Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 

Doneer royaal

Zen.nl Nederland. De redactie van ZenActueel besteedt iedere week veel tijd en aandacht aan het nieuwe nummer. We doen dit met veel plezier en proberen vooral inhoudelijk aansprekende en inspirerende artikelen te bieden. ZenActueel ontvang je gratis en we zijn van plan dit ook in de toekomst te blijven doen.
Om nog meer mensen te kunnen faciliteren in het volgen van een zencursus waren we van plan om jou als lezer te vragen een donatie te doen aan de stichting Vrienden van Zen.nl, die financiële ondersteuning biedt aan mensen die een cursus of een sesshin bij Zen.nl willen volgen maar daartoe niet over de financiële middelen beschikken. Gezien de huidige zeer ernstige vluchtelingensituatie willen we onze trouwe lezers vragen om in plaats daarvan een donatie te doen aan giro 6868. Waardeer je ZenActueel? Toon dit graag met een royale donatie!

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 

Aikido is geen zen

Ramon Michielse, Zen.nl Rotterdam. Vanaf mijn 23e heb ik intensief aikido beoefend, vanaf de eerste kennismaking trok het dynamische en conflictloze karakter mij zeer aan. Al snel stelde ik mijzelf tot doel deze krijgskunst te beheersen. Met groot enthousiasme begon ik en vier keer per week trainen was eerder regel dan uitzondering. Een carrière opbouwen in de traditionele zin had voor mij weinig prioriteit. Op een of andere manier wist ik op jonge leeftijd al dat investeren in persoonlijke ontwikkeling op de langere termijn mij meer zou brengen. Naast aikido bestudeerde ik met grote interesse enkele zen boeken, waarvan het boekje Met zen beginnen van Shunryu Suzuki mijn handboekje werd.


Nu vele jaren later zit ik samen met Wim Krijgsman voor een volle zendo. Wim ken ik al 25 jaar. Hij is aikidoleraar geworden en ik zenleraar. Na de meditatie staan Wim en ik op en we wisselen enkele aikido buigingen uit. Zoals in een echte aikidoles beginnen we met stretchen en ademhalings oefeningen. We doen dit zonder tekst en uitleg te geven. De dynamiek neemt flink toe als we met diverse spectaculaire aikidotechnieken demonstreren hoe belangrijk leegte is.
In aikido wordt op praktische wijze gebruik gemaakt van de leegte om de opponent heen. De energie afkomstig van de opponent wordt omarmd waarbij de verdediger niet weg beweegt noch tegen de opponent in gaat. Bij deze krijgskunst is vrijwel iedere handeling erop gericht om de aanvaller uit balans te brengen en tegelijkertijd zelf volledig in balans te blijven.
Samen met Wim laat ik zien hoe harmonie kan worden gevonden in conflictsituaties, met als doel het conflict te neutraliseren. Het trainen van een flexibele geest is in aikido en zen sterk aanwezig, je timing en aandacht aanscherpen om tijdig een situatie te kunnen omarmen in plaats van te verstarren of een aanval met conflict beantwoorden. Een geoefende en bewuste geest is in staat steeds de juiste keuze maken, snel het goede perspectief te kiezen als een confronterende situatie daarom vraagt.


Met zen en aikido vinden we onze innerlijke rust in de praktische oefening, tegelijkertijd vergroten we onze onverstoorbaarheid. Beide zijn een training om in de oefening rust te vinden en rust in de oefening. De overeenkomsten met zen zijn groot, toch is aikido geen vervanger voor zen. Het opdoen van inzichten en het bewuste leerproces zijn bij zen veel nadrukkelijker aanwezig.
Deze bijzondere les met aikido demonstratie vormden de afsluiting van de bespreking van het boek Zenmanagement in de praktijk. Het afgelopen seizoen hebben we bij Zen.nl Rotterdam veel inspiratie opgedaan uit dit boek.

 
 
 
 

Nieuw: power zen

Zen.nl Nederland. Power zen is de krachtige combinatie van drie eeuwenoude zen oefeningen uit de Koreaanse zen traditie. Deze serie oefeningen bestaat uit de 108 buigingen, de loopmeditatie en zenmeditatie. Deze drie basis oefeningen worden afgesloten met een korte theeceremonie. Vanaf volgende week worden er power zen-lessen aangeboden bij Zen.nl Nijmegen, Zen.nl Den Bosch en Zen.nl Amsterdam. Later in het jaar zullen veel andere vestigingen ook power zen in hun aanbod opnemen.

De 108 diepe buigingen
De 108 diepe buigingen doen we in 25 minuten. Het aantal is symbolisch, want in de 25 minuten maakt iedereen er zoveel hij of zij wil. Ben je goed in conditie dan maak je al snel 150 buigingen maar als je wat ouder bent dan is het aantal misschien 30 of 40. Het maakt niet uit hoeveel je er maakt, het gaat erom dat je zoveel maakt als goed voor jou voelt. Na deze '108' buigingen is iedereen aardig bezweet en buiten adem.

De loopmeditatie
Daarna volgt de loopmeditatie. Eerst lopen we 5 minuten in een normaal looptempo en komen rustig weer op adem. Onze hartslag die tijdens het buigen flink was opgelopen normaliseert zich. Na vijf minuten wordt het looptempo drastisch verlaagd. Heel langzaam en bewust bewegen we onze voeten en voelen de rust die over ons valt. De hartslag wordt weer rustig en de ademhaling wordt diep en regelmatig.


Zen meditatie
Na afloop van de loopmeditatie gaan de kleppers. We gaan zitten voor de zen meditatie. In lijf en denken merk je de rust zich verder en verder verdiepen. Je denken wordt rustiger en rustiger totdat het geheel verstilt en je denken één wordt met je zeer voldane lijf en rustige ritmische ademhaling. Je vergeet de tijd en bent één met alles totdat de meditatiebel aangeeft dat de 25 minuten om zijn. Daarna smaakt de thee als nooit tevoren.

Het programma
Het programma van een power zen les is:
25 minuten intensief buigen
10 minuten loopmeditatie
25 minuten zittend mediteren
10 minuten theeceremonie

Het hele programma verloopt in stilte, maar na afloop van de les is het, voor wie wil, mogelijk individueel vragen te stellen aan de ervaren zenleraar die de les begeleidt.

Het aantal 108
108 is een getal dat in veel oosterse tradities, zoals het hindoeïsme, boeddhisme, jainisme, sikhisme en veel op yoga gebaseerde praktijken, als heilig wordt beschouwd. Zelfs het prehistorische monument Stonehenge is 108 voet in diameter. 108 verwijst naar de geestelijke voltooiing en lijkt uitgevonden door de vroege vedische wijzen. Zij waren gerenommeerde wiskundigen en ook de uitvinders van ons numeriek systeem. 108 is een harshadgetal, dat wil zeggen een getal dat deelbaar is door de som van de cijfers. Harshad betekent in het Sanskriet 'vreugde-gever'.

Ontwikkeling van power zen
Power zen is binnen Zen.nl ontwikkeld op basis van de kennismaking van Zen.nl zenleraar Misha Beliën met de Koreaanse zen traditie. In het Koreaanse zen klooster waar hij enige weken sesshin (intensieve meditatie retraite) deed, begint elke dag met de 108 buigingen. Hij ervoer hierdoor enorm veel energie, focus en daardoor ook verdieping van de meditatie erna. In het power zen programma is deze ervaring nu voor iedereen toegankelijk. Het power zen programma kan behalve in de groep ook heel goed thuis worden gedaan.


Praktische zaken
Voorafgaand aan elke les is er een korte instructie voor nieuwkomers, deze begint precies 30 minuten voor de les. Bij Zen.nl Nijmegen zijn er vanaf deze week lessen op vrijdag om 17.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur. In de komende tijd zal er ook bij veel andere Zen.nl-vestigingen gestart worden met power zen.
Kosten:
Per les € 14,50
5 strippenkaart € 60,- *
10 strippenkaart € 110,- **
Aanbod tot 1 november: volg de eerste les als kennismaking voor €5,-

Ervaring met meditatie is niet noodzakelijk, een goede mentale en fysieke conditie is wel vereist. Verder is het aan te raden sportkleding te dragen. Je neemt zelf een badlaken mee of huurt er eentje voor € 3,50 per les.

Enkele reacties op een power zen les
*** Na de eerste power zen les had ik de volgende dag hier en daar wel wat spierpijn, maar ook heel veel energie. Sietske van de Wetering
*** Zenvolle kniebuigingen en push-ups, goed voor billen, buik en benen en maken mijn knieën heerlijk soepel. Maartje Snel
*** Ongelooflijk, na die les heb ik eindelijk mijn hele huis opgeruimd. Eric van Ostende
*** Toen ik begon aan de serie buigingen, dacht ik meteen 'dit wil ik vaker doen'. Je lijf voelen en de sierlijkheid van de beweging oefenen, brengt je echt in het hier en nu. Pascale Companjen
*** Dit smaakt naar meer, vooral vanwege de ontstressing en diepe rust die volgt. Tara Kirchner
*** Het leuke aan het buigen is dat je in de flow komt van je eigen ritme en tempo. De herhaling maakt dat je je houding blijvend kunt verfijnen. Roxanne Emaus

* Geldigheidsduur: 3 maanden
** Geldigheidsduur: 6 maanden

 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 
 
 Het thema voor de komende herfstsesshin is 'Zen als levenskunst' en het gelijknamige boek van de Duitse schrijfster Margrit Irgang zal centraal staan in de inleidingen van Rients. Ruim vijftig mensen hebben zich reeds aangemeld voor de sesshin van 25 t/m 31 oktober, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Het boek is in principe uitverkocht, maar speciaal op bestelling van Zen.nl is het nu weer opnieuw verkrijgbaar bij de Zen.nl Winkel.

 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 

ZenActueel TV
gemist?