Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.


ZenActueel TV: 'Attic' by Christel Kroezen

 
 

Help, ik heb stress!

Nicola Kneepkens, Zen.nl Arnhem. De vakantie is net afgelopen en ik zit alweer in de stressmodus. Ik moet klussen, want de opening van de nieuwe locatie van Zen.nl Arnhem zit er aan te komen. Ik moet mijn lessen voorbereiden. Ik moet mails beantwoorden en mailingen verzenden. Er liggen nog de nodige ingesproken boodschappen te beantwoorden en alsof dat niet genoeg is hebben de kinderen gewoon vakantie en lopen de hele dag in en uit.
Misschien herken je mijn uitdaging wel? En wat zie ik nu ook nog in mijn email belanden? De vraag om een (dus dit) artikel te schrijven voor ZenActueel! Daar krijg ik een week voor want zo gaat dat in het kader van de schrijfestafette van Zen.nl-vestigingen. Ze hadden het niet beter kunnen plannen om bij mij mijn stoppen door te laten slaan. Wie of wat gaat mij helpen?

Bewustzijn
Wat me wel een beetje hielp is de realisatie dat elk ander tijdstip de afgelopen maanden even ongeschikt zou zijn geweest voor het verzoek om dit artikeltje te schrijven. Dus als het kennelijk nooit schikt moet het nu maar. Toch vraag ik mij af waarom die stoppen dan doorslaan, want dat helpt bepaald niet. Je wordt eerder trager, kijkt nog langer TV en in plaats van vroeg op te staan, draai je je nog een keer om. Alles wat je nu net niet moet doen. Je verliest alleen maar energie in plaats van dat je efficiënter wordt. Ik worstel verder en ga aan de slag met mijn to-do-lijstje van vandaag.


Dat begint met lesvoorbereiding voor de groep gevorderden morgenavond. De les die ik moet voorbereiden gaat 'toevallig' over flexibiliteit en lijkt op dit moment op mijn lijf geschreven. Ik leer eruit dat we mentaal inflexibel worden van teveel emoties en oude bubbels. Heb ik die dan nog? Ja dus kennelijk... en de oplossing zou volgens de auteur zijn… mediteren... Oke, toegegeven nu ik dit aan het schrijven ben zie ik het allemaal ook al wel weer een beetje zitten… en tja ook toegegeven ik heb gisteravond en vanmorgen gemediteerd.
En verder moet ik ook eerlijk zijn dat de stoppen dan wel even een beetje waren doorgeslagen, maar behalve dat alles nu al weer loopt, is de schade van deze kortsluiting niet te vergelijken met de kortsluitingen die ik uit mijn pre-zen-fase heb gekend. Mijn kinderen hebben mijn kortsluiting deze keer helemaal niet of nauwelijks gemerkt en dat was vroeger zeker anders, om over mijn vrouw maar te zwijgen. Dus vanavond ondanks de drukte ga ik maar gewoon weer twintig minuten zitten.

 
 

ZenActueel TV
gemist?





 
 
 
 

Je hoort vaak: Ik ben 'helemaal zen'. Maar wat is 'zen'?

Redactie ZenActueel. In Quest Psychologie van juli 2015 een artikel over zen waarin Rients Ritskes en Paul van der Velde uitgebreid aan het woord komen. Hierbij een samenvatting van het artikel.
Wanneer mensen zeggen ‘helemaal zen’ te zijn, bedoelen ze vaak dat ze lekker relaxed zijn. Ze zitten even goed in hun vel. Maar met zenboeddhisme, afkomstig uit Japan, heeft het niets te maken. Dat zegt Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Zen zijn’ is een uitdrukking geworden. Het wordt geassocieerd met je goed voelen, met wellness en spa-centra … Maar als deze mensen naar een Japans zenklooster zouden gaan, zouden ze zich de eerste tijd allesbehalve ‘zen’ voelen. Het gaat er daar zeer streng en gedisciplineerd aan toe, met vroeg opstaan, uren mediteren en strikte dagindelingen.

Het leven
Concentratie en aandacht is de kern van zen, en meditatie is de methode daartoe. Rients Ritskes is zenmeester en oprichter van Zen.nl, waar zentrainingen worden gegeven en zenleraren opgeleid worden. Ritskes is milder ten aanzien van mensen die zeggen 'helemaal zen' te zijn. Voor mij betekent het dat ze helemaal gelukkig zijn ... Ik word blij als mensen dat zeggen.
Ritskes begon met mediteren toen hij zeventien was (hij is nu 57). Hij bezocht Japanse kloosters en werd in 1992 fulltime zenleraar. Zen betekent voor Ritskes – en hij maakt het daarmee meteen praktisch, want daar houdt hij van – een manier om te leren denken wat je wilt denken, te leren doen wat je wilt doen en te voelen wat je wilt voelen. Wat ons vooral in de weg zit, zijn teveel emoties en onverwerkte emoties. Ritskes heeft zijn eigen theorie op zen geplakt, want het mag best wat praktischer en simpeler, vindt hij. Ritskes spreekt over ‘bubbels’, die als kenmerk hebben dat ze voortdurend ongevraagd en op ongeschikte momenten opkomen.
Je wilt de trein halen en die rijdt net voor je neus weg. Shit. Dat is een bubbel. Vervelender wordt het als je bijvoorbeeld graag een partner wil, maar het je niet lukt er een te vinden. Dat is een BUBBEL. En dan hebben we nog niet eens over zaken als ziekte en dood, de werkelijk kapitale bubbels.
Mediteren is de effectiefste methode om het teveel aan emoties op te heffen, zegt Ritskes. ‘Je gaat zitten en loopt alles nog eens na. Je reflecteert. Zo simpel is het.’ Door meditatie wordt een bubbel een inzicht. Voor de duidelijkheid, emoties zijn niet erg, het teveel ervan is niet goed.

Geluk
Zen.nl geeft inmiddels op 39 locaties in Nederland cursussen en trainingen. Het zoeken naar geluk hoort bij deze tijd, zeggen zowel Ritskes als Van der Velde. Ritskes: Tot de jaren vijftig mocht je van de kerk niet gelukkig zijn. Als je hier op aarde gelukkig was, ging je naar de hel. Dat gevoel hebben we eigenlijk nog steeds, het zit ingebakken. Geluk wordt vaak als oppervlakkig beschouwd, maar dat idee zijn we aan het ontgroeien.
Ritskes beschouwt geluk als het hoogste goed, en vindt het helemaal niet oppervlakkig. De visie van Zen.nl is ook dat ze zoveel mogelijk mensen willen 'faciliteren in duurzaam geluk'. De belangstelling voor zaken als zen en mediteren komt volgens Ritskes ook voort uit het gegeven dat de wetenschap inmiddels heeft laten zien dat er echt iets gebeurt als je mediteert. De verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft wordt dikker, je concentratie wordt beter, je slaapt beter, het is inmiddels allemaal bewezen.

 
 

Meditatie wijzigt celstructuur kankeroverlevenden

Redactie ZenActueel. Wetenschappers hebben duidelijk biologisch bewijs gevonden dat meditatie ons op cellulair niveau kan beïnvloeden. We horen vaak dat gelukkig zijn, mediteren en mindfulness onze gezondheid positief beïnvloedt. Onderzoekers uit Canada hebben nu bewijs gevonden dat mediteren en yoga beoefenen de cellulaire activiteit van kankerpatiënten kan beïnvloeden. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer, toont een duidelijk verband tussen geest en lichaam. Het onderzoeksteam vond dat telomeren, de eiwitdopjes aan de uiteinden van chromosomen die bepalen hoe snel een cel ouder wordt, dezelfde lengte behouden bij overlevenden van kanker die meditatie en yoga beoefenden of gedurende drie maanden deelnamen aan een praatgroep. De telomeren van kankeroverlevenden die dat niet deden werden in dezelfde periode korter.


Langere telomeren
Wetenschappers weten nog niet precies hoe telomeren betrokken zijn bij ziekte en veroudering, er is echter wel bewijs dat kortere telomeren samen gaan met een grotere kans op borstkanker en veroudering. Over het algemeen wordt aangenomen dat langere telomeren ons beschermen tegen ziekte.
'We weten al dat psychologische interventies zoals mindfulness meditatie helpen om je mentaal beter te voelen, maar nu hebben we voor het eerst bewijs dat deze interventies ook sleutelaspecten van onze biologie kan beïnvloeden.'' Aldus Linda Carlson, hoofdonderzoeker van het Tom Baker Cancer Centre. Ze ondernam dit onderzoek samen met wetenschappers van de University of Calgary.
'We waren verrast dat er na een periode van drie maanden een lengteverschil van de telomeren waarneembaar was. In volgend onderzoek zullen we moeten kijken wat de potentiële gezondheidsvoordelen precies zijn, maar deze ontdekking biedt absoluut veelbelovend nieuws.''

Drie maanden meditatie en yoga
Voor het onderzoek werden 88 overlevenden van borstkanker gevolgd. De gemiddelde leeftijd was 55 en alle proefpersonen hadden in het verleden aanzienlijke emotionele nood ervaren. Ze werden in drie groepen onderverdeeld. De eerste groep werd gevraagd acht wekelijkse bijeenkomsten met instructie in meditatie en milde yoga bij te wonen. Daarnaast werd hen gevraagd dagelijks drie kwartier meditatie en yoga te beoefenen.
De tweede groep werd gevraagd gedurende drie maanden wekelijks deel te nemen aan een praatgroep waarin zorgen en gevoelens besproken werden. De derde groep woonde een workshop stress management bij.
Voor en na de studie werd bij alle proefpersonen bloed afgenomen en is de lengte van hun telomeren vastgesteld. Bij beide groepen proefpersonen die een steungroep bezochten bleef de telomeer-lengte gelijk gedurende de drie maanden, terwijl de telomeren bij de derde groep korter geworden waren. De proefpersonen in de eerste twee groepen rapporteerden ook een lager stressniveau en betere stemming dan die in de derde groep.
Hoewel verder onderzoek nodig is om de effecten op de langere termijn en onder grotere groepen te meten, betekenen deze resultaten een grote stap op weg naar meer begrip over hoe onze mentale staat van invloed is op onze gezondheid. Daarbij past het onderzoek bij een groeiend aantal studies die wijzen op de positieve effecten van het werken aan een goede mentale conditie.
In 2010 maakten we al eerder melding van de invloed van leefstijl-interventies op de lengte van telomeren. Elizabeth Blackburn kreeg voor dit onderzoek zelfs de Nobelprijs, zie Zen.nl Nieuwsbrief oktober 2010.
Klik hier voor meer wetenschappelijke artikelen over de positieve effecten van meditatie.
Dit artikel is een vertaling en samenvatting van Study shows clear new evidence for mind-body connection op EurekAlert!

 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 

Last-minute optie
Zen Filosofie Week

Omdat er nog enkele plaatsen over zijn, is het vanaf vandaag mogelijk om ook per dag in te schrijven voor deze laatste plaatsen. Maandag is het thema Geluk, dinsdag Zen en psychologie, woensdag Zen en compassie met veel aandacht voor vrouwen in de zentraditie. Donderdag is het thema Ethiek en vrijdag gaat het over Zen in de praktijk en zal Rients in de afsluitende lezing een nieuw economisch perspectief bieden.
Zie hier het hele programma en meer details. Voor de last-minute aanmelding voor een of meerdere dagen, klik hier.

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 



Vanaf september zal in de meeste gevorderdengroepen het boek Dit ene moment van Margrit Irgang behandeld worden. Dit betreft een speciale uitgave voor Zen.nl.
Verkrijgbaar bij de Zen.nl Winkel.

 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep