Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 
 
 

Lees de uitslag in de ZenActueel van volgende week!
 
 
 
 
 
 

Stilte leidt tot geluk en vervulling

Bij de opening van de expositie ‘Meditatie’ in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden sprak Miek Pot over stilte en meditatie in verschillende christelijke tradities. Miek Pot is historica, heeft 12 jaar in een kluizenaarsklooster geleefd en is nu actief als auteur en contemplatie-docente.
Hierbij een samenvatting van haar lezing: Stilte is meer dan een uiterlijke stilte. Dat merken we als we gaan zwijgen. Dat kan aanvankelijk heel confronterend zijn. We komen in contact met onze onrust, met onverwerkte ervaringen en gebeurtenissen. Maar als we daar doorheen gaan opent de Stilte een andere dimensie voor ons, een diepere laag.
Die diepere laag die als een innerlijke stille ruimte is kun je God noemen. De interpretaties zijn niet belangrijk en kunnen verscheiden zijn. Maar de vruchten zijn wel eensluidend: oervertrouwen, basisrust, liefde en een weten dat het goed is zoals het is. Wat onze interpretatie ook moge zijn, als we deze waarden gaan ervaren, weten we dat het hier om gaat. Dit heeft te maken met het ervaren van geluk. Het geeft vervulling en maakt gelukkig.
Religieuze meditatie veronderstelt een bepaalde inhoud waar men zich op richt of mee bezig houdt. In de orthodox-christelijke traditie zijn dat de iconen. In de protestantse traditie is dat het woord (de bijbel). In de katholieke traditie waartoe de kloosters en de religieuzen meestal behoren, zijn dat het woord en het beeld. Men denke daarbij aan de kathedralen en basilieken waarin de bijbelse taferelen prachtig worden verbeeld.
In een preview mocht ik kijken naar de tentoonstelling over Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, die vele bijbelse scènes prachtig heeft verbeeld. Deze schilderijen zetten aan tot bidden en meditatie en dat was precies de bedoeling, net als in het geval van de kathedralen en basilieken.
In de christelijke traditie kunnen we vervolgens een onderscheid maken tussen aan de ene kant de bruidsmystiek waarbij de ziel een Tegenover onderscheidt waarmee hij zich verbindt en waarmee hij vereniging zoekt. Anderzijds is er de wezensmystiek die vanuit de traditie van de woestijnvaders met hun Jezusgebed en cultuur van stilte en zwijgen, via de Rijnlandse mystiek tot ons is gekomen. Hierbij zoekt de ziel samen te vallen met de goddelijke grond en zo één te worden.
In die laatste stroming ben ik met mijn zogenaamde contemplaties (stilteretraites) geworteld. Ik vraag niet naar een inhoud, die mag er zijn maar dat hoeft niet. Wat de interpretatie van de ervaring ook moge zijn, de vruchten van meditatie leiden steeds weer tot een ervaring van vervulling en geluk.
Dat we allen tot dat mogen komen, ongeacht welke traditie ons daarheen leidt.
 
 

Spreken en zwijgen over Zen en kunst

Bij dezelfde opening in de kapel naast het museum sprak en zweeg Rients over 'Zen en Kunst':

 
 

Expositie Japanse meesters oktober 2015

In de maand oktober exposeert Oranda Jin bij Zen.nl 's-Hertogenbosch een prachtige collectie kunstwerken van een aantal bekende zenpriesters uit de 20ste eeuw die ook een belangrijke invloed hebben gehad op de zenbeweging in het westen.
Een fraai voorbeeld hiervan is de set met schalen (zie foto linksonder) ter herdenking van de stichting van de Kaisei tempel in Nishonomiya. Er hangen ook kalligrafieën met koans, Bodhidarma’s en landschappen. Tevens is er een collectie keramiek voor het gebruik in de theeceremonie, waaronder een prachtige chawan en theeset van Rengetsu.
We zijn erg trots en zeer verheugd dat we deze geweldige collectie aan je mogen presenteren.
Op zondag 11 oktober en zondag 18 oktober is de expositie van 13.00 uur tot 17.00 uur open voor publiek.

Lezing Rients Ritskes
Op zondag 18 oktober zal Rients Ritskes van 13.00 uur tot 13.45 uur een lezing geven over Zen en kunst.
Mocht je hier bij willen zijn dan verzoeken we je vriendelijk je via de website aan te melden. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven. Je bent van harte welkom!

 
 
 
 


Waartoe inspireert
ZENMONKEY jou deze week?
Post it on Facebook!

 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 
Microcosmos

In de actieve stilte zingt
de ene na de andere gedachte
zich zag zijn weg door mijn gedachten.
Soms klevend en halstarrig,
dan weer snel op de vlucht slaand
voor mijn zware ademhaling.
Dit dominospel van
associaties,
emoties,
aanhakende hersenspinsels,
stukjes stilte,
stukjes lawaaipapagaai,
een potje psychologisch ping-pong
met op de achtergrond een thuisfluitende scheidsrechter
die de score bijhoudt:
een,
twee,
drie,
vier,
vijf,
ping.
Quiet please.

Gedicht van Stijn Hoppenbrouwers
 
 

ZenActueel TV
gemist?