af te stemmen. Het is bepalend voor het vermogen om ons verbonden te voelen met onszelf en de ander en relaties aan te gaan.

Derde college: Autonomie
Het lichaam speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een zelfgevoel en zelfkennis, ons vermogen om te gaan met emoties en onszelf te reguleren. Hoe dragen zaken als EMDR, zen en yoga bij aan een gezond zelfgevoel en meer zelfsturing en autonomie?

Vierde college: Invloed van het verleden
Onverwerkte ervaringen uit het verleden komen tot uiting in het heden; de tijden lijken door elkaar heen te gaan lopen. Onverwerkte ervaringen uit het verleden loslaten doet ons landen in het nu. Traditionele therapievormen worden vergeleken met meer moderne therapievormen, mindfulness en zen.

op een tafel ligt een bloeddrukmeter naast de arm van iemand die hun bloeddruk meet Vijfde college: Negatieve en positieve leegte
Het hebben van veel onverwerkte ervaringen kan leiden tot een gevoel van leegte en zinloosheid. Acupunctuur, meditatie, schrijven, lichaamsbeweging en retraites helpen om deze negatieve leegte om te vormen tot een ruimte en energie gevende leegte, waar vanuit inspiratie stroomt. Over hoe dat werkt.

Zesde college: Functie van rituelen
In alle spirituele tradities en zeker ook in zen spelen rituelen een belangrijke rol. Ritme, beweging en het samen doen zijn helend voor lichaam en geest. Van der Kolk is een warm pleitbezorger van rituelen in het proces van heelwording.

Over de docent
Yvonne Visser is opgeleid tot psychiater en in 2021 benoemd tot zenmeester. Ze heeft 17 jaar als psychiater gewerkt, maar houdt zich nu fulltime met zen bezig. Als psychiater werkte zij o.a. in een behandelteam voor complex trauma en heeft ze zich bekwaamd in zowel MBCT als DGT als ACT. Ook als zenmeester binnen Zen.nl tracht zij steeds de verbinding tussen de westerse en oosterse visies op de werking van de geest te maken. Dat doet zij als opleider voor zenleraren en zencoaches, maar ook tijdens wekelijkse lessen en veel workshops en lezingen.Voorkennis  Niet vereist
TijdstipWoensdag van 19.30 tot 21.00 uur
Data19/4, 26/4, 3/5, 10/5, 17/5 en 24/5
InhoudInteractief / theoretisch met gelegenheid tot het stellen van vragen
Deelname€125,- / voor fulltime-studenten en cursisten van Zen.nl €99,-
InhalenAlleen voor deelnemers tot 7 dagen na het college terug te zien