Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 
 DaiDo Maas van Zen.nl Hilversum, de kunstenaar achter ZENMONKEY, heeft op vakantie in Italië een ZENMONKEY van wel 7 meter hoog op een viaduct geschilderd.
Waartoe inspireert deze ZENMONKEY jou?
Post it on Facebook!

 
 
 
 
 
 


Altruïstisch luisteren, sesshinervaring

Ton Akveld, Zen.nl Nijmegen. Afgelopen zaterdag is mijn eerste sesshin ten einde, vlak na afloop van de Introductiecursus waaraan ik meedeed. We genieten met z'n allen van een feestelijk ontbijt, met (alcoholvrije) champagne. Heerlijk!
Tijdens en na het ontbijt worden er veel ervaringen uitgewisseld, na een week in stilte is er veel na te praten. Ik zoek mijn passagier op en we vertrekken samen richting Nijmegen. Soms wisselen we rustig wat uit, nog enigszins verdoofd door de gebeurtenissen die we net achter de rug hebben, soms kijken we gewoon zwijgend naar buiten, naar de voorbijglijdende omgeving.
In Nijmegen aangekomen zet ik mijn passagier thuis af en we nemen met een 'hug' afscheid. Ik rijd weer terug de Waalbrug over en duik na een stukje snelweg het Betuwse landschap in, voor de laatste kilometers naar huis.
Op de radio is al een tijdje een of andere top-zoveel bezig. Plotseling galmen de heldere gitaarklanken van het Pink Floyd-nummer Shine On You Crazy Diamond door de speakers. Ik word erdoor gegrepen, het is alsof ik door het landschap zweef, een meter of wat boven de grond.
De sesshin-koan borrelt weer in me op: ‘Welk licht staat centraal?’. Shine On lijkt een nieuw antwoord te geven. Het geeft me een geweldig gevoel, kon dit maar veel langer duren. Helaas komt er aan zowel de muziek als de autorit een einde, want ik draai mijn eigen straatje weer in.
Thuis verwelkomt mijn lief Lydia me met vers gebakken broodjes, heerlijk beleg en espresso. Ze laat mij een een YouTube-filmpje zien waarin Thich Nhat Hanh vertelt over 'deep listening': compassievol luisteren, met oordeelvrije aandacht. Een onderwerp dat prachtig past bij het thema van de zomersesshin: Altruïsme. Ook daarin benadrukte Rients het belang van elkaar goed kunnen verstaan, en hoe een gebrek aan dat vermogen ten grondslag ligt aan veel ellende in de wereld.
De tranen van ontroering biggelen over mijn wangen, en ik weet 'Hier gaat het dus precies om', uit te brengen. Als ik later op de avond voor het slapen gaan weer mijn vaste meditatie doe, kan ik wederom mijn tranen niet tegenhouden, deze keer zijn het tranen van geluk.

 
 
 

ZenActueel TV
gemist? 
 
 

Energie voor geluk, lessen uit judo

Sebastiaan Fransen, Zen.nl Den Haag. Veel geld wordt gebruikt voor het kopen van steeds meer luxe die we niet nodig hebben en waarvan we uiteindelijk ook niet echt gelukkiger worden. Ik denk dat we het allemaal wel een beetje herkennen. Hoewel ik dik tevreden ben met mijn tweedehandse auto en klein appartementje, wil ik maar wat graag een extra gitaar, een mooie spiegelreflexcamera en de nieuwste boeken.

Weinig plezier beleven aan arbeid
In het boek De omgekeerde werkweek stelt Gerhard Hormann voor dat we onze werkweek drastisch omgooien; twee werkdagen en vijf dagen weekend. ‘Want zodra je eenmaal beseft dat betaalde arbeid niets anders is dan het verkopen van je vrije tijd in ruil voor geld, beleef je er weinig plezier meer aan.’
Het voordeel is dat hierdoor veel vrije tijd ontstaat voor andere zaken, bijvoorbeeld het verlenen van mantelzorg of werken in een moestuin. Hierdoor kan geld worden bespaard op voedsel en zorg. Maar ook voor het volgen van jouw dromen in plaats van de dromen van een ander. Misschien wil je wel een boek schrijven of meer genieten van je (klein-)kinderen. Niet werken voor steeds meer materiële goederen, maar optimaal omgaan met je energie, tijd en geld.

Efficiënt omgaan met middelen
Minder werken betekent ook minder inkomen. Hoe lossen we dat op? De oplossing is simpel: minder willen en vooral, helder krijgen wat je écht wilt. Een mooie leidraad om bewust te kiezen is het judoprincipe seiryoku zenyo, ‘maximaal resultaat met minimale inspanning.’ Het optimaal inzetten van jouw middelen voor een maximaal resultaat. Ben jij bewust bezig met de zaken waar jij gelukkig van wordt? Gebruik je jouw inspanning (en middelen) voor wat jij ten diepste wilt?
Als je weet wat je wilt, wat jouw doel is, kun je kijken wat je daarvoor nodig hebt. Je kunt dan ook besparen op wat niet zo nodig is. Zo kun je op vele vlakken bewuste keuzes maken. Besteed je jouw inspanning optimaal aan zaken die jou gelukkig maken?


Jita kyoei
Wellicht vind je het niet sociaal om op deze manier aan jezelf te denken. Jigoro Kano, de grondlegger van judo, laat met het judoprincipe jita kyoei, wederzijdse welvaart voor zichzelf en anderen, zien dat het geluk van jezelf en dat van anderen juist van elkaar profiteren. Door zelf effectiever te werken aan je eigen geluk, ben je namelijk ook beter in staat om anderen te faciliteren in hun geluk. Sterker nog: mensen om je heen zullen er automatisch van profiteren als jij lekkerder in je vel komt te zitten.
Mijn ultieme doel is dat mijn inspanningen volledig bijdragen aan mijn geluk, en daarmee ook aan het geluk van anderen, aan een betere wereld. Voor mij zijn seiryoku zenyo en jita kyoei daarbij belangrijke leidraden. Ik hoop dat ze jou ook zullen inspireren tot een meer bewuste omgang met jouw energie, tijd en geld, zodat je inspanningen maximaal bijdragen aan het geluk van velen.

 
 
 

Weekendsesshin Zen.nl Tilburg / Zen.nl Utrecht juli 2015

 
 
 
 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 
 


Bij de afgelopen Zomersesshin is uitgebreid stil gestaan bij het boek Altruïsme. De kracht van compassie van de bekende wetenschapper en Tibetaans-boeddhistische monnik Matthieu Ricard.
 
 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube