Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel TV: Wat is sesshin?

 
 
 
 

ZenActueel TV
gemist?



 
 
 


Perfect voor op vakantie want makkelijk in te pakken: het opblaasbare meditatiekussen.
Met twee aparte luchtkamers en volledig opgeblazen 30 cm breed en 15 cm hoog.
Nu verkrijgbaar bij de Zen.nl Winkel.

 
 
 

Zen op de fiets

Arthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam.
De autonome fietser
Toen ik in Amsterdam kwam wonen en nog voordat ik zen beoefende, deed ik wat alle Amsterdammers doen: door rood fietsen. Ik negeerde stoplichten en verkeersborden en trok me niets aan van verkeersregels. Ik was een autonome fietser. Ik bepaalde zelf waar, wanneer en hoe ik fietste. Stoppen? Dat deed ik alleen als het echt niet anders kon. En dan het liefst met veel misbaar.
Op veel begrip hoefde ik niet te rekenen. Automobilisten schiepen er regelmatig genoegen in me op te jagen door snel op te trekken om me uiteindelijk hard rijdend en toeterend op een haar na te missen. De adrenalinekick die dat teweeg bracht kon prettig zijn, maar teveel was teveel. Op een dag zat ik uren na aankomst nog te trillen. Ik voelde me ellendig en ik begreep wat daar de oorzaak van was. Het was tijd voor verandering.

De onverzettelijke fietser
Vanaf dat moment stopte ik voor elk rood stoplicht. Ik was niet langer een autonome fietser. Dat voelde direct een stuk rustiger. Standvastig maakte ik me mijn nieuwe gewoonte eigen. Ik deed dat grondig. Zelfs als er in de wijde omtrek geen verkeer te zien was, stopte ik voor rood. Langzaam veranderde ik in een onverzettelijke fietser. Ik hield me aan de regels en ik verwachtte van anderen dat zij dat ook deden. Deden ze dat niet, dan hoefden ze van mij niet te verwachten dat ik daar rekening mee hield. Als het stoplicht voor mij groen was, dan stak ik het kruispunt over. Als anderen dan door rood reden, dan was dat jammer, maar ik reed gewoon door. Als onverzettelijke fietser dwong ik mijn gelijk af. En daarin ging ik ver. Tot aan een gekneusde rib toe, nadat ik een keer geen voorrang had gekregen. Met het gelijk aan mijn zijde heb ik weken nauwelijks kunnen slapen van de pijn. Mijn rib genas, mijn onverzettelijkheid had meer tijd nodig.



Met Schopenhauer achterop
De autonome fietser trekt zich niets aan van de regels, terwijl de onverzettelijke fietser deze juist strikt naleeft. Ze lijken elkaars tegenpolen, maar schijn bedriegt. Beide hebben dezelfde drijfveer. Egoïsme, zou de Duitse filosoof Schopenhauer deze drijfveer noemen. Want egoïsme, zegt Schopenhauer, beschouwt alleen de eigen persoon als echte persoon en alle anderen als louter fantomen. Hierin herkennen we de autonome fietser. Hij is het centrum van de wereld en de rest van de wereld wordt pas reëel wanneer deze toeterend of bellend en met hoge snelheid heel dichtbij komt.
Hoe zit dat met de onverzettelijke fietser? Die houdt zich aan de regels. Maar die regels zijn, volgens Schopenhauer, het volmaakte product van een egoïsme dat door het gebruik van de rede de nadelige gevolgen van het egoïsme wil beperken. Nadelige gevolgen die voortvloeien uit het bestaan van een veelheid aan egoïstische individuen.
Daarin herkennen we de onverzettelijke fietser. Want zijn motivatie om de regels te volgen is niet om het goede te doen, maar om gevrijwaard te blijven van het onrecht dat anderen hem kunnen aandoen. Hij wil geen onrecht ondergaan. Daarom doet hij ook zo zijn best om anderen er toe te dwingen de regels te volgen en is hij zo verongelijkt wanneer ze dat niet doen.

De meebewegende fietser
Er is een wezenlijk verschil tussen geen onrecht willen ondergaan en geen onrecht willen doen. Dit laatste is de oefening van de meebewegende fietser. Strikt genomen is de meebewegende fietser helemaal geen fietser. Hij is steeds weer opnieuw de ontmoeting met de autonome en de onverzettelijke fietser. Waar ze elkaar ook tegenkomen. Op de weg, in het hoofd of in het hart. Hij komt de autonome fietser tegen en weet: dat ben ik. Hij komt de onverzettelijke fietser tegen en weet ook dan: dat ben ik. Hij ziet zichzelf als hij de ander ziet. Hij is geen fietser, hij is mijn oefening. Elke ontmoeting weer, zen op de fiets in Amsterdam.

 
 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op Facebook


Volg ons op YouTube