Zen.nl logo Zen.nl Nederland
Mediteren met effect
024-6636420

zen in de zomer

zen in de zomer

ZenActueel nummer 1, 2 januari 2016. Meld je hier gratis aan als abonnee. Zie ook het archief.

 
 


Is een staatslot kopen boeddhistisch?

Sophie Nooteboom, Zen.nl Rotterdam. Ik zat vandaag op mijn fiets en dacht opeens ‘Ik heb zin om een staatslot te kopen!’
Vlak na mijn afstuderen kocht ik nog wel eens een staatslot. Meestal in de wintermaanden zo rond de jaarwisseling. Ik was op zoek naar de quick fix met als doel mijn studieschuld van 25.000 Euro af te lossen. De marketing draait volle toeren in deze decembermaand. Producten waarvan je het bestaan niet kende, wil je nu ineens ook hebben. Zo betrapte ik mezelf erop nu ineens ook een virtual reality bril te willen hebben. En de reclame van de Staatsloterij wekt de indruk dat we alles kunnen kopen als we maar eens staatslot kopen.
Het staatslot is een bijzonder fenomeen in mijn beleving. Iedereen heeft, denk ik, net als ik weleens het gevoel wat geld extra te kunnen gebruiken. Je begint met te fantaseren over wat je zou doen met 1000 Euro en voor je het weet kan je een ton of meer eigenlijk ook wel makkelijk uit- of weggeven. Er zijn zo veel mensen om je heen die je dan zou kunnen helpen!

Non doneert een miljoen
Er zijn mensen die stellig nooit een staatslot kopen. De reden is dat de kans zo klein is dat je iets wint, dat je het geld beter anders kunt besteden en statistisch hebben ze natuurlijk gelijk. Volgens de sutra's zou Boeddha er gelukkig niet echt op tegen zijn om recreatief een lot te kopen. Loterijen waren ook in de tijd van de Boeddha namelijk al populair, maar loterijen organiseren om zo geld te verdienen om daarmee tempels te bouwen, daar zou hij op tegen zijn geweest en hij waarschuwde tegen gokverslaving.
Op internet vind je ook een verhaal over een boeddhistische non die een miljoen wint. Maandelijks kocht ze een lot omdat de loterij goede doelen in haar buurt financierde. Ze was niet erg ijverig in het zingen van sutra's, maar kreeg op dat punt de geest en zong enthousiast de sutra's met de intentie om de investeringen die ze vanuit het klooster deden effectief te laten zijn in hun poging veel mensen te helpen.
Toen ze van de retraite terugkwam en de post opende bleek ze een miljoen te hebben gewonnen. Ze doneerde het geld aan het klooster waar ze toe behoorde voor het doen van goede werken. Ze zag een relatie tussen haar sutra-recitatie en het winnen van de loterij en was heel gelukkig.

Prijswinnaars van de PostcodeLoterij

100% kans op succes
Dus ik mag best een lot kopen, maar als ik denk zelf echt gelukkiger te worden met alles wat ik kan kopen als ik de hoofdprijs win, dan denk ik dat ik me vergis. Onderzoek wijst uit dat het winnen van grote geldbedragen eigenlijk weinig invloed heeft op het geluk van de winnaars.
Als ik het staatslot koop en win kan ik mijn ouders eens een lekkere vakantie geven, als dank voor de goede opvoeding die ze me hebben gegeven. Maar de kans dat ik win is natuurlijk heel erg klein, dus maak ik hen waarschijnlijk gelukkiger door eens vaker op de koffie te gaan. Dat kan ik me gemakkelijk permitteren en geeft 100% kans op succes.
Maar ik kan ook het ene doen en het andere niet laten. In mijn geval is het niet slim om wel een lot te kopen en als ik win iets voor hen te doen en tot dan geen koffie bij ze te gaan drinken. Dus doe ik wat nu goed is om te doen en laat me niet afleiden door de gedachten ALS IK WIN DAN...

investering in mijn 'eigen vermogen'
Echt goed nadenken over de vraag waarom zou ik een staatslot willen kopen en wat ik nu al kan doen om mijn diepste wensen om te zetten in daden, wekt hetzelfde bewustzijn als het je heel goed afvragen wat voor kerstcadeau ik het liefst zou willen hebben, zoals Moritz in de ZenActueel van 4 december suggereerde.
Nu, zeven jaar na afloop van mijn studie, heb ik mijn doel behaald, dat wil zeggen mijn studieschuld afgelost en dat geeft me een heel goed gevoel. Mediteren heeft me daar goed bij geholpen. Ik heb me kunnen focussen op dit doel. De kans dat ik dit doel met het kopen van staatsloten zou hebben behaald is verwaarloosbaar klein, dus ik ben blij goed gegokt te hebben met mijn investering in zen als de beste investering in mijn 'eigen vermogen'. Dus als je een staatslot koopt... doe het heel bewust en ik wens je veel geluk.

 
 

Lees in deze ZenActueel ook: Ga mee met Misha op sesshin in Korea,
Zit er zen in Star Wars?
en Wat is de waarde van je wat je gedaan hebt vandaag?

 
 
 
 

ZenActueel TV gemist?