Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 

Bloemen wijzen de weg

Heleen Ballemans, Zen.nl Zevenaar. De afgelopen weken hebben we bij Zen.nl Zevenaar met de gevorderdengroepen een zomerprogramma gedraaid. Op een praktische manier hebben we thema’s als ‘zen-tuin’, ‘zen en haiku’, ‘zen en technologie’ en ‘zenvol bloemschikken’ behandeld. Dit is door alle cursisten erg goed ontvangen en de inzichten en leerpunten vloeiden rijkelijk.


Freestyle Ikebana
De laatste twee lessen stonden in het teken van ‘zenvol bloemschikken’, ofwel ikebana. Ikebana betekend letterlijk ‘levende bloemen’ in het Japans. In Japan is ikebana een eeuwenoude en zeer gerespecteerde kunstvorm. Door de eeuwen heen zijn er vele verschillende varianten van deze kunstvorm ontstaan. In de twee lessen over ikebana hebben we ons voornamelijk gericht op de meest nieuwste variant: ‘freestyle ikebana’.
Uit de eerste les: Freestyle ikebana is niet te vergelijken met de andere, meer traditionele vormen. Freestyle ikebana vraagt om creativiteit en is geheel afhankelijk van wat de maker wil laten zien. Het gaat er in eerste instantie om wat de maker mooi vindt en welke materialen hij/zij wil gebruiken voor zijn/haar creatie. De materialen zijn dan ook ongelimiteerd en kunnen bestaan uit bloemen, planten, takken, knoppen maar ook plastic, papier, keramiek of metaal. Wel worden vanuit de reglementen natuurlijke materialen aanbevolen.


Samen leren
In de tweede ikebana-les hebben we gezamenlijk een bloemstuk gemaakt. De cursisten hebben bloemen, takken, bladeren en boomschors meegenomen. Het doel: in stilte gezamenlijk één bloemstuk maken dat van alle kanten bekeken kan worden. Daarbij speelde je intuïtie, afstemmen, aanvoelen en loskomen van je ideeën (flexibel denken) een belangrijke rol. Ervaringen die gedeeld werden na afloop hadden betrekking op goed leren kijken, niet je eigen zin doordrammen, voelen dat het goed is en vertrouwen op de ander.
De weg van het schikken was mooi en het eindresultaat, oordeel zelf, zie foto's.

 
 
 
 


Ton Tassen na afloop van het interview met Rients


Zen geschikt voor mensen die bipolair zijn?

Rients Ritskes geïnterviewd door Ton Stassen voor PLUS MINUS, het Nieuwsblad van vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen: "Wat ik weet is dat mediteren voor mensen met psychische stoornissen verrekte moeilijk is. Het is toch een beetje de universiteit op het gebied van 'leren denken, wat je wilt denken', zen. En als je een psychische stoornis hebt is dat vaak wat je niet kunt; iets dat te ver weg is.
Persoonlijk denk ik dat veel van onze ziektes het gevolg zijn van onze leefgewoontes. Dat geldt voor mij ook voor de bipolaire stoornis. Dat hoeft niet zo te zijn; het kan. Er kan een genetische component in het spel zijn, maar ik geloof persoonlijk meer in de eiwitten om de genen heen. Ik geloof kortom minstens zozeer in de psychologische component. Het liefst geloof ik in de gedragscomponent, want daar zit ook een potentiële oplossing. Je gedrag beïnvloedt je genen en omgekeerd; het is een kip-ei-verhaal. Dat is geen fatalistische gedachte. Iets dat het genenverhaal wel in zich heeft. Voeding speelt trouwens daarnaast ook een belangrijke rol.
In mijn eigen praktijk heb ik 'Henk' meegemaakt die op late leeftijd bipolair bleek te zijn. Henk kon het wel opbrengen om twee keer per dag te mediteren en hij had twee flinke stokken achter zijn deur: hij was gezinshoofd/kostwinner en hij dreigde ontslagen te worden. Die heb ik jaren gecoacht. Op het moment dat hij begon met mediteren was hij nog tamelijk manisch. Als persoon had Henk bovendien autistische trekken. Henk was heel intelligent, had veel zelfvertrouwen op zijn werk, maar werd gek van zichzelf.
Hij wees alle hulpverleners af; niemand kon hem mentaal de baas. Niemand deugde in zijn ogen. Ik deugde wel. Ik kon alles wat hij beredeneerde volgen; dus met mij kon hij praten. Tussen ons was er van meet af aan een 'klik'. Veel van het succes van Henk had te maken met het feit dat hij discipline wist op te brengen. Van de lithium heb ik Henk overigens niet afgekregen; daarmee mocht hij niet stoppen van zijn echtgenote. Ik denk dat meditatie in bepaalde gevallen kan helpen om te stoppen met medicatie."
Klik hier om het hele artikel te lezen.

 
 Theo Sigmond, ziopper en cursist bij Zen.nl Nijmegen, neemt in de vroege ochtend een adempauze tijdens een intensieve huttentocht door de Dolomieten. Belangrijkste leerpunt voor Theo: 'Een gematigd tempo, stap voor stap en in aandacht de berg op, zorgt ervoor dat je fris de top bereikt en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Een berg naar boven lopen doe je in kleine stapjes. Iedere stap een stukje dichter bij je doel, de top.'

 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 Vanaf september zal in de meeste gevorderdengroepen het boek Dit ene moment van Margrit Irgang behandeld worden. Dit betreft een speciale uitgave voor Zen.nl.
Verkrijgbaar bij de Zen.nl Winkel.

 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep