Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 
 


Bonsai geeft zenles

Tamara Broekhuizen Zen.nl Voorne. Mijn medecursist Aad Huizer bracht een prachtige bonsai boom mee naar de Zendo, een azalea vol in bloei. Hij wilde de schoonheid van de boom graag met ons delen omdat hij morgen alle bloemen eraf zou plukken. Je voelde de schok van ongeloof door de zaal gaan. Hoe kun je zoveel liefde in een boom steken en hem dan zo bruut kaal plukken!?


En dat was meteen het begin van een mooie zenles. Aad heeft al 25 jaar een passie voor zijn bomen en legde ons uit dat hij wel moest, omdat de boom anders al zijn kracht in de vruchten zou steken en dit de boom zou uitputten. Een wijze zenles. Als je probeert vast te houden aan de pracht en praal, zal je juist het omgekeerde bereiken. Laat los, en het komt terug. Hoe meer Aad vertelde, hoe meer het ons duidelijk werd dat wij eigenlijk allemaal bonsai boompjes zijn.

Regelmatig een beetje Pokon
Zo vertelde hij dat de basis van een goede boom gelegd wordt in het begin, zijn jeugd. De aanleg van het wortelstelsel en een goede stam vormen de basis om mooie takken te kunnen dragen. Hetzelfde geldt voor ons. Als onze ouders onze wortels de ruimte geven en ons regelmatig van Pokon voorzien, kunnen we uitgroeien tot stevige bomen met ferme takken. Zoals we op school leerden: wat een boom onder de grond heeft aan wortels, heeft hij boven de grond aan takken.
Moet je een boom met een slecht wortelstelsel dan maar weg doen? Nee, juist daar komt nu de sport om de hoek kijken. Aan het stelsel kunnen we niets meer veranderen, nu is het aan ons om de takken zo te vormen dat ze mooi in balans zijn.

Sterk en in balans
Aad legde uit dat de takken met koperdraad omwonden worden, om ze op deze manier te zetten. Na een half jaar de tak in model houden, kan het draad eraf en blijft de tak in de gewenste houding staan. En zo creëert hij balans. Voor mij is dat precies wat wij met zen en onze eigen gedachten doen. De gedachten die ons uit balans halen, buigen we om door er aandachtig en met mededogen naar te kijken. Zo worden onze takken sterk en in balans, en kunnen we prachtige bloemen dragen.

 
 
 

ZenActueel TV
gemist?



 
 
 

Het orakel van Nijmegen ontdekt

Een van de mooiste kunstwerken van Nijmegen bevat voor iedereen die het wilt horen een hoorbaar mysterie.
Op de foto hieronder zie je het Het Labyrinth van Nijmegen dat in de tachtiger jaren is ontworpen en aangelegd door de kunstenaar Klaus van de Locht (1942-2003). Volgens de kunstenaar staat het labyrinth symbool voor de levensloop en geeft het de mogelijkheid om de vraag naar een zinvol leven beantwoord te krijgen. Het labyrinth is op die manier een instrument voor de mens die op zoek is naar zichzelf en zingeving in dit leven. Het staat ook symbool voor de geordende baan van de sterren en de kosmos, waar de mens onlosmakelijk deel van uitmaakt.
Het Labyrinth van Nijmegen ligt aan de Waalkade op steenworp afstand van Zen.nl Nijmegen heeft een cirkelvorm met een diameter van 24 meter. Het bestaat uit waterkanalen, geordend in negen concentrische cirkels. In de kanalen staat water. Bij hoge waterstanden loopt Het Labyrint helemaal onder water. Het midden wordt gevormd door een kleine sluitsteen, een ronde basaltsteen opgevist uit de Waal en door de kunstenaar voorzien van een klein labyrinth met in het midden een gat. Dit gat verwijst naar de onmetelijke diepgang en het meerdimensionale aspect van het leven. Wie op deze basaltsteen durft te staan en luid en duidelijk zijn levensvraag stelt, doet een onvergetelijke ervaring op.
De kunstenaar lijkt zich niet bewust te zijn geweest van dit betoverende effect dat zijn labyrinth zou hebben. Op internet is er veel te vinden over de kunstenaar en het kunstwerk, maar nergens gaat het over de mysterieuze kwaliteiten ervan. Maar Klaus van de Locht heeft met zijn goede intentie om Nijmegen iets moois te schenken, duidelijk de goden aan zijn zijde gehad. Nijmegen kreeg daarmee een kunstwerk dat nationaal en internationaal nog niet ontdekt is, maar zeker een plaats op de Werelderfgoedlijst verdient. Wees vooral uitgenodigd om het kunstwerk uit te proberen, want de kunstenaar beoogde heel bewust een interactief kunstwerk te maken en daar is hij zeker in geslaagd.
Dat niet alleen de kunstenaar maar ook het kunstwerk zelf de goden aan haar zijde heeft, bleek in 2012 toen de gemeenteraad in al haar wijsheid besloot om het kunstwerk te verwijderen, om zo nog meer auto's op deze prachtige plek te kunnen laten parkeren. Gelukkig wisten de buurtbewoners, die Het Labyrinth in hun hart gesloten hebben, dit nog net te voorkomen. Het prachtig mooie, maar tegelijk zo bescheiden kunstwerk met ongekende diepgang, werd zo van de ondergang gered. Zo konden de cursisten van Zen.nl Nijmegen (hier op de foto onder leiding van Rients Ritskes) het orakel afgelopen week ervaren. Het werd een onvergetelijke les.
Kom naar Nijmegen en ervaar zelf de diepgang van Het Labyrinth van Nijmegen.

 
 
 

Pelgrimsroute langs Kannon tempels in en rond Kyoto

We vliegen op 3 april rechtstreeks vanaf Schiphol naar Osaka. En dan door naar de kust, de Stille Zuidzee. We frissen ons op in het publieke bad, de natuurlijke hete bronnen (onsen) van het hotel (ryokan) en genieten in onze nachtkimono’s van een heerlijk traditioneel Japans diner. Onze ryokan ligt aan de kust op een eilandje en is een oase van rust.
Het enthousiasme van de Japanners over de kersenbloesemtijd werkt aanstekelijk. Nergens is de kersenbloesem mooier dan in Asuka, de eerste hoofdstad van het land. In een kleine tempel vinden we daar een van de eerste boeddhabeelden in Japan.

Van 5 tot 9 april wandelen we in een rustig tempo gemiddeld vier tot vijf uur per dag. We gaan van tempel naar tempel op deze beroemde pelgrimstocht met in totaal 33 Kannon tempels. Vaak wandelen we in stilte. We zullen veel pelgrims ontmoeten, die net als wij gekleed zijn in witte pelgrimsjasjes, maar onder hen weinig of geen buitenlanders. We lopen normaal gesproken over goed begaanbare wegen en niet te steile bergwandelpaden, afgewisseld met, zoals bij de Seiganto-ji tempel, een pittige klim langs soms wat steilere wandelpaden en trappen. De tocht wordt dan bekroond met een schitterend panoramisch uitzicht.
Van 9 tot 12 april verblijven we in de buurt van Kyoto en bezoeken o.a. de beroemde tempel waar Basho de kikker hoorde plonsen. In Kyoto zelf wandelen we samen door de stad, langs een aantal beroemde tempels en shrines en als afsluiting mediteren we in een zentempel. We bezoeken Shoyeido waar nog kleinschalig wierook wordt vervaardigd; de grote tempelcomplexen met zentempels en -tuinen zoals de adembenemende Rijuanji-tempeltuin, de oranje Shinto shrines en natuurlijk een wandeling over het filosofenpad.
Op 13 en 14 april gaan we via enkele prachtig hooggelegen tempels naar de noordkust, de Chinese Zee, waar we wederom in een ryokan uitrusten in de onsen en gezamenlijk een traditioneel Japans diner hebben. Op 15 april, de laatste dag van onze tocht, genieten we van Osaka, de winkelstad van Japan. We nemen afscheid van Kannon tijdens een laatste tempelbezoek. Nog één nacht in een ryokan en dan vliegen we 16 april terug naar Schiphol.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 
 
 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 
 


Bij de komende Zomersesshin wordt uitgebreid stil gestaan bij het boek Altruïsme, de kracht van compassie van de bekende wetenschapper en Tibetaans-boeddhistische monnik Matthieu Ricard.
 
 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube