Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
06-18422033

zen in de zomer

zen in de zomer

Zie ook het archief.

 
 

Volg ons op Twitter


Zen.nl op facebook
Like ons op facebook


Volg ons op YouTube
 
 


 
 

Uit de Zen.nl-Facebookgroep

 
 

Taalhandelingsperspectief

Een spons bewegen over het gladde oppervlak van een kopje;
boontjes ontdoen van hun frivole uiteinden;
harken, vegen, krabben, pulken, boenen.
Mijn handelingen vloeien samen met mijn gedachten.
Het stroomt.

Vingers dansen staccato over mijn QWERTY;
woorden rijgen, zinnen bouwen, paragrafen kneden;
roodgestippelde vermaningen vragen erom te worden tenietgedaan.
Mijn hoofd maakt overuren,
mijn vingers gaan op de automaat.
Koffie stroomt.

Heeft een woord de boeddhanatuur?

Gedicht van dr. Stijn Hoppenbrouwers, lid bij Zen.nl Nijmegen en lector aan de HAN

 
 

ZenActueel TV
gemist?



 
 

Wat wil jij?

Moritz Boegel, Zen.nl Malden. De decembermaand is weer begonnen: tijd om inkopen te doen! In Amerika wordt het begin van het inkoopseizoen traditioneel ingeluid met ‘Black Friday’. Afgelopen vrijdag stuntten veel winkelketens flink met de prijzen. Hier in Europa kennen we het fenomeen niet, wat we wel meekrijgen zijn de YouTube-filmpjes van winkels binnenstormende menigtes, waarbij mensen soms zelfs in het ziekenhuis belanden wanneer ze onder de voet gelopen worden of in de verdrukking raken. En als je dan een scherp geprijsde televisie te pakken hebt, denkt iemand anders ook recht te hebben op precies die televisie, met scheld- en worstelpartijen tot gevolg. Wat een malloten, denk ik dan, dat ze zich zo mateloos laten meevoeren door hun hebzucht.



Waar ik in eerste instantie vooral afkeuring voel, zit er ergens ook een ander stemmetje: wat zijn dat eigenlijk voor aanbiedingen, dat mensen voor de winkel gaan kamperen en er blijkbaar letterlijk voor op de vuist gaan? Die aanbiedingen moeten toch wel heel fantastisch zijn, als ze mensen kunnen transformeren tot regelrechte hooligans… Zonder te weten wat die superkoopjes zijn wordt ik al jaloers. Die aanbiedingen wil ik ook! Ik wil ook spotgoedkope apparatuur en dan het liefst de laatste ook net voor de neus van een ander wegpakken. Wat een heerlijk gevoel moet dat geven.

Een dikke Porsche onder mijn kont
In het boek Leer voelen wat je wilt voelen schrijft Rients dat we altijd alles willen. Dat hoeft niet te betekenen dat we dat alles ook daadwerkelijk zouden doen als we de mogelijkheid hadden, maar willen doen we het evengoed. Ik zie mezelf niet gauw naar dergelijke shopping-spektakels gaan, ook hier ga ik prijzenfestivals en dergelijke liever uit de weg. Maar evengoed zou ik het best willen, mooie spullen voor weinig. En evengoed kijk ik bij de bonusaanbiedingen direct hoe ik extra bestekzegels kan ‘verdienen’ en neem ik ze bij de kassa gretig in ontvangst. En net als twintig jaar geleden droom ik nog steeds van een dikke Porsche onder mijn kont. Het liefst een wat ouder model, met zo’n lekker rauw motorgeluid.

foto: Speedhunters.com

Zoals Rients ook in Leer voelen schrijft hoef je je hebzucht niet uit te bannen. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je allemaal wilt, zodat je kunt kiezen aan welk verlangens je prioriteit geeft. Want het vervelende van al dat willen is dat we er ons over het algemeen nauwelijks bewust van zijn. Daardoor maken we geen bewuste afwegingen en raken onze diepste verlangens ondergesneeuwd onder andere veelal materiële verlangens. Want de commercie doet er alles aan om onze hebzucht aan te wakkeren. Met allerlei reclames en aanbiedingen worden onze materiële verlangens gekieteld zodat we aan die verlangens voorrang geven boven andere verlangens. Zelfs wij bij Zen.nl doen eraan mee, zie de aanbieding hierboven.
Als je niet zelf kiest, kiest de commercie wel voor je. Door tijdens het mediteren je verlangens stuk voor stuk aan je voorbij te laten te gaan, krijg je langzaam maar zeker helder voor ogen wat je allemaal wilt: ‘Vakantie naar Indonesië, een mooie nieuwe fiets, nieuwe vrienden maken, heel veel inschrijvingen bij de proeflessen, nieuwe schoenen, eten bij dat nieuwe restaurantje, een nieuwe eettafel, ...’ ik wil het allemaal en nog veel meer dan dat. Nu is het handige dat je al deze verlangens, naarmate je je meer bewust van ze bent, beter tegen elkaar kunt afwegen.

Een heldere geest vol verlangen
Nieuwe schoenen wil ik altijd wel, maar wil ik er nu geld aan besteden? Misschien kan ik het geld beter aan iets anders besteden, bijvoorbeeld een nieuwe eettafel waar ik waarschijnlijk meer plezier aan ga beleven. Zo bezien kunnen we van deze decembermaand ook een tijd van bezinning maken, kunnen we ervoor kiezen onze verlangens te onderzoeken. Op een gegeven moment kom je dan uit bij je diepere wensen. Bijvoorbeeld de wens om je verbonden te voelen, of om gewaardeerd te worden. Naarmate je je diepere verlangens helderder voor ogen hebt, kun je ook effectiever werken aan het bevredigen ervan. Als je helder voor ogen hebt dat je het belangrijk vindt om gewaardeerd te worden, ga je bijvoorbeeld je best doen om van je werkzaamheden een succes te maken. Terwijl je, toen je dat verlangen niet helder voor ogen had, misschien altijd boos was op de mensen om je heen, omdat ze je naar jouw mening te weinig waardeerden.
Wat wil jij? Aan welke verlangens geef jij prioriteit? Het is fijn om mooie spullen te kopen, maar hoe voelt het op de wat langere termijn? Geniet je er dan ook nog van of ligt het een paar weken later vooral in de weg? En wat is jouw diepste verlangen, jouw doel in het leven? Hoe wil jij bijdragen aan het geluk van velen? Laten we van deze decembermaand een periode van zelfonderzoek maken, zodat we met een heldere geest, vol verlangen kunnen werken aan de dingen die we écht willen.

 
 

Geluk met MRI gelokaliseerd

Redactie ZenActueel. Sporten, mediteren, zelfhulpboeken afstruinen… wat we allemaal niet ondernemen om gelukkiger te worden. Maar wat is geluk eigenlijk?
Wataru Sato en zijn team van de Kyoto University zijn vanuit neurologisch perspectief dichter bij het antwoord gekomen. Geluk is, volgens hun studie, een combinatie van positieve emoties en tevredenheid met het leven die samenkomen in de ‘precuneus’, een hersengebied in de ‘mediale pariëtale kwab’, die actief wordt wanneer bewustzijn ervaren wordt.
Mensen ervaren emoties op verschillende manieren. Sommige mensen voelen bijvoorbeeld meer geluk dan anderen wanneer ze een compliment krijgen. Psychologen hebben eerder al gevonden dat emotionele factoren als deze en tevredenheid met het leven samen het subjectieve gevoel van ‘gelukkig zijn’ teweeg brengen. Het neurologische mechanisme achter de ervaring van geluk bleef tot nu toe echter in nevelen gehuld. Het verhelderen van dit mechanisme zal, volgens Sato, een grote bijdrage leveren aan het objectief meetbaar maken van geluk.


Sato en zijn team maakten MRI-scans van de hersenen van proefpersonen. Vervolgens maakten de proefpersonen een vragenlijst waarin gevraagd werd naar hun algemene geluksniveau, hun tevredenheid met het leven en de emoties die ze ervaarden.
Uit verdere analyse bleek dat de proefpersonen die op de geluksvragenlijst hoger scoorden, meer grijze materie hadden in de precuneus. Met andere woorden; bij mensen die meer geluk en minder verdriet ervaren en beter in staat zijn betekenis te geven aan het leven, is de precuneus groter. ‘Gedurende de hele geschiedenis hebben vele wetenschappers, zoals Aristoteles, nagedacht over wat geluk is’, aldus Sato. ‘Ik ben blij dat we weer iets beter weten wat het betekent om gelukkig te zijn.’
En hoe helpt dit ons? Sato hoopt dat de bevindingen een bijdrage zullen kunnen leveren aan de vormgeving van gelukstrainingen: ‘Verschillende studies hebben laten zien dat meditatie de hoeveelheid grijze materie in de precuneus vergroot. Deze nieuwe kennis over waar geluk zich bevindt zal nuttig zijn bij de ontwikkeling van geluksprogramma’s met een wetenschappelijke basis.’
Zie hier het originele Engelse artikel.

 
 



Weekendsesshin van Zen.nl Maastricht met het thema de Golf en de Zee.

 
 
 
 

De stelling van deze week:
Mijn partner zou ook moeten mediteren
klik hier
om je mening te geven


Lees in de ZenActueel van volgende week de uitslag.
 
 

Burn-out komt van teveel willen

De stelling in de vorige ZenActueel was 'Burn-out komt van teveel willen.' 61% was het eens met de stelling, 39% oneens.
Hierbij een selectie van de toelichtingen:

Commentaar van de EENS stemmers (61%):
* Ja eens, teveel willen en niet weten dat je dat allemaal wilt.
* In mijn geval wel. Geen keuzes willen en durven maken en dan ook nog alles perfect willen doen... zucht.
* Niet alleen willen maar ook teveel willen doen. Te weinig ontspanning en rust. Een te hoge druk.
* Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens. Teveel willen komt bij mij over dat je hier een eigen keuze in hebt dus kan je wel ‘nee’ zeggen. Ik zit nu zelf in een burn-out omdat ik, volgens mijn gedachten, juist geen nee kon zeggen en dus teveel hooi op mijn vork nam. In mijn denkpatroon had ik dus geen keuze.
* Te veel willen, meer willen dan je kan, beter willen, perfectionisme.
* Waarschijnlijk komt het door heel veel van jezelf te eisen, perfect willen zijn. Je wilt een goede moeder zijn, je wilt er goed uitzien, je wilt veel sporten, je wilt goed presteren op je werk, je wilt een goede partner, dochter, zus, vriendin zijn en ga zo maar door. Tsja, dat is natuurlijk een beetje veel willen...
* Daarmee ligt de verantwoordelijkheid én de oplossing dus in je eigen denken, voelen en doen.
* Veel willen is vooral ook veel niet willen: Niet willen kiezen, niet willen voelen en geen grenzen willen stellen. Het is een onbewuste keuze om jezelf kwijt te raken.
* Het teveel willen komt voort uit onzekerheid. het is nooit goed genoeg, je legt de lat te hoog.

Commentaar van de ONEENS stemmers (39%):
* Mijn burn-out is mede ontstaan door reorganisatie i.c.m. het verlies van een dierbare, niet alleen te veel willen dus.
* Het komt van geen heldere keuzes maken in het vele dat je kan willen.
* Geen grenzen durven stellen aan wat anderen juist van jou willen...
* Iedereen heeft een oneindige hoeveelheid verlangens. Burn-out ontstaat denk ik eerder door het niet bewust genoeg zijn van deze verlangens. Door je verlangens te onderzoeken kun je er achter komen welke echt belangrijk voor je zijn. Of je daardoor dan minder verlangens krijgt weet ik niet, zover ben ik nog niet...
* Burn out komt van te weinig om jezelf geven.
* Burn out komt van niet goed voelen.
* Niet mee eens, als je doet wat je echt graag doet, is er genoeg draagkracht.
* Burn-out komt van je te weinig gezien, gehoord en geliefd voelen (waardering), waardoor je steeds meer doet en wil, om maar gehoord, gezien en geliefd te worden...
* Het heeft er zeker mee te maken. Echter de vraag is; waarom willen we zoveel? Welk mechanisme zorgt ervoor dat we altijd het gevoel hebben meer te moeten willen en doen?